300 блокираха Попа заради Синята зона (Снимки)

Вчерашният протест срещу Синята зона в София. Снимка: Сергей АнтоновВчерашният протест срещу Синята зона в София. Снимка: Сергей Антонов

Близо 300 столичани се събраха на днешния, първи протест срещу Синята и Зелена зона в София.

Недоволстващите блокираха бул. „Патриарх Евтимий“ при Попа в продължение на почти 10 минути, докато блокадата не беше рацепена от минаваща линейка.

Разгневените софиянци настояват да се намалят цените на абонаментните талони за хората, които живеят в Центъра. Много от тях бяха възмутени и заради служебните си автомобили, които няма как да паркират другаде, освен до работата си. „Нямам възможност да оставям служебната кола в крайните квартали и да ходя дотам по няколко пъти на ден, за да я използвам“, мотивира присъствието си на протеста един от 300-те бунтуващи се.

По думите на друг афектиран присъстващ, той ще си подпали едната кола на 1 септември, ако не се промени наредбата, а през октомври ще подпали и другата си кола,  ако не бъдат отменени стикерите за паркиране.

Според думите на хората, събрали се на Попа, утре отново ще има протест на същото място, защото нямат друг избор, освен да убедят кмета на София Йорданка Фандъкова, че промените са непосилни за джобовете им. Блокадата ще бъде двойно по-дълга, като продължителността й ще нараства двойно с всеки ден.

Основните промени, които ще влязат в сила на 1 септември, са разделянето на територията в Центъра на Синя и Зелена зона, като за паркиране в първата ще се плащат 2 лева на час, а за втората – 1 лев на час. Живеещите в централните квартали пък трябва да плащат значително по-големи суми за правото да оставят колата около дома си, а още по-солено става, ако автомобилите са два.

Но дори самите пари не са най-големият проблем на столичаните с автомобили. 

За да паркират от 1 септември покрай жилищата си, ще са им нужни нотариален акт, квитанция за ток или парно и винетка от 15 и 10 лева месечно. Тези документи също няма да са достатъчни, ако адресът, на който е регистрирана колата, е различен от този в Синята зона. Най-трудно пък е, ако кара колата на роднина или на фирмата си, които обикновено не са регистрирани на домашния му адрес.

Времетраенето на Синята зона също се увеличава – от 8 до 19 ч. вместо до 18:30, както досега. Освен това, вече ще се плаща и за паркиране в събота от 8 до 14 часа.

СМС-ите за Синята и Зелената зона ще се пращат на различни номера. 1302 остава за Синята зона. За Зелената  ще бъде 1303.

7 Responses на “300 блокираха Попа заради Синята зона (Снимки)”
 1. Бозо Космев says:

  Боклучавата, измамна фирма на Надежда Говежда ако обича да ми се разкара от града. Нямам против да е платено паркирането, стига средствата от това да бъдат инвестирани в инфраструктура, а не Ивеко паяци и дивиденти за определени хора. Нека си направят дейността прозрачна и публична. Дотогава – марш!

 2. avasilev says:

  И още едно въпросче, защо парламента гласува през общинската фирма Градски Транспорт или там както беше да не минава финансовия одит?

 3. Някой си там says:

  Извинявайте, но блокадата не беше разцепена от минаваща линейка, а блокадата започна да се изтегля най-мирно и интелигентно като спази уговорените с полицаите 10 минути. Линейката мина след това и не е имала никакво затруднение да пресече кръстовището.

  Не манипулирайте, моля!

 4. Някой си там says:

  Освен това тези 300, които сте успели да преброите изобщо никога не са се заявявали против зоните, а са против рекета на хората, живеещи там. Никой нищо не е казал против таксите за почасово паркиране.

 5. Wattie says:

  Грешно – аз например съм казал!

 6. Събин says:

  До колкото знам искат и платени данъци на автомобила и апартамента. Това което е пълен абсурд и няма никаква логика е защо втора кола е таксата по 3? Това наказание ли е някакво?? Явно ще трябва да караме мотори и зимата…

  Едно е сигурно – няма да вземат много гласове от центъра на София за следващите избори, щом са решили да накажат всички живущи там!

 7. istina says:

  Те може да не хванат гласове и от доста друга места но важно е кой брои бюлетините. Аз съм сигурен че изборите ще бъдат фалшифицирани. Те вече никога няма да пуснат кокала, както се казва! Сегашното управление вече мязи на диктатура. Бойко си превозва футболисти с правителствения самолет а хората ще плащаме вече и за въздуха, който дишаме. В момента ни обяздват и се надяват да се примирим със съдбата си. Но ние сме диваци и няма да се примирим, няма да се учудя на кървава развръзка!

Leave A Comment "300 блокираха Попа заради Синята зона (Снимки)"