Сергей Игнатов свика пресконференция заради дискусии във Фейсбук

Сергей Игнатов. Снимка: БГНЕССергей Игнатов. Снимка: БГНЕС

Извънредна пресконференция беше свикана днес от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Оказа се, че повод за нея са “дискусиите във Фейсбук, в които се твърди, че Ботев ще бъде махнат от учебниците заради дискриминация в творбите му”.

Министърът започна директно с обявлението, което държеше да направи – че Христо Ботев в никакъв случай няма да се пипа, като това би било абсурдно дори след 50 години, без значение какви ще бъдат тогава принципите и разбиранията.

Според Игнатов това са спекулации, и то вредни, защото няма как да се вземат творби отпреди десетилетия и да им се прилагат съвременните критерии за толерантност.

След категоричната си позиция, той даде възможност за въпроси, когато беше попитан по две теми, на които отговори с досада: нелегалните дипломи за Турция и наличието на Бойко Борисов в учебниците по история. По първия въпрос той отговори, че процесът по легализацията на дипломите просто е бил замразен, а не прекратен. А по въпроса със сегашното правителство в учебниците той отвърна, че това е моделът, по който се прави учебникът по съвременна история – щом там фигурира Тройната коалиция, е редно да фигурира и настоящото правителство.

6 Responses на “Сергей Игнатов свика пресконференция заради дискусии във Фейсбук”
 1. Мартин says:

  “… щом там фигурира Тройната коалиция, е редно да фигурира и настоящото правителство…” Може ли, поне да си завърши мандата?! Или – както беше по време на полета на българин в космоса – имаме готови статии за всички случаи!!!-:))))

 2. Петър says:

  Защо, да не би ако не си довърши мандата ще престане да съществува правителството че да не се включи?

 3. Penka Nedelcheva says:

  Интересно.Станало ли е ясно какъв е източника на такава информация?
  .”Крушката си има опашка”

 4. smb says:

  Че как да не трябва да си завърш мандата. Това е учебник по ИСТОРИЯ. Не се знае дали най-интересното не предстои…

 5. Реза says:

  Мартин, вие навярно, все пак разбирате значението на думата “история”?
  или?

Leave A Comment "Сергей Игнатов свика пресконференция заради дискусии във Фейсбук"