Ходорковски благодари на Меркел за свободата си

Михаил ХодорковскиМихаил Ходорковски

Руският петролен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски благодари на германския канцлер Ангела Меркел за свободата си.

Ходорковски, който миналата седмица изненадващо бе помилван след десет години затвор, даде днес първата си пресконференция в Берлин. Той обяви пред журналисти, че не е знаел нищо за намеренията на Владимир Путин и е разбрал за предстоящото си освобождаване от медиите. Той заяви, че след излизането си от затвора е разбрал за приноса, който германският канцлер Ангела Меркел е имала за помилването му, и й благодари.

Бившият шеф на петролната компания ЮКОС бе осъден за пране на пари и укриване на данъци през 2003 г. Той призна, че е писал до Путин с молба да бъде помилван, но подчерта, че никога не се е признал за виновен по нито едно обвинение. Ходорковски отново окачестви процесът срещу себе си като „съдебен произвол на властта“ в Русия. Той е категоричен, че делото, което води срещу Русия в Страсбург, ще продължи.

Бизнесменът обясни още, че не смята да се завръща в Русия. Той се отказва от всичките си активи в ЮКОС и не мисли да участва в политическия живот на страната.

Ходорковски предупреди опозиционните лидери в Русия да бъдат предпазливи. По думите му никой от противниците на Кремъл не осъзнава до какво могат да доведат критиките към Путин.

Попитан дали е благодарен на Владимир Путин за помилването си, Ходорковски отговори лаконично: Доволен съм от решението му.

6 Responses на “Ходорковски благодари на Меркел за свободата си”
 1. просветлител says:

  слаб ход ,според мен ,на немската дипломация.позволиха евтина политическа индулгенция на путин и приеха на своя земя един нагъл ,назначен комсомолски олигарх,разжалван ,може би с основание.конкретно този политически противник на путин не е “цвете за мирисане”..

 2. stray dog says:

  Дали е “нагъл комсомолски олигарх” или не, ТИ имаш право да го плюеш само ако ТИ успееш в същите условия да се държиш поне толкова достойно колкото него — и така ДЕСЕТ години. Пред компа и баба знае да раздава присъди…
  А злобното джудже си остава такова, независимо какви амнистии подписва, и дано скоро да се пръсне от дива злоба.

  • ПОПОТНИК says:

   Мастия, този ще е поредният, който западняците ще отрепят в опит да дискредитират Путин.Примери за това са убийствата на Политковская, Литвиненко, Березовски и др..Все мастии, които лаеха без особен ефект т.е. той си имаше 70% подръжка от населенито и си я има до ден днешен, за него е по-изгодно тези мастии да лаят отколкото хората да прочетат новина за смърта им.Ходорковски трябва да се пази от разни цереута, тъй като има много примери от които да се поучи.

   • stray dog says:

    Потник, щом казваш че джуджето е невинно като сълза, няма как да не си прав… Обаче каква е тази омраза към хора, дето уж не сте ги убивали?! “Мастии” били разбираш ли, ама всъщност западняците ги били “отрепали”. Потник, кво да го правиш. Боклук путиноиден.

 3. Майстор Балкански says:

  Еми руснаците си ги назначават олигарсите и си ги махат. Русия се управлява от правителство, не от олигополи като Пиндустан и Дребнобритания.

  • stray dog says:

   Не знам какво е това “Пиндустан”, но Русия се управлява от бандитска групировка, това е сигурно. Богородице, прогонИ джуджето!

Leave A Comment "Ходорковски благодари на Меркел за свободата си"