Йоан е новият Варненски митрополит

Митрополит Йоан. Снимка: Сергей АНТОНОВМитрополит Йоан. Снимка: Сергей АНТОНОВ

Епископ Йоан бе избран за Варненски и Великопреславски митрополит.

Досегашният знеполски епископ получи девет гласа, а конкурентът му – епископ Серафим, три гласа.

Изборът за нов митрополит на Варна се проведе, след като вчера Светият синод реши, че Вторият епархийски избор на 15 декември е преминал според каноничните правила.

Светското име на епископ Йоан е Иво Иванов. Той е роден през 1969 г. в Ямбол. Завършва математическа гимназия, а по-късно и Богословския факултет в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира в Московската духовна академия в Троице-Сергиевата лавра.

През 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир. Година по-късно е ръкоположен за йеромонашески чин в столичния храм „Света Неделя“. През 2002 г. патриарх Максим го вздиха в архимандритско доствойнство. Счита се за един от най-приближените хора на патриарх Максим. Епископска хиротония Йоан получава през 2007 г. и оттогава насам е викарий на Софийския митрополит.

След като на 15 декември стана ясно, че той ще бъде един от двамата претенденти за митрополитското място във Варна, Йоан даде сдържан коментар по случващото скандалите, които съпътстваха избора на заместник на Кирил.

„Нека не се счита, че недостойнството на отделни хора може да бъде прехвърлено върху достойнството на Българската православна църква, чиято глава е Христос“, призова тогава новият митрополит.

7 Responses на “Йоан е новият Варненски митрополит”
 1. Били деца says:

  Доброто победи!!!

 2. дино says:

  не знам нищо за този човек но леко ме смущава московската духовна академия като част от житието му..ще видим

 3. Simeon says:

  Не е нещо необичайно богослов да отиде да “доучва” в Рим (има институт за православни към католическата църква) или в Московската академия.

  В Москва образованието е меко казано лабаво, поне за българите. Който не е отишъл той не е завършил. В общия случай нашите момчета там се пропиват, в редки случаи научават нещо повече от това, което са научили в СУ.

 4. Стареца says:

  Честито на еп. Йоан! Да поздравим след време еп. Серафим като Неврокопски митрополит. Той е най-подготвен за тази катедра. Познавам го от първите години на неговото послушание там. Да продължи започнатото от дядо Натанаил, в което той участвува от самото начало.

 5. ANAL-IZ says:

  Eпископ Йоан – 44 год. = роден в Ямбол. = завършва музикално училище. = в 2007 г. хиротонисан за Знеполски епископ и назначен за викарий на патриарха. = ИЗПАДА В СТРАННИ ПСИХИЧЕСКИ СЪСТОЧНИЯ. = доста умело и в своя полза управлява имотите на Софийската митрополия ! ! ! = ИЗВЕСТЕН СЪС СВОЯТА АЛЧНОСТ. . . = специализирал е в МОСКВА (със Москва във труд и в бой, Партия велика води нашия победен строй) ! ! ! = ДАЛИ КГБ СА ПРОПУСНАЛИ ДА ГО ВЕРБОВАТ ? ? ? = P.S. Във Варна пак милиционеро-идиот за владика . . .

Leave A Comment "Йоан е новият Варненски митрополит"