Избират митрополит за Варна

Светия синод, Снимка: Сергей АнтоновСветия синод, Снимка: Сергей Антонов

Избор за Варненски и Великопреславски митрополит ще се проведе днес в Синодалния параклис „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“.

Литургията ще започне в 9 ч., а самият избор между 10.30-10.45 ч.

Двамата претенденти за мястото са Мелнишкият епископ Серафим, който получи 19 гласа на първия избор, и Знеполският епископ Йоан, който получи 22 гласа.

Изборите за митрополит ще бъдат явни – всеки владика ще запише предпочитаното име на лист и ще се подпише под избора си.

До избора на нов митрополит във варненската митрополия се стигна след ненадейната смърт на митрополит Кирил, който през лятото се удави край плажа на местност „Траката“. Макар че съдебните медици бяха категорични, че не става дума за насилствена смърт, кончината на Кирил и до днес е обект на различни обвинения и спекулации. 

Първите избори за наследник на Кирил се проведоха на 17 ноември и двамата най-успешни кандидати тогава бяха епископите Игнатий и Борис. Двамата обаче не се ползваха с доверието на миряните от областта, които въстана срещу избора им. На 23 ноември Светият синод уважи протеста им и насрочи нови избори за Варненски и Великопреславски митрополит.

Вторият опит да бъдат излъчени двама кандидати бе на 22 декември. Вчера първият кръг бе обявен за легитимен от Светия синод.

One Response на “Избират митрополит за Варна”
  1. anal-iz says:

    В Българската Православна Църква гейове няма, защото всички са педерасти; гейовете са в Българската Социалистическа Партия . . .
    # Eпископ Йоан – 44 год. = роден в Ямбол. = завършва музикално училище. = в 2007 г. хиротонисан за Знеполски епископ и назначен за викарий на патриарха. = ИЗПАДА В СТРАННИ ПСИХИЧЕСКИ СЪСТОЧНИЯ. = доста умело и в своя полза управлява имотите на Софийската митрополия ! ! ! = ИЗВЕСТЕН СЪС СВОЯТА АЛЧНОСТ. . . = специализирал е в МОСКВА (със Москва във труд и в бой, Партия велика води нашия победен строй) ! ! ! = ДАЛИ КГБ СА ПРОПУСНАЛИ ДА ГО ВЕРБОВАТ ? ? ? = P.S. Във Варна пак милиционеро-идиот за владика . . .

Leave A Comment "Избират митрополит за Варна"