Избират заместник на Кирил в неделя

Сградата на Светия синод в София. Снимка: WikimediaСградата на Светия синод в София. Снимка: Wikimedia

Светият синод е потвърдил, че първият кръг на изборите за Варненски и Великопреславски митрополит е легитимен. Това означава, че заместникът на митрополит Кирил ще бъде избран утре.

Решението си Светият синод взе след заседание в пълен състав. На него бе изслушан доклад от Доростолския митрополит Амвросий, който от лятото е наместник в овдовялата Варненска и Великопреславска епархия.

На заседанието си Светият синод разгледа пълната документация от проведения миналата седмица избор, който излъчи за кандидат-наследници на митрополит Кирил Знеполския епископ Йоан, който получи 22 гласа, и Мелнишкият епископ Серафим с 19 гласа.

От Синода са обявили за легитимни изборните книжа и цялата процедура, което означава, че същинският избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит ще се проведе утре в Синодалния параклис „Св. Цар Борисов-Михаил Покръстител“. Литургията ще започне в 9 ч., а самият избор между 10.30-10.45 ч.

Мястото на Варненския и Великопреславски митрополит остана свободно, след като през лятото митрополит Кирил се удави край плажа на местност “Траката”. Макар че съдебните медици бяха категорични, че не става дума за насилствена смърт, кончината на Кирил и до днес е обект на различни обвинения и спекулации. 

Първите избори за наследник на Кирил се проведоха на 17 ноември и двамата най-успешни кандидати тогава бяха епископите Игнатий и Борис. Двамата обаче не се ползваха с доверието на миряните от областта, които въстана срещу избора им. На 23 ноември Светият синод уважи протеста им и насрочи нови избори за Варненски и Великопреславски митрополит.

One Response на “Избират заместник на Кирил в неделя”
  1. варна says:

    Знеполски епископ Йоан – 44 год. = роден в Ямбол. = завършва музикално училище. = в 2007 г. хиротонисан за Знеполски епископ и назначен за викарий на патриарха. = ИЗПАДА В СТРАННИ ПСИХИЧЕСКИ СЪСТОЧНИЯ. = доста умело и в своя полза управлява имотите на Софийската митрополия ! ! ! = ИЗВЕСТЕН СЪС СВОЯТА АЛЧНОСТ. . . = специализирал е в МОСКВА (със Москва във труд и в бой, Партия велика води нашия победен строй) ! ! ! = ДАЛИ КГБ СА ПРОПУСНАЛИ ДА ГО ВЕРБОВАТ ? ? ? = P.S. Във Варна пак милиционеро-идиот за владика . . .

Leave A Comment "Избират заместник на Кирил в неделя"