Лидерите на ЕС се споразумяха за банковия съюз

Европейски съюзЕвропейски съюз

Лидерите от Европейския съюз се споразумяха за създаването на единен механизъм за спасяване на закъсали банки, съобщава БНТ.

Към него могат да се присъединят и страни извън еврозоната, но България засега няма да прави това, обяви премиерът Пламен Орешарски. В рамките на банковия съюз ще бъде създаден фонд от 55 милиарда евро, които ще се използват в случай на фалити. Парите ще идват от банките, а не от данъкоплатците.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой каза, че през тази година е бил постигнат напредък в икономическото управление на Европа. Според него създаването на общия механизъм за спасяване на банки е най-голямата крачка след въвеждане на еврото. Лидерите обсъдиха и създаването на европейски банков съюз. Предвижда се всички големи банки в еврозоната да се контролират от един орган, който ще има право и да ги наказва, ако нямат стабилни показатели. Председателят на ЕК приветства решението на финансовите министри и подчерта, че то е подкрепено политически от Европейския съвет.

- Мисля, че можем да кажем, че то е истински пробив и показва, че Европейският съюз може да постигне бърз напредък дори когато въпросите са сложни и политически чувствителни, – подчерта Барозу.

Към съюза могат да се присъединят и държави извън еврозоната, но България засега няма да прави това. В областта на общата отбранителна политика не бяха взети конкретни решения, но беше посочено, че е важно да се развиват военните технологии, защото от тях печелят и цивилните, създават се нови работни места и се постига икономически растеж. Съветът призова страните да засилят отбранителното сътрудничество. По-късно днес се очаква да бъде одобрено предложението Сърбия да започне преговори за членство в Европейския съюз на 21 януари догодина. Ще се призоват всички държави да бъдат солидарни при приемането на имигранти от страни извън Европейския съюз. В късния следобяд премиерът Пламен Орешарски ще разговаря с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.

5 Responses на “Лидерите на ЕС се споразумяха за банковия съюз”
 1. Професор Балкански says:

  Протести парализираха Брюксел заради организирани едновременно от няколко профсъюза протести, които силно затрудняват транспорта в града, предаде Интерфакс. Пацифисти блокираха основните кръстовища в белгийската столица, в квартала на европейските институции. Днес в Брюксел ще се проведе демонстрация на пожарникарите, а по-късно ще стартира акцията на представителите на изкуството. Вчера започнаха стачка служителите в сферата на правосъдието, а днес те ще излязат на улиците. Очаква се стачка на персонала в пенитенциарните учреждения.

  Властите препоръчват на шофьорите да избягват центъра на Брюксел. Демонстрации се очакват и в други големи градове на Белгия – Намур, Лиеж, Гент и Шарлероа.Исканията на протестиращите са отправени към различни държавни ведомства, но като цяло те са недоволни от условията на труда, липсата на перспективи и недостига на работни места.

  Протестите са подкрепени от над 50 граждански организации. Протестиращите блокираха пет стратегически кръстовища в брюкселския квартал на евроинституциите Демонстрантите издигнаха барикади и запалиха огньове на улиците в квартала часове преди там да пристигнат държавните и правителствени ръководители на старните членки.

  • Bastor says:

   Аре бе балканчо?

   Къде е прословутата Европейска полиция да бие хората с палки наред?

   Нали до сега се хвалеше с нея, пък – хуй. Няма такива хора.

   Много си отворен ама после реалността те удря и усещаш, че си просто смрадлив позитански трол.

 2. Демиург says:

  Лихварската същност на финансовата система докара поредната финансова, а от там икономическа и социална криза. Колкото и банкови съюзи да се правят и прочистване на “закъсалите” банки, запазването на статуквото и възпроизводството на сегашния лихварски модел ще доведе отново и отново до следваща още по-дълбока финансова криза и до задълбочаване на стагнацията.
  Уви неизбежно е!

 3. Демиург says:

  “В случай на фалити парите ще идват от банките, а не от данъкоплатците.”
  Каква глупост – сякаш парите в банките не са на данъкоплатците.
  Когато централните банки емитират пари за нуждите на икономиката за пореден път – лихварския финансов модел отново и отново ги кара да да се натрупват в трезорите и да произвеждат стагнация.
  Само по един начин може да се разкъса този омагьосан кръг, а той е да накараме паричните знаци да се въртят непрекъснато без да се спират в трезорите или да стоят под дюшеците.

 4. Професор Балкански says:

  Банкстерите са най-важни. Еврогейския съюз първо се грижи за тях. Докога де, деее…

Leave A Comment "Лидерите на ЕС се споразумяха за банковия съюз"