Джерен Кенар: Russia Today – последната версия на “Правда”

Джерен КенарДжерен Кенар

Russia Today е телевизионен канал, създаден от руските власти през 2005 г. и оттогава финансиран от държавата. Той представлява гигантска медийна компания, която първоначално започна само с 24-часова програма на английски, а впоследствие създаде канали на испански и арабски език.

Това посочва в статия за медийния феномен Russia Today журналистката от Turkiye Gazetesi Джерен Кенар.

Според някои оценки бюджетът на Russia Today (RT) за 2012 г. се равнява на 300 милиона долара. Персоналът на медийната компания, наброяващ 2 000 служители, работи в цял свят. Kъм момента RT е и един от най-гледаните новинарски канали в Youtube, пише Кенар.

Целта на създаването на RT е да коригира изградения досега имидж на Русия пред света. Защото докато Червеният площад приютява величествените военни паради, съществува и една тъмна страна, съпътстваща имперското видение на Русия. Често в световната преса за Русия се говори във връзка със склонността на Путин към авторитаризъм, в контекста на политическите убийства, големите корупционни скандали и лишаването от свобода на опозиционери. Телевизионният канал RT е създаден в отговор на потребността за обновление на лошия имидж, отбелязва турската журналистка.

Това е част от руската индустрия за дезинформация и манипулация, казва за канала бившият служител на КГБ Константин Преображенски. Андрей Иларионов, един от бившите съветници на Путин, пък е на мнение, че RT е “най-добрата пропагандна машина към външния свят”.

В програмите, излъчвани от канала, се представят луксозните търговски центрове, както и пищният нощен живот в Москва. В ефира на RT няма как да чуете и една критична дума за Путин или Медведев. Новините за външната политика на страната се излъчват на същия принцип. Russia Today не вижда нищо рисковано да излъчва новини за това, че режимът в Сирия не използва химическо оръжие. Според медията, Кадафи е велик герой, а протестиращите опозиционери – креатура на Запада, пише Джерен Кенар.

Най-забележително е обаче как RT използва ефективно два елемента, които противоречат един на друг. За зрителската аудитория в развиващите се страни каналът цели да създаде антизападни настроения, а за публиката на Запад – ислямофобия, посочва в заключение Кенар.

23 Responses на “Джерен Кенар: Russia Today – последната версия на “Правда””
 1. fishcake says:

  И защо OffNews вади мнение на някаква неизвестна журналистка за RT, а не примерно нечие произвoлно писание за Fox News или Voice of America? Или аджеба Turkiye Gazetesi или OffNews?

  Който не е гледал някой канал, да го гледа сам и да си извади мнение.

  • METIN says:

   ВЪФ, ВЪХ, ВЪХ, ДЖЕРИ, ДЖЕРЕНЦЕ, ВЪХ ДА МИ ПАДНЕШ, ЦЯЛА НОЩ НЯМА ДА СПИШ

  • stray dog says:

   RT е орган за путиноидна пропаганда, това е важното.

 2. Стефан says:

  Е, в Англия изпреварва Евронюз и Фокс, а в щатите е едва ли не най-гледаната телевизия.

  • Wattie says:

   А най-търсената дума в Гугъл за България тази година е турски сериал.

   Това, че е много гледан, го прави още по-голямо говно.

   • Стефан says:

    Не. В случая значи че това е единствения източник на смислени новини за населението на ония страни. Раша Тудей не е сериал.
    И за разлика от ЦНН, няма нужда да лъже, за да покаже и обясни действията на страната си. Нормалните хора по цял свят усещат, и ценят това.

    • nasb says:

     Стефчо започна да говори от името на цял свят . :)
     Много ги разбира нещата . :) :)

 3. Жоро says:

  offnews sad and mad.

 4. Професор Балкански says:

  Еми западняците да свикват. Евразия успешно настъпва по сички фронтове. Руските курви са най-красиви, а руската мафия най-страшна. Чакам с нетърпение следващите десетина сноудъновци да бъдат дебрайфнати. И те ше кажат интересни неща. Западняците са изпърдяна история.

  • Българин says:

   Две цингета си говорят:
   – Бате Асан Бай-карауй вика на майстор Фелацето:абе мискинино, що се пак насра, къф професур си, бе, разпран аспух на Камаз си ти.
   Другото добавило:
   – Па той му отварнал: е, недей да ми викаш сега, знаеш дето аналните ми сфинктсери са малко разлабени. Ма ти носа мастика, нали така каза, не щеш противогаз.

 5. mechok says:

  Хахахахахаха
  Браво Offnews, пак успяхте да изпреварите опорните точки на червеногъзите тролове. Даже не знаят какво пишат, ма нали е спомената Правда – усещат се длъжни.
  Хехехехехехе, това наистина е забавление. Подсвирваш и пуяците почват да бълбукат.

 6. Самодържец says:

  Ми тази симпатична журналистка защо не вземе да изкоментира имперските виждания на Турция и склонноста към авторитаризъм на Ердоган?Тамън ще я умъкнат някъде, където просто да се изявява като сексуален обект, без много да намира маану другиму.Че Русия е трън в гъза на Турция е ясно и е нормално, но при това положение става ясно, че въпросната журналистка и нейната медия изпълняват същите функции като анализираната от тях руска медия.

 7. asdas200 says:

  Имперсите амбиции на Русия не са тайна за никого. Въпросът е във века на информацията и интернет, кой го гледа това чудо Russia Today.

 8. npocmaka says:

  Държавна медия. Пропагандира държавната политика. Кой нормално интелигентен би се учудил? :)

  • stray dog says:

   Никой не се учудва бе — просто се констатира факт, който не на всички е известен. RT е путиноиден пропаганден боклук.

 9. merypoup says:

  Офнюз, това ли намерихте за да запълните сайта си? Ако нямате материал бих могла да ви подскажа, че днес в Брюксел имаше протести. Бихте могли да ги отразите. Хората искаха елементарни и справедливи неща, като това да защитят бизнеса си от корпорациите и други подобни.

  Много моля, ако някой знае дали съществува сайт, който да отразява всички гледни точки и новини, да ми каже. Ще се радвам да намеря такова място в интернет пространството, защото сега ми се налага да влизам в различни сайтове за да сглобя горе-долу пъзела.

  • qwerty says:

   “Ако нямате материал бих могла да ви подскажа, че днес в Брюксел имаше протести. Бихте могли да ги отразите. Хората искаха елементарни и справедливи неща, като това да защитят бизнеса си от корпорациите и други подобни.”
   ————————————————
   Ааа, не, не може!Как така протести в Брюксел, такива работи не се случват!Това е комунистическа провокация!Па може и опорна точка да е даже……Виж, ако някой пръдне в Масквата тука ще се насерат…..

   • Стефан says:

    Мани, голем сакатлък. Аз се чудя що така не ми идват парите от Москва, пък то кървавия Путин значи ги дал на мръсните брюкселски комундета да клатят брюкселското правителство, бре каква беля … Тц-тц …

 10. ПОПОТНИК says:

  Който иска да разбере какво е пропаганда, да го гледа задължително.
  Канала е FOX NEWS, предаването Studio B, водещ Shepard Smith., гости 12 годишната Аманда Эдуардовна Кокоева-американка от осетински произход и леля и Лора Тедеева-Коревиски.
  http://www.youtube.com/watch?v=fittrMv28WA
  или
  http://www.youtube.com/watch?v=kUbeshzD_WM

 11. петкан says:

  offnews- Толкова сте плитки! Не разбрахте ли, че Путин ще владее света! Не разбрахте ли, че Америка и тъпият ЕС са вече в миналото, а вие сте на грешната страна! Това не го казвам аз, а хората, които управляват света! Време е вече губещата страна да стане водеща и това ще се случи с вас или без вас, а вие си взимайте парите от шефовете и сменяйте посоката…..Докато имате време :)

  • stray dog says:

   Ало, дълбокия, гледай да не се наакаш от възторг пред божествения путин. Измислил си някакви “хора, които управляват света”, че и за техен говорител се самоназначил моля ви се! Явно бляновете за това, че едно злобно комплексирано джудже може да е господар на света, го карат поне за малко да забрави собствената си незначителност и мизерност…

 12. Voland says:

  СмешкОФФци, много ясно, че всяка информационна медия, включително и вие, съзнателно или не обслужва нечии икономически и политически интереси. Огромната популярност на RT се дължи не толкова на финансовите им субсидии, а на това, че представляват единствена алтернатива на откровено манипулативните корпоративни медии. Това, че позициите им по много въпроси се припокриват с тези на недоволните от ситуацията в САЩ, а оттам и на начина, по който се управлява света като цяло, е тема на съвсем друг разговор.

Leave A Comment "Джерен Кенар: Russia Today – последната версия на “Правда”"