Орешарски: Да не бързаме за Европейския банков съюз

Пламен Орешарски. Снимка: Лъчезар АнгеловПламен Орешарски. Снимка: Лъчезар Ангелов

За България не е приоритет да се присъедини към Европейския банков съюз, заяви премиерът Пламен Орешарски в Брюксел.

Снощи в Брюксел беше постигнато съгласие за втория му стълб – механизъм за оздравяване и закриване на банки, който ще е отворен и за страните извън еврозоната, съобщава БНР.

Хубаво е да сме в банковия съюз, обаче да ползваме и всички екстри от това, че сме вътре, а когато част от екстрите остават само за страните от еврозоната, няма голям смисъл. Във всички случаи за нас е интересен опитът, все някога ще бъдем вътре, така че следим с особено внимание, заяви Орешарски.

Премиерът е в Брюксел за координационна среща на Партията на европейските социалисти. Домакин е лидерът й Сергей Станишев, който също смята, че няма смисъл да бързаме към банковия съюз.

Финансовата система и банковата система в България са едни от най-стабилните. В целия ЕС ние отговаряме на по-високи критерии, отколкото повечето национални регулации. Това се дължи на негативния опит, който ние имахме през 1996-а година. Затова всъщност в България така и не настъпи финансова криза, в този смисъл, в който я изпитаха повечето други страни в Европа. Мисля, че трябва да видим как ще потръгнат нещата, каза Станишев.

Банковият съюз се създава в страните от еврозоната. Той трябва да гарантира, че фалиращите банки няма да повличат след себе си икономиката. Главната му цел е да бъдат защитени интересите на данъкоплатците. Ликвидационен съвет ще решава дали дадена проблемна банка ще бъде рекапитализирана или ликвидирана. Правилата на банковия съюз ще бъдат задължителни за 17-те страни от еврозоната. Останалите държави от ЕС, използващи собствена валута, ще могат да се присъединят, ако желаят. Новият банков режим ще влезе в сила от 2016-а година.

14 Responses на “Орешарски: Да не бързаме за Европейския банков съюз”
 1. Da says:

  Да другари, има и евразийски, поидьом дружно к Сибире и не вернуемся никогда!

 2. Професор Балкански says:

  В Брюксел протестират срещу ЕС. Очаква се да се съберат около 10,000 души, централната част на Брюксел е блокирана от демонстрантите.

  На фона на „евро-оптимизма“ в Украйна в сърцето на ЕС – Брюксел демонстранти за пореден път стъкваха сини знамена с жълти звезди и протестираха срещу икономическата политика на ЕС. Демонстрантите подготвиха протеста във връзка с предстоящата среща на високо равнище на 19-20 декември. В масовия протест се включват представители на над 50 граждански движения и профсъюзи. Протеста е срещу нелепата икономическа политика, която ЕС налага в държавите-членки, най-вече срещу строгите икономии.

  Безработицата в ЕС достигна исторически рекордни нива. Общо около 20 млн. жители на държави-членки на съюза са безработни, в някои държави безработицата надхвърля 50%. Същевременно, в ЕС се заражда поредното „изгубено поколение“ младежи, тъй като младежката безработица е друг голям проблем пред ЕС. Вместо адекватна политика срещу нея ЕС дава по 12 евро годишно за една крава и само 1 евро за младеж за политики срещу младежката безработица. Наскоро президента на Франция изрази опасенията си, че „е възможно да избухне младежка революция, която да помете ЕС“. И докато в държавите от Източна Европа хората виждат светло бъдеще в ЕС в сърцето на Европа и в най-старите държави-членки протестите срещу съюза и желанието за напускане стават ежедневие.

  • Wattie says:

   Много си прост :)

   • Стефан says:

    Какво му е простото? Да не е вдигнал барикадите в брюксел той? На ви сега нови протестъри, като се вмирисаха старите – викайте оставка. Нали обичате.

    • Гневен says:

     На майка ти в устите мръсни педераст комунистически пукни дано!

  • An says:

   Дезинформирате,Балкански,дезинформирате.

   • Професор Балкански says:

    Еми това е по съобщения на еврогейските информационни агенции. Не го е измислил Балкански. Що – не ви изнася, че Европа не иска ЕК ли? Искате само циркове в София и Киев? Долу бюрократите от Брюксел! Не щеме ЕС! Смърт на капитализма, свобода на народа!

 3. Wattie says:

  Орешарски – не бързай със съюза, побързай с оставката!

  • Стефан says:

   Понеже така съветва брюксел? Хубаво, ама протестъри искат оставки и там. Сего кво да праим?

   • Гневен says:

    Не ти ли казах да вървиш да го нашиеш на макчйка ти в гъза с права лопата бе абортиран дебил путка ти майчина?

 4. Ан says:

  10,000 протестиращи в Брюксел са малко,Балкански. Нали така казвахте за протестиращите в България.
  Трябва да протестират милиони,тогава ще Ви повярвам,че са против ЕС.

  • Професор Балкански says:

   Еми не са само в Брюксел – миналата седмица имаше големи протести в 40 града на Италия, общо над 500 000 хиляди. Хич не са малко. Европа се бунтува срещу ЕС. Долу бюрократите от Брюксел! ОСТАВКА на ЕК!

 5. spirit says:

  Ей Балкански какво направи бе, изкара от релси еврогейското лоби,чак пяна хвърлят и те ,като вожда си,какъв изказ само от страна на “демократичните”.

  • Стефан says:

   По моему всичко е наред. Затова сме на тоя хал, затова и умира и е-сето, и щатите – понеже всичките им мозъци са всъщност това:))

Leave A Comment "Орешарски: Да не бързаме за Европейския банков съюз"