Николай Фенерски: Оперативка – Разкази от Централата

Николай Фенерски Николай Фенерски

Около овалната маса седяха наредени пиарите, оперативните работници и обикновените доносници. Сред тях, разбира се, на челна позиция, така да се каже, седеше Дудуков, който изпъкваше с едни гърди напред благодарение на своята целеустременост и неизчерпаем хъс. Когато на карта е заложен животът от една страна, а от друга сочни суми с по шест нули, навярно всеки би имал неговия хъс, затова не искаме да го съдим и не нам е дадено да съдим ближния, нали така.

Думата беше взел Главния. Правеше последен анализ преди излизането на целия отдел в така заслужената новогодишна почивчица. 

- И така, уважаеми, известно ви е, че най-активният ни проект засега остава Дудуков. От прочетените експертни доклади направих няколко извода, които имам намерение сега да ви съобщя. Но най-напред ще изразя задоволството си от безспорния факт, който също беше установен през последната седмица. Изключително леко и приятно е да се работи в обстановка и атмосфера като нашата. Населението е поляризирано, озлобено и твърде леко се поддава на внушения. За това улеснение трябва да благодарим както на предишния ни проект Буда, така и на днешните активни единици Сайдеров, Ореховски, Съселя и останалите партийни другарчета от предишната тройна коалиция. Огромна е заслугата и на Гоце. Може би ще се запитате Плевнята накъде се е насочил и кой го е активирал него, но това е въпрос, който ще обсъдим в бъдеще, не му е дошло времето. Само искам да ви успокоя, че и той е под контрол, ако сте имали някакви съмнения.

Някои от подчинените му едва доловимо се размърдаха от задоволство в столовете си след тези думи.

- Но днес не съм ви събрал, за да ви хваля, драги мои. Не. Изобщо не се успокоявайте. Само ще попитам кой от вас е отговорен за събирането на агитките в подкрепа на Дудуков?

Погледът на Главния стана суров като два килограма суров свински бут. Един слаб мъж с елегантни очила през три стола от Главния започна лекичко да трепери.

- Интересува ме, защото се допускат елементарни грешки – кратко и спокойно изрече шефът. – За целта ще ви покажа нещо на мултимедията.

Той натисна едно копченце и на стената светна ето тази картинка:

IMG_0042-1024x734

- Едно по едно. Първо: тези хора вече поименно ги познаваме. Пешо, Гошо и Драган… Бъдете сигурни, че те са върху всяка снимка, направена с цел да ни разкрие. Второ: не ви ли прави впечатление умората и равнодушието, което излъчват? Жената с червеното вляво пуши цигара и апатично се е зазяпала нанякъде. Следват задниците на гащниците. Тия свлечени панталони са отвратителни просто. Притежателите им до един гледат тъпашки и сякаш си чакат втората половинка от хонорарчето. Повечето са младежи, а всички знаем колко аполитични са младежите, така че стоят нереалистично. Отделен е въпросът, че смотаняците не могат да си изкарат петдесетте лева по друг начин и им се налага да стоят няколко часа, за да заработят за купона довечера. Долавя се това тяхно нетърпение, не виждате ли? Абсолютни охлюви. Препоръки: сменете незабавно агитката.

Слабият очилат мъж си водеше записки усърдно. Работеше в отдела от една година и не искаше да го уволняват. Назначи го дясната ръка на Дудуков и дотук го смятаха за непогрешим. След тази забележка обаче нещата можеше и да се променят.

- По-нататък. – Продължи Главния. – Да преминем към следващото мероприятие. Слави ни взе много пари за участието, но ефектът беше добър и наистина ни донесе ръст в прогнозираните резултати. Допадна ми цялостната режисура, заслужават похвала хората, които го организираха. Точно така трябва да се действа, но и те са професионалисти, знаеха кога да задават „острите“ въпроси и предразположиха Дудука да се развихри. Ако продължаваме с тия темпове, ще успеем да пренасочим почти целия блуждаещ електорат накъм нашата кошарка. Както винаги сме го правили, безспорно. Обаче пак ще ви предупредя. Внимавайте много! Една грешна стъпка и тоя напредък ще бъде пропилян. Още веднъж да видя на снимка в медиите отегчените муцуни от примера по-горе и ще падат глави. В буквалния смисъл. Защото такива дреболии могат да ни обърнат колата.

Дудуков и останалите от екипа му кимаха с глави разбиращо. Но Главния не им обръщаше внимание. Вече нямаше търпение оперативката да приключва, за да си налее един малък сингъл малц. Трябваше обаче да премине и през последните точки от дневния ред.

- Продължаваме с нашите приятели от „Всеки ден“, колко техни представители имаме?

Трима от присъстващите около масата вдигнаха ръце. Главния хвърли косо поглед и подкара нататък:

- Като начало ще ви прочета част от информацията в секцията „За нас“: “Всеки ден“ спазва тон на благоприличие и бихме желали това да е начин на общуване… Ключовата дума е „благоприличие“. След като вече сме я написали тая дума и след като вече пуснахте на първа страница „изтекла от лаптопа“ снимка с половите органи на оня певец, следващата седмица искаме фотос на подробностите и на другата пача там, оная от бигбрадъра… Зрителите трябва да виждат полови органи. Фалосът дойде много навреме. Нямаше как по друг начин да им съобщим какво смятаме за истинските протестиращи микроби. А и действа възпитателно. Ние това искаме да им показваме, анатомия, медицина, да си знаят, че са мърши, да не се възвисяват твърде прекалено. Благоприличие, дами и господа, благоприличие. Но така както ние разбираме благоприличието. И те ще се наложи да бъдат дресирани в нашето благоприличие. Каквото им показваме, това ще гледат. Курове, пички, бъбреци, карантии, без значение. Важното е да се дълбае надолу. Да се изкопават и изтръгват всички останали наченки на естетизъм и човечност от тях. Ясен ли съм?

Всички се съгласиха мълчаливо.

- Освен това, плювките и калта по всички бивши да не спират да се изливат! А сега ще продължа и завърша с последната точка от днешния дневен ред. А тя касае съобщението, че МВР е предотвратило извършването на кървав терористичен акт. Вече го пуснахте в обръщение, нещата стават предвидими, но искам само да уточня, че се предприеха някакви бегли опити да дискредитират „заплахата“ ни чрез разни анализи. Така че и тук трябва да се внимава. А сега, ако ми позволите, ще закрия днешното събрание, благодаря за вниманието.

На изхода от помещението Главния вече предусещаше вкуса на уискито, когато се присети за още нещо важно. Повика първия си съветник настрана и му нашепна в ухото, че в зависимост от ситуацията терористичният акт може и да не остане просто блъф… Зависи, каза му той, зависи.

34 Responses на “Николай Фенерски: Оперативка – Разкази от Централата”
 1. Takae says:

  Наистина е така , маму стара !

 2. РАЗКОНСПИРАТОР says:

  След като жадно отпи дълбока глътка уиски направо от бутилката, главния усети странно и необичайно остро парене в гърлото, след като не успя да си поеме дъх се свлече на пода в неудържими конвулсии. Борейки се отчаяно за глътка въздух Главния си мислеше дали това е част от сценария или просто Ония от небето бе решил, че всичко си има граници.

  :)

 3. 486SX says:

  Амин!

 4. Wili says:

  Този фенерски счупи тъпомера! Поредното, четиво за дебили и олигофренчета!!!

  • Роси says:

   Да бе, Виленце, нали и ти четеш… А ние, другите, добре разбираме от майтап…

   • Wili says:

    Да,нали и аз това казвам. Забавно четиво за дебили и олигофренчета каквато е аудиторията тук. Радвам се че и ти вече се припозна като такава!

    • Север-Изток says:

     А ти що дириш тук, при нас олигофрените, пиленце червено? :)
     Няма ли сайт на вестник “Дума” за теб?

  • Сит Лорд says:

   а ти как стоически издържа и го прочете..мамин сладък
   виленце, верно що не ходиш на майка си в путката миризлива? хм?

   • Wili says:

    Този коментар беше изтрит заради нецензурно съдържание.

   • Поля says:

    Хехееее, Оффнюз, този на лорда цензурен ли е? М?

    Да живее двойният аршин!

    • Сит Лорд says:

     лорда е над тия неща. :) просто имам по готин маниер на псуване. освен това ще се съгласим мисля всички тук, че вили е прост и няма въображение в тази област.

     • Димитър Великов says:

      Хвърляш ръкавица за дуел? Да се попсуваме? Какъв е залога?

 5. Wili says:

  Дебилче, и внимавай в картинката защото ще си омешаме шапките.Не знаеш изобщо с кой си имаш работа. И оф нюз ,защо не триете коментара на боклука над мен , а изтрихте моя?

  • Сит Лорд says:

   абсолютно не знам с кой си имам работа а и ми е през кура…
   а ако боговете са дотолкова неразумни, че да пресекат пътищата ни не знам каква шапка ще трябва да си избираш за да пасне на изкривената ти от бой кратуна :)

   • Wili says:

    Еми,да си чукнем една среща и тогава ще те видим женчо! Много анонимни клавиатурни комплексарчета като теб са ми минали през ръчичките през тези години.

 6. уйна says:

  ” Забавно четиво за дебили и олигофренчета каквато е аудиторията тук. ”
  След като е такава аудиторията, кво търсиш ти, бре, великий? На баба си гъзъ може би?

 7. Wili says:

  Радвам се че и ти вече се припозна!

  • Dedo Ivan says:

   Wili, по принцип се пише с 2 l, ама майна му! Не си на нивото (жизнено и интелектуално) на Николай Фенерски за да правиш каквито и да било изказвания по темата. Прочети малко, и не само у Интернета…

   • Wili says:

    И слава богу че не съм на (“кръчмарското жизненото и интелектуално ниво”) на това велико “писателче”!

 8. Север-Изток says:

  Много вярно, но и много зловещо днес, Фенерски!! :)
  Поздравления отново!

 9. sk says:

  Точен поглед и две култови изречения – това за гащниците и това за тежкия поглед като два килограма суров свински бут. Няколко щрихи и фантазията рисува останалото, ама пък кой, кой го предложи?

 10. Петров says:

  Др. Н. Нефелски колко още форумци да ти кажат, че си бездарен, за да разбереш?!Голямото ти навеждане никак не скрива, че си нефелен и мисленото съвсем не е от хартерните ти черти. Скрий се, след време за лъжите и инсинуациите ще ти търсят сметка нормалните хора в тази страна.

  • Сит Лорд says:

   бау бау бау болонката петров излая с басов глас хахахахах нормалните хора хахаха търсене на сметка.. айде моля ти се отиди да си играеш навънка

 11. Revolution says:

  Много е добро Фенерски. Доган ли е Главния?

 12. niki says:

  ехо!нощната смяна?

 13. ники says:

  e a sega?

 14. Весела says:

  Четеш написаното от автора, четеш коментарите и си викаш – Дали па не е прав Фенерски? С кое от указанията на “Главния” не се съобразиха троловете – и бърже реагираха, и най-”благоприлично” се изходиха по въпроса. Стъпиха върху опорните точки като връз две тухли в нужник и айдеее… Жлъч, злоба, агресия – друго не можеш видя в коментарите им. Ма понеже са прости, сами нее усещат, че са най-категоричното доказателство, че авторът е болезнено прав.

 15. иван says:

  мъчно ми стана за автора и за всички които вярват че нещата стават точно така.
  сигурно им е много трудно да живеят и да очакват нещо положително да им се случи..
  то и боко кратуната така си представя света, като едно голямо мутренско сборище.
  жал ми е за тях…. защо ли живеят?

Leave A Comment "Николай Фенерски: Оперативка – Разкази от Централата"