Руската Дума амнистира Pussy Riot и активистите на Greenpeace

Pussy Riot на делото в московския съд. Снимка: БГНЕСPussy Riot на делото в московския съд. Снимка: БГНЕС

Държавната Дума днес единодушно одобри законопроект за амнистия, внесен от Владимир Путин. С това решение на парламента Надежда Толоконникова и Мария Альохина от пънк групата “Pussy Riot”, както и еколозите от Arctic Sunrise ще бъдат освободени. 

Ситуацията вече изцяло зависи от това дали администрациите на затворническите колонии ще искат да ги освободят възможно най-рано, но аз мисля, че те не биха искали да отлагат процеса на освобождаване на двете момичета, заяви адвоката на пънкарките Ирина Хрунова, цитирана от ИТАР – ТАСС.

Според  Хрунова, двете момичета ще могат да си отидат по домовете преди Нова година. 

Толоконникова и Альохина излежават двугодишна присъда за хулиганство за т. нар. “пънкарска молитва” – протестен акт, който те извършиха в московската катедрала “Христос Спасител” през февруари 2012 г. 

Третият член на бандата, Екатерина Самуцевич, която получи само условна присъда, също е обект на амнистия,  заяви адвокатът.

Междувременно 30-те активисти на Greenpeace от кораба Arctic Sunrise, които бяха задържани през септември след протест на нефтена платформа на “Газпром” в Баренцово море, също ще бъдат освободени. 

“Ако трябва да съм честен, чувствам се странно”, пише в Туитър един от арестуваните активисти, ” много се радваме, че се прибираме вкъщи, въпреки че не знаем точно кога. Това е много емоционално, какво приключение!” 

Арестът на така наречената група “Arctic 30″ провокира множество критики от различни правозащитни организации в целия свят. 

Greenpeace организира протести по целия свят, искащи освобождаването на  членове на екипажа на Arctic Sunrise – 28 природозащитници и двама журналисти. Еколозите в момента са под гаранция в Русия.

Марина Юнакова

6 Responses на “Руската Дума амнистира Pussy Riot и активистите на Greenpeace”
 1. mechok says:

  Путин почна да се усеща, че стана ТВЪРДЕ нападателен. Така, колкото може да спечели, тройно може да загуби. Нищо че мърдите от ЕС се ослушват, все пак има кой да тропне по масата, макар и меко-черен и колеблив. Понякога се налага. :D

 2. ау says:

  Добър ход на другаря Путин. Не съм му фен , но си изигра картите добре. Хем ги нашамари и им показа че не му пука кой какво му казва или пише за него, хем направи един много християнски жест точно преди Коледа. Може пък да е почнал да се поочовечава.

  • todor says:

   а не ти ли се иска другаря путин да те нашляпка по дупенцето с камшика, задето не си слушкал, а ? и после с предан поглед да му го налапаш внимателно ? тъкмо ще му помогнеш да се очовечи по-бързичко. А ?

  • Аликанте says:

   споделям мнението ти :) добър политик е другарят Путин +1

  • xxx says:

   Хем не му пука какво говорят за него, хем ги нашамарил? Хайде стига глупости, Путин избива комплекси заради ниския си ръст и си ги изкарва на няколко момичета…

Leave A Comment "Руската Дума амнистира Pussy Riot и активистите на Greenpeace"