ЕК отлага въвеждането на безвизов режим с Русия

Летище, Снимка: БГНЕСЛетище, Снимка: БГНЕС

Европейската комисия замрази за неопределено време диалога за безвизов режим между Русия и Европейския съюз. Това съобщи посланикът за особени задачи на руското външно министерство Анвар Азимов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Преговорите за въвеждане на безвизов режим ще бъдат подновени едва след отстраняването на недостатъците при изпъленнието на съвместните стъпки, посочи ръководителят на представителството на ЕК в Москва Вигаудас Ушацкас.

Днес ЕК публикува първия си доклад за изпълнението на съвместните стъпки по пътя към безвизовия режим между ЕС и Русия. Ние сме признателни на Русия за готовността за сътрудничество. Трябва да се отбележи увеличаването на безопасността на издаваните паспорти, както и работата за борба с тероризма и прането на пари, коментира Ушацкас.

Следващата среща за безвизовия режим ще бъде на 17 януари в Москва, допълни той.

Надявам се, че на срещата на върха между Русия и ЕС в Брюксел, насрочена за началото на следващата година, ще бъде взето решение, което да позволи подписването на споразумение за облекчаване на визовия режим, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Ако зависеше от нас, бихме подписали още утре“, коментира Лавров.

На среща между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Виткор Янукович във вторник беше договорено Русия да предостави на Украйна 15 млрд. долара и да намали цената на руския газ с една трета. 

2 Responses на “ЕК отлага въвеждането на безвизов режим с Русия”
  1. sancho says:

    И правилно, омръзнало ми е където отида из Европата, навсякъде някакви бляди се карат на висок глас, че нещо пак не е както трябва …

  2. Avatarx says:

    Те въведоха безвизов режим с Турция онзи ден.

Leave A Comment "ЕК отлага въвеждането на безвизов режим с Русия"