Предизборните обещания на БСП за пенсионирането се оказаха прах в очите

Пенсионери. Снимка: sxc.huПенсионери. Снимка: sxc.hu

Предизборните обещания на БСП за ранното пенсиониране и замразяването на възрастта за пенсия се оказаха прах в очите. С помощта на отсъстващите депутати от БСП и ДПС промените в Кодекса за социално осигуряване бяха окончателно отхвърлени.

Случайно или не, депутатите от БСП бяха в доста камерен състав в зала при гласуването на предложението за ранното пенсиониране – само 43-ма от общо 84. Коалиционният партньор ДПС отхвърли предложенията още в комисия, а днес депутатите не дойдоха в пленарна зала. Ранното пенсиониране беше подкрепено от депутатите от “Атака”, но в крайна сметка гласовете “за” бяха едва 50. Преди това бе отхвърлено и предложението за замразяването на възрастта за пенсиониране.

Промените в Кодекса за социално осигуряване бяха едно от основните предизборни обещания на БСП и внесени за обсъждане от лидера на Коалиция за България Сергей Станишев. Те предвиждаха намаление с 0.4% на пенсията за всеки липсващ месец.

Неизпълнените предизборни обещания бяха разписани по следния начин в платформата на социалистите:

 

 

“- спиране на увеличаването на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране;

- въвеждане на гъвкави условия за пенсиониране при недостиг на 2 години осигурителен стаж и/или възраст”.

С приемането на Закона за Държавното обществено осигуряване депутатите решиха, че възрастта за пенсиониране за 2014 г. се замразява на нивото за 2013 г. и ще е  при навършване на възраст 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете и осигурителен стаж 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете. 

Право на минимална пенсия от 151 лв. пък ще имат жените и мъжете с навършени 65 години и 8 месеца и минимум 15 години стаж.

31 Responses на “Предизборните обещания на БСП за пенсионирането се оказаха прах в очите”
 1. бОБИ says:

  И сега,ако не видяхте,че най-нагло ви лъжат в очите.Държавата буквално щеше да фалира за 1г.,ако го бяха приели,и много добре го знаеха,но ви лъжеха преди изборите. Толкова тъп електорат,като тоя на Бие сие пието няма друг. Гласувайте дргия път пак за тях…

  • минаващ says:

   Ами обещавали са, ама като са установили какво наследство им е оставила ПП ГЕРБ, няма как-ще трябва да се закърпват нещата след тази безобразна съсипия. Да оставиш ти 8 млрв резерв на ГЕРБ и да го свариш след 3.5 г. под санитарния минимум, при положение че каквото се строеше, бе с европари. Къде са тогава другите пари, при положение, че за 3.5 г. не си вдигал нито пенсии, нито заплати нито нищо, а строежите са били с евросредства.

   • Димитър Маринов says:

    Това от новите опорни точки ли го изсмука? Къде са депутатите на БСП, защо не са гласували СОБСТВЕНИЯТ си законопроект? Прах в очите наистина, видно е че това правителство не прокарва абсолютно нищо градиво като политики. Запазва това, което гербаджиите са приели преди тях като политическа линия, освен глупости и грешки единственото нещо което Пламен, Сергей и Местан правят е да сложат свои хора по институциите.

    • Tigo says:

     Не му се връзвай на другаря ‘минаващ’ . Той ще мине през още няколко форума да ни разясни ‘опорните точки’ на БСП.
     Любимата ‘опорна точка’ на другарите е за фискалния резерв. Нито те самите, нито оскотелия електорат имат и най-малка представа що е то, но .. звучи много яко!

   • takade says:

    минаващ, ами какво става с 250000 работни нови места? Въпреки лъжите на Бие сие пието хората пак ще гласуват.

   • Ко? Не says:

    Да, странно че никой не мина да каже как от 2005 до 2009та се вдига общия дълг от 11 на 35 милиарда, а след това остава на 35 милиарда четири години. Но 1-2 милиарда от фискалния резерв са голям проблем :) Между другото миналата седмица другарите взеха едни няколко стотин милиона да го закърпят до първи януари :) Много минават по тия форуми еййй…

   • николай says:

    Тия тъпи оправдания ,вече не вървят.

   • ВИКТОР says:

    ти не си минаващ, ти си отшумяващ червен кретен!! мисловната ти дейност и логиката ти са на ниво примат. не къкъв да е примат, ЧЕРВЕН ПРИМАТ!

   • Ivanov says:

    A danegovorim 6to para vleze v haznata ot Ploskiq Danak… Nqma q parata i tva e… neza6titavam sega6nite – te sa su6tite bokluci…. ot edna poroda sa…

  • Анализатор says:

   Парламент, доминиран от простаци! Които не знаят какво значи средна продължителност на живота. Които не знаят, че тя е динамична величина. Които не знаят, че възрастта, лимитираща трудовата активност, е производна от тази величина.
   Парламент, доминиран от простаци като Данчо Ментата и евтини политически проститутки като Мая Николова! Нищо добро не чака една държава, когато управляващата простотия реши, че е умна.
   Парламент, доминиран от простаци!

 2. dsc says:

  началото на края на старческите илюзии на умиращия и бедстващ електорат на триглавата ламя

 3. деси says:

  това е то, обещанията са неизпълними, както винаги

 4. РАЗКОНСПИРАТОР says:

  Още едно изпълнено обещание от БСПДПС и баш експертЪТ Куклошарски.

 5. зори says:

  друго е да получаваш и пенсия и заплата ……
  например 20% от мед.сестри в болниците са работещи пенсионерки …..
  и разликата в заплатите на мед.сестри с висше образование и 5-10 г.стаж спрямо пенсионираните мед.сестри със средно образование е обикновено около 150 лв. в полза на пенсионерките….
  и никой не иска да промени това статукво, камо ли да говорим за качество в тази сфера …..

 6. morskiq56 says:

  Е,от обещание къща се не разваля,както е казал народът.Обещания=опорна точка……..Или гризване на дръвцето!И то от двете страни!С БКП напреТ,към кофите за смет……………

  • 1970 says:

   “С БКП напреТ,към кофите за смет……………”, те т’ва е истината, стига да го проумееш!
   + от мен

 7. Tisho says:

  Нещо учудващо ли има?
  Да сте видяли обещание дадено от бсп към Избирателите да се е изпълнило някога?

 8. Кайзер Созе says:

  Нищо, те бесните пенсии пак ще си гласуват за сергейчо заробвайки внуците си.

  • Диляна (блеевска) says:

   Ти остави, че пенсиите ще гласуват пак за тях. Що млад и кух народ ги крепи все още, като Поли, мазоли, троли и прочие простакеси, не е истина. Ей такива мърши са за бесилото…

   • 1970 says:

    Те Полите и тролите знаят защо ги крепят, ама другите са си заслужили дебелия или може би им е гот, знаеш ли, свят голям, хора всякакви!

 9. istinata says:

  Нарастване на Брутен Външен Дълг на България по години ,

  в млрд ЕВРО при управлението на :

  НДСВ , през 2001 -2005 год. ; БВД нараства от 12,100 млрд до 15,500 млрд Евро !

  При БСП -ДпС-ДС през 2005 – 2009 год ; От 15,500 млрд до 37,800 млрд ЕВРО !

  и при ГЕРБ през 2009 – 2012 год От 37,8 млрд пада на 37,164 млрд Евро !

  Та , при БСП -ДпС управлението Брутния Външен Дълг нараства с

  цели 22 – 23 млрд ЕВРО !

  ??????????????????????????????? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Е това можете да очаквате при управлението на БСП – ДпС – хАтакаДС сега ,
  още 20 – 30 млрд Евро Дълг , който Червените еничари ще окрадат и излапат ,
  а вашите деца и внуци ще връщат !

 10. дино says:

  ааа…нещо не виждам подпорите на опорните точки..фен клуба на станишко где ли се е скрил ..алоо позитанските феновеееее…ма къде сте бе …я обяснете сега това защо е така и кой е виновен

  • Balkaanalski says:

   герп и буда са виновни винаги, ако не знаете…..
   искам постове ОТ Поля-Троля и сополя

   • дино says:

    имам време днес и аз ги търся ама нааа..няма ги ..да ама ги няма и под другите готини постове като за отложеното посещение на онова смешното министърче столъжевски ли беше..

    • Пацо says:

     Нали ви казах сутринта…. на сбирка са. Ама нещо много проблемен матриял се натрупа, не знам дали ще си избистрят стратегията до довечера. А утре ще има и още, ще почне и джакпот да се натрупва…. Ех, мъка, мъкаааааа :P

     • 1970 says:

      Пацо, само един въпрос: откъде взимаш “емотиконите”?
      Иначе за коментара ти ” + “, но по някога един “емотикон”, замества цяла тирада.
      Предварително благодаря!

 11. крокодил says:

  “Ранното пенсиониране беше подкрепено от депутатите от “Атака”… Не се учудвайте, ако на следващите избори Волен Сидеров пак се окаже в Народното събрание, въпреки социологическите прогнози.

 12. arno says:

  Те такава наглост и лъжа от другарите К.нинова и сие от БСП не мога да приема.Проглушиха ушите на хората,че правят нещо за ранно пенсиониране на обикновените хора -гъвкаво и не знам какво—–.Не ви ли е срам господа управляващи.!Как ще обяснявате на хората-вървете си час по-скоро и по-скоро.

 13. Жаден за справедливост says:

  Щом не си изпълнявате предизборните обещания, вървете си! Този път валса наистина ще е последен! Вече няколко месеца чакаме да снесете златното яйчице, но кокошката се оказа ялова! В началото беше гъвкавото пенсиониране 24 месеца по-рано и се изживявахме като пенсионери след Нова година, преди ден – два се говореше за гъвкавото пенсиониране 12 месеца по-рано, но Салам Бадемов не знаел за това, а сега окончателно ни отрязахте главите – няма да има даже и замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране?!!! А бе вървете си!

 14. вуйчо ви says:

  из позорни точки(кратък откъс):1.с по5лв.месечен СКОК(да се акцентува)на пенсиите ,плюс коледни надбавки сме ощастливили нашите мили баби и дядовци(.пак ще гласуват за нас)2.организиране на курсове за машинно гласуване сред нашия наи -ценен потенциал -хората над 60г.3.раздаване на европейските хранителни помощи по принципа наложен след 9.9.1944г.4.пак да се обащае ранно пенсиониране..те са изкукуригали,забравили и пак ще се радват,сякаш го чуват за първи път ..(последното за ваше сведение).на въпрос “Кога”? да се отговаря бодро ,както таткото за колелото на нашите мили ромски избиратели..

Leave A Comment "Предизборните обещания на БСП за пенсионирането се оказаха прах в очите"