Готвят агенция за координация на изразходването на еврофондовете (видео)

Ивайло КалфинИвайло Калфин

Обсъжда се създаването на единна структура за координация и управление на европейските средства в България. Това стана ясно на дискусия за ефективността на усвояването на средствата от ЕС, организирана от евродепутата Ивайло Калфин.

Изводите от приключващия програмен период показват, че се налага да се унифицира управлението на фондовете, за да се избегнат сегашните проблеми с административни неуредици и противоречащи изисквания.

„През следващия програмен период България е страната, която ще получи най-много средства спрямо икономиката си и от администрацията зависи средствата да бъдат използвани максимално ефективно“, каза на конференцията Ивайло Калфин.

Според него не може да се очаква от самото начало на програмния период да започне изпълнението на големи проекти, но максимално бързо трябва да стартира работата по проекти по Европейския социален фонд.

България трябва да бърза и с кандидатстването с готови проекти за финансиране от Фонда за свързване на Европа, за да не пропусне възможността да получи финансиране от него.

Има идея за създаване на агенция, която да координира работата по европейските фондове. Управлението на оперативните програми, както и сега, ще остане в съответните управляващи органи. Това съобщи на конференцията Атанас Папаризов, председател на съвета по членство в ЕС, национални приоритети и европейски фондове на НС на БСП.

Работи се върху проект на закон, който да даде нормативната рамка за изразходването на средствата от ЕС.

Създаването на единна структура за управление на фондовете е основното искане на бизнеса, заяви главният секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България Милена Ангелова. Най-големите проблеми на фирмите и общините при работата по европейски проекти са бюрокрацията, липсата на еднозначни правила и непрекъснатото променяне на изискванията.

 

2 Responses на “Готвят агенция за координация на изразходването на еврофондовете (видео)”
  1. bah says:

    Само чиновници и бюрократи, създаване на работни места за “наши” хора да си клатят краката по цял ден и да вземат по една шапка пари. Срама нямат управляващите.

  2. Kamen Dokov says:

    Ахахахахахааааааа, администрацията се размножава с бясна скорост! Законите на Паркинсън в пълен блясък! ;)

Leave A Comment "Готвят агенция за координация на изразходването на еврофондовете (видео)"