Николай Слатински: Докъде стигна нравственото ни пропадане

Николай СлатинскиНиколай Слатински

Николай Слатински

Не споделям “принципните” съображения кой имал полза от скандала с парвенюшката наглост на Волен Сидеров и как това разчиствало пътя за още по-безнравствени политици. Демек – знаем си го Волен Сидеров, ама след него идват още по-страшни и долнопробни типове…

Не споделям обаче и нелепото правене на много страшно изненадани от огромни маси коментиращи, които се държат като паднали върху главите си директно от Луната.

Волен Сидеров е типичен, до болка познат пример за брутален тип, присвоил си сакрална кауза и омаскарил я, превърнал я в посмешище.

Ако някой си бе направил труда да прочете преди време расистките му, човеконенавистнически писания, бълвочите от типа на “Бумерангът на злото”, нямаше да има нужда да се пита сега що е то Волен Сидеров и има ли то почва у нас…

Въпросът не е във Волен Сидеров.

Въпросът е в нашето опростачващо се и ошашавящо се общество, което е паднало толкова ниско и низко, че да държи в парламента интелектуални нищожества с очевидна смес от фашизоидност и шизоидност.

Нещо повече – нашето общество, с напълно непонятна за мен сладострастност, се рови в утайките и помийните ями, за да извлече от тях – и това се прави в момента! – още по-мерзки и по-нечистоплътни типове за свои представители в институциите на властта.

За съжаление, с кокошата си слепота обществото ни не си направи изводи още преди 3-4-5 години – какво падение сме допуснали, вкарвайки Волен Сидеров в свещената сграда на Народното събрание.

За мен проблемът не е в това колко безпардонно и в какви мащаби Волен Сидеров е профуквал парите на данъкоплатеца в стил, типичен за безскрупулните популисти и политическите отрепки.

За мен проблемът е много и много по-дълбок и аз също, като мнозина разтревожени български граждани го поставям от много отдавна: Какво става с българския народ, докъде стига неговото нравствено пропадане, безразличието му към собствената национална съдба, щом вярва на подобни типове, щом има вътрешната потребност да гласува за тях?

А аз продължавам да се питам – как ще я караме нататък като едно общество с тези, които с гласовете си ми натрапват воленсидеровщината в българската политика и в управлението на страната? Та между нас и тях очевидно не може да съществува вече нищо общо! А те са повече от нас и значи България ще бъде не такава, каквато искаме ние – европейска, модерна, демократична и нормална държава. България ще бъде такава, каквато ни причиняват те – ориенталска, домодерна, псевдодемократична и ненормална територия…

* Текстът е коментар на проф. Слатински на стената му във Фейсбук

32 Responses на “Николай Слатински: Докъде стигна нравственото ни пропадане”
 1. IP says:

  Сега въпросът е дали ще намерят нещо по-просто от Бареков, за да го турят един ден на негово място. Иначе не ни мърдат три капут-мандата или направо доживотно управление без цензура. Но аз съм оптимист — рано или късно ще се намери още по-прост, даже и ако се наложи кегебето да го зачене ин витро.

 2. дино says:

  и пак народа е виновен..такива като слатински подкрепяйки шизофреници въпреки че работата им е била да ги разкриват в зародиш и показват на обществото сега се дистанцират и както е прието обвиняват винаги виновния народ за бездействието си..ха сега де..монтьора пенчо ли е виновен че знае и вижда това което псевдоинтелигенцията му поднася всеки ден..или бай гошо копаейки на нивичките си трябва да знае кой и от къде идва в управлението на страната..смешници обслужващи посоките на политическия вятър и обвиняващи пак ..народа

  • W says:

   Найстина има прекалено много пропаганда и дезинформация, но всеки нормален човек знае, че Волен Сидеров е пълен идиот и единствената му цел е да припечели някой лев. Не мога да си обясня кой гласува за него…

   • дино says:

    веднага ти обяснявам-хората които последните 20 години ги въртяха на шиш всякакви ..мутри банкери местни дерибеи абе всичко каквото се сетиш..които не можаха да завършат училище и които не можаха да си изучат децата и едвам оцеляваха през този преход..лъганите и отрудени хора които някои наричат матрялл..други беззъби изроди и т.н…та тези гласуват излъгани със някое кебапче ..но това не е важно ..по важно е че такива мухи като този слатински пак тях сочи и пак с тях оправдава своето мишкуване ..

    • хей ура says:

     само не разбрах как слатински като фея ще им завърти мнението на тези хора, които са по твоите думи прекалено отрудени и опростели, че да разберат кога ги лъжат. Харесва ми драматичната пауза която остави в първия коментар преди да кажеш… “народа”. Това е реално проблема, “народ” като понятие липсва, има отделни групички, някои не толкова добре организирани, други по-компактни, съответно представляващи по-силен електорален капитал. Друг е въпросът, дали това е резултат от изцяло местни процеси или отражение на по-глобална промяна.

     • IP says:

      Псевдонародът най обича да се оправдава с псевдоинтелигенцията.

     • дино says:

      тепърва ли да си изясняваме ролята в обществото…ооопс..или да започнем от що е то общество и какви са неписаните функции на всеки един живеещ в това общество..така да започнем с книжовните хора ..много е дълго..не ми се дискутира но качеството на управление на една държава е право пропорционална на качеството на книжовните хора..вече не ми се употребява тази дума интелигенция

    • дино says:

     до IP…псевдо интелигенцията винаги се оправдава с псевдонарода..до ХЕЙ УРА..дааа вече трябват феи и магьосници които да поправят почти непоправимото

     • хей ура says:

      Дино, разбирам какво имаш предвид с отговорността на “интелигенцията”, но това е стара парадигма, която не е съвместима с начина по който се формира мнението на хората в днешно време. Общо взето идеала за някакъв елит, който да изведе обикновения човек от интелектуалната тъма е позакъснял и по-скоро вреди.

     • дино says:

      за 650 години имаме около 60 години свобода бе човек …кое е остаряло по тези земи..не говориме за стари демокрации а за българия

   • Анализатор says:

    Не само гласуват за него. Той е председател на етичната комисия в Парламента. След всички гаменски изцепки в Луфтханза, в Брюксел, в Париж, на Варадеро – Волен Етичният… Звучи ми като Мая Николова – Дева Мария…

  • 88 says:

   напълно подкрепям казаното по-горе. докато българската интелигенция не се обедини, не престане да се продава за жълти стотинки и да вижда истината без да реагира на лъжата и предателството, в най-скоро време няма да ни бъде.

   • роско says:

    И? Като се обедини – какво? Ще ходи от малоумник на малоумник да му обяснява шо е лошо да се гласува за отрепки като Болен ли?
    Простаците винаги са обвинявали интелигенцията. Защото нито я разбират, нито могат да мислят, нито има с какво да помислят, нито пък разглеждат различни варианти, информират се, анализират.
    Просто не го могат това, по обикновени природни причини – нямат толкова акъл и потенциал. И дори интелигенцията да е е разединена – което е напълно нормално, защото интелигентните хора изповядват най-различни идеи – простичкият човек пак ще е лесен за манипулиране и лесно ще се лъже.

    Я ми кажете вие, радетели за “обединената интелигенция” – каква ориентация да приеме новото обединение – дясно или ляво?
    Това може да се роди само в главата на комунист – всички да са еднакви и да мислят еднакво – не става. Демокрацията е шарена, тя дава възможност на всеки да има свои разбирания, вярвания и интереси.

    И точно за това не е подготвен простичкият човек. Защото няма кой да му казва какво да прави и се получават недоразумения като Болен и Капута, които с гръмки речи откровено лъжат хората, а после на техен гръб си пекат гъзовете и се развяват къде ли не

   • Анализатор says:

    Не е в това българската интелигенция да се обедиява! По скоро всеки от нас трябва да се стреми всеки нов ден да е все по- интелигентен. Въпреки политиката на управляващите комуноиди към масово опростачване на нацията. И да не разчита на платени интелигенти-троянци, а на собствения си мозък!

  • Стоянка Манолова says:

   Дино, Дино, голям си динозавър…Кога Николай Слатински е написал една дума в подкрепа на Волен Сидеров? Ами че той дори на времето, когато бяха “съпартийци” в СДС, постоянно вадеше кирливите ризи на главния редактор на в-к “Демокрация” Ама то се иска да си попрочел нещо, пък и памет да имаш…А монтьорът Пенчо и бай Гошо можеха да си направят извод що за стока е Сидеров от неговите идиотски изказвания. Можеха да си направят извод също от 45 години “социализам” и от 24 години “демокрация”, можеха да си направят изводи от управлението на Луканов, от Виденовата зима…но не го направиха и гласуваха за тия, дето сега свалят поредната кожа от гърбовете им. Е, аз съм от по-малката част от тоя разделен народ и понеже не мога да търпя да ми налагат простаци, идиоти и крадци да ме управляват, си дигнах такъмите и работя и живея достойно в Германия. Така ще направят още много хора. Тогава монтьорът Пенчо и бай Гошо може би най-после ще се събудят, разбира се, ако не са изпратили жените и дъщерита си на гурбет в чужбина да им пращат евра за допълване на жалките им пенсии…

   • дино says:

    г-жо Манолова вие сериозно ли не разбирате водещата роля ..не само на г-н Слатински персонално..на книжовните хора в обществото ..ако вие бяхте препрочели нещо нямаше да стигаме до този разговор..според вас защо сме общество..истинското общество е изградено от неписаните но задължителни функции на орача ковача учителя попа академика министъра президента и т.н…моля ви ..земеделеца се грижи за вашата трапеза ковача му помага миньора също а учителя учи децата на всички академика създава наука с която помага на всички попа е стожера на морала и обществото министъра и администрацията се грижат за реда създават и наблюдават правила спомагащи труда и живота в обществото ииии…в 2013 ли трябва да си изясняваме що е държава общество семейство и т.н.

    • Кайзер Созе says:

     И накрая всички отиват, гласуват и волен в парламента. Защо това не се случва в нормалните държави? Да не би там да гласуват само академиците?

     • дино says:

      кайзер толкова са нещата че е страшно..отиват гласуват и какво обаче излиза после от чувала ..в зависимост от магьосника бяло зайче или розово гълъбче..как мислиш колко са факторите влияещи на изборите да кажем в сусурлево..

 3. Kamen Dokov says:

  “Въпросът не е във Волен Сидеров.
  Въпросът е в нашето опростачващо се и ошашавящо се общество, което е паднало толкова ниско и низко, че да държи в парламента интелектуални нищожества с очевидна смес от фашизоидност и шизоидност.”

  No comment!

 4. Ludlustrator says:

  Поредният комунисти гъзолизец ще ми дава наклон на оная ми работа.

  Малко то СВ-то мУ

  Народен представител, СДС – 1990-1994 г.
  Председател на Комисията по национална сигурност, 1992-1994 г.
  Изпълнителен директор на Фондация “Демокрация и сигурност”, 1995-1999 г.
  Секретар на президента по националната сигурност, 2002-2006 г.

  Та от голям седераст до гъзолизац на Гоце Трипера, ама някак срамежливо е пропуснал да го назове поименно.

  • WTF? says:

   Личността на изказващия мнение няма общо с валидността на самото мнение. Авторът може да е бил и изнасилвач на бебета козички. Това не значи, че тезата му не е коректна.

   • Анализатор says:

    Изключително коректно формулирано! Като математическа теорема! Моите адмирации!

 5. koganev says:

  България ще се сгромоляса пред очите ни. Всичко, което се прави в политически и в социален план, е погрешно. Онези, които се занимават с доставките – горива (внос), храни (вече внос), суровини (вече внос) – те ще спечелят, това е тяхната амбиция и цел. А ние, останалите, които се опитвахме да строим общество с тези некачествени, скъпи и неподходящи доставки, ще трябва да гледаме сгромолядването.
  Българинът ще се наслади на сгромолясването. Като Алексис Зорбас. Ние това най си го обичаме – сгромолясването… Преди доста време в Пловдив чух диалог между двама вестникари на Главната. Единият вика “ти за кой ще гласуваш”, а другият отговаря ” за номер 6 (Атака) – като няма живот, поне караманела да става”. Караманела на пловдивски жаргон означава нещо като всеобщ кръчмарски бой, масова суматоха с елементи на еуфория. Атака спечели доста в Пловдив по онова време… Срам? Не. Естествено следствие от историята на града и държавата. Хората са научени да се наслаждават на неуспехите на другите. Можеш да ги обереш до шушка – ако представиш това като свой неуспех, те ще се радват.
  Идиоти. България е пренаселена от идиоти.

  Спасявайте децата.

 6. pineapple says:

  Много е тъжно, че г-н Слатински е прав. А падението започна оттавна, но получи много силно ускорение с главоломната кариера на Бойко Борисов. Той не е много различен от Волен Сидеров – имам предвид като манталитет. Да, кошмарно е, че имахме мутросекретар на МВР, после мутрокмет и в крайна сметка мутропремиер. Но Сидеров и Борисов се различават само по някои външни белези. Софийските фризьорки и продавачки например, много силно откликват на чара на Б.Борисов. Нямам наблюдения дори те да намират Сидеров за привлекателен. Не знам накъде отиваме. На мен всичко това ми изглежда зловещо и отчайващо.

  • Кайзер Созе says:

   И астероид да удари Земята Борисов ще е виновен. Четохме ги опорните точки вече.

 7. Maia says:

  Ами това е България. Нашата и на нашите родители! Вече не вярвам в по-добра България на нашите деца!

 8. proswetlitel says:

  би трябвало да е свещена,тази отдавна омерзена сграда-Народно събрание.срам и страх ме тресат да му сложа кавички.но ,на кой ли му дреме..ако се събуди великия ЛЕВСКИ …не знам дали щеше да издържи юнашко сърце тая гнъс..и щеше ли сила да има гласа му да се провикне :”Бесило да се построи незабавно!”…май пак времето иска комити в странство..тук и да се запалиш,ТЕ ще си запалят пурата от тленните ти останки…БЪЛГАРИО????

 9. ivo_isa says:

  “…Какво става с българския народ, докъде стига неговото нравствено пропадане, безразличието му към собствената национална съдба, щом вярва на подобни типове, щом има вътрешната потребност да гласува за тях?…”
  К’во си се разпенявил? Хората бяха доверчиви. Още от началото на прехода ги лъжете. Тогава не си ли зададе тоя въпрос? А като видяха как се разграби всичко от малцината “избрани”, като гледат морала на “елита”, като виждат ламтежа за власт и пари във всяка една политическа партия, безмилостната борба за кокала по върховете на държавното и обществено управление… какъв морал да имат и те?
  Рибата се вмирисва откъм главата!!!

 10. Бочко says:

  Виж как изглежда физиономията на автора, тя казва всичко. После чети и мисли. В случая на мен не ми се чете.

 11. Нора says:

  Бочко, Бочко! На много народ не му се чете, като на теб и за това си плаща!

Leave A Comment "Николай Слатински: Докъде стигна нравственото ни пропадане"