Имат ли децата право на гражданска позиция и на участие в протести

Деси Николова на протест в София.Деси Николова на протест в София.

 Aнализ на www.Advocati.org. Заглавието е на редакцията.

Тези дни в медиите беше огласена информация за необичайната осторожност на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) по отношение закрилата на деца, които евентуално са станали „жертва“ на участие в антиправителствени протести.

15-годишната Деси Николова е привикана на разпит заедно с баща й, за да обяснява пред органите на реда защо ходи на протести. Разпитът е провокиран от изключителната бдителност на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), която по принцип проспива брутални нарушения на детски права (например в домовете за деца без родителска грижа), но се самосезира немедлено, след като до вниманието й достига фотография на непълнолетната Деси, която протестира.

На фотографията (автор – Стефан Стефанов) виждаме момичето разплакано да прегръща полицай с шлем на главата, който стои в кордон с лице към протестиращите. „Сред полицаите имаше и добронамерени – коментира по-късно в социалните мрежи самата Деси. Този, който държа за раменете, имаше малко кръв по носа, явно се беше ожулил. Видях как пазеше хората и опитваше да спре полицаите да ни бият. Разплаках се и му казах да се пази. Той ми отвърна: „Дръж се! Всичко ще е наред!“ Очите му бяха насълзени…“.

Цитираната фотография обиколи световните медии и вероятно така е достигнала до канцелариите на ДАЗД, за да стане повод за самосезиране на Агенцията.

Сигналът до СДВР е изпратен на 25.11.2013 г. и се позовава на изключително тенденциозната публикация в www.SvobodnoSlovo.eu от 16.11.2013 г. под заглавие „Нов скандал! Протестна мрежа експлоатира нашите деца, къде е Агенцията за закрила на детето?“, където се „разкрива“ възрастта на Деси и се прави извод, че тя няма право да участва в протести, тъй като това било право само на пълнолетните, които съгласно Изборния кодекс (ИК) могат да гласуват. Използваме случая да посочим на юристите от www.SvobodnoSlovo.eu и на тези от ДАЗД, че ИК не третира по никакъв начин правото на протест. Чл. 6, ал. 1, т.т. 1-3 от Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) изброяват изчерпателно кой не може да участва в подобни събития – това са гражданите, които „носят оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които може да се използуват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети; [гражданите, които] са в очевидно пияно състояние; [и гражданите, които] са маскирани с цел да се затрудни тяхното разпознаване“. Нещо повече – чл. 12 от Закона за закрила на детето (ЗЗакрД), явяващ се устройствен и за самата ДАЗД, изрично определя, че „всяко дете има право свободно да изразява мнение по всички въпроси от негов интерес“. Безспорно протестът е форма на изразяване, а въпросът дали имат интерес децата от това да живеят в държава, управлявана прозрачно и в полза на обществото, остава дискусионен.

Съгласно чл. 11, ал. 4 от ЗЗакрД „всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически (…) дейности“. В цитираната публикация авторите от www.SvobodnoSlovo.eu навеждат клеветни и обиждащи твърдения, че „Деси и другите пубертети, които за забавата са на улицата (…) са използвани от политиците за недостойни цели“, като интерпретират неправилно разпоредби от трудовото право (все едно Деси е била на работа в онзи момент), без да наведат нито един аргумент за доказване на набеденото използване (наемане на работа) и за разясняване естеството на недостойните цели. И ако активизирането на ДАЗД е обяснимо предвид разписаните по закон нейни функции, то упоритото привикване на Деси и родителите й в СДВР буди истинско недоумение, след като бащата на момичето Филип Николов недвусмислено заявява: „Много добре знам, че Деси ходи на протести. Даже ходим заедно, а аз винаги съм в първите редици“. Подобно изявление по наше мнение изчерпва недвусмислено разпоредбата на чл. 125, ал. 2 от Семейния кодекс (СК), според която „родителят отглежда детето, формира възгледите му и осигурява образованието му съобразно възможностите си и в съответствие с нуждите и наклонностите на детето, и с цел израстването му като самостоятелна и отговорна личност“.

Автоматично след изявление като горното и в контекста на цитираните разпоредби СДВР би трябвало да прекрати оказвания натиск спрямо семейството на Деси – в противен случай това може да се тълкува като опит за сплашване и ограничаване на основното право на гражданите съгласно чл. 43, ал. 1 от Конституцията „да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации“. Подобен натиск би бил пряко посегателство срещу демокрацията.

65 Responses на “Имат ли децата право на гражданска позиция и на участие в протести”
 1. Оставете децата! says:

  Децата имат права и е силово погазване, милиционерщина и терор спрямо тях да се тормозят от милицията на йовчев и станишев!!!

  • BUDAOUT says:

   Тарикатски т.нар. анализ – тарикатски ОТ ДЕВЕТ КЛАДЕНЕЦА ВОДА – ОТ ЯСНО ПО-ЯСНО, ЧЕ НЕПЪЛНОЛЕТНА на 15 г. НЕ МОЖЕ ДА УЧАСТВА В АКЦИИ, вкл. перформанси и катуни, наричани протести, КОИТО увреждат НЕЙНОТО ЗДРАВЕ, ПСИХИКА и т.н. Тати Филип да не се прави на улав и да хваща колана да наложи по бащински за ум и разум непълнолетната си дъщеря. За нея отговорност носи тати Филип. Да се поучи тати Филип от Хамериканския съдия http://fakti.bg/world/21555-sadia-v-sasht-bie-dashtera-si-svalala-nelegalno-muzika-video Хмериканският съдия е разсъдил прагматично – ако гламавата му щерка продължава да тегли незаконно музика от интернет – ЧАКА Я хмерикански ПАНДИЗ, за да я спаси от пандиза, бащата сваля КАИША и яко налага шантавото тарикатче – щерка си, яко “заработвала” за пандиза.
   Дилемата на българското тати Филип е същата

   • М.С. says:

    Ей Гестапо, минало ти е времето на теб май. Я марш в Северна Корея, там са приложими твоите методи за възпитание на обществото :) )))) Хахахаха много си тъп, честно.
    Извинявай! Korean air, по- евтино ще ти е с тях. Довиждане.

    • BUDAOUT says:

     ей М.С, като си такъв гявол Я СЕ ВГЛЕДАЙ В СНИМКАТА БИ, ТАРИКАТ. Какво виждаш – едно психясало 15 годишно дете. Какво прави на КАТУНЯ, наречен протест на ЕнтИлигентните това 15 годишно дете вместо да си учи уроците, цял живот я чака да стане наистина образована, полезна за себе си, това, което иска и бащата Филип, това КАЖИ бе Гявол, не ми снасяй тъпизми, ПИТАНЕГО Е – КАКВО ПРАВИ 15 ГОДИШНО МОМИЧЕ НА КАТУНЯ – ХОДИ ДА ПСИХЯЯСВА ЛИ?

     • Сит Лорд says:

      айде некой път ако се прежали некоя женица да ти пусне
      и евентуално ако ти стане
      и евентуално ако забременее
      и си имаш дете па тогава да даваш акъл, става ли?

   • Св.Василев says:

    BUDAOUT ти си крайно недостоен за да квалифицираш Деси и баща й ГЛАМАВА и УЛАВ! По-добре се скрий в мишата си дупка и не изпълзявай преди да се научиш да се срамуваш.

    • BUDAOUT says:

     Eй, чугунени комунистически глави, ей, то тъпо, тъпо, то кратуна комунистическа,
     Казваш му – 15 годишно дете не може да ходи на КАТУН и да психясва, показваш му снимката, вижда се психясало 15 годишно момиче, чугунената глава комунистическа НЕ УВИРА, тя си бае за слободия. Казваш му – в Германия бебетата не могат да плачат, кучетата не могат да лаят – пречат на съседа, който утре е на работа. Казваш му – в Германия – учениците, т.е. 15 годишните момета трябва да учат, че утре ще работят здраво, казваш му – в Германия студентите трябва да учат, че утре ще работят здраво, ЧУГУНЕНАТА ГЛАВА КОМУНИСТИЧЕСКА – имат право да ходят на КАТУНЯ. И какво ще научат тези младежи на КАТУНЯ бе тъпанар комунистически, на това имаш ли отговор чугунена главо?

     • пепелянка says:

      На” катуня ” децата ни наистина няма какво да научат но на протестите – има какво. Ще научат, че човек трябва да е обществено активен , да реагира на недомислиците на тези, които го управляват , а не да очаква някой да му свърши работата. Това, че сме заедно с децата си на протестите е за да дадем личен пример с отстояване на правати си. Аз не желая да прошепвам на ухото на дъщеря ми срамните истини за управлението на държавата, искам да ги кажа високо на глас, пред нея.

     • BUDAOUT says:

      За Пепелянка – освен политкомисарско дърдорене нещо умно случайно на напишеш. От ясно по ясно е – мометата на 15 години трябва да учат, за да работят здраво като завършат, студентите на по 20- 23 години трябва да учат за да работят здраво като завършат. Какви КАТУНИ, наречени протести на ЕнтИлЕгентните, какво мотаене напред-назад. Вижте Лондон – студентите протестират срещу повишаване на такси, ИСКАТ ДА УЧАТ при по-добри условия. Нашите ученици и студенти срещу какво протестират, СРЕЩУ МЪРЗЕЛА ли, подклаждан от такива полтикомисарки като вас – да ходели на КАТУНЯ, че да станели обществено активни. От много обществена активност видно от снимката децата ПСИХЯСВАТ. Я по-добре да се изучат, че да имат занаят, професия за хляба, пък тогава да става обществено активни

     • Д.Б. says:

      Приятелю, аз до скоро бях на 17 години и аз имах, и тогава, и преди това, и сега, гражданско мнение, позиция. Аз имам правото да изразявам своето мнение както намеря за правилно и няма сила която да ме спре да го направя… Младите сме бъдещето и ако ние искаме да участваме в него сега, кой има право да ни каже не?
      И от къде – накъде ще го прави?

     • BUDAOUT says:

      КЪМ пЕПЕЛЯНКА
      значи поредната празноглава бяла птица – ако не е така, напиши какво умно си сторила досега като вече не си на 17 години – нещо смислено за твоето бъдеще, така че баща ти да се гордее, че си направила нещо за себе си, а не да те отнася към категорията на будалите-обществено активни
      ТОЧНО ОЛИГАРСИТЕ НА ТАКИВА КАТО ВАС РАЗЧИТАТ – ПРАЗНОГЛАВИ БЕЛИ ПТИЦИ

     • E34 says:

      @BUDAOUT, ти си болен мозък.

   • Анестезиолога says:

    “BUDAOUT казва:”
    Обикновено се въздържам да поставям диагнози по форумите, но тук не мога: Тежка форма на олигофрения? Идиотия? Съчетана със склонност към насилие над непълнолетни? Туй си плаче за принудително лечение….

   • ВИКТОР says:

    А МОЖЕ НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ В ДОМОВЕТЕ, КОИТО СА ГРИЖА И ПОД ЗАКРИЛА НА ДЪРЖАВАТА, ДА СА МРЪСНИ

    • ВИКТОР says:

     СОРИ, ПРОДЪЛЖЕНИЕ: НЕГРАМОТНИ, ДА СТОЯТ НА СТУДЕНО, ДА СА ПЪЛНИ С ПАРАЗИТЕ И ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА СЕКС-ИГРАЧКИ!!!!! ТОВА, МОЖЕ, НАЛИ ЧЕРВЕН ИДИОТ!!! АГЕНЦИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ДЕЦАТА Е ПОДЛОГА НА ВЛАСТТА, ДА ПРИПОМНЯ, ЧЕ ПРИ ЦАРЯ, НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАЩИТНИЧКА НА ДЕЦАТА БЕШЕ МЕСТАНОВАТА БУЛКА! БОЖЕ, ОПАЗИ!

 2. GEZATA says:

  Напълно съм съгласен с анализа в статията! Та нали това са децата, които ще живеят на тази
  територия наречена България и където тепърва трябва да се създава истинска държава.

 3. Мери says:

  Ако се разровя в законите и подзаконовите актове със сигурност ще изградя теза обратна на тази в публикувания материал. Като майка на 15 годишна дъщеря, твърдя че нашите деца имат огромна нужда от възпитание и култура, която да ги изгради като самостоятелно мислещи личности, а не да приемат възгледите на нас техните родители. Не одобрявам обаче позицията на ДАЗД, която трябва да се насочи не към конкретния случай, а към явлението. Не може непълнолетни лица, които нямат право да гласуват, публично да участват в политическите борби. Това което ме тревожи е най-вече опасността да се изградят като мразещи и конфронтиращи се хора. Времето е тяхно и нека навлязат в него без нашите страхове и догми, а свободни и с много знание.

  • дино says:

   +++

  • Black Wolf says:

   Ако се изградят като мразещи комуноидните боклуци България може и да излезе от блатото.

  • мнение от IP says:

   Мен пък ме тревожи опасността децата да повярват, че поведението на политиците е нормално!!!!!!!!!! Много ме тревожи опасността да повярват, че полицията има право да бие!!!! А най-вече ме тревожи опасността да живеят като нас. Безмълвни, псуващи поединично, невярващи, отчаяни.

  • Чирака says:

   Госпожо, няма политическо мероприятие, особено по време на пред изборни кампании при които деца да не са на първия ред зад политика кандидат.Говоря за САЩ от където копират всички и всичко. В случая с Деси става дума за комунистически издевателства над човека т.е. обществото, сплашване . Можем да бъдем щастливи, че това става под диктовката на Станишев син. Ако беше по времето на Станишев баща половината от демонстрантите да са по лагери или в неиведтност.

  • Джон says:

   Политическите борби бяха забранени по времето на социализЪма. Тогава имаше само една политика и една партия и затова нямаше омраза и конфронтация. А всички ние, благодарение на възпитанието си, на културата си и на самостоятелното си мислене обичахме партията “кърмилница” и пораснахме свободни и с много знания, които все още използваме в ежедневния си труда за благото на бившите и сегашни партийни лидери. Ех, какъв щастлив живот, без страх и без догми!

 4. азе says:

  Като имат тези права, защо да нямат право и да гласуват, да управляват МПС или да бъдат съдени като пълнолетните? Интересна избирателна пропускливост демонстрират авторите….

  • BUDAOUT says:

   За Азе – напълно си прав – ТАРИКАТСКИ АНАЛИЗ – ОТ ДЕВЕТ КЛАДЕНЕЦА ВОДА,
   вероятно анализа е от някой от т.нар. КАТУН, НАРИЧАН ПРОТЕСТИ на ЕнтИлигентните, и т.н.
   Събрали се някакви в КАТУН и се нарекли протестъри

   • Сит Лорд says:

    абе съкровище да не са объркали в болницата като са те сглобявали гъза с главата?

 5. WTF? says:

  Тъй като младите в момента като порастнат ще плащат задълженията, натрупани от сегашните управляващи, съвсем логично е да имат право на мнение.

  • азе says:

   Пропуснал си за кажеш, че ще плащат и по-скъпия ток, благодарение на американските марици, и ВЕИ-тата, благодарение на вожда костов и боко. Предлагам, децата да се изкажати и за лихвите по банковите кредити и всякакви други неща, които също пряко ги касаят.
   Честно казано, смешни сте, щом до децата опряхте.

   • WTF? says:

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In congue, felis in ultrices luctus, arcu neque pulvinar velit, eu hendrerit odio tellus id lacus. Sed faucibus malesuada velit feugiat tincidunt. Praesent vel tortor ac urna rhoncus aliquam.
    Бот.

 6. моториста says:

  Та , как го рекохте- в шпалира с цвете и знаменце може , а с другите на мирен протест-не може. Т.е.- позволяваме официално на всички желаещи да ни адмирират , но за несъгласие не са дорасли. С една дума : още не са се напатили , за да недоволстват-да си чакат реда! Брависимо!

  • BUDAOUT says:

   За моториста -погледни снимката, не се прави на улав – снимката ясно показва психясване на 15 годишното момиче,
   какъв анализ от девет кладенеца вода, бе
   15 годишната да си стои в къщи, да си учи уроците, чака я цял живот, А ТАТИ ФИЛИП ДА ХВАЩА КОЛАНА И ДА Я НАЛОЖИ ЯКО, щом ходи на КАТУНЯ, нарекъл се протестърски на ЕнтИлигентните,
   и не пробутвай схеми – “със знаменце можело” ДА, СЪС ЗНАМЕНЦЕ МОЖЕ, ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ НЕ ПСИХЯСВА КАКТО НА СНИМКАТА едно 15 годишно дете, това е

   • Black Wolf says:

    Абе вие, комунистически боклуци, сте психясали независимо от възрастта.

   • моториста says:

    И снимката гледАх , и всякакви коментари чета от половин година. В БГ има права да се вика “осанна” и да се психясва ( изказването на мнение , противоречащо на силните на деня се окачествява , като такова). Но само с такова окачествяване не се взема под внимание различното мнение!Та така. Със здраве!

   • Анестезиолога says:

    Добавям: Изразена хипертимност и мания…

 7. OstaFka says:

  BUDAOUT Разбираме, че посткомунистическата номенклатура цели бъдещото поколение да не мисли и да не разбира, че може да промени нещо. Пъпчивия младеж сложен да „управлява” хазната (нашите пари), го каза ясно „студентите да стоят по-далече от политиката”. Наясно сме, че борбата е за умовете на маладите.
  Тези, които ги извозват, като говеда на манисфестацията на „партията майка” не са интересни за институциите им „закрилящи детето”!
  Някакво софийско момиче, което се разчувствало и го заснели води до врява от планетарно значение. Страха, че младите могат рано рано, преди да започнат да плащат „заемите им”, да се светнат какво бъдеще им се готви и да вземат „улични мерки” е разбираем. Революцията се прави от младите и това е ясно на другарите, за това и удрят по тях.
  Дали днес, си спомнят за Митко Палаузов дето пример за всичката комунистическа младеж.
  „Като партизанин Митко участва в някои походи и акции на отряда, дори му „зачисляват“ малко пистолетче.”http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE_%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%83%D0%B7%D0%BE%D0%B2

  Днес, много деца страдат по същият начин. Много хора нямат, какво да ядат и справедливостта не присъства в живота им…, те са потенциални Палаузовци, но този път „мишената” и инструментите за отстраняването и са цивилизовани.

  • BUDAOUT says:

   Eй, чугунени комунистически глави, ей, то тъпо, тъпо, то кратуна комунистическа,
   Казваш му – 15 годишно дете не може да ходи на КАТУН и ДА ПСИХЯСВА, показваш му снимката, вижда се ПСИХЯСАЛО 15 годишно момиче, чугунената глава комунистическа НЕ УВИРА, тя си бае за слободия. Казваш му – в Германия бебетата не могат да плачат, кучетата не могат да лаят – пречат на съседа, който утре е на работа. Казваш му – в Германия – учениците, т.е. 15 годишните момета трябва да учат, че утре ще работят здраво, казваш му – в Германия студентите трябва да учат, че утре ще работят здраво, ЧУГУНЕНАТА ГЛАВА КОМУНИСТИЧЕСКА дрънка ли дрънка – Децата да ходят на КАТУНЯ, т.нар. протест на ЕнтИлЕгентните. И какво ще научат момета на по 15 г. на КАТУНЯ бе тъпанар комунистически, на това имаш ли отговор чугунена главо?

   • OstaFka says:

    Какво трябва да правят 15 годишните деца, решават родителите им. Партията майка, за сега не ги решава тези нработи. Удобно е да учат в училищата им, където бавно и постепенно влизат в матрицата :) . Плосък си ВUDAOUT, ква комунистическа глава търсиш, там където вирее свободата :) . Тачър хубаво ви го каза „Комунизма свършва, когато свършат парите на другите”. И 89-та беше така, и 97-ма беше така и сега ще е така. Кофти за народа, който от както е стъпил червения цървул по нашите земи само плаща сметката вървейки само надолу.
    Аре, заминавай да си пребереш „сребърниците”

 8. Нерегистриран says:

  Деси Николова:

  „Сред полицаите имаше и добронамерени. Този, който държа за раменете, имаше малко кръв по носа, явно се беше ожулил. Видях как пазеше хората и опитваше да спре полицаите да ни бият. Разплаках се и му казах да се пази. Той ми отвърна: „Дръж се! Всичко ще е наред!“ Очите му бяха насълзени…“

  Дори само това изказване показва, че 15-годишната Деси е много по-зряла и граждански отговорна от голяма част от Вас, господа Товарищи! Вземете се обесете на коланите си…

  • мнение от IP says:

   ++++++

  • Анестезиолога says:

   ++++++

  • BUDAOUT says:

   Към “нерегистриран” – Голям наивник си – 15 г. Деси била “зряла”. Ох, ще се разплача … пък и “гражданско отговорна”… Това, наивнико е изграждане на защитна теза от обвиняем. И тази защитна тема се гради с помощта на адвокат (айдукат), за да се отърве обвинението. Тъй че не ни пробутвай за “зрелостта” на 15 г., ходещи на ПСИХЯСВАТ по КАТУНИ, наречени протести на ЕнтЕлЕгентните…

   • нерегистриран says:

    Понеше съм голям наивник, искам да разбера от BUDAOUT следното – в какво точно обвиняваме 15-годишната Деси, за да се нуждае от изграждане на защитна теза с помощта на адвокат – в подривна дейност срещу социалистическата власт ли?

    И след като ми даде отговор, BUDAOUT да си представи книжката на нещатен сътрудник, за да му напиша рецензия за справяне с възложените задачи и да си я носи за отчет на “Позитано”!

    • BUDAOUT says:

     Към нерегистриран – като имаш дъщеря и тя почне да ти вади от десет кладенеца вода как ти като си видял да се целува някъде по градинките, а пък тя ти вади от десет кладенеца вода, че не си я видял, тогава ще схванеш и ще ти просветне в празната тиква, КАК ТЕ ЛЪЖЕ И МАЖЕ ДЪЩЕРЯ ТИ
     НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО – ВЕДОЙКИТЕ СА ТАКИВА МЕНТАРДЖИЙКИ, ЧЕ БАЩА СИ НА ЗЕЛЕН ХАЙВЕР ЩЕ ПРАТЯТ

     • нерегистриран says:

      BUDAOUT, едва ли някога ще изпиташ тази бащинска топлота и близост, която мога да изпитам аз с дъщеря ми – която не се притеснява да ми довери за новите си гаджета и дори да поиска съвет от мен, ако нещо не е наред. Понеже никога не съм си позволявал да се държа с нея като Американския Съдия с Колана и винаги е чувствала, че я подкрепям и се опитвам да й помогна – но не по моя начин, а по нейния начин – тя не се крие по градинките, не лъже и не маже, и не е ментарджийка. Вероятно твоята дъщеря (ако имаш такава) се страхува от теб и донякъде те мрази; моята ме уважава и ме чувства като партньор, а не като надзирател. Тази тънка разлика трябва да разберете такива като теб – които често служите като платени тролове по форумите, като чиновници в ДАЗД, СДВР и други ведомства… Пожелавам ти да изпиташ моята бащинска топлота и близост с дъщеря ми!

     • BUDAOUT says:

      Към “НЕРЕГИСТРИРАН” по твой цитат “дъщеря ми – която не се притеснява да ми довери за новите си гаджета и дори да поиска съвет от мен”
      МОЙ СЪВЕТ – А БЕ, ТИ СИ ИМАЙ ЕДНО НАУМ, И В КРАЕН СЛУЧАЙ ДРЪЖ КОЛАНА В ГОТОВНОСТ…
      Още един съвет – проверено в живота: НЕ ВСЯКОГА И КОЛАНА ПОМАГА, ДА ЗНАЙШ, неведома и подла е човешката природа, може някой подлец да подвете така дъщеря ти, че и ти сам (или само) да се чудиш дали това е твоето дете
      ЗАТУЙ УЧНОТО
      ИДРЪЖ В ГОТОВНОСТ КОЛАНА, И НАЛАГАЙ АКО ТРЯБВА
      САМО В НЕЙНА ПОЛЗА ЩЕ Е твоята бащинска (или майчинска) грижа

 9. Стоянка Манолова says:

  “Крадецът вика: Дръжте крадеца!” – комунист и в червата нарича останалите комунистически тъпи глави…Тоя BUDAOUT , дето не смее да застане със собственото си име и да изкаже собственото си мнение е направо за лудницата, а нарича момичето “психясало”. Той всъщност няма собствено мнение, има опорни точки… Но ще го попитам защо да не може 15-годишно момиче да протестира? Известно ли ви е колко 15-годишни момичета и момчета са принудени да работят, за да се връзва някак семейния бюджет? А известно ли ви е и друго – колко 15-годишни момичета проституират по принуда, защото някой от тия, дето ни управляват трупа милиончета от това? Аз зная, че младите искат да учат, но те искат качествено образование, а не такова, което е нагодено според желанието на политиците-олигарси по-скоро да ги затъпява, отколкото до ги ограмотява. И точно затова протестират. Прочетете декларациите на протестиращите студенти, в тях има конкретни искания за подобряване на образователния процес. Но не ви отърва да го четете, то не е в опорните ви точки. А към ДАЗД имам друг въпрос: известно ли ви е госпожи и господа, колко деца в България гладуват и мръзнат в домове за сираци, колко деца бродят бездомни и просят по улиците на България и наистина ли участието на 15-годишно момиче в мирни протести срещу правителството е най-големият проблем пред вашата агенция?

  • BUDAOUT says:

   Стоянке, твоето е тъпо политкомисарско блябосване?!?? Първо използваш грешен термин “мирни протести”. Т.нар. пропести на ЕнтилЕгентните са един КАТУН, организиран от олигарсите в тяхна полза! Второ, младите искали качествено образование – щом искат да учат качествено още от 15 г., още като студенти, вместо да ПСИХЯСВАТ по КАТУНЯ. Въпрос към теб политкомисарке – защо студентите от Медицинския университет се отказаха от т.нар УРКОпация? Отговор – защото трябва да учат за да си изкарват хляба като лекари. И защо 15г. Деси вместо да ходи на КАТУНЯ не се хване яко да учи химия и биология, да вземе кандидатстудентския за медицина и да не стане един кадърен лекар? Тати Филип това ли иска, или иска Деси да ходи на КАТУНЯ че да е обществена ангажирана. Аман от чугунени комунистически глави. За да си осигурят хлаб младите в БГ ТРЯБВА ЯКО УЧЕНИЕ, иначе ще ги заместят с кадърни китайци, индийци и т.н. А иначе политкомисар Стоянке за проституцията, ами ти ги разбираш тези работи как стават. Като младите ги МЪРЗИ ДА УЧАТ, ходят на КАТУНЯ разголват си коремите и рисуват върху тях стрелки надолу – това проституция ли е или пърформанс на КАТУНЯ?

   • Stop says:

    BUDAOUT,
    Да ти кажа, прав си! Децата не трябва да се екплоатират за политически цели! В никакъв случай! Виж се само как ти се отразяват на теб манифестациите от ранна детска възраст. Как изобщо ти плащат, не зная. Прозираш като червена розичка, овита в целофан и готова за следващата възхвала на Вожда. Спести си усилята – не ти се отдава.

    • BUDAOUT says:

     Мдааа, прав си плащат ми, и то в евро, и то в Германия
     та като ви чета тъпотиите с мисли от чугунените комунистически глави, ви се чудя на вас кой ви плаща

     • E34 says:

      Едва ли ще киснеш по цял ден по форумите, ако беше в Германия. Ти си просто един нископлатен червен трол.

    • BUDAOUT says:

     Я, епа най-накрая чугунената глава комунистическа се отръска, бе…. кратуната се сеферяса – значи, според теб, ако съм в Германия, то няма начин да имам свободно време, защото тук се работи, и децата учат ЯКО за да работят после, и студентите учат ЯКО за да работят. НО в BG 15 г. момета могат да се шляят по КАТУНИ, нар. протести на ЕнтИлегентните, да ПСИХЯСВАТ на КАТУНЯ, и всичко това тъпанарски го определяне като обществена ангажираност. Прост, по-прост и обществено ангажиран!
     КЪМ КОГО Е ТАЗИ АНГАЖИРАНОСТ И ПСИХЯСВАНЕ на 15 г. моме бе чугунена главо, към олигарсите ли, или към финансиращите протеста, това кажи щом знаеш?

 10. Кравун Мисирков says:

  За такива като budaout единствен лек е евтаназията. Или заточение на 28-ия спътник на Юпитер. По избор.

  • Анестезиолога says:

   :-) Не съм съгласен – евтаназията е метод да се облекчат СТРАДАНИЯТА на нелечимо болни хора. То неговото, че е нелечимо – нелечимо е, но явно се вижда, че не страда. Даже му доставя удоволствие, не съм много компетентен в психиатрията, но със сигурност може да му се осигури лечение в специализирано лечебно заведение със решетки на прозорците и без дръжки на вратите от вътрешната страна :-)

 11. нерегистриран says:

  Крайно време е ние “възрастните” да престанем да гледаме на децата си с чувство на превъзходство, с илюзорното самомнение, че ние разбираме, а те не разбират. Децата са също толкова хора от нашето общество, колкото сме и ние, “възрастните”. В този смисъл – предоставянето на възможност децата да се запознаят със случващото се, да си съставят самостоятелно (независимо от нас) мнение за нещата и да формират свое собствено поведение спрямо заобикалящия ги свят е ключово както за възпитанието им, така и за функцията, която им е отредена – да поемат от нас света и да направят в него всичките онези добри неща, които ние не успяхме. Принципно не е редно да влачим децата си на протестни сблъсъци, където тълпата може да ги потроши, но също така не е редно да ги държим в домашните ни саксии и да си въобразяваме, че е НАША привилегия да им вменяваме какво, как и кога да мислят. Независимо от вменяванията, те ще вземат в един момент инициативата в свои ръце и когато го направят, е по-добре да ни чувстват като свои приятели и партньори, а не като някакви ретроградни морализатори и надзиратели. Такава политика от наша страна обаче е много по-трудна, отколкото да им лепнем етикет “деца” и да им се троснем, че такива неща не са за тях, понеже са малки. Истината е, че изобщо не са малки и много неща дори ги разбират доста по-правилно от нас!

  • Мери says:

   15-годишните са деца или тийнейджъри, ако тази дума Ви харесва повече. Нито психиката, нито организмът им, в който продължават някои физиологични промени, нито интелектът им е узрял до степен да взимат решения отнасящи се до състоянието на държавата. Да, те трябва да имат мнение, но подходящата форма за тази възраст е да го изразяват пред родителите, приятелите и съучениците си. Другото ми прилича на призив за попълване редиците на протестиращите, което е егоизъм, който по своята същност прилича на това да одобряваме забременяване и раждане на деца от деца. Затова твърдя, че в случая точно бащата на Деси е в ролята на “ретрограден морализатор и надзирател’”.

   • neregistriran says:

    Както вече стана ясно, въпреки упоритите опити на ДАЗД и СДВР в обратна посока, Деси Николова е ходила на протести по свое желание, със знанието и съгласието на родителите й. Нещо повече – Деси има ясна представа защо ходи на протести и в името на какво. Престанете да третирате децата като невменяеми – или поне ако го правите, престанете да ги водите с вас на Бузлуджа! Защото още по-лошо от неправилните убеждения е това да проявявате двойни стандарти, типично като комунисти!

   • BUDAOUT says:

    За Мери, абсолютно сте права, с едно допълнение – тези деца и конкретно 15 г. момета трябва да си учат, АМА МНОГО ДА СИ УЧАТ УРОЦИТЕ, УРОЦИТЕ И ПАК УРОЦИТЕ, НЕ ДА СЕ ШЛАЯТ по КАТУНИ, а да се организират и си вземат с отличен кандидат-студентския изпит, може в BG, може в DE, но да се изучат за да имат работа в бъдеще
    ИНАЧЕ ЩЕ ГИ ЗАМЕСТЯТ С ИЗУЧИЛИ СЕ КИТАЙЦИ, ИНДИЙЦИ И ТУРЦИ, ТОВА Е…

    • neregistriran says:

     Из лозунгите на “Ранобудните студенти”:

     “ПО-ДОБРЕ БЪДЕЩЕ БЕЗ ДИПЛОМИ,
     ОТКОЛКОТО ДИПЛОМИ БЕЗ БЪДЕЩЕ”

     Една от основните “опорни точки”, които бяха спуснати срещу студентските протести неотдавна, беше, че окупацията пречела на децата да учат.

     Интересно за отбелязване е, че “желаещи да учат” бяха най-вече представители от свързаната с БСП организация “Призив” и други активисти, от младежкото БСП, включително и такива, които лъжеха, че са студенти от СУ (например една госпожица от Свищовската стопанска академия).

     Друго интересно нещо е, че Ректоратът никога не е спирал да допуска студенти, които желаят да учат – включително и по време на най-рестриктивната окупация всеки студент можеше да влиза вътре и да ползва аудиториите, а в голяма част от времето библиотеките също работеха.

     И накрая – ако се вгледате в лозунгите на “Ранобудните” по отношение на преподавателите-юристи и особено – по отношение на Димитър Токушев, ще видите нещо много по-голямо от научаване на уроците; ще видите разбиране, прилагане на тези уроци на практика.

     Друг е въпросът, че хора като BUDAOUT нито желаете, нито сте способни на това да се вглеждате в каквото и да било; самият факт, че пропагандирате колана като средство за възпитание, ви дискредитира достатъчно. В една друга реалност такива като вас щяха да кълцат камъни в Белене…

     Та на конкретния въпрос: вашият бащински (майчински) съвет към 15-годишните – да си учат уроците – не само е изпълнен в лицето на Деси, но нещо повече – такива деца прилагат на практика уроците по човечност, по гражданско общество, по конституционализъм; нещо, което няма да го намерите във вашите “опорни точки”, товарищи!

     • BUDAOUT says:

      кАТО ЧЕТЕМ ПОСЛЕДНИЯ лизатор, ЗНАЧИ ВСИЧКО Е НАРЕД – децата са все по обществено активни, обикалят и психясват по КАТУНЯ, не могат и не знаят да работят, чели и недочели като Боко Банкянски Винету, говорят два езика – един Банкянски и един Конграчулейшън,
      и в скоро време в резултат на дрънканиците на горния тъпунгер
      тези деца ще бъдат командвани от изучили се китайци, индийци и т.н.
      ДРУГО НЕ ОЧАКВАЙТЕ С ПОДОБНИ ТЪПУНГЕРИ

 12. neregistriran says:

  Аз разбирам усилията ви да се изкажете последен, BUDAOUT, (такива са инструкциите за спамене на форумите от “Позитано” 20), но не си ли давате сметка, че освен глупости, не поставяте нищо конструктивно? Отбележете пред своите началници (примерно като минете следващия път да ви броят възнаграждението), че противници на вашата дейност съветват началниците ви да потърсят по-компетентни и можещи да пишат спамери; това, че вие надмогвате търпението на другите и успявате да се изкажете последен, никак не оставя впечатлението у интелигентните читатели, че сте прав; което от своя страна излага Партията, на която служите срещу скромно заплащане.

  • Мери says:

   Хей човек, вероятно нямаш деца или поне не са на тази възраст-15 годишни и за това ръсиш глупост след глупост. Ако беше в моето положение и беше чул от дъщеря си, че нейна съученичка е припаднала в час след цигара с марихуана, че друга питала какви са признаците за бременност, че едно каре редовно се напивало като казаци, че не можела да чуе урока, защото половината клас разговарят на висок глас по време на час, че голяма част бягат от училище почти всеки ден, че се оспорват и не се приемат решения на учителите и какво ли не още нямаше да мислиш така. В главата ти е само Позитано, та Позитано. Вероятно мисловният ти апарат е задръстен от протестърски клишета и не може да излъчи някаква собствена иdeя.

 13. neregistriran says:

  нерегистриран says: (15 December 2013 at 3:14 ) “BUDAOUT, едва ли някога ще изпиташ тази бащинска топлота и близост, която мога да изпитам аз с дъщеря ми – която не се притеснява да ми довери за…”

  Всъщност, Мери, дъщеря ми е на 16 (скоро ще направи 17). Нямаме такива проблеми, като тези, за които говориш, защото никога не сме я третирали (с майка й) като “малко дете”, а сме я считали за реален човек и сме се отнасяли с нея като с наш партньор, не като с малка пикла, която не е дорасла да има мнение. Това е ключовото в разразилия се по-горе спор: Има ли право едно 15-годишно момиче да формира мнение и да го изразява. Според вас, противниците на протестите, няма право; въпреки, че голяма част от вас водят децата си с гордост на Бузлуджа и през ум не им минава, че проявяват двоен стандарт…

  • BUDAOUT says:

   Мери ви разказа реалността, откровено по човешки. И “нерегистриран” ни блябосва тъпотии, като последен продажник на бъдещето на дъщеря си. Време ви ППП (продажници, подлеци и помияри) да се сеферясате. Че сте в BG, а в BG, както и по света развалата и развитието почват от жената. Затова Japan финансират майките на компютри, защото най-лесно предават знанието на децата. Подлото ви прокарване на слободията 15 г.момета да ПСИХЯСВАТ на КАТУНЯ, нар. протест на ЕнтИлигентните довеждат до появата на КАТУНЯ на пораснали момета, разголващи кореми с нарисувана стрелка надолу … към къде надолу, бе подлеци… Това ли пропагандирате, помияри долни… Българките да стават к.рви ли?
   А иначе, процеса на възпитание е сложен – един българин е казал: “Со кротце, со благо и СО МАЛКО КЮТЕК, а формата на кютек е видна на http://fakti.bg/world/21555-sadia-v-sasht-bie-dashtera-si-svalala-nelegalno-muzika-video Хмериканският съдия е разсъдил прагматично – ако гламавата му щерка продължава да тегли незаконно музика – ЧАКА Я хмерикански ПАНДИЗ, бащата сваля КАИША и яко налага шантавото тарикатче. Време е бащата Филип да не се прави на улав и да слуша ППП (продажници, подлеци и помияри), а да хваща колана и да налага. Може пък да постигне успех и да налее бащински ум и разум в психясалата от КАТУНЯ тиква на щерка си.
   ИНАЧЕ – ЧАКА Я СЪДБАТА НА ПОРЕДНАТА КУКЛИЧКА, ОСТАНА БЕЗ ПРЕПИТАНИЕ, запиляла се някъде по света, където китайци и индийци ще са по образование и кадърни от нея, или “оцеляваща” като продавачка в “демократична” BG,

 14. vuzmutena antikomunistka says:

  Всеки има право на мнение и на позиция, няма значение възрастта, аз предпочитам непълнолетни млади умни хора да имат мнение, а не да ми се определя живота от старци-комунисти, роми- платени и други такива.
  За това всчки нормано мислещи хора НА ПЛОЩАДА!!!!!

  • BUDAOUT says:

   В DE на минимум 70 % съм сигурен, че при този случай на 15 г. моме психясало на КАТУНЯ, видно от снимката, съдът ще отнеме родителските права на тази Филип и мама Филиповица. Никакъв проблем – родителите застрашават здравето и сигурността на 15 г. моме, непълнолетна, а за нея, за нейното здраве и сигурност носят отговорност РОДИТЕЛИТЕ. Пък нека тати Филип и мама Филиповица си търсят колая КАК ДА ВРАЗУМЯВАТ НАГЛАТА СИ ПСИХЯСАЛА 15г. ЩЕРКА.
   Толкоз, това е DE. Няма мърданИе, бебето не може да плаче, кучето не може да лае – съседът спи, утре е на работа… който не му отърва – да си ходи!!!!

   • neregistriran says:

    Те доста си отидоха, понеже комунистическият и посткомунистически режим ги прогони от Родината… Докато такива като теб, BUDAOUT, продължават да пропагандират боя с колан като подходящо средство за възпитаване, ще имаме два резултата:

    1) страхливи и неспособни за самостоятелно мислене добитъци – отличен електорат за Вашата Партия;
    2) погнусени от Вас и от прийомите Ви хора, които предпочитаме децата ни да мислят и да решават.

    Продължавам да слушам обвинения за “психясването” на Деси (без да съм видял Ваша диплома за психолог, BUDAOUT и без да сте представил доказателства, че сте преглеждал детето; то впрочем и “психясването” като цяло няма как да бъде диагноза, а е само симптом за използващия подобни думи), но поради някаква странна причина не чувам никакъв коментар на предходните ми обвинения за това, че вие не се притеснявате да водите децата си на Бузлуджа и да им връчвате червени знаменца, които да размахват. Знаете ли каква е фундаменталната разлика между водените от вас деца на Бузлуджа и Деси: разликата е в това, че Деси е отишла по СОБСТВЕНО желание на протеста и – което особено много ви плаши – изразила е независимо своята ПОЗИЦИЯ! Ако не сте разбрали, четете казаното от момичето и не бързайте да му издавате диагнози, за които не сте компетентен да поставяте.

    Мери, каква ли е странната причина, поради която моята дъщеря (съвсем наближи да навърши 17) няма проблеми като тези, за които споменавате? Ще Ви подскажа малко: с майка й не я наказваме, не я бием с колан (Боже, опази!), а дискутираме с нея и тя знае защо налагаме това или онова; участва в самия процес по вземане на решенията и усеща тези решения като част от собственото си разбиране за света; знае, че дори да направи пакост, може да дойде при нас и да потърси съвет; не се страхува да направи пакост, а разбира, че не трябва. Разликата е фундаментална, наистина!

Leave A Comment "Имат ли децата право на гражданска позиция и на участие в протести"