Протестите през погледа на Държавна сигурност

Бойци на тихия фронтБойци на тихия фронт

Държавна сигурност ни най-малко не се е променила за 23 години. Опорните точки на ДС от 1990 г. и сегашните на МВР и БСП си приличат като 2 капки вода.

Това разкриват разсекретени документи на Държавна сигурност от периода на студентските стачки през 1990 година.

Протестиращите са “платени”. Преки доказателства за това няма, но “една жена е забелязана да брои голяма сума долари”.

Сега ги плаща Сорос, но тъй като той не е бил достатъчно известен тогава, за спонсор е обявено американското посолство. Доказателствата и тогава не са били силната страна на ДС. Враговете на народа са били прекалено дискретни и среши с американски дипломати не са установени, но двама души от протеста са се качили в джип, паркиран пред американското посолство.

По оперативни данни и тогава Реформаторският блок под името СДС е ръководел протестите, но доказателства не са намерени, защото въпреки способната агентура на ДС, някак си все е успявал да остане на заден план.

Лично Ивет Добромирова, тогава под името Емил Кошлуков е давала инструкции на стачния комитет. Целта е да се предизвика криза като в Украйна (сега)?Чехословакия (тогава).

Най-подло преподавателите в СУ са измислили заобиколен начин да подкрепят студентите.

За сметка на това и тогава, както и сега по заповед на Държавна сигурност и партията, ректорите са направили всичко възможно да спрат стачката. Мотивът е бил същия като сега – че протестиращите не представляват всички студенти и им пречат да учат.

София не е България, а провинцията е срещу столицата. “Така например в Хасково с възмущение се посрещат демонстрациите на СДС в София. Тюркоезичните българи се страхуват…”

Протестиращите са пияници – на концерт на Васко Кръпката много от тях “са забелязани с бира в ръка, закупена от съседния павилион”.

Действията на протестиращите не постигат целта си. Те преповтарят единствено”ОСТАВКА” (сега)/”обвиненията за манипулации от БСП в изборния ден” (тогава).

Встрани от опорните точки остават няколко обстоятелства, които ДС споменава като част от пейзажа, но не коментира, вероятно защото ги смята за естествени – бензин няма и се вият дълги опашки. За сметка на това има режим на тока. А сведенията си Държавна сигурност пише, не за да брани Родината от шпиони, а за да обслужи управляващите от БСП и да разгроми опозицията.

Докумените бяха представени за пръв път от Момчил Методиев по време на дискусията в аудитория 272 в окупирания Софийски университет на 6 ноември. Записът от нея можете да видите в края на статията.

Факсимилета от досиетата са качени в галерията.

Ето и някои цитати от тях като илюстрация към опорните точки:

1. Протестиращите са платени, а интелектуалците, които ги подкрепят – най-вече:

Според оперативните данни, предшестваната от Града на истината студентска стачка е била изцяло финансирана от КТ “Подкрепа”. На жителите на Града (на истината) от служителка на клупа на СДС на ул. “Гаврил Генов” са изплащани по 7 лв. дневни и им е осигурявана храна. На Йосиф Сърчаджиев лично тя е изплатила 700 лева.

По-долу в същия документ:

Касиерката на Града на истината е забелязана да брои в палатката си голяма сума щатски долари. Показателна е и споделената в тесен кръг реплика на д-р Тренчев, че “градът му струва 20 хиляди лева”.

2. Американците плащат:

Дискретност и стремеж за прикриването на контакта си с американски дипломати, са проявили Йордан Петров – Дуньо и Спартак Константинов, които няколко дни преди погрома (на Партийния дом) провели срещи в джип, паркиран пред посолството на САЩ в София и в кафенето пред входа на стадион “В. Левски”.

3. Реформаторският блок/СДС организира протестите:

По данни на оперативни източници, част от указанията за протестните акции на участниците в Града на истината са “идвали отвън” чрез Йосиф Сърчаджиев. Други данни сочат, че чрез емисарите си в Града на истината – Собаджиев, Тренчев, Елка Константинова и др. СДС е успявало да ръководи акциите на лагеруващите и същевременно да остава на втори план с обясненията, че посещенията на тези политически лидери в Града на истината били по тяхна лична инициатива.

4. Ивет/Емил прави “нежна революция”:

Установено е, че ръководителите на стачния комитет а получавали непрекъснато инструкции от Емил Кошлуков, който е целял чрез организирането на стачки в цялата страна да предизвика кризисна ситуация и се реалицира “нежна революция” по примера на чехословашките студенти.

5. Преподавателите в СУ задкулисно подкрепят студентите:

Получен е сигнал, че с цел да се породи недоволство към правителството, преподавателите в СУ възнамерявали да проведат стачка за увеличаване на заплатите им. Съвпадането на стачката с кандидат-студентската кампания се счита за преднамерено.

6. Ректорите от Държавна сигурност:

Успешно е предотвратен от ректорите на ВИНС “Д. Благоев” и ВМИ-Варна опит за провеждане на окупационна стачка по примера на СУ “Кл. Охридски”. Мотивът за отказ е вземането на мнение от всички останали студенти за изпитната сесия, съгласие за това инициаторите не са получили от състудентите си.

Опашка за бензин през погледа на ДС:

На 08.10.1990 г.  в 8:50 ч в СДВР се обадил гражданина Георгиев, който заявил, че ако до 9:30 ч не се достави бензин, шофьорите на леки коли наредили се на опашка от петък (05.10.) ще блокират кръстовището.

На място е бил заведен зам.-генералния директор на “Петрол”, който обяснил, че липсва суровина за получаване на бензин, но (въпреки това) кръстовището било блокирано…

Концерт на Кръпката през поглед на ДС:

Рок-концерта е бил открит от Виктор Костов, който е заявил, че комунизмът си отива, но това става много бавно. 

По време на изпълнението на “Подуене блус бенд” е спрял електрическия ток  /в целия квартал, съгласно режима/, което предизвикало недоволство, съпроводено с освиркване и викове “комунистите спряха тока”.

След намесата на… електрическото захранване е било възстановено.

За периода на тези 15 минути /когато тока е бил спрял/ от лека кола “Москвич”, регистрационен номер Р 5374 Л неустановен младеж с мегафон отправил обиди и закани към комунистите, които още веднъж са доказали своята жестока природа.

Концерта завършил в 20 ч с изпълнение на “Подуене блус бенд” и Вили Кавалджиев, като В. Костов заявил, че присъстващите  трябва да изкажат своята благодарност на служителите на МВР за тяхното присъствие и принос за възстановяване на електрическия ток.

Присъстващите са били около 500 души, на възраст между 15 и 20 години. В ръцете на голяма част от тях е имало бутилки бира, закупена от близкия павилион.

Тези няколко сведения са микроскопична част от хилядите документи, които свидетелстват за безценните занимания в полза на Родината и националната сигурност, която Държавна сигурност е провеждала в угода на партията с парите от нашите данъци.

В тях можете да прочетете още как протестиращите издирват психично болни, за да им възложат най-дръзките акции, как и тогава, както и сега, оператор на МВР е снимал лицата на протестиращите, както и възмущението на ДС, че те са се опитали да му вземат камерата.

ДС вече се казва ДАНС. След няколко години, в които се лъжехме, че ченгетата ще се занимават с контрашпионаж, докато те всъщност се занимаваха с преливане на парите ни на запад и връщането им у нас като “чуждестранни инвестиции”, Сергей Станишев възстанови нещата с истинските им имена. По време на Тройната коалиция той възкреси ДС под името ДАНС, която бе поверена на (нали не броим формалния шеф Петко Сертов) Алексей Петров.

Заради опита да бъде назначен Делян Пеевски за шеф на ДАНС, на 14 юни избухнаха протестите.

А обясненията и опорните точки на  Държавна сигурност за протестите са същите като преди 23 г.

 

52 Responses на “Протестите през погледа на Държавна сигурност”
 1. Костов says:

  Къде сте бе ченгета? Няма ли да кажете някоя простотия сега? Хахаха, да ви …. в главите прости.

  • Bastor says:

   Прекалено са заети да пишат, че в Украйна на протестиращите им плаща Сорос, защото тук вече е видял че империализмът (да се чете желанието за истинска, а не фасадна демокрация) няма да спечели. :D

   • Гошо says:

    Деба, тоя Сорос ще фалира, завалията. Тук 50-60 000 – бълха го ухапала, ма в Киев бият на половин милион и горница вече. И не затихва работата, човека сигур кредитна линия е отворил…

  • trudoliub says:

   Тук сме. Тук сме. Скоро ще разбереш и ще се насереш ;)

   • Крокозия says:

    Отдавна Вие се посирате. Не предизвиквате страх, а само съжаление.

   • Крокозия says:

    P.S. Нямаше нужда да триете коментарите ми.

    Гузен негонен..? :-)

  • Крокозия says:

   Тук са, съвсем наблизо. Не се налага да ги търси човек… :-) )))

   Номерата им са едни и същи, поне последните няколко десетки години:

   Лошото ченге пише досиета, гони инакомислещи, и т.н.
   Доброто ченге основава вестник, ТВ предаване, сега сайт, и се кара на лошото ченге.
   В резултат …

   Така е, балъци сме все още. Доста има да учим.

 2. Veselka says:

  Обясненията и опорните точки на ДС звучат като религия, разпространявана от коментиращи по форумите – същи радиоточки. От доста време България се стреми към абсолютното дъно на всички класации, ама за форумните радиоточки според подкрепата им за властова конюнктура няма проблем. За драскачите на БСП положението сега си е ОК, а ще бъде още по-добре ако “се даде шанс”, както преди за герберските драскачи каквато и глупост да натворяха слънчицата им нямаше проблем, та понякога повече заприличваха на луди слънчогледи, а не на гербери. Ако и да ни прецакаха с патента за ракията, вече имаме основания за пръв патент на професия “оглупител” – хоноруван и доброволен. Заедно с един-два млечни бацила си е един международен дивидент. Та така: ако има шанс за реална демокрация, тогава има смисъл от #ОСТАВКА, ако не – поврага.

  • Радев says:

   P.S. Как е ЙончеФФ? Дрънчи ли пачката? Давай в същия дух и току-виж си липнал грантчетата. Да ти е сладко!

   • Сит Лорд says:

    балкански ти какво си се разпенил? документите на милиционерчетата ли са – на милиционерчетата, айдее бегай на майка си в путката нещастник.

 3. Радев says:

  Така беше. С разликата, че тогава бутафорията беше по-масова, а не като сега – 12 човека.

  • Майстор Балкански says:

   Верно, тогава бутафорията беше масова – до 1 млн. стига на оня митинг, и целата работа се оказа чисто ментарджийска – “Стани Да Седна” (СДС) или сДС. Надето зе гража на БКП, Мафиянски се облажи като кмет, Бащърджиев направи пачки, Костича стана цар – абе пълна лъжа и измама.

   Сега хората поумняха. Повече от 10-12 човека накуп трудно да съберат. Особено па тия анонимници. Две думи на кръст не могат нито да обилят, нито да напишат. 25 години промивка на мозъци от дедо Шорош са ги е направили полуидиоти.

   • red says:

    Майсторе, да ти го туря между мустаките.

   • Сит Лорд says:

    бе не знам като сам си пишеш и сам си отговаряш как точно му се вика. то от толкова бачкане си прегрял. не знаеш от атака ли си, от янукович ли … айде на бас, че са те извадили от задника на майка ти а не от правилното място?

 4. jw says:

  Ти май караш извънредно и нощна смяна…

 5. Сит Лорд says:

  но без да се отклоняваме особено виждаме, че поради липса на нови указания кирливите милиционерчета си карат по документите от преди години. не че нещо ама скучно е така. айде другари фатмачета да си изработите парите с малко труд за да не ви връщам обратно в кенефите на централна гара пак да правите свирки.

 6. Иван says:

  определено статията е удачно попадение.
  Очевидно днешните протести бяха бледа имитация на протестите в началото на прехода и надали някой от “ранобудните” ще се класира за стипендия като кошлуков ….

 7. Иван says:

  и още нещо – публикуваните факсимилета не показват нищо друго освен грижа за обществения ред и опит да се представи пълна информация за случващото се в страната – нещо което не е приоритет за днешната ни журналистика

  • Димитър Великов says:

   Днес джурналистите гледат да са с измити зъбки, оплезен език, разперени за прегръдка ръце и ориентирани правилно в посоката към задните части на финансовото благоденствие.
   Най-големият тaшaк в случая е че Владко на Татко задушава в една тенджера документи от 90-та и вкисналите субпродукти на “политикът.нет!” представяни за истинско месо!
   В кулинарията подобно нещо би изглеждало като да направиш рибена чорба по Никулден и като истински морски вълк да сложиш в нея няколко вида риба. В случая гла(в/)дният е сложил се “сухи риби и чирози” – факсимилета от 1990г и уж прясна студена вода от “политикът.нет!” Каква почуда настанала когато се загряла сместа и замирало както лятно време по обед в созополското пристанище на платения паркинг за автУмобили?!
   Мирише ра, та се не трае!

   Стига с този Радха-Винода дас! Стига с тази измислена “14januarу”!
   От този не става нито кришнар, нито политик, нито журналист, нито грънчар, нито администратор нито революционер!
   Тъпо оядено копИлe, готово да влезе в съвукопление и с дявола само и само да има зелени текстилни банкноти видно от чантета с които ходи, дори когато се представя за незаинтересован от материалния свят – http://tinyurl.com/pnfum3u !

 8. РАЗКОНСПИРАТОР says:

  Червените тролчета дума не коментират по същината на статията. Важното е да се хвърля кал и да се дискредитират протестите, стадото трябва да блее, а не да мисли и да се бондува. Демокрация по путински.

 9. viva says:

  Ох, айде стига с тази ДС…
  А ако ви интересува как изглеждат протестите през погледа на един десен избирател , да ви кажа – смешни, жалки и силно мотивирани (включително и автора на статията). Говорят за нов морал, а на тях изобщо им липсва такъв…
  Така че – GO HOME.

  • Иван says:

   не Ви познавам, но съжалявам че не съм аз написал Вашият коментар :) . Подкрепям всяка дума !

   • W says:

    Помияри продажни, вече почнахте да си хвалите коментарите един на друг ли? Статията показва, че все още си живеем в комунизма и не сме мръднали наникъде. Докато не се изчистят комунистите и агентите няма да се оправи положението.

   • РАЗКОНСПИРАТОР says:

    А пък ако ви кажа как изглеждат коментарите на “десния избирател” и подкрепящият го през погледа на един протестиращ – нагласени, тъпи и прозрачни. Също като опорните точки на Посрано 20.

    • Иван says:

     личните нападки не са били и не ще бъдат някога разумен довод. На псуващите и подкрепящи смехориите в статията препоръчвам наистина да разгледат качените факсимилета..

  • nasb says:

   …. през погледа на един десен избирател …. :) :) :)

   • Avatarx says:

    Той под “десен” има предвид вероятно, че е от подлогата на ДПС. От партия “Юруш” неизвестно защо се мислят за “десни”. Смехурковци.

    • viva says:

     Е не бе, десни сте само гербавите тикви :)

     • Avatarx says:

      Ами не, ако и ти имаше нещо освен въздух между ушите, щеше да знаеш, че ГЕРБ е продукт на БСП, за да си стои непокътната номенклатурата на БКП на върха.
      Друг е въпроса кои са “леви”, шото такова нещо в България няма. (като изключим въпроса със сексуалната ориентация)

     • viva says:

      Герб са десни толкова, колкото протестърите не са платени.

 10. Петрохан says:

  “Десен избирател” ме разби :D ! Има още много хора, които живеят в някък измислен свят !?!? Вие кога ще разберете, че няма леви и десни ?! Че всичко е един голям фарс и прехвърляне на топката …. ? Какви партии какви 5 лв !>? Това е такава пародия … Не разбирам хората на глупави ли се правят и просто не искат да видят ОЧЕВАДНОТО … То пък толкова смешно стана вече … За да се случи нещо каквото и да е … Всички тези “ПАРТИИ” ТРЯБВА ДА ГИ НЯМА !!! Иначе ако искате, продължавайте да си приказвате за леви, прави, криви, перпендикулярни и тн …. Също така ви препоръчвам да хапвате доматки и месце от билла, кауфланд, карфур и тн … Да си купите нов ЛЕД телевизор да гледате там новините, ДА ВИ КАЖАТ ! Те там най-добре обясняват ;) И продължавайте да си разсъждавате над нещата :D :D :D

  • viva says:

   Виж сега, по принцип, в белите държави има леви и десни партии, основната разлика е в икономическите политики, които провеждат. Има книги по икономикс, ако искаш, може да прочетеш каква е разликата.Това, че при нас няколко мафиотски клана, наречени партии, бутафорно се делят на леви и десни , е отделен проблем.Това не ми пречи да имам десни икономически(подчертавам) разбирания.
   Като гледам как уж десните РБ организират палене на свещи в подкрепа на нелегалните имигранти и са се съюзили с популиста Боко мутрата, като гледам платените “протестъри”, като чета напъните на Дайнов и Йончев да ни убедят как Бибитко от варварин стана най-добрата алтернатива за България(заедно с Куневица и Рамаданчо) и да развиват теории на конспирацията как БСП искали да ни извадят от ЕС (да припомня, че именно Станшев като МП подписа договора за присъдиняване) и се гнуся…и то много – особено от такива , които ми говорят за “нов морал”.
   Между впрочем, точно Герб дойдоха нва власт с обещание за “нов морал”, който видяхме.
   Морала на протестърите стига до хонорара, а на тези зад тях – до кокала на власта.

   • Avatarx says:

    А ти четеш и коментираш в сайта на Йончев за да ни просветиш и ограмотиш, нали!?

    • viva says:

     Образованието драги, струва усилия, време и пари.
     Така че изобщо нямам намерение да ограмотявам неграмотните тролове тук. Те, ако, бяха учили, намяше да спамят за жълти стотинки, щото не им се метата улиците.
     Аз лично коментирам чат-пат за развлечение – когато си почивам от работа. А за вас това е работа :)

     • Avatarx says:

      Ами отивай тогава да четеш в.Дума, там са събрани все интелетуалци с твоето ниво на интелигентност, че и отгоре. Какво дириш тук където се сипят лъжи и змами, а Сорос плаща на всички комнетиращи на ръка?

   • Tisho says:

    Поля името си сменя но не и нрава.

  • peperudka says:

   Ама какво приказваш, като няма партии кой ще им плаща на господата тролове, ще умрат от глад горките, те и без това и сега са на една кифла :-) )

  • Блага says:

   Ууумно говориш.А като ликвидираме партиите-какво предлагаш за нов ред на ошашавения електорат???

   • viva says:

    Естествено- Един е Господ Бог и Боко е неговия пророк…
    Цар Боко форевър!

   • Viper says:

    Малеее, верно ли си толкова ограничена че не можеш да си представиш живота без господар?!? Как па не може да стане едно природно бедствие, да да мрат хора, да мрат… Ако знам че ако се самоубия примерно ще измрат 70-80% от лишените от прозорливост паразитиращи подобия на хора като теб и тая vilia/polya и бих го направил на драго сърце.
    То бива да сте дебили, бива, ама тука и след 150 години ще си е същия х*й, щото е такива малоумници, вкопчени във добре познатото вчера, вместо да търсят някаква алтернатива ще реват че няма кой да върти камшика. Според мене такива хора трябва да бъдат издирвани от полицията и да бъдат стерилизиари, за да се прекъсне очеидно некачествената им генетична верига.
    И верно стига с тия тъпотии – който не е за това правителство е за герп и обратното – вие може би още ги делите на партии, цветове и т.н., но за стедностатистическия българин става все по-ясно че всички са едни и същи мизерници, и колкото и да драската по форумите, няма как да промените това.
    Мразя ви, защото през цялата ни история продажни любители на аналния секс като вас са пречели на България да се издигне, щото за 5 лева на ден бихте писали че майките ви са проститутки а бащите ви цигани, само пара да пада. Надявам се един ден да горите в дълбините на ада заради смешните си опити да разделите народа.

 11. ааа says:

  Нарастване на Брутен Външен Дълг на България по години ,

  в млрд ЕВРО при управлението на :

  НДСВ , през 2001 -2005 год. ; БВД нараства от 12,100 млрд до 15,500 млрд Евро !

  При БСП -ДпС-ДС през 2005 – 2009 год ; От 15,500 млрд до 37,800 млрд ЕВРО !

  и при ГЕРБ през 2009 – 2012 год От 37,8 млрд пада на 37,164 млрд Евро !

  Та , при БСП -ДпС управлението Брутния Външен Дълг нараства с

  цели 22 – 23 млрд ЕВРО !

  ??????????????????????????????? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Е това можете да очаквате при управлението на БСП – ДпС – хАтакаДС сега ,
  още 20 – 30 млрд Евро Дълг , който Червените еничари ще окрадат и излапат ,
  а вашите деца и внуци ще връщат !

  • Димитър Великов says:

   А-ха-хах-ххххх!
   :D :D :D :D :D

   Към автора на колажа – трябваше “значката” им, свития юмрук да бъде леко “фризиран” и вместо това да е пак същата поза но с палед между показалеца и средния пръст! http://tinyurl.com/rano-bludnite
   Нещо подобно, но в издържаната стилистика на “оригинала” като поза и цвят. То не че не знаем откъде идва “оригинала” ама тва е друга тема.

 12. БирникЪ says:

  Йончев, коментирай това:
  http://afera.bg/mishena/53284.html

 13. Владимир says:

  Понеже много хубаво си спомням онова време, сега си мисля кой предостави информацията така удобно? Дали самата ДС няма полза от собственото си демонизиране? Би било чудесно ако само ДС пускаше дезинформация- да ги черпиш с мед и масло! Пишете червените тролове.. Близките ми измряха в мизерия, която не мога да простя на предателите,които губеха избори и ни тикаха в тази мизерия. Днес ни пробутвате сурогати на антикомунисти, до един свързани с БКП… И някои усърдно настояват да се води борба с комунизма! Може и да е авторитетно за някои необразовани тъпаци, но не вървите. Българските комунисти са избити веднага след разправата с класовия враг и остават хора,които не са комунисти.Те управляват и днес.Манипулират глупавите и бедни хора.Карат цялото общество да живее в мизерия и да чака да падне манна небесна, но падат само доходите и все повече хора задлъжняват. Говорят за будните- неграмотници,които не могат да скалъпят позиция против властта и го удрят на морал и слугински скандал. Кои са ви днешните авторитети- Местан,Станишев, Орешарски, някой грамотен от ГЕРБ? От Реформаторския блок един грамотен? допуснаха да се регистрира оод с 2 лева капитал ,а измамниците в обшеството се вихрят на гърба на бедняците. И днес на този фон някой вади какви били инструкции на народната милиция- стоите жалко на терена – никой не ви вярва и изборната активност ще е още по- ниска.

  • Avatarx says:

   От което печели кой?

   • Владимир says:

    24години само едни хора от една групировка, представяща се като партия са печелили. Докато някои се дерат против комунизма, те трупат милиони и нямат привързаност към род и нация- като циганите. Чудно ми е тези хора като гледат обеднелите си близки, стари приятели, съученици как се чувстват.Дали са доволни, че са като принцове в море от просяци? Дали не се възбуждат от масовата мизерия, която предизвикват? Те скриха стоките по време на забрана на всякакъв внос.Те скриха бензина, Те не отваряха пазара, а Западът ни изостави в глад,тъмнина и мизерия! Дали не помним какви боклуци и помияри ни говорят за патриотизъм, антикомунизъм и т.н и сега колко жалки изглеждат като ни пробутват едни малоумни студенти без позиция?
    Както няма комунизъм, така няма и антикомунизъм- има слуги,шпиони и предатели и най- вече чисти престъпници.

    • Avatarx says:

     Именно. Но не радикализирай прекомерно, нещата за съжаление не са черно-бели, а повече или по-малко сиви.

 14. KIRMAN says:

  Трудно се плува в такова коментарно море !! Прочетох всичко , но така и не разбрах какво мислите – вярно ли е това , което пише във факсимилетата или не ? Ако е вярно / аз конкретно мисля – да /, това значи ЖАЛНА НИ МАЙКА ! И пак попаднах на г – н Балкански ! И пак не беше сложил ” Ганю ” отпред!

 15. wq says:

  Хора, бдете за свободата си , бдете.
  Ебават ви като невинни,защото са зли и познават само зло.

 16. Владимир says:

  Хора,бдете!

  Робовладелци преследват вашия труд и живот. Бягайте от тях.
  Борете се за свободата на народа.

Leave A Comment "Протестите през погледа на Държавна сигурност"