Станишев на съд до Нова година

Сергей Станишев. Снимка: Сергей АнтоновСергей Станишев. Снимка: Сергей Антонов

Лидерът на БСП Сергей Станишев ще бъде изправен на съд до Нова година, съобщава в “Труд”. 

От 2009 г. Станишев има обвинение, че е загубил 7 секретни доклада – три от ДАНС, два от МВР и два от министъра на отбраната и от НАТО. Документите изчезнали от деловодството на Министерския съвет, докато той бил премиер.

Оттогава прокуратурата на три пъти внася в съда предложение за освобождаването му от наказателна отговорност, тъй като за това престъпление се предвижда само административно наказание. И трите пъти Софийският градски съд връща делото на прокуратурата.

Дори да бъде признат за виновен, единственото наказание, което Станишев може да получи, е глоба до 5000 лева.

В края на октомври лидерът на БСП поиска главният прокурор да ускори разследването срещу него и делото да влезе по-скоро в съда. 

4 Responses на “Станишев на съд до Нова година”
 1. Север Изток says:

  Депортация в Иркутск за него! Хау! :)

 2. роси says:

  Не можа да прехвърли и това на Бойко!

 3. Арх. says:

  Мисля, че само Местан още не е в списъка с подсъдими управленци… Е, няма такава гавра с народ!!!

 4. мдаа says:

  Чл. 358. (1) (Изм. – ДВ, бр. 26 от 2004 г., изм. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който загуби документи, издания или материали, съдържащи информация, представляваща държавна тайна, или чуждестранна класифицирана информация, получена по международен договор, по който Република България е страна, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.
  (2) Ако от деянието са настъпили или могат да настъпят особено тежки последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

Leave A Comment "Станишев на съд до Нова година"