Роман Петушков пред OFFNews: Не искаме да ни управляват съветски динозаври

Роман Петушков, Снимка: FacebookРоман Петушков, Снимка: Facebook

Проведохме кратко интервю с един от участниците в протестите в Украйна. Неговото име е Роман Петушков. Той е главен редактор на сайта Everyday in Ukraine. Роман Петушков се съгласи да ни разкаже за протестите в Украйна, за сблъсъците с полицията и за очакванията на демонстрантите. 

Кога се включихте в протестите и във всички ли сте участвали досега?

В протестите се включих още първия ден. По-точно първата вечер. Не съм присъствал на всички, особено след нощта на сблъсъците с полицията.

Бяхте ли на протеста на 30 ноември срещу 1 декември, когато се случиха сблъсъците с полицията?

Като журналист бях точно сред тези, които бяха бити от полицията. След това няколко дни не ходих, докоато се оправя. Сега отново ходя, продължавам да снимам, но стоя настрани от безредиците, пазя си здравето. Участвах и в протестите, в които десетки бяха ранени. Аз не пострадах тогава.

Разкажете ни как преминава един протест в Киев.

Протестът е денонощен. Няма начало и край. Хората се топлят, пеят химна, гледат документални филми и преминалите на страната на хората телевизии, изслушват различни политици. Поставят се все повече палатки и се укрепват барикадите. Хората през цялото време носят храна, дрехи и всичко необходимо, за да се сгряват демонстрантите. Протестиращите са оптимистично настроени, но са и предпазливи след жестокостите от страна на полицията. „Беркут“ така или иначе има подкрепа от около 1% в страната и всички разбират, че властта може да използва и силови средства. През нощта е най-сложно. Много хора се прибират вкъщи да спят. По улиците остават около 30 000 души да дежурят, а не както през деня – 100 000 души.

Какви са вашите прогнози за резултатите от протеста?

Засега е сложно да се правят прогнози. Но настоящата власт са все още съветски динозаври. А младите не искат да се връщат в Съветския съюз. Израсна ново поколение, което не вижда перспектива в направлението на тези промосковски пенсионери с възгледи от тоталитаризма. Засега просто ще протестираме и ще видим какво ще стане.

Участвали ли сте в предишни протести в Украйна? По какво се различават сегашните демонстрации?

Предишните и сегашния протест са абсолютно различни. Сега и ситуацията е различна, и се иска оставка на правителството, а не повтаряне на изборите. Хубавото е това, че най-накрая повече хора разбират, че не може повече така. Някои войници вече преминаха на страната на протестиращите. Докато политиците преговарят, все повече и повече хора идват към Киев. 

16 Responses на “Роман Петушков пред OFFNews: Не искаме да ни управляват съветски динозаври”
 1. Balkaanalski says:

  Тролове, какво е мнението ви за протестите в София и Киев ???
  Изкъпете се и хапнете нещо преди да отговорите

  • KOREKTOR says:

   Един дол дренки тъпанари.

  • F1 says:

   Колкото повече шаваш, повече ти влиза.
   Наздраве!

  • Българин says:

   Отишъл ганьо при Деница за помощ:
   – Помоги, захванал съм да пиша много важно есе „Ролята на „свирката“ за социализацията на коалиционните партньори от БСП и ДПС“. Волен ми го възложи. Да земем едни пари, казва, като за последно, щото щели да му резнат средното пръстче, на което седи Станишефко. Намерили са си друго пръстче, по-безобидно,и почти за без пари, на гербажията Георги Марков. Е, дали некой лев на прокуратурата, ма не много, нали са им техни хора. Волен рече, че и него така го отървали навремето за краден фотоапарат и по-късно с белязани, некакви смешни 1000 лева. Ма, не ми се получава часта за Рискове при сексуалния, пардон, социалния контакт с масовата електорална единица на ДПС и БСП. Как и да го въртя, не става описанието на тази картинка: https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/576635_10202514840014171_1228955957_n.jpg
   Ти, такова, нали имаш опит, голем при това. Как да го направя, че да звучи… с патос и… професионално, и двете-професионално и с патос. Почна ли да пиша, и… ми се гади. Минах се, да знаеш, рекох си: щом цвета на панталоните му е несъмнено син и има злато, ще да е по-чист. Пък то, мани, мани…
   Пък Деница му рекла:
   – Аз чак такъв опит немам, що не питаш Дудука, той сега на всекакви духа, нали е без цензура. Сподели с него, и джурналист беше, няма начин да не ти помогне, па като му кажеш и за парите, той на теб ще духа, не ти на него. Ма, ще се разберете. Върви.

   (Заб. На снимката Михаил Георгиев (а.к.а. майстор,професор, акад. Балкански и Византиец, вече и като чичко Фелацето или щастливия атакист- по циганските махали) – майстор Фелацио (прякор от младежките му години) минава покрай обслужен преди малко от него коалиционен партньор, който обаче се прави на ударен, понеже, защото, естествено… познахте- не си е платил за свирката на майстора от АТАКА.)

  • WWW says:

   Какво да кажеш? Нашите протестиращи свършиха (или по-скоро парите на Пашата-Бойко) и сега ще внасяме еФтини от Украйна. Не, че има нещо общо между едните и другите. Освен, може би желанието на нашите “добри” олигарси, като Прокопиев, които при липсата на политическа подкрепа, започват да губят и търсят нов враг в лицето на Москва. Убеден съм, че протестиращите си мислят, че се борят с агенти на руското разузнаване и правят “цивилизационен избор”. Е, изненада, българското общество направи своя избор още през 2007 година и той беше направен с основната заслуга на НДСВ и правителството на Тройната коалиция. Фактите са ясни и няма какво да се водим по слухове пускани от (не)доброжелателните медии на един човек, който години на ред забогатява посредством политическите си протекции на гърба на всички български граждани.

 2. Me says:

  Троловете ги сърбят”опорните точки” !!

  Оставка, избори,пълна лустрация на ДС !!!

 3. Жеко Иванов says:

  Сценаристите са едни и същи,парите идват от новия голям брат,изпълнителите се търсят сред студентите, лумпените и тези,които не разбират, че са” статисти” в една голяма игра,в която символът е свития юмрук.Сърбия -2001,Грузия -2003,Украйна -2004,Киргизстан -2005.С Украйна нещо се зацикли,но ще има поправителна сесия.Да се готви Русия.Редно е новите Кошлуковчета да не бързат със стягането на куфарите за предстоящото им “обучение”,Орешарски се инати…

 4. Стефан says:

  Ех, Петушков, Петушков …
  Щом като истински еврогерой си бил баш където е работил Беркут, що не разкажеш нещо за Десния сектор, а? И не повдигнеш духа и на тукашните протестърчета с нещо от “Гласа на кръвта”? Прочети стихче на Камлюк. Или нещо друго европично?

  Фашисти недотрепани, това ви е цялата европа …

 5. MockinBird says:

  BG-OSTAVKA? :) ili o6te/pak e rano? :) A? :)
  ama, kakvi novini ot sveta samo, am?

 6. пп says:

  “Засега просто ще протестираме и ще видим какво ще стане.”

  И тези са толкова идейни, колкото и нашите протестъри. Докато падат пачки ще “протестираме” пък каквото стане.

 7. Демиург says:

  “Не искаме да ни управляват съветски динозаври”

  Европейските птеродактили са същите – пазете се и от тях.

 8. bobacko says:

  То и аз не искам да ни управляват съветски динозаври в България, ама такива ни управляват. Е, тук таме за разнообразие, има и по някой наследник на съветски динозавър, но това не променя картинката. Умряла държава сме. Тези, героите, които са умрели за нея, сега се обръщат в гробовете си. Бог да прости България!

Leave A Comment "Роман Петушков пред OFFNews: Не искаме да ни управляват съветски динозаври"