Колко скъпо може да ни излезе ”Атака”

Шествие на "Атака". Снимка: БГНЕСШествие на "Атака". Снимка: БГНЕС

Анализ на Иван Бедров за “Дойче веле”

В България има явно два вида националисти: докато едните могат да правят каквото си искат, другите трябва да внимават. Обяснението е просто: едните са от “Атака”, другите – не. Едните крепят кабинета, другите – не.

Волен Сидеров и двайсетина здрави момчета с опънати черни тениски бродят из центъра на София. Ако случайно не им харесаш, тръгват към теб, обграждат те, започват да крещят и да те притискат с въпроси от рода „Кой те праща?“. Този „граждански контрол“ е съпроводен от екип на партийната телевизия „Алфа“, която след това излъчва в ефир лицата на „враговете на народа“.

Няколко месеца по-късно Боян Расате и двайсетина здрави момчета с черни якета и трикольори на ръцете си бродят из центъра на София. Ако случайно си по-тъмен, тръгват към теб, обграждат те и те притискат с въпроси от рода „Кой си ти и откъде идваш?“. Този „граждански контрол“ е съпроводен от екипи на няколко телевизии, които след това излъчват в ефир „геройството“.

Следва реакция на главния прокурор, който вика при себе си министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС. Тримата публикуват общо изявление: „Няма да се допускат прояви на лица, които се опитват сами да налагат ред по улиците на столицата, както и откритото демонстриране на такова поведение, включително и носенето на съответни отличителни знаци”.

Добрите и лошите националисти

Описаният случай не е единственият, който може да послужи за онагледяване на двойните стандарти, прилагани от държавната власт. В началото на ноември прокуратурата образува досъдебни производства срещу зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки и станалия популярен като защитник на правителството Бисер Миланов-Петното за „подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност“. Първият е призовал към „изчистване на града“, а вторият бил казал публично: „Ето ги черните, които виждате. Време е да вземем мерки и да се разправяме с тези черните“.

Няколко седмици по-рано Магдалена Ташева, народен представител от „Атака“ и телевизионен водещ в партийната телевизия „Алфа“, нарече в ефир сирийските бежанци „изчадия”, “сган”, “масови убийци”, “канибали”, “диваци”, “ислямски фундаменталисти, които бягат от правосъдието”, “отвратителни, долнопробни примати, които бягат от закона в Сирия”. Прокуратурата не се задейства. Формалното обяснение е, че Ташева има имунитет. Нечути останаха обясненията на юристи, че един от текстовете в Наказателния кодекс срещу подобни прояви предвижда до 6 години лишаване от свобода, което формално надхвърля границите на депутатския имунитет – той е само за престъпления, които предвиждат до 5 години наказание.

 

Нашата “Атака” и тяхната “Атака”

 

Преди месец френското издание „Нувел обсерватьор“ съобщи, че зам.-председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Жан-Кристоф Камбаделис е поискал обяснения от лидера на ПЕС Сергей Станишев за съюзяването на партията му с екстремистката „Атака“. Малко по-късно пък бяха публикувани информации, че Френският национален фронт на Марин льо Пен е силно резервиран към включването на „Атака“ в Европейския крайнодесен алианс, подготвян за изборите за Европейски парламент.

 

Еднозначното неприемане на „Атака“ от представители както на левицата, така и на крайната десница в Европейския съюз контрастира рязко с толерантното отношение, което партията на Сидеров получава лично от лидера на ПЕС и БСП Сергей Станишев. Почти във всяко интервю той трябва да отговаря на въпроси за съюза му с „Атака“ и почти всеки път той отрича това да е вярно.

 

Зависимостта на БСП и ДПС от „Атака“ е въпрос на проста аритметика – двете партии имат общо 120 депутати (на практика 119, защото Делян Пеевски не ходи на работа). За да бъде избрано правителството, те имаха нужда от 121 гласа. Получиха ги. За да приемат каквото и да е решение в парламента, те имат нужда от кворум – т.е. 121 регистрирани депутати. Получават го. „Не се крепим на „Атака”, но ГЕРБ две години се крепеше“, казва Станишев. Което де факто е вярно.

 

На “Атака” ѝ е позволено всичко – както днес, така и вчера, когато правителството на ГЕРБ зависеше от нея. Тогава група, предвождана от Волен Сидеров, нападна молещите се мюсюлмани пред софийската джамия Баня баши. Полицията не се намеси, а повече от две години по-късно разследването продължава – срещу неизвестен извършител.

 

Войната е мир

 

С надигането на ксенофобската вълна в България президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски излязоха с обща позиция срещу това явление. Безадресното им обръщение подмина думите и действията на партия „Атака“. И тогава – напълно закономерно, Сидеров щурмува нови висоти. „Атака“ поиска Македония и Сърбия да предадат на България териториите, населени с етнически българи. Остра и бърза реакция от страна на външния министър Кристиан Вигенин не последва. А е логично да има такава.

Докато търпимостта към изпълненията на „Атака“ става все по-натрапчива, София е осеяна от реклами на партийната телевизия „Алфа“. Билбордовете са буквално на всяка крачка. Столицата не помни да е била подлагана на по-масирана рекламна кампания. Върху паната са изписани както името на телевизията – „Алфа“, така и името на партията-собственик – „Атака“. Под тях е портретът на Волен Сидеров. Изборният кодекс забранява партийната агитация извън дните на предизборната кампания, но текстът за билбордовете, случайно или не, се ограничава само до пътната мрежа и не засяга градовете.

Докато управляващите са готови да изтърпят абсолютно всичко от „Атака“, само и само да запазят правителството си, гражданите са принудени да четат на билбордовете слогана „Телевизията на истината“, който напомня за Министерството на истината от книгата „1984“ на Оруел. Където пък крайната цел днес също звучи познато – всички да повярват, че войната е мир.

 

27 Responses на “Колко скъпо може да ни излезе ”Атака””
 1. поп Дръвчо says:

  Много герой, много нещо. Да се чуди човек откъде толкова душмани.

  • giotwer says:

   Ооо,сменил си ника,шизофренико.Умно,умно!

   • Професор Балкански says:

    БСП и ДПС търпят Атака, защото Сидеров атакува главно Първа Частна Партия ГРОБ, еднолична собственост на лицето Бойко Методиев /Тиквоча/. Тиквоча излъга Сидеров и Атака в предишното НС, и сега ще си плаща цената.

    Никой националист няма да търпи да му подливат вода, както направиха гробаджиите с Волен. Пък дали западноевропейските ДЕМОПЕДЕРУГИ приемали Атака или не, никой не ги пита. Българския народ е гласувал тази партия да бъде в НС, и точка по въпроса.

   • Българин says:

    Две цингета си говорят:
    – Ма чичко Фелацето се за патката ме фаща и вика дай, дай да видя колко е порасла. И я лапа, и брише, брише-е, с език брише, ма голем, много голем. Как го турга в остата си, ми не знам. Вчера ден чичо Местан от Турската маала вика на онаа кукурона от Бесепето маала: не кудкудекай Мая-я, не кудкудекай, ша ти го тургам в остата щото, ма не ти е езикъ такъф, изизкан, кат на майстор Фелацето, от мен да го знаеш..
    Пък другото цинге вика:
    – Ъ-ъ, не му е изизкан. Акъдемички му е. На тоа митинг, дет докарваа много от наш‘те с вагони и рейсове отдалеч, ма не толкоа далеч кат Франсиа де, по-наблизо, добрия болен чичо Волен му вика: айде бе, де са губиш моето акъдемичко езиче, донесе ли плаката*?
    И добавя:
    – Ма що му вика езиче, кат си е език, голем, ма много голем. Как го турга в остата си, ми и аз не знам.

    *За този плакат става дума.
    https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/576635_10202514840014171_1228955957_n.jpg
    (Михаил Георгиев (а.к.а. майстор,професор, акад. Балкански и Византиец, вече и като чичко Фелацето или щастливия атакист- по циганските махали) – майстор Фелацио (прякор от младежките му години) минава покрай обслужен преди малко от него коалиционен партньор, който обаче се прави на ударен, понеже, защото, естествено… познахте- не си е платил за свирката на майстора от АТАКА).

 2. Jag älskar fredagar says:

  Ей сега ще Ви кажа. Много е просто, колеги! PutIn ще се превърне в PutOut и толкова. Време е това куче да бъде бесено от руснаците!

  • Професор Балкански says:

   Смотри тука и после пиши глупости: http://fishki.net/upload/users/345352/201312/03/2495e9eb57f17e54ffbf58bf403de956.jpg

   • Българин says:

    Историята на един свръхактивен трол с обременена двойственост на атакист-хомосексуалист

    Навремето Михаил Георгиев (а.к.а. майстор,професор, акад. Балкански и Византиец) – майстор Фелацио ( прякор още от младежките му години) , го изключиха от Комсомола. Направи свирки на всички момчета, които му дадоха по 50 стотинки. Не духа на тези, дето нямаха или не искаха да платят. Ама те възнегодуваха, по причина че прилежният косомолец след като е започнал, трябва да обслужи всичките си другари, съвсем безкористно при това.Забележете: безкористно. По това време пари беше мръсна дума, ама много мръсна. Неграмотният простак и правешки първенец Тодор Живков разправяше на диалектен български, че като построимЕ комунизЪма и всичко ще е безплатно. Демек, нямало да има нужда от пари.
    Пък Михаил Георгиев, майстор Фелацио де, да земе да рече на момчетата дето не платили:
    – Вас ша ви обслужа, като дойде комунизЪма и сичко ша става без пари.
    Те зат‘ва, го изключиха, за неуместна възхвала на комунизЪма. Щото той все твърдеше че е комунист по дух, но не е член на Парията понеже е млад комсомолец.

    С това петно в биографията си Михаил Георгиев (майстор Фелацио) опита в СДС. Бил репресиран по времето на комунизма. Не му минаха свирките обаче. Отсвириха го. Затова сега е атакист. Пък откакто се коалираха с ДПС си е щастлив атакист. Ма направо си е паднал на гъза, в директния смисъл. На неговите свирки, те му се отплащат с анално обслужване.
    Рекъл майстор Фелацио на един мургав коалиционен партньор:
    – Всяко ваше изпразване ме изпълва с живот, с енергия, с жива сила. Чувствам се преизпълнен от себеотдаване повече, отколкото навремето, когато ми връчиха комсомолската книжка. Те зат‘ва, майстор Фелацио обслужва коалиционните партньори и за без пари.

    Който не е виждал трола, може да му се порадва тук:
    https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/576635_10202514840014171_1228955957_n.jpg
    (Михаил Георгиев (а.к.а. майстор,професор, акад. Балкански и Византиец, вече и като чичко Фелацето или щастливия атакист- по циганските махали) – майстор Фелацио (прякор от младежките му години) минава покрай обслужен преди малко от него коалиционен партньор, който обаче се прави на ударен, понеже, защото, естествено… познахте- не си е платил за свирката на майстора от АТАКА).

 3. роско says:

  Няма добри националисти

  • Bastor says:

   Е у нас е имало.

   Разни нещица като “държавен протекционизъм” например…

   Но специално тези “националисти”, особено оня атакист, който ни продаде държавата на мутрите и комунягите вместо да си изпълни клетвата ни е ясен.

   • Димитър Великов says:

    Бакъре, малкото човече с бялата коса толкова е набрал на цвинокио и банкянската сволоч дето 3 години го стригаха и ебаxа публично, че сега е готов и за пеперудата с размери на свиня да се ожени само и само да им го върне тъпкано. :D
    И най-вече, прави го от злоба, и на куманистите им излиза безплатен. А вие сескъсахте да се плюнчите колко бил позлатен пръстеца му видиш ли.

    • mi6 says:

     Това само доказва тезата ми, че Сидеров е стерилен както в пряк, така и в преносен смисъл.

 4. Гой Фокс says:

  Иван Бедров нали го бяха изгонили от Дойче Веле? Да не са го прибрали отново?

 5. Wili says:

  Според този наглец Бедров явно Герб са ни излезнали много евтино та сега взел на Атака да гледа в канчето.

 6. G says:

  Няма ли някой експерт по наказателно право. Ако някой въоръжен човек знае, че Волен Сидеров е въоръжен и види, че на улицата заплашителна група от 20-тина души се предвожда от Волен, види Сидеров, че замахва и посочва, като му се стори (основателно или не), че Волен държи пистолет и се готви да стреля, това лице може ли да убие Сидеров при самозащита?

  • Гост says:

   Може, дори да не е при самозащита, въпроса е че Пудела се ползва от чадъра на БСП и ДПС, нали ако ги няма Атака няма да го има и това правителство, пазят се едни други.

   В Гърция, някои депутати от Златна зора ги вкараха на топло и те ходеха с пистолети в парламента, но въведоха детектори и за разлика от нашия парламент, там проверяват и депутатите.

  • Гост says:

   Да допълня ако питаш дали при самозащита, прокуратурата ще оправдае някого, в нормална държава вероятно да, но тук в момента абсурд.

 7. Ludlustrator says:

  Не е страшно че има циркаджии те ще ни струват един два пълнителя за калашников, по-страшна е публиката, за нея ще трябва нещо от типа за масово поразяване.

  • Димитър Великов says:

   Публиката викаш… За публиката има “морков и остен”. А ти искаш шмайзер?! И на кого бе? На кого после ще си крал пореден “РЕ-нам-кой-си” като няма да има “публика”!? Ще си внесеш китайци и афганистанци ли? Ебаси изфирясалото старче си. Мозъка ти се е смил от пиене!

   • Ludlustrator says:

    Тази тъпа и крадлива публика не става и за тор, така че без нея по-добре.

    п.п А на такива гниди като теб обяснявам бавно, че освен като Лустратор, в свободното си време работя и като кастратор, така че си дъвчи червените мадурите докато ги имаш!!!

 8. Мария says:

  На мен вече ми излезе прескъпо – сина ми емигрира в Канада. Изтъкна 3 причини за решението си: 1. ДПС 2. БСП 3. Атака

  • Петров says:

   Спокойно можеше да добави още три причини :Герб, НДСВ и СДС, защото, ако беше много по -добър живота при тях избирателите щяха да ги повторят на следващите избори нали?

   • Димитър Великов says:

    С други думи ако е имал годинките не е трябвало да чака “да се оправят” нещата :) Дано все пак е млад, под четвърт век.

 9. емигрант says:

  Тръгвам си и аз,с все жена и две деца едното от които на 7 месеца,уморих се .Опитах ,но не става,предавам се съжалявам :(

 10. Tisho says:

  Е колко скъпо?
  Алчността им за власт ще унищожи България. После ще се самоизядат и толкоз.

 11. РАЗКОНСПИРАТОР says:

  2 от 3 форумни матросовци се изказаха в защита на гнойната коалиция – Димитър Намсикойси и Професор Тъпанарски. КУРектора още му наливат опорни точки в отверстието и го очакваме всеки момент.

 12. jana says:

  Този Бедров е ясен и….вече много скучен….докога ще предъвкват стари манджи?Прочетете по-добре
  “България-след българите”,доклад на европеец,отговарящ за демографските и регионални процеси в
  Европа-някъде през пролетта на 2013 г в Брюксел….има над какво да се замислите ,скъпи форумци!

 13. Още едно мнение says:

  Г-н Бедров би трябвало да спомене преди майсторските си словестни излияния, че това е само негово лично мнение. Знае се, че “опорната точка” на “последна инстанция” в такива случаи е компроментирана и не работи.

Leave A Comment "Колко скъпо може да ни излезе ”Атака”"