Приемете срама ми

Фургони за бежанци. Снимка: МВРФургони за бежанци. Снимка: МВР

Автор: Мария Черешева,

доброволец в дарителска кампания за сирийските бежанци

Никога няма да забравя полу-автобиографичната книга „Безсъдбовност“ на Имре Кертес (унгарски евреин и нобелов лауерат за литература, преживял концлагерите Аушвиц, Бухенвалд и Цайс), в чийто финал авторът е попитан от журналист как се чувства отново свободен по улиците на Будапеща. Отговорът му е, че не изпитва нищо. Всъщност, липсват му животът в лагерите и неговите събратя по страдание. На пръв поглед, това може да звучи извратено, но всъщност съвсем естествено е ежедневието, подчинено на постоянни унижения, еднообразие и брутална борба за физическо оцеляване, да доведе до заличаване на човешките характеристики у хората и да ги направи непригодни за пълноценен живот на свобода.

„Искаме единствено свобода. Поне да можем да излизаме навън. Тук ставаме, лежим по цял ден, нямаме какво да ядем, нямаме къде да ходим до тоалетната, да се изкъпем. Живеем като животни и с всеки ден губим човешкото в себе си “, обяснява ми Ибрахим*(името е сменено) от Гамбия, който от десет дни е в бежанския лагер от затворен тип в Харманли.

 Той все още не е регистриран в България и не може да напусне лагера, освен ако не си плати на псевдо „адвокат“, който да му предостави фиктивен външен адрес срещу съответната сума. Другата опция, по негови думи, е да даде подкуп на служителите в лагера, за да му издадат „зелена карта“, т.е. документ на търсещ закрила. Негови приятели, които „имат долари“, вече са избрали един от двата узаконено-незаконни варианта и живеят в хостели или квартири в София. Докато не им свършат доларите и не станат поредните „нелегални имигранти“ на улицата, заплашващи сигурността и дишащи въздуха на столичани. За десетдевния си престой обаче Ибрахим е похарчил всичките си пари за рушвети и не може да си позволи дори и светлите перспективи, очакващи неговите сънародници. Вместо това трябва да стои затворен.

 Съдбата му не се различава особено от тази на героя на Кертес. Твърде вероятно е след още няколко месеца, дори години (африканците по традиция чакат дълго за придвижване на процедурата по получаване или по-скоро отказ на статут), симпатичният и общителен младеж вече да се е превърнал в непригоден за нормален живот и интеграция социопат.

Нито пък условията в Харманли отстъпват по нещо на концентрационните лагери. В бившето военно поделение по официална информация от МВР живеят около 1200 души, но реално никой не знае колко точно са пръснатите в порутени сгради, палатки и фургони чужди граждани, дошли да потърсят закрила у нас. Напоследък за Харманли се изписа много от българските и чуждестранните медии, уеб изданията са пълни с фотогалерии на потресаващото състояние на най-големия бежански лагер в България, който тепърва ще се разраства, а според ДАБ условията ще се подобряват. Така че сигурно не казвам нищо ново.

Не мога обаче да се отърва от чувството на празнота, вина и срам, които изпитвах, разхождайки се по калните алеи между развалините, в които човешки същества, мечтаещи да възстановят развалините на своя съсипан от редица фактори живот, са принудени оцеляват. Без храна, без топлина, без баня, но най-вече – без никаква идея и очакване за утрешния ден. Може би някак си можеш да заспиш в палатка на -10 градуса, греейки се с вимирисани на нафталин одеала, огън или тялото на човека до теб, но, питам се, как се будиш на същото това място? Място, в което няма потенциал да ти се случи нищо хубаво, нищо, което да дава смисъл и надежда да продължиш да се бориш… освен някоя дарителска акция или посещение на международна организация със съмнителен очакван ефект.

 Мисля си всичко това от позицията на доброволец, участвал в организацията и осъществяването на може би най-мащабната досега хуманитарна акция в Харманли. Благодарение на изцяло доброволни усилия и средства за един уикенд хората в лагера получиха тонове храна, дрехи, санитарни и информационни материали. Обратната връзка за инициативата е отлична, участниците са ентусиазирани и доволни и предполагам, че постигнатото от нас е един положителен пример за изразходване на гражданска енергия. И все пак, аз си тръгнах от лагера гледайки в земята.

Затова държа да поднеса на всички тези хора своите извинения за всичко, което преживяват тук, на територията на България. За униженията в лагерите, насилието по улиците и пропагандата в медиите. Макар и индиректно, ние всички участваме в това морално престъпление срещу (основно) невинни хора, на които е отказано фундаменталното човешко право на достоен живот. Допринасяме за поддържането на статуквото с нашите данъци, мълчание и незаинтересованост към явни несправедливости. Аргументът в подкрепа на бездействието – че ние, българските граждани, сме третирани от държавата също толкова зле, колкото и имиграните, е тотално контрапродуктивен. Напротив, точно този факт би трябвало да служи като мотивация за активност, солидарност, говорене за проблемите и изискване на адекватни и навременни действия от страна на институцииите. Не го ли правим, значи напълно сме си заслужили мизерията. За разлика от тези хора, които нямат никаква вина за проблемите на българската държавност.

81 Responses на “Приемете срама ми”
 1. Master Yoda says:

  Кой ще се извини на родителите ни с 250 лева пенсия , кой ще се извини за циганизацията и за прииждащите мюсулмани, кой ще се извини за геноцида над Българите ? Защо ние трябва да се извиняваме за нещо което не сме искали , защо ние трябва да се чувстваме виновни и все да ни казват че, скоро ще се оправим и няма да е все така сиво! Нямаме икономика, нямаме гражданско общество, нямаме елит … за жалост остана ни една природа , едно уникално разположение ,но и на това ще му е..м мамата както е тръгнало!

  • Rhapsody of fire says:

   Master Yoda – ти не си човек, а изрод. Зза такива като теб и 250 лв. са много – максимум 2 лв. на ден .

  • Райна Княгиня says:

   чисто популистка статия.Авторката искала да се извини.Ами…извини се,защо го пишеш тук? Кой от завряните в лагерите ще го прочете ?Никой.Просо поредната боза.Никой от българите не е обещавал светло бъдеще на тия хора,нито ги е канил тук!Нас англичаните ни подритват и не ни искат,както и в повечето европейски държави…а да оправяме арабския хаос…нито сме се натискали,нито ни е работа.

   • me11 says:

    чисто популистко ти е “името”. англичаните, които споменаваш, след като твърдим, че сме част от Европейския съюз очакват да се държим като такива. аз съм живяла там и нямам наблюдения да ни подритват – просто си имат установен ред. да, крайно бюрократичен е, да понякога е бавен, но е ясно какво и как (ако можеш да четеш или ако някой ти го прочете) да направиш. преди да станем част от ЕС, българските бежанци са посрещани от цяла Европа (мисля всеки е имал роднини, минали по тоя път и разказвали за условията на живот като бежанци и колко е “по-луксозно” от светлия социализъм у дома). Политически, икономически – на всеки е даван някакъв шанс или поне докато му се реши съдбата е живял в човешки условия.

    Какъв човек сте, Райна Княгиня, щом отказвате правото на всеки човек (макар и арабин) да спаси децата си и да търси по-светло бъдеще? Вероятно младият Хюсеин не е имал време докато бяга от куршуми, да провери в google колко нелепа държава е България. вероятно знае само, че е от ЕС и се очаква в нея да живеят цивилизовани хора. Докато хора като вас не осъзнаят, че свободата и щастието са изконни човешки права полагащи се на всеки индивид (дори на вас) и че всеки който ги нарушава, дори и косвено (както в случая Вие, като смятате за приемливо тези хора да бъдат третирани по този начин, или политиците на сегашния кабинет, които осигуряват монопол над държавата на г-н Василев и неговия кръг), няма да оправите нито Вие – инакомислещите, нито ние….

    • Гост says:

     Ами да действаме като в Европейския Съюз справка Великобритания и Франция и да депортираме нелегалните по родните им места. Какви са тия емигранти да си влизат в която държава си поискат и да се възползват от социалните помощи? В България има предостатъчно бедност и безработица, остава и външни хора да приемем и ще “цъфнем”. Искали са да се разхождат ми като нямат пари познайте какво ще правят, ще крадат!

  • Edin chovek says:

   Йода – нима тези хора в лагерите са виновни за това…? Нима те трабва да плащат за всичко това? А срамът или го имаш или го нямаш, както и човещината…

   • Арх. says:

    Е, да де, ама някой все трябва да се бръкне и да плати масрафа на толкова много хора, кой предлагаш да е? Ти…? Ами, кой те спира?!? :)

    • Ханку Брат says:

     Утре като бягаме от комунистите, така както са бягали нашите родители, кой плаща масрафа? Щото сте много стиснати, затова сме най-бедните в Европа. Иначе само така колкото да не остане ненаписано ЕС плаща. Не плащат твоите родители нито ти, но вие сте гнусни и алчни, ламтите за чуждите пари. Дано и вие сте бежанци някой ден да видя кой глупак ще плати пък за вас точно ….

     • Арх. says:

      Ханку,
      Вземи си подреди главата…

      Алтруизмът също не е нещо, с което трябва да се злоупотребява; престава да бъде положително качество, когато мине границите на приличието.

     • Димитър Великов says:

      Какво точно плаща ЕС? Към края на 2012г. сме НЕТЕН ДОНОР! Правителството на гербавите орки не са усвоили 1,5млрд договорени средства! Какво точно плаща ЕС?
      Да си поговорим с цифри.
      Иначе всеки лаладжия като тебе знае каква прекрасна общност е ЕС. Ходиш си свободно да береш портокали в Гърция и маслини в Италия и Испания. С автобусчето. Те това ти е облагата на теб от ЕС. И? Какво трябва да направим срещу това? Да си изкореним лозята, щото има такава директива, да си спрем реакторите, щото мръсната крива чавка знае само “Йес!”, да спрем да субсидираме производителите на зеленчуци и животновъдите, не дават, за да може да ядем испански салати и холандски(?!) картофи, да внасят “големите” месопреработвателни предприятия свински кожи, които обработват химически и да правят кренвирши от тях… влез в която и да е “международна голяма верига” и ако ми изброиш поне 15 стоки направени от БЪЛГАРСКИ фирми в БЪЛГАРИЯ ще ти целувам ръка и ще си посипя главата с пепел.
      Те това е ЕС, превърнаха ни в територия, в разграден двор. Сега се канят да ни направят санитарен отсек. Никой в ЕС, особено големите не ги интересува какво се случва тук. Хванали са ни за гушата с комуналните услуги, енергоносителите, и храните. Не остана нищо българско! КАкво като веолия била най-голям оператор? И? Колко е разхищението на вода в София 10 години след отдаването на концесия на системата? С какво тогава са по-добри? Загубите над 50%, водата слиза по гравитачен път до града, нова пречиствателна ли направиха, нови методи в обработката на питейната вода ли вкараха? Не! Тогава защо водата е поскъпнала с 317% за 10години? Кое налага това? Имали инвестиции, сменяли били тръбопроводи, ами защо загубите са толкова толкова големи тогава?

     • Арх. says:

      Ама Веолия ли е виновна, ЕС ли или ние, че се продаваме евтино?!?… Пардон! Продават ни! И не, не европейските лидери, ами нашите си, родни. За жълти стотинки.

      Крайно време е да си локализираме правилно проблемите- с Ганьо в парламента ще ни.. таковат всички!

     • Димитър Великов says:

      Арх, това с веолия беше ярък пример. И една от предпоставките за влизането ни в този Ес беше “раздържавяване на сектора комунални услуги”. Това само по себе си е нон-сенс! Дадох този пример, за да посоча от позиция на времето, че това беше едно планирано, мероприятие и щем или не щем трябва да го изпълним. Точка, искаш да си тук – трябва да си продадеш де що има комунални предприятия! Защо?! Никой не ти казва. Играта е друга и ако не си го разбрал, толкова по-зле.

     • Арх. says:

      … Играта е, че като си жена, кой-отдето мине, нормално е да се опитва да те онодва, но в крайна сметка ти трябва да решиш на кого и колко. Алтруистични хора може и да има, но алтроистични нации- не. Ама я кажи “не” на Дядо Иван, ако ти е хвърлил око или на Чичо Сам…. ще се молиш за една Веолия…

   • merypoup says:

    А нима българите са виновни за това? Нима ние подклаждаме войните в размирните държави от които бягат тези хора? Или сигурно ние подкупваме продажните им политици, или слагаме удобни марионетни управници, които подаряват ресурсите на държавите си на западните корпорации и превръщат собственото си население в съвременни роби?

    • Ханку Брат says:

     Да. Ние сме виновни. Със свръх корумпираното си про-руско правителство имаме зверска вина. България се граби най-стабилно от източни корпорации както и Сирия. Сирия доста стабилно е източва чичко Путин.

     • merypoup says:

      Ханку, ти гледал ли си филми и репортажи за Сирия преди войната? Чувал ли си сирийците в безбройните интервюта да са се оплакали от бедност? Всички повтарят едно и също, колко хубава държава е била Сирия и, че не са живели в бедност и мизерия. Така че, аз не знам Русия какво източва, но по всичко изглежда, че хората там са живели нормално преди да им натресат джихадисти от всички краища на света. А кой им ги натресе???

     • Арх. says:

      Щатите! :)

   • Гост says:

    А да попитам тези хора насила ли са дошли тук или доброволно? Минали са през Турция и Гърция, там да не би да има война? Аз съм сигурен че в тези две държави е много по-добре от колкото при нас. И определено България не е в състояние да плаща. Не става въпрос само за Сирийците а за всичките нелегални.

    Не може да си влизаш в която ти скимне държава и да ревеш че условията са лоши. Ние си знаем че са лоши, те не са си направили дори труда да се поинтересуват къде отиват, могат ли да се издържат и всякакви такива задължителни правила за чужденци. Чули били че в ЕС всичко ще им е уредено като манна небесна и тръгнали, само че не може всеки ей така да влиза и да злоупотребява с помощите.

    Утре ако всички бедни извън ЕС тръгнат да влизат в съюза ще стане катастрофа, е за това Великобритания въвежда правила за Българи и Румънци, за да не се злоупотребява със социалните помощи. Помощите не са за имигранти. Ако има война в съседна страна тогава може да се говори за бежанци и положението се променя коренно, но когато някой бяга от някъде и минава в трета страна тогава става въпрос за алчност а не за спасяване на собствения си живот.

  • Bastor says:

   Просто управляващите не си свършиха работата.

   Тези хора изобщо не трябваше да ги приемаме на наша територия, защото не сме АДЕКВАТНИ и няма как да си посрещнем, а сега остават у нас като в капан.

   • Ханку Брат says:

    Е ама ако имахме адекватни управляващи, нямаше да е проблем да ги приемем .. параграф 22 …

   • Гост says:

    Ако ги пуснат свободно се създава опасност от конфликти и престъпления и както те самите си признават ще отидат навътре в Европа и после тези държави нас ще обвиняват че сме ги залели с нелегални.

    Най-добре е нелегалните да се върнат там от където са дошли, след като нямаме ресурс за тях, това е по-добрия вариант вместо да стоят тук на мизерия.

    Иначе си напълно прав че не трябваше изобщо да се допуска да влизат.

  • Цветан Василев says:

   Такива отрепки като тебе са си винивни за ниските пенсии. ти наистина не си човек, а утайка.

  • Бленда says:

   И ние за какво трябва да сме виновни за пича от ГАМБИЯ ?! БЕЖАНЕЦ?! ПАК ЛИ ?! СЪЖАЛЯВАМ , ЦЯЛОТО МИ СЕМЕЙСТВО НЯМА КАКВО ДА ЯДЕ , АЗ БЕЗ РАБОТА , БАБА МИ И МАЙКА МИ С ТЕЗИ ПЕНСИИ ! ЕВАЛА ! ИЗВИНИ МИ СЕ И НА МЕН !

   • Ханку Брат says:

    Да пукнеш от глад дано. Няма какво да яде пък по цял ден лайна ръси в интернет. Ти май нямаш идея какво е да нямаш 2лв за ядене а?

    • Арх. says:

     Извратен алтруизъм е това твоето, даа….

     • Димитър Великов says:

      по-скоро платена шунда. като тия от бе-ха-ка-ту.

    • viva says:

     Ханку, стига ръси мозък бе, не заработи ли за 2 хляба днес? Или и ракия ще пиеш? Чудя се как още ти плащат за тъпизмите, които ръсиш. Да не си Нидялко от ББ?

    • Гост says:

     Ами дай и съвсем малкото което хората имат да се разпилее на вятъра това ли предлагаш? Ходи се карай на Британците, които са много по-добре от нас, че не приемат Българи за да се възползват от помощите, та ние ли да приемаме бедни.

  • poneze says:

   Никой няма да се извини, понеже за нещата, за който питаш, сме си виновни самите ние- с бездействието си, с овчедушието си, с примирението си, със съгласието си да се случват нещата така вече над 20г. Това е нашата страна и за нея сме си виновни само ние (съзнателно не пиша управляващи, понеже те са част от народа, та какъвто народа….) и не можеш да обвиняваш други хора. Но виж, тези други хора идват тук за да търсят помощ ( или голяма част от тях), те не носят отговорнсот за състоянието ни, за характерите ни, за манталитета ни….И не на последно място си задай въпроса, след като вече знаеш какво е да се посрещат бежанци, какво ли може да бъде, ако след време са наложи ние самите да изпращаме бежанци….Ако можеш….

   • Димитър Великов says:

    Като идват тук за да търсят помощ ЗАЩО НЕ ПРЕМИНАВАТ ГРАНИЦАТА ПО УСТАНОВЕНИЯ РЕД НА УСТАНОВЕНИТЕ ЗА ТАЗИ ЦЕЛ ГКПП?!
    ЗАЩО?
    Нали са “бежанци?! ЗАЩО ПРЕМИНАВАТ ГРАНИЦАТА НЕЛЕГАЛНО И НАРУШАВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ? Или не знаят че го правят? А? Защо не се изправят на капъ-куле да минат пеша, да ги закара до там такси и да минат пеша?

    а СЕГА ТИ СИ ПРЕДСТАВИ ДА ДОЙДАТ У ВАС 30 ЧЕРНОКОЖИ “сирийци” и 10 “авганистанци”. ВСИЧИКТЕ МЮСЛИТА!… Ако можеш…
    ЧЕСТИТО!

 2. Арх. says:

  Животът на емигрантите в Бг по нищо не се различава от ежедневието на голяма част от населението, най-вече по-възрастното по селата, така че не виждам как някой, който търси убежище в Сомалия, очаква в края на деня да е преял с праскови…?!

  България в момента не е цивилизована държава.

  Имаме шанс тези дни да променим нещо в положителна посока, но да видим дали ще ни стигне ЖЕЛАНИЕТО.

  • Ханку Брат says:

   Пълни глупости. Пълни глупости. Сомалия едва ли има нашето БВП …

   • Арх. says:

    Ами да си внесем значи и малко сомалийци :) Може да им изпратим официална покана за да дойдат да се нахранят при нас, защото имаме по-голямо БВП и не е честно да има гладуващи нации… Само не знам тези, дето реално се възползват от БВП-то на България (не са българите със сигурност) дали ще се съгласят да делят с тях… те със своите не делят, ама… Не спирай да лобираш за (по-)Правоверните! ;)

    • sancho says:

     В Кения също има много сомалийци, оплакват се от насилие и дискриминация, даже документални филми има за това, колко им е зле, но никога не се връщат в Сомали или съставните и държави.

 3. анонимен says:

  Жената е права, всички участваме в това морално престъпление. Дори и аз се чувствам отговорен за случващото се с бежанците. Ще ми се да кажа, че не сме виновни, че сме морални престъпници,защото повечето от нас по душа не са неморални, но като се замисля сме много виновни за моралните престъпления спрямо бежанците. Както винаги нашият народ е пасивен и не се противопоставя на отношението към бежанците. Не искам никой да ме разбира погрешно, аз обичам народа си и му съчувствам заради униженията, на които е подлагат от политическата класа и институциите, но той е страхлив. Ние българите като цяло сме един страхлив народ,а Вазов в стихотворението си “Левски” е казал “Страхът е подлост…”. Затова сме подли и неморални, защото не можем да преодолеем страха си, все не намираме сили да се противопоставим на някои очевидни безобразия. Отношението към бежанците в България е безобразно, много нехуманно е. Като си мълчим, значи нашето отношение е същото, независимо какви са причините да си мълчим. Нормално е да нямаш инстинкт за нещо, но трябва да го развиеш, а българите нерядко отказваме да развием инстинкт да реагираме на лошите неща. Просто ни е по-лесно да чакаме да се случи нещо, а не ние да движим нещата.

  • Арх. says:

   Ами, не е вярно, състрадателна нация сме ние българите :) Ето, имаме новини на турски… може, в знак на солидарност с новото етническо попълнение на нацията да се замислим да пуснем и такива на арабски веднага след тях по националната телевизия ;)

  • viva says:

   След като се чувстваш отговорен морално,можеш да поканиш въпросния Ибрахим от Гамбия у дома.
   Аз лично се чувствам морално отговорна пред възрастните си родители с мизерни пенсии и пред децата си.
   Пред 5 млрд. по-бедни и гладни от нас хора обикновено виновни се чувстват хора, на които им се плаща да бъдат “състрадателни”

  • Елена says:

   Аз не участвам в това “престъпление” (как мразя драматични изрази). Тук да не е холокоста, да не би да сме фашистка Германия? Що за идиотщини се пишат. И това “дайте да дадем” вече омръзна- като се чувствате виновен, вземете си у вас сирийци, гледайте си ги, обгрижвайте ги, но не натрапвайте това на други, защото това са престъпници-нелегални имигранти. Да са си останали в Турция, където цари “хуманност”- в палаткови лагери без вода, до границата, няма такова разселване в сгради с вода и парно, пазени от армията, няма да им събират дрехи и пари, да им осигуряват спешна помощ, докато за софиянци има само 6 екипа. И като свърши войната, хайде вкъщи…Мен не ме е срам, защото навремето дядо ми не е бягал и плащал на каналджии, а се сражавал. Все пак да напомня, че Холандия отказа да приеме 500 сириеца, Германия ни върна една тумба “имигранти”, масово ЕС страните не искат да ги приемат, Австрия щяла да приеме само християните. Е, ЕС по-лоши ли са от нас, по-малко хуманни? Като гледам всички искаме да сме като тях.

   • ВИКТОР says:

    Елено, може ли да си човешко същество, може ли да си жена, може би да си майка??? Убеден съм, че не е възможно! Ще прелееш от 9 дерета вода, за да докажеш, че правилното е да си лош, безсърдечен, егоистичен изрод. Единственото, което ти пожелавам, това да ти се случи на теб, на родителите ти, на близките ти – да молиш за помощ, да гладуваш, да въшлясаш и изроди, точно като теб, да ти обясняват, че си престъпник!!! ТИ СИ ОТКРОВЕНА ОТВРАТ!!
    Не се обръщам към” мъжките” никове, защото са известни помияри във форума!!

    • Елена says:

     С такива “добряци” , които обиждат далеч не се стига! И нали знаеш-който кълне, него застига и най-скъпото му. Аз помагам когато и на когото, без да се правя на лицемерка и без къна и обиждам. Това е разликата между мен и такива като теб. Хайде отиди на църква, че клетвите Господ не ги прощава на автора.

    • viva says:

     Евала на такива “хуманисти”, дето кълнат сънародниците си.

 4. Master Yoda says:

  Нека говорим за нещата с правилните им имена и така … и дума неможе да става да се говори за бежанци защото ние нямаме пряка граница с военния конфликт в Сирия т.е. тези хора са просто нелегални емигранти. Като външна граница на ЕС имаме ангажимент към нелегалните емигранти и не трябва да им се дава статут а да бъдат връщани в Турция която да прави с тях каквото си иска. Освен сирийци влизат и радикални ислямисти и терористи които са голяма заплаха за националната сигурност. Относно недоразумението Rhapsody of fire искам да ти кажа просто да си отвориш очите , да се огледаш и да видиш че това е самата истина и недей да сипеш празнословие. Останете си със здраве и България над всичко!

  • Ханку Брат says:

   Както и да му казваш тези хора са бежанци от военен конфликт. Всичко друго показва липсата на състрадателност. Тя отделя хората от човека, затова колкото повече такива като теб толкова повече пенсионери ще измират в мизерни условия. Урод си ти и не го осъзнаваш.

   • Ханку Брат says:

    *човека от животното*

   • Master Yoda says:

    За жалост УРОДИ сте вие които продадоха Българските национални интереси и продължавате с промиването на мозъците на хората. След години ще се види горчивия резултат от тези действия на състрадателните уроди и ще е късно за покаяние и оправия. Резултата ще е Българи под 50% и всичко друго цигани и мюслита. Обезлюдените села ще се дадат на мюслитата , всичко ще е в минарета и виещи ходжи по няколко пъти на ден !

    • Арх. says:

     Това е съдбата на цяла Европа, според статистиките….. Може би и останалия “бял” свят, ама кои сме ние да спорим с природата?!? :)

     • Ме4о says:

      Скоро и ще те ебат и теб и семейството ти!! Такава е “природата”! :)

     • Арх. says:

      Такива като теб ли?!?…. Едва ли ;)

   • Елена says:

    Като обиждаш, не убеждаваш в аргумента си, напротив. И като вземеш надницата за спамовете си в подкрепа на имигрантите тук, не забравяй да дариш. Такива като теб обинковено само на думи се правят на хуманни…

    • Димитър Великов says:

     Да дари!? Боже мили! Той “дарение” вика на кражбата!
     Такива инфантили като него, не само си избират инфантилни никове, те крадат откъдето могат – от парното, слагайки си тайно радиатори, от градския транспорт – возейки се без билетче, от държавата – регистрирайки 20 годишния си таралясник на “инвалид”. Сигурно се е уредил и с 70% нетрудоспособност от телк за да взема пенсия по болест… такива са те свинските черва! Когато и да ги застреляш все ще е късно.

 5. nababatihvyr4iloto says:

  Да, срамно е да има такива места в която и да е държава, но след като насила тези хора са доведени в страна която е в дълбока криза, немотията обхваща 90% от народа, най-малкто което това управление следва да направи е да върне тези хора там от където са дошли, да си охранява границите, за да не идват нови попълнения от имигранти и естествено да си гледа витрешните социални проблени и да се стреми да ги реши, а не да се появяват статии от този вид, които да нажежават още повече положението до което ни докара това така наричащо себе си ”работещо правителство”!!!

  Никакво извинение на никого! ОСТАВКА!!!

 6. Ицето says:

  В казармата условията не бяха по-различни пък ей ме на тука, жив съм.

 7. ... says:

  Само изливате тонова помия срещу хората, които правят нещо, а не седят по цял ден у фейса. Не народ, а мърша!

  Поздравления за Мария Черешева!

 8. Maria says:

  Като не им харесва, обратно в Гамбия, Сомалия и Сирия. Ние не ги искаме. Не може да приютим всички мизерници на света. Горко и на Европа и на България

  • Ах, Мария says:

   Ами те и англичаните така казват – хайде обратно в България и Румъния. Не нит рябват такива източноевропейски мизерници. Не можем и не искаме да приютяваме и хрантутим всички, дето само крадат, мамят и цапат.
   И тогава ние мноооого се обиждаме. Народ, който мери всичко не със двоен, а с троен и четворен аршин, според моментната изгода, тотално безпринципни хора сме иси заслужаваме съдбата – все пак ние сме сия изградили.

   • viva says:

    Сори, ама България е членка на Европейския къюз, а не на африканския или арабския.
    Има разлика, нали?

   • merypoup says:

    Какъв двоен стандарт? България е платила прескъпо за да има право всеки да работи където поиска. И ако трябва да сме още по-точни, България е започнала да плаща за тази привилегия преди 7 години. Сега дойде време западняците да изпълнят своята част от сделката и ореваха орталъка. Защото и те си мислеха, че могат само да вземат без да дадат нещо – в случая свободно движение не само на капитали, а и на хора.

    • Tortilla says:

     Кой ти е длъжен да те приема в държавата си бе. И какво като е ЕС. Ако искат хората ще ти отворят вратата на домът си. И аз като живея в блок с още 200/300 човека в блокът ми, и какво. Длъжен ли съм, да отварям и да приемам съседите и комшиите си. Това че има продажници тук в BG и отварят вратите за разни англичани, те идват тук да живеят, а не да работят, и да паразитират на наш гръб. Демек внасят свежи капитали, под формата на данъци и на такси. Така че ако искат в ЕС ще отворят работните си пазари за BG икономическите бежанци. Защото ти тюфлек мързелив. Какво ще им допринесеш на хората? с нищо. Освен да откраднеш от някой банкомат. Да убиеш човек по садистичен начин, с нищо друго не виждам с какво може да се допринесе от българска страна. Страна член е била. Това въобще не е оправдание. BG не е влезнала все още в Шенгенското пространство, за да претендира за равни права с всички останали. За това за нищо на света българия не трябва да и се позволява дори и да припарва до шенгенското пространство, за да се научите. Че когато искате нещо да получите, трябва и да дадете. А какво сте дали на хората? нищо, само една гола злоба и сляпа омраза. Скапани нещастници.

  • Tortilla says:

   А не и е горко когато си прави колониалните си войни, с цел заграбване на богатствата на хората. не е горко когато подкрепяте един убиец какъвто е Есад. Никой не ги бил искал. А хъркате когато същата тази двулика и лицемерна Европа, не ви иска при тях, и ви затварят трудовите си пазари. Заслужавате си го да сте винаги аутсайдерите на цивилизацията.

 9. Ме4о says:

  “ТЪРСЯТ ЗАКРИЛА” от КАКВО?!

  Това са ИКОНОМИЧЕСКИ ЕМИГРАНТИ, те нямат нужда от това ограбените български пенсионери и безработните им деца да ги закрилят!! На българите им е ДОСТАТЪЧНО това да интегрират цял живот проклетите МАНГАЛИ!!

  • Ex Human says:

   Точно!!!

  • Tortilla says:

   А ти помогнал ли си на някои безпризорни деца. Въобще ти освен за себе си, за друг мислиш ли бе? нещастник, че да искаш някой друг да ти дава. не били бежанци, а емигранти. Бежанци са. Не може друг да пали воините, и да подкрепяте злото наречено Есад в случаят със Сирия, а турската държава да ви поема сметките ви. Като го подкрепяте Есадя, хайде сега си му поемете бежанските му вълни.

 10. jana says:

  За съжаление,единствените които трябва да се “извинят”,но не с думи,а с реални действия…са
  т.н.управленци,защото ..”тежка е царската корона” означава точно това-на колкото си по-висок пост,
  толкова са ти по-голями отговорностите/я,не само парите/…И ако трябва да се извинява трудовия
  народ за нещо и пред някого,то това е именно пред децата и родителите си,че не успя да “научи”на
  тая поговорка ,УПРАВЛЯВАЩИТЕ!

 11. Wili says:

  Мария Черешева, ти си срам за България!!!

  • Tortilla says:

   Не Мария Черешева е срам, ти си срам за човешкият вид, че не еволюирало примитивно уродливо създание си на майката природа. Да ти казвам да се засрамиш, ти и срам не знаеш какво означава. За това ти го казвам. по добре се самоубий, че много зло имате да патите, заради злобата и омразата ви, която сега изкарвате като мръсна кална тиня на повърхността. Толерантни ми били. Толерантни са само и единствено за себе си, но не и за останалите хора. Сега са ви бежанците в устата. А в това време хора умират като кучета покосени от инфаркт по улиците, за тях и дума не обелвате, че бавна помощ толкова бързо пристига, че са само статисти, и констатират кой е вече умрял. Като кучета ще измирате. Природата не търпи злоба и омраза до безкрай. А това е именно злоба и омраза към нещастието на хората.

 12. мнение от IP says:

  Нашата вина е ясна – не можем да накараме институциите да работят за обществото. А то вкючва както всички нас (българските граждани) така и всеки друг попаднал в България и зависещ от тези институции. За гаврата на институциите вижте това http://play.novatv.bg/play/335313?autostart=true

  • гост says:

   “попаднал”?????!!!!!!
   Вие имате ли си елементарна идея на какво се крепи една държава?

 13. Ex Human says:

  Пак вързахме каруцата пред коня. За какво да ни е срам нас, останалите да живеем в България хора. Малко са ни националните икономически, демографски, етнически(изкуствено създадени), политически и накрая лични проблеми та се наехме и с тази задача. Никой нямаше да ни каже нищо ако бяхме отказали. ….. Сега да се срамувам аз – НЕ! Между другото някой бил ли е в бежански лагер като българин, но преди присъединяването ни към ЕС? И дали някой се е опитвал да тапицира с велпапе ламаринен контейнер …

 14. коментатор says:

  Отново казвам: Много е удобно за насилието да са виновни жертвите – едната жертва /видите ли!?/ виновна за лошото отношение към другата жертва!? Удобно е и за грабежа да са виновни ограбените. Дори и поговорката ни е такава – “Не е виновен този, който яде баницата, виновен е този, който му я дава”, като че ли при грабежа някой “дава”, а не му “взимат” насила!?

 15. гост says:

  Предлагам на авторката обилно и подробно да се запознае с публикации на темата нелегална емиграция в ЦЯЛАТА европейска преса. След това – усърдно да прочете ВСИЧКИ коментари под тях, за да установи и тя, на свой ред, удивителната разлика между статиите и мението на четящите ги.
  И след това, да престане да вменява някаква лична вина НА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО. Никой не може да бъде накаран НАСИЛА да харесва някого или нещо. Камо ли, когато той прескача дувара и се настанява в собствения му дом. Ще завърша с въпрос към авторката: Госпожо, вие като пътувате в чужбина, през КПП ли минавате или през “зелена граница”? И как очаквате да ви третират при единия и при другия случай”

 16. ви says:

  Аман от сълзливи писания и статии, които избиват на чувства! Защо не опитате за разнообразие да анализирате причините за сегашното положение с нелегалните имигранти, възможности за решаване на проблемите, практики в други държави и т.н., но въз основа на факти?

 17. Bogi says:

  Не разбирам.. Защо би трябвало да се чувствам виновен ,че на на някакъв арабин или африканец не му е комфортно в България?Аз някакъв родител ли съм му или може би настойник?Гладувал бил и мизерувал.. Ами това е съдбата на всеки нелегален беден емигрант и бежанец навсякъде по света. И авторката на статията сякаш пада от луната- дали случайно не знае,че ги ваксинират безплатно?Обикновено са с по 5-10 деца..Може би защото са много загрижени и отговорни за бъдещето им?Освен това колкото и лоши да са условията повечето от тия ползват ток вода и храна безплатно.И доктор имат.Сигурно не е кой знае какво,но като за без пари не е никак зле.Във всеки случай поне никой не ги стреля,малтретира,насилва.Нали от това бягат.Е, вместо сълзливи статии как нямат лични автомобили и просторни домове с климатична инсталация и басейн може би е време за малко реалност.По цял свят бедните и нелегалните емигранти са с такива проблеми.

  • spiro says:

   Статиятя не е за мизерните битови условия – прочети я пак. Става дума, че държани като затворници в килия лукс, тези хора се десоциализират, дехуманизират и след година-две като ги пуснат на улицата (защото никой няма да ги държи там вечно) нали се сещаш какво ще направи един асоциален човек. Хем сега си плащаме кеш, хем после – в натура. Тъпо е да се спъваш два пъти в един и същи камък.

 18. az says:

  За мен идването на толкова много емигранти не е правилно, още повече, че това не са емигранти, а хора, които си мислят, че в България сме длъжни да се грижим за тях. Никой не е длъжен да се грижи за другия, това е факт! Ако не си избработил нещата, а само седиш и чакаш как искаш да стане. В същото време на моята майка пенсионерка, която има висше и е работила цял живот хубава работа й се налага да помага в офиси за да има средства и да не се чувства притеснена…но тя работи, не чака! Това е истината, не сме свикнали да работим – само седим и чакаме и се оплакваме. И сега, когато има други хора, които правят същото наистина вече не се издържа. Съгласна съм, че тези хора живеят в крайна мизерия и наистина е нехуманно всичко това, но погледнете домовете за деца….мислите ли, че тези малко невинни същества, които не са направили на никого нищо живеят по-добре?! Аз не! Виждала съм с очите си! Да не говорим за социалните домове, за всички онези държавни домове, където се отглеждат хора….нещо кошмарно е! Мисля, че там трябва да се обърне по-голямо внимание, че там трябва да са насочени всички тези доброволчески усилия. В крайна сметка не сме длъжи на никого и първо трябва да помогаме на всички по равно, а не да делим – тези са емигранти. Малко ми звучи всичко като това тъпо българско мислене – да покажем най-хубавото на чужденците, да останат доволни!
  Както и да е в момента пиша от Германия, защото всичко това ме накара да избера семейството ми да живее в една по-нормална страна. Ок, тук също ние сме емигранти, но повярвайте ми ако нямаме какво да правим тук – просто ни изритват и то по такъв хубав и мил начин, че се чудиш откъде ти е дошло….просто нямаш никакви права и не можеш да очакваш никаква помощ.
  Смятам, че всичко това обаче е грешка на управниците, които наистина не си вършат работата, а само гледат как да си разпределят парите от заема, който нашите деца ще изплащат.
  Честно да си призная ми е болно, че съм тук, но от друга страна виждам, че няма смисъл да се връщам…какво да правя – да оставя детето ми да гледа как се краде безнаказано, да ме е страх, че ще я изнасилят, когато порасне или да треперя дали няма да я потурчи някои от тия ?!?! Това е – поредното българско семейство, което решава да остане в чужбина! Виждате ли до къде докарахте хората – легално българите се заменят с мюсюлмани!
  И не ме нападайте – аз съм от вас – умните, красивите млади хора, които могат да си платят сметките без проблем!

  • Огнян says:

   “че в България сме длъжни да се грижим за тях.” в грешка си нещо, нито си ги виждал нито знаеш за какви хора става въпрос. Прочети статията на Мария. А и ти какво се оплакваш с каквито мерки съдиш с такива те съдят.

 19. Огнян says:

  Моля, приемете срама ми ….

Leave A Comment "Приемете срама ми"