Евгений Дайнов: След революцията идва контрареволюция

Евгений Дайнов. Снимка: Сергей АнтоновЕвгений Дайнов. Снимка: Сергей Антонов

Редовно напомням, че лошите винаги предупреждават какво възнамеряват да ни сторят. Въпросът е човек да ги слуша и чува правилно.

Тъй като напоследък лошите са особено изобилни откъм послания, позволявам си периодически да започна да ги обобщавам, разкодирам и представям. Така поне ще имаме някакъв запис – при всички случаи по-надежден от мимолетната човешка памет – на онова, за което лошите ни предупреждават, че имат намерението да ни сторят. След като предварително сме били наясно с намеренията, може би когато усетим, как жегата е вече зад ъгъла, ще можем да се противопоставим със, както казват руснаците, „знанием дела”.

След всяка революция, която не си е постигнала целите, неминуемо следва контрареволюция – контраофанзива на застрашените от революцията, които си поставят за цел не само да отмъстят за причинения им страх, но и да върнат нещата в изходна точка. А най-добре – в точка, далеч по-назад от изходната, та следващият път революционерите да трябва да започват от доста по-лоша стартова позиция.

В последните дни българското правителство реши, че революционната опасност е отминала и започна да настъпва – с новия, тип-Лукашенко закон за МВР, с обещания за подаяния за всички, с призиви към ЕС да не ни се бърка в политиката, с прославянето на Тодор Живков и следването на неговия пример „индустриални гиганти със заеми”, със забъркването на нова енергийна вакханалия, състояща се не само от Южен поток и АЕЦ-Белене, но и от нов блок на АЕЦ-Козлодуй, както и с поредния опит за изкореняване на самата идея някога България да добива енергията си от слънцето и вятъра.

Посланието е ясно: ще ви върнем към социализма – поне във вариант Жан Виденов, ако не направо към модела на Живков – а вие ще сте благодарни на подаянията, които ще ви чупим от заемите. Тук 4.50 лв на месец, там – петарка. Да ни благославяте…

Това обаче са игри на оставени без надзор деца в сравнение с онова, което от седмица ни съобщава истинският голям, лош вълк – московският. Него тукашните забавления не го впечатляват. Той иска много, много повече.

И си има, разбира се, местни говорители, които съвсем честно ни заливат с послания, какво ни се готви отвъд детинските занимания на правителството. След като си взе обратно Украйна, московският вълк вече има конкретни планове и за нашата кошара.

За наш огромен късмет, издържаното от нас обществено радио БНР-програма „Хоризонт” крайно любезно дава през ден платформа на петата колона на Русия, та се осведомяваме редовно за московските планове, настроения и намерения. Ще се опитам да сумирам основните теми от съобщеното ни досега от ефира на „Хоризонт”.

Тема 1: Само идиоти могат да вярват, че страни като Украйна или България могат да вземат самостоятелно каквито и да е решения относно собственото си бъдеще. Те правят онова, което е договорено между руснаците и американците (може и с участието на германците).

Основният пример, засега, е Украйна. „Мястото на Украйна е в Русия и смешните напъни на поляците да погълнат украинците до нищо няма да доведат”. Това съждение чухме по „Хоризонт” от историк, работещ, разбира се, в БАН. Според историка онова, което се случва на Украйна, не е и не може да бъде плод на нейни решения. Става дума за смешни игри на жалките поляци, които си правят илюзиите, че могат да надиграят руснаците – онези, които могат да съществуват „само като империя” (казано с възторжено придихание от друг ефирен петоколонец).

В друг вариант на същото, двама преподаватели, естествено в СУ, дружно се подиграват с идеята за суверенитет на решенията. Според тях онова, което става с Украйна е план, договорен между – познахте – руснаците и американците, въпреки смешните напъни на – познахте – поляците. В тази версия за света, американците са се оттеглили от Европа и дават коридор на руснаците към Близкия изток, който коридор минава, разбира се, през Украйна и България.

Връщането на Украйна към Русия е изпълнението на първия етап на плана. Предстои наместването на руснаците в България посредством Южен поток и „много, много други начини”.

В резюме: Мислите за бъдещето си? Чакайте, ще ви бъде съобщено. Нищо не правете – няма смисъл. Никой няма да ви позволи да правите каквото и да е, камо ли – да вземате решения.

Тема 2: Всяка страна, ощастливена навремето от съветския модел на индустриализация, когато влезе в ЕС бива де-индустриализирана и превърната в „територия на Западните сили”, „кошче за отпадъци и имигранти”. Всяка такава страна затъва в бедност и безперспективност, причинена от „оста Париж-Берлин” (в някои варианти смешните поляци също участват, но като агенти на американския империализъм).

Такива бивши индустриални гиганти, затънали в боклуци и оставени без промишленост са (според руската пета колона, любезно съобщаваща ни своята версия за света на вълните на „Хоризонт”) балтийските републики и България. На фона на тяхното рухване Украйна остава индустриален гигант и, за да се спаси от хищните планове на западните сили (и може би смешните поляци), задължително трябва да стане част от Русия. Защото Путин няма да вземе на украинците заводите, а напротив. Ще ги остави толкова богати, щастливи, могъщи и проспериращи, колкото са сега.

В резюме: Влизането в ЕС е път към бедността; вливането в Русия е път към просперитета. България е извадила късата клечка. А Украйна е спасена от тази зла участ в последния момент, благодарение на прозорливостта и благородството на Путин. Но и България може да бъде спасена, като Украйна (виж долу).

Тема 3: Изобщо, държави като Украйна и България нямат правото да бъдат държави. За да са щастливи техните обитатели, те трябва да станат територии, подопечни другиму. Най-добре – на Москва, тъй като само в този случай ще останат индустриализирани, щастливи, богати и пр.

„Украинската, за Бога, държава не може да съществува”, каза по „Хоризонт” единият от преподаващите, разбира се, в СУ. „Ще се разпадне на три: източните украинци ще отидат там, където искат – в Русия. Западните ще станат асоциирана територия на Русия. А територийката покрай Лвов ще бъде щедро подарена на поляците, защото на Путин тя не му трябва”.

България, разбира се, е не по-малко смешна държавица. Според същия преподавател в, естествено, СУ, жалката „купчина картон, което е Третата българска държава, е обречена на разпад. След това на тази територия ще се появи нещо по-читаво, годно да бъде субект и да отстоява интереса си”. Интереса, както вече видяхме, е България да не е член на ЕС, а – на Русия.

В резюме: Докато правителството се суети и се чуди, дали да ни обещае връщане към Виденов или към Живков, петата колона на Русия ни съобщава истинския дневен ред, в който няма колебание. Напротив, има размаха на евразийската степ: ще ставаме асоциирана (или направо федерирана) република на Русия. И нямаме никаква, ама абсолютно никаква дума по това. Защото такива като нас никога нищо не решават, а се подчиняват на решенията на американците и руснаците.

…След като цялата държава, с всичките си институции и подписани договори с НАТО и ЕС, не може да взема никакви решения, какво остава за нейните граждани? Какво си мислят жалките протестъри – че имат някакво значение на фона на договорките на великите сили? Че ще постигнат нещо? Че някой ще ги чуе? Смешни са като поляците. Да си налягат парцалите и чакат да бъдат ощастливени от съответните директиви… Това още не е казано, но – предстои. Да не си помислите, че вие лично можете да имате думата по собственото си бъдеще. Отнюд. Вашите господари, когато им остане време, ще ви съобщят, какво ще е вашето бъдеще.

Предупредени сте. Да палим свещи за едно нещо: финансираното от нашите данъци обществено радио БНР да продължава да предоставя (поне през ден, а по-добре – всеки ден) платформа на руската пета колона, та всекидневно да получаваме сводки, какво ни очаква.

Да няма после „Ама откъде дойде това?” когато, като украинците, някоя четвъртъчна вечер си легнете като членове на ЕС, а в петък сутринта разберете, че „в интерес на националната сигурност” вече сте членове на Русия. Хората съвсем честно предупреждават; нито нещо крият, нито ни продават шменти-капели.

Имате уши – слушайте. Имате мозъци – мислете.

И най-важното: не отлепяйте ухо от „Хоризонт”.

Евгений Дайнов

90 Responses на “Евгений Дайнов: След революцията идва контрареволюция”
 1. georgi says:

  Поздравления! Много добре написано и за съжаление вярно!

  • Майстор Балкански says:

   Абе преди го четях по диагонал Дайнов, ей така, некак си ми импонираше с тоя външен вид на рокер, обаче после случайно попаднах на биографията му и престанах изобщо да се интересувам какво било писало или казало това лице. Баща му е бил рабкор/кореспондент на “Работническо дело” в Лондон, всъщност агент на ДС под прикритие.

   Както може и да се очаква, Дайнов демонстрира изключителна наглост характерна за деца от висшите комунистически семейства. Тоя червен изтърсак не е знаел думите “няма” и “не може” – по времето на Т. Живков за такива като Дайнов имаше всичко и всичко можеше.

   Типичната тъмно червена комунистическа семейна закваска и изкуствено изграждана биография на типичния червен принц

   • Майстор Балкански says:

    Не бе, ето тука пише за Дайнов, не съм си го измислил: http://bgtimes.weebly.com/ed.html

    И да не ми го изтриете пак линка, нали сме за толерастия, демокрастия и леберастия…

    • хък фин says:

     Да, да, Дайнов не може сам да решава кой е — кръвтта, генетиката, и социо-икономическата му класа решава вместо него, а после и Кремъл ще реши. Браво, Балкански, сега иди кажи по Хоризонт какво ни очаква като държава.

   • Jag älskar fredagar says:

    Майстор на лъскавите бастуни, ти още ли си жив? Липсваха ни твоите неграмотни коментари.

   • стакан офф says:

    мастореее, Дайнов незнам къф е, ма ти си НАЙ-ГОЛЕМИА МАСТОР НА ЛАЙНАТА, ИЛИ ПО ПРОСТО КАЗАНО – ОБИКНОВИН ЛАЙНАР, МА ОТ НАЙ-ОБИКНОВЕННИТЕ,(ЗНАЕМЕ ГИ ОЩЕ ОТ СЪВЕСХО ВРЕМЕ) ТА КАКТО ВЕЧЕ ТИ РЕКОХ, ЗА ТВОЕ ДОБРО, БЕГАЙ У СИБИР ДА СЕ ЦЕЛИВАШ СО ЖЕЛЕЗОЗУБИТЕ МУЖИЦИ ЗА РУБЛИТЕ ИМ, ЩОТО ЯВНО САМО ТОВА МЕЧТАЕШ

    • Плагиат says:

     Не бееее, Стакан Офф, Майстура Балконски не е обикновен лайнар, ТО е необикновен лайнар. На обикновения лайнар лайното му е отзад. На Майстура му е отпред. На високото майстурско чело. Да се знае. Да не го подминат и объркат братюшките като раздават рюмките. Еххххх, ухнем….

     • WWW says:

      Млади тимуровци, бдете! Контрареволюцията настъпва, не се отказвайте! Истината за протестите ще започне да излиза наяве, което не бива да се допуска. Дори да ни изоставят спонсорите, трябва да сме винаги готови за нови протести. ;)

   • Васил Овчаров says:

    Изключително точен коментар. Всеки е личност сам за себе си и има право на собствени възгледи, независимо от семейна среда и политическо обкръжение. Не може да вървиш напред, с обърната непрекъснато назад глава, със закостеняли, непоклатими, чугунени понятия и да ругаеш без да мислиш, всеки по-различен от тебе.

    • Професор Балкански says:

     Еми оправдания колкото искаш бе, червените вампири грабиха държавата 50 години, за да учат синчетата и дъщеричките им в Оксфорд и Кембридж, както тия на племенните вождове от Африка и махараджите от Индия, и сега уж имали “право на собствени възгледи, независимо от семейна среда и политическо обкръжение”.

     Никакви права нямат тия червени боклуци и бивша партийна номенклатура, освен да бъдат лустрирани, заграбените им от варода имоти – конфискувани, и те да полагат обществено полезен труд с превъзпитателна цел, а не да философстват.

     Нали това уж искате – лустрация и комунистите да си платят сметката. Ми айде тогава да караме наред, без изключения. И без това Господ ще познае своите.

   • Black Wolf says:

    Ти и по диагонал да четеш, и дума по дума да четеш все тая. Прекалено си тъп и прост за да разбереш нещо.

  • Крум says:

   От това което се случва в Украйна,можем да се досетим,че всичко зависи от интересите на победителите във Студената Война.За състоянието на ЕС и бъдещето му, главно зависи от интересите на Англия.След като тя се опасява от някакъв минимален процент емигранти, от 10 пъти по-малкото население в България от колкото е Украйна, ще се досетим за истината.Тогава можем да предположим,след като Украйна бъде приета в ЕС,каква емиграция от украинци би се озовала в Англия.Тук виждаме как Турция се стреми да влезе със всякакви средства в ЕС,което подсказва,че да си член на ЕС има много голямо значение за бъдещето на държавите озовали се в този съюз на богатите и Украйна и Русия със сигурност го знаят това,но явно се изисква технологично време.

  • Na maistora da mu eba maikata says:

   Плагиат says:
   1 December 2013 at 22:52

   Не бееее, Стакан Офф, Майстура Балконски не е обикновен лайнар, ТО е необикновен лайнар. На обикновения лайнар лайното му е отзад. На Майстура му е отпред. На високото майстурско чело. Да се знае. Да не го подминат и объркат братюшките като раздават рюмките. Еххххх, ухнем…

 2. Sibirski says:

  Г-н Дайнов, били ли сте вие или баща ви някога член на БКП?

  • Академик Газибаров says:

   путиноид без член

  • OBЕKTIBIZM says:

   Институтът по история на БКП към ЦК на БКП (съкращаван като ИИБКП, 1953 – 1990 [2]) в София е историко-партиен институт за история на Българската комунистическа партия по време на нейното управление на Народна република България.

   Това е научен институт, който обслужва управляващата тогава БКП, извършва проучвания и създава материали и изследвания от позицията на “класово-партиен подход” за утвърждаване на ръководната роля на БКП в българския обществено-политически живот и създаване на българската марксическа историография. В тази си дейност ИИБКП не е част от научната общност в БАН или университетите, а е пряко ръководен от политическите звена към ЦК на БКП .

   В института са работили:

   Рубен Аврамов
   Йордан Йотов
   Георги Първанов
   Евгений Дайнов

   Забавното подмазвачество на Института по история на БКП към Тодор Живков

   „В този институт към ЦК на БКП са работили и известните лица Рубен Аврамов Леви, Георги Първанов (от 1981 г.), Евгений Дайнов, Йордан Йотов, Стефан Ангелов, Кирил Василев и др.

   През 1981 г. Институтът написва забележителен биографичен очерк „Тодор Живков” в размер на 477 страници.

   Там четем следните забележителни факти за партийния вожд, когато е бил при партизаните на 25 април 1944 година:

   „На малка поляна, скътана потайно между вековните буки, обрасла с млада зелена трева, са насядали партизаните и партизанките, вдигнали се на беззаветна борба против фашистката тирания, за свобода и народни правдини.

   Пред тях излиза среден на ръст, слаб, мургав мъж, облечен като много други в зелена винтяга, с каскет на главата и обут в туристически обувки.

   По-голямата част от партизаните го виждат за пръв път и не знаят нищо друго за него освен партизанското му име – Янко, което току-що са научили.

   Малцина са онези, на които е известно, че е пълномощник на Окръжния комитет на партията, но всички разбират, че е отговорен другар.

   Лицето му е озарено от радостно вълнение и партизаните, предусещайки настъпването на важни събития, напрегнато очакват да чуят неговото слово.

   Погледът му обгръща насядалите, устремените в него очи едновременно го смущават и вдъхновяват.

   Отначало гласът му е тих, сдържан, но преодолявайки вълнението, укрепва.

   Словото му завладява всички бойци. Като разкрива историческата задача, която партията възлага на Народоосвободителната въстаническа армия – да събори фашистката власт и да я замени с нова, народнодемократична отечественофронтовска влсат, той обяснява създаването на партизанската бригада „Чавдар” и подчертава извънредно важната роля, която тя ще играе в общото настъпление срещу господството на фашизма. …”

   Забележителната книга е с безименен автор Институт по история на БКП, но за сметка на това пък научаваме от последната страница имената на худижника огдан Мавродинов, редактора Тотю Данов, техинческия редактор Сащо Георгиев и тиража – 100 000 екземпляра.

   Генезисът

   Началото на българските тинк-танкове е поставено през пролетта на 1989 г. със създаването на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), доста преди официалното падане на комунистическия режим на 10.11.1989 г.(Основната фактология, касаеща създаването на българските тинк-танкове е взета от книгата „Експертите на прехода“ на Достена Лаврен, издадена през 2010 г. от издателство Изток-Запад). Някои от създателите и членове на тази организация я наричат „Матрицата“ или „малкият План Маршал за България“. В своята книга „Гражданско общество и развитие“ Евгений Дайнов характеризира ЦИД като „първият аналитичен център, създаден на територията на страна-членка на бившия Варшавски договор“. Де факто тази организация може да се определи като организация майка, която нейните деца напускат, за да създадат свои собствени тинк-танкове.

   Според спомените на Антони Тодоров дейността на ЦИД започва през лятото на 1989 г., като се организират срещи с представители на западния свят, с посланици и по-специално с посланика на САЩ. Дейността започва с финансиране от американското посолство и от Републиканския институт на САЩ, както и с пари от българската държавна фирма „Транс-експорт“. Още от самото начало целта е да се създаде тинк-танк по американски образец и поради тази причина Огнян Шентов, настоящият председател на ЦИД, пътува до САЩ, за да се запознае с функционирането на основните тинк-танкове там и с тяхната организация. ЦИД започва своята дейност не без сериозна политическа подкрепа, на което се дължи и получаването на бившата сграда на корейското посолство, която се намира в близост до МВнР. Парадоксално е, но де факто отварянето на България към западния свят започва именно чрез дейността на ЦИД, която след 1989 г. приема и развива на български език серия от чуждестранни радиостанции, сред които „Гласът на Америка в Европа“ (VOA Europe – една изключително популярна радиостанция в началото на прехода). Агенция Ройтерс, която дава началния капитал на вестник „Капитал“, който пък от своя страна е близък до българските тинк-танкове, също играе интересна роля през периода непосредствено преди и след 1989 г.

   Всъщност хората, формиращи ядрото на организацията идват от две учебни заведения: от ВИИ „Карл Маркс“ и от Института по история на БКП. Излишно е да се посочва кои можеха да учат и работят в тези две заведения по времето на социализма. Достъпът до тези полудисидентски кръгове е запазен за една прослойка от населението, която има възможността да принадлежи към малкия елит, свързан с номенклатурата на страната. Тя осигурява за децата си най-добрите възможности: чужди езици, достъп до западна литература, пътувания и т.н. В този аспект дисиденството в България и създаването на първите тинк-танкове може да се каже, че е интелектуална оргия под заслона на властта. Това изследване няма за цел да сатанизира когото и да било. Важно е да се спомене обаче, че почти всички създатели на тази първоначална НПО с малки изключения са деца или приближени на комунистическата номенклатура от онзи период, основно деца на членове на ЦК на БКП, които в момента са основните говорители и изразители на послания чрез медиите в своите области на компетентност.

   С течение на времето голяма част от основателите на ЦИД напускат организацията като причините са различни, но могат да бъдат обобщени основно в две категории: несъгласие с дейността на работа на ЦИД по лични идеологически причини или поради възможност за развитие на кариерата в други структури. Имайки предвид улеснения достъп до външно финансиране, повечето от напусналите основават свои собствени тинк-танкове. Така например Иван Кръстев и Деян Кюранов стават координатори на българския филиал на фондация „Науман“, а след това основават тинк-танка Център за либерални стратегии (ЦЛС). Огнян Минчев и Евгений Дайнов стават т.нар. „сини гурута“, а по-късно създават тинк-танковете съответно ЦСП и ИРМИ. Йонко Грозев прави кариера в Хелзински комитет, Героги Прохаски първоначално работи във фондация „Сорос“ и основава Център за икономически изследвания и т.н. и т.н.

   Един от първите тинк-танкове, създаден от човек, напуснал ЦИД, е Института за пазарна икономика (ИПИ), формиран от Красен Станчев. Трябва да се спомене, че бащата на Красен Станчев е член на ЦК на БКП. Отначало институтът започва да функционира в сградата на фондация „Науман“ като първоначалното финансиране идва от институт „Отворено общество“, на който Станчев е директор от 1990 г. до 1993 г. След обособяването на самостоятелен офис на ИПИ „Отворено общество“ плаща неговия наем през първите шест месеца, въпреки че в последствие основен донор на ИПИ става фондация Chesapeak.

   Това, което е важно да се отбележи е, че по време на бурните времена от 1996 г. – 1997 г. експертите на тинк-танковете се налагат като източници на компетентни мнения и анализи по цяла поредица от въпроси. Някои като Красен Станчев (ИПИ), Георги Ганев (ЦЛС), и Румен Аврамов (ЦЛС) се налагат като „икономистите“, които трябва да бъдат консултирани, а други като Иван Кръстев (ЦЛС), Огнян Минчев (ИРМИ), Евгений Дайнов (ЦСП) и Андрей Райчев (Галъп) – като „политолозите, компетентни по въпросите на вътрешната и външната политика на страната и т.н.

   Могат да бъдат дадени още десетки примери за раждането и развитието на българските тинк-танкове и за техните лидери и настоящи говорители на общественото мнение. Общо взето може да се твърди, че почти всички експерти от кръга на хората, участвали при създаването на ЦИД в последствие са станали говорители и лидери на общественото мнение в различни сфери на обществения живот, а голямата част от тях и досега са такива. В това няма нищо лошо, но въпросът, който стои без отговор към този момент е защо на българския обществен пейзаж не се появяват нови експерти, с нови знания, виждания и експертиза, които да дадат тласък на обществения дебат. Ясно е, че е нерационално и най-вече обществено неприемливо едни и същи хора да доминират дебата в обществото непрекъснато през последните вече 22 години.

   Това, което свързва всички посочени хора на първо място е финансирането от западни донори и основно от фондация „Отворено общество“ Разбира се това не би бил някакъв проблем, ако българските тинк-танкове базираха своята дейност на виждания, разбирания и ценности, които отразяват спецификата и интересите на България, а не такива, които са изкуствено привнесени и насилствено налагани в специфичните условия на българската действителност. Във тази връзка трябва да се отбележи, че в първоначалните години на прехода, единственият път, по който преходът би следвало да бъде развит е либералния начин на развитие. Това е естествено, тъй като преходът от социализъм към пазарна икономика може да бъде единствено десен. Георги Фотев в „Драмата на българския преход“ пише: „Преходът може да бъде само десен, защото става въпрос за приватизация на националната собственост, защото става въпрос за слагане на край на централизираното управление на икономиката и за пренасочване към пазарните механизми; партията-държава отстъпва мястото на демократичната правова държава (дали?), гражданското общество се счита за субстанцията и за главната движеща сила на обществото; радикалните реформи засягат всички сфери на обществото.“

   Въпреки че сама по себе си тази констатация е разбираема, все пак е важно да се посочат основните знания, умения и опит, които са необходими да бъдат приложени по време на тази трансформация. Необходимо е да се отговори и на въпроса каква е базата, върху която стъпват представителите на българските тинк-танкове в тяхната дейност най-вече като експерти, изработващи основни доклади и прогнози, правещи изводи за състоянието и осъществяващи прогнози за развитие на България, като съветници на правителствата на прехода, включително и като участници в държавното управление и като лидери на общественото мнение.

   • Парторг says:

    Хей, OBЕKTIBIZM,
    Мноо готини опорни точки! От кой секретен отдел ги измъкна?! Прочее, можеш да си ги завреш отзад!

   • Майстор Балкански says:

    Его тука американското полис кво ги прави техните дайновчета (слабонервните да не гледат обаче)…и може леко да намалиш звука щото има доста писъци от фимейлите като ги дърпат за косите и ги мушкат с полицейски палки ниско под кръста. Клипчето е съвсем ново, само по американски източници.

    Приятно гледане, и умната: http://www.youtube.com/watch?v=45VGFgiFu7Y

    … и както вика Дайнов: “Да няма после „Ама откъде дойде това?”, хахаха…

    • хък фин says:

     Абсолютно, щом в САЩ потискат негрите, значи СССР е бъдещето, кой може да спори?

    • Бат'Сали says:

     ИГНОРИРАЙ ПЕДАЛА балкански !!!!

   • Генчо says:

    Моме, на пълен работен ден ли си или си на 24 часови смени? В ДАНС ще си ползвате ли отпуските или и тогава трябва да поработвате?

 3. Sibirski says:

  Не си ми в категория, смотльо, пробвай да четеш и да мислиш:

  Евгений Дайнов става аспирант в Института по история на ЦК на БКП (!) през 1982 г. със специално решение на Секретариата на ЦК на БКП!!! Дисертацията му върху френската компартия е с гриф „за служебно ползване”.

  Аууу, какъв шамар, нали?!

  • sanders says:

   Za suzhalenie da. Dainov e otdavna diskreditiran ot obektivnite hora, koito ne si zatvaryat o4ite. Dainov tryabva6e otdavna da se “pokrie”, no nai naglo produlzhava da se pravi na Progressiven Demokrat, a vsu6nost e platena podloga na Globalist i anti-Bulgari. V negova polza e ,4e mnogo Protestira6ti sa mladi hora i toi lesno mozhe da manipulira, prikrivayki pi-Golyamoto zlo i prestupleniata na Prehoda ot stranata na Sinite. Ako ima 6ans naistina da se sma4kat zavinagi 4ervenite BSP, trybva6e da budat izolirani i sudeni Korumpiranite i Predatelite ot drugite Patii, za da ima 4estnost i obektivnost. Zatova BSP vinago mogat da pogzhat korupziite na SDS i drugi .. O6te n na4aloto v SDS byaha vnedreni menteta, po-kusno dokazani izrodi, kato Solomon Passy,Lea Cohen, DS agentite Dogan(DPS be6e 4ast ot SDS),Asen Agov, dade se put na BKP 4lenove kato Kostov, na bude6ti razru6iteli kato F.Dimitrov , kradtzi kato Sofianski i tolkova mnogo o6te… Dainov vinagi samo plue drugite, vinagi si zatvarya o4ite za “svoite” i nai ve4e za anti-Bulgarkite si SPONSORI…. Zhalko za mladite hora, koito vyarvat na psevdo Hippara Dainov…

   МОЛЯ, ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА!

 4. kort says:

  Един от най-активните тролове в offnews.bg , майстор Балкански, до сега се ограничаваше да обижда протестиращите и сляпо да спазва “опорните точки”. От вчера със сигурност е получил нови. В различни публикации в сайта той защитава ето тази теза:
  Бъдещето е на Евразийския Съюз. Потенциалът на формиращата се евразийска зона за свободна търговия с Митническия съюз е близо три пъти по-висок от европейския, което означава формирането на единен пазар с 1,406 милиарда потребители. Европейският съюз може да се противопостави на това с пазар само от от 550 милиона души.

  ЕС е в упадък. Още 2-3 страни членки като България и Румъния, и ще се разпадне. Бъдещето принадлежи на Евразийския Съюз. Потенциалът на формиращата се евразийска зона за свободна търговия с Митническия съюз е близо три пъти по-висок от европейския, което означава формирането на единен пазар с 1,406 милиарда потребители. Европейският съюз може да се противопостави на това с пазар само от от 550 милиона души Това е copy paste Не знам какво ви говори това, но докато си седите в къщи и псувате телевизора, един ден ще се събудите в Съветския съюз. И тогава давай бързо да напускаме. Карай към Гърция, там влизаме с лични карти. Но за да стигнеш до гръцкото КПП, трябва да минеш нашите. И разбираш, че за да напуснеш страната ти трябва паспорт и разрешение от съответните служби, след молба от твоя страна в която описваш целта, времетраенето, начина на предвижване при #кой ще отседнеш. Ти си живял 20 г. в относителна демокрация и решаваш да преминеш границата нелегално. Подготвяш се и тук научаваш , че стената на турската граница ще бъде продължена по протежение и на гръцката. Обявява се, че това е обект с национално значение и всеки гражданин навършил 18 г. е длъжен да даде безвъзмездно 2 трудодни. По-малките ще бъдат организирани в съответното учебно заведение. Гражданите отклонили се от свойте задължения, ще бъдат санкционирани. Държавните служители ще бъдат обвинени в саботаж и уволнени. Другите ще влезнат в списък за особено внимание, който ще бъде даден на доброволните отряди към народната милиция, данъчните служби, и други имащи отношение към държавната сигурност. Отчаян си пускаш новините от където разбираш че: Вътрешният министър Боян Расате внася законопроект обявяващ антиправителствените протести за антидържавни. Всеки протестиращ трябва да бъде съден, като държавен изменник. Министъра на информацията Петър Волгин заявява, че започва мащабно филтриране в интернет с цел да се запази нравствената чистота на народа. От МНЗ ни съобщават, че интернет ще бъде изключван на територията на цялата страна през часовете за сън, храна и спорт. За което се свиква експертна комисия, да определи тези часове. “Здрав дух в здраво тяло” е повелята на всички партии в парламента. През есента на 9ти септември на общ конгрес четрите партии ще се слеят в една мощна, прогресивна партия, обединителка на целия Български народ, юмрук в лицето на изгнилия ЕС. Да живее др. Путин вожд и водач на експлоатираните по целия свят и неговите последователи, партийните ни лидери, другарите: Станишев, Борисов, Сидеров и бащата на народа Пеевски! (Местан го няма защото уволнили неговия вербовчик) Помислете хора!!!!!! Мога да продължа така до без край, защото това съм го преживял и мислех, че няма да ми се случи пак.

  • AS says:

   Браво! Добре казано, какво би могло да се случи в тази изостанала и идиотска държавица….
   Позволявах си да преглеждам от време на време OFFNews, ала за съжаление от няколко месеца насам форумът е окупиран от Балкански и всякакви подобни индивиди които звучат нарочно просташки, но очевидно следват партийни инструкции за опошляване на този информационен сайт, който впечатляваше със своята антитеза на пропагандата от страна на БСП, ДПС и Атака…

 5. Петър Райков says:

  Това хората сме егати и…
  Живеем има-няма 70г години, от които 20 употребяваме за био израстване, следващите 10 за размножаване, после поне 10 за осъзнаване и колкото остане за преосъзнаване.
  Междувременно се ръководим предимно от емоциите си и само понякога успяваме да яхнем вълната на вдъхновеноето.
  По-често обаче залитаме първосигнално подир лепи или нелепи призиви, влагайки вяра и енергия до дупка.
  Важното е да има цел, враг, награда, потупване по рамото…
  А нещата са толкова прости – пари, икономическа мощ, влияние. Всичко, което ни заобикаля има обяснението си в тези опорни точки и в нищо друго.

 6. Lucius Quinctius Cincinnatus says:

  Брътвежи на болен човек. България няма никакво системно значение за никого. Територията на страната ще бъде постепенно асимилирана от съседните държави, защото: 1. българи не се раждат, 2. тези, които още мърдат и стават за нещо емигрират. Тъжно, но факт…. Затова копайте зеле и правете деца.

 7. sanders says:

  HA HA! Offnews, az misleh, e ste Progressiven site, a gledam, 4e ima kup “statii” ot Dainov. Vie, yavno ste pove4eto mladi hora i ne znaete kolko rzcreditiran e Evgenni Dainov. Da, i az si misleh ,4e e “to4en Pi4″, no tova be6e predi po4ti…20 godini. Daynov sega yahva Protestite, ima naglosta da se pyavyava pri Studentite, a sega e expert po vuprosa s Ukraina, a v predi6na statia se mazni na Zionistite Anti-Bulgari vuv voinata im sre6tu BG Nazionalisma(estestveno hato spomenava magi4eskite dumi: Hitler i Evrei). Dainov e: platen sluga na Globalisma, negovata Organizazia e finansirana otvun, Dainov si mul4e6e v godinite kogato VIS2 finasira6e SDS, kudeto toi be6e visokopostaven 6aman. Na takiva tuk v USA im vikat ve4nite “INSIDERS”. Dainov ima naglosta v gorespomenati statii da plue i po GERB, a predi izborite lobira6e za GERB!!! Da spomenem i za nai gadnite FACTI: negovite opiti za ma6inazzi mezhdu patrona mu George Soros i Videnov, i otkaza na Videnov da pregovarya sus Soros. Samo te si znayat. No prez 1998 dAINOV LI4NO PRAVI METANI I SE MAZNI NA Soros v Sofia i zakrilya na Tribunata Izroda Zionist, redom s drug discreditiran: Mr.10%Bozhkov- biv6 korumpiran finansov Ministur. No sledite ostavat. Dainov e nagul Hameleon, i tova si mu e rabotata, za tova mu pla6tat. Ne se vurzvayte na negovia oblik na Hippar-Democrat. Pulno Globalisti4no Mente, pozor za biv6ata i provalena “Sinya Idea”. Ako iskate da vi emaila snomkite kak se klanya na 6efa si Gerge Soros… Sram…

  МОЛЯ, ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА!

 8. babuger13 says:

  Защо за бога никога не прочетох смислен коментар, когато излезе статия на Барона?
  Защо винаги пишете глупости?
  Сигурно има причина:
  а/ защото сте глупави и не можете да преосмислите какво Ви се казва;
  б/ защото сте генетично обременени /най-вероятно/ с ограничен селски произходq като не виждате по-далеко от нужника и кочината до него;
  в/ сигурно има и трета и четвърта причина, но не ми се влиза в конспиративни теории, които вероятно също имат място
  Извод: Не мислите, не четете и явно нямате връзка с главния си мозък.
  Съжалявам за обидните заключения, но наистина е рядкост да прочета смислен коментар след статия на Барона.
  Най-вероятно, защото не можете да я осмислите, какво, аджеба, иска да Ви каже.
  Бих желал да Ви пожелая да четете повече смислени писания и ако Ви е възможно да мислете повече!

 9. Sibirski says:

  Кой е Барона? Онзи ли Дайнов? Ти не си наред, приятелю. Искате ли още за лицето Дайнов? Заповядайте:

  София, 17 март 1999 година. БТА

  Фондация „Отворено общество“ занапред няма да се финансира само от Джордж Сорос, а ще търси средства и от други дарители. Това съобщи днес на пресконференция председателят на управителния съвет /УС/ на фондацията Евгений Дайнов.

  • хък фин says:

   О не, работил е за фондация! Мръсен агент на ЦРУ и МОССАД! А баща му е бил комунист! Двоен и троен агент, значи! Ама и с ЕС има връзки! Мале, че той получава заплата от всички!

   Абе, ченгенца, стига с детските напъни да дескридитирате човек по линия къде и от кой се е родил, какво образование а завършил, и какво е работил. Само показва че не умеете да обсъждате каквато и да е тема, без да нападе човека който я казва, а това не е поведение на цивилизован индивид, а на жалка сган работеща за азиатската степ.

   • фин хък says:

    Аз не виждам и вие да я обсъждате! Темата на Дайнов е, че плюе Русия(която си гледа интереса); че мрази БАН и СУ , понеже е питомец на къде по-академичния ИИБКП; и накрая, недолюбва и БНР, щото не го кани в програмите си.
    Никой не се напъва да дискредитира Дайнов, нито пък е възможно някой да свърши тая работа по-добре от самия него! Дайнов вече толкова пъти се завъртя около себе си, че само ББ може да се мери с него. И понякога го прави толкова бързо( в случая с ББ, напр.), че успява сам да си целуне задника!
    Интересно, ако оставим настрана потеклото, семейната среда, образованието, местоработите и т.н. на един човек, по какво остава да съдим за него? По моментните му “убеждения” и “безсребрените” му приказки, може би?
    Ако търсите и друг тип доказателства за същността и качествата на Дайнов, надзърнете в безбройните му писаници! В тези откровения на посредствеността и наглостта ще откриете рецептата, как да си забъркате сам идейно – филсофско – социологическо – антропологически тюрлю гювеч. Съставката “почтеност” да се избягва старателно.
    Чудно, за какво същност трябва да смятаме Дайнов за кредитиран?

    • хък фин says:

     Революционно, но да. Ние не съдим всяка мисъл на, да кажем, Шопенхауер, по това къде е израсъл, или дали е бил болен в момента — все-пак всеки човек има биография, и ако приемем нея за водеща — то в света няма теза или идея, която да може да се разгледа безпристрастно. Съответно и на Дайнов (не че е Шопенхауер, просто пример) всяка теза се съди според това как приляга на описваната действителност, и дали има вътрешна логическа структура, а не дали е казана от човек който има брада и татуировки, и дори без да гледаме какво е казал преди година.
     Защото за една година и средата (условията) се променя, и възгледите на човек. Ако години и деситилетия наред човек вярва само в едно, независимо от промените в средата, това не значи че е свръх-принципен, а че е психар.
     Та именно това е тезата ми: че една статия на Дайнов или на Шмайнов, се съди не по това къде е роден Шмайнов, къде е учил, къде е работил, и какво е казал по темата през 2010-та, а по това дали тезата успява да опише убедително избраният сгемент от действителноста.
     Както, примерно, и човек оценява музика според въздействието и структурата и, а според това да ли му харесва музиканта. Или съответно белетриста, художника, и т.н.
     Ако човек е държавник или мениджър е друго — гледаме биография преди да му доверим да управлява държавата или корпорацията. Но това са съвсем различни полета.

    • Black Wolf says:

     Май пропускаш, че е възпитаник на Оксфопд, а не на пълните с бетанни комунистически тикви СУ и БАН. Само че вече сме 2013 г., другарю. Вашите комунистически фъшкии си ги яжте сами… ;-) )))))))

 10. ilieva says:

  Мисля,че не е точно така.Слушах различни изявления на Путин,че всичко е въпрос на икономика.Само за 2 месеца търговски договори с Русия подписаха Индия,Китай,Япония,Южна Корея,Турция,Италия.Олимпийските обекти в Сочи са дело на турски строители-къде е прочутият български строител?И никъде,ама никъде Путин не споменава България.Изобщо не им влизаме в сметките.

  • Коко says:

   Че защо да споменава България? България вече си е част от руската империя (за кратки периоди се е отлъчвала като “черна”овца, но скоро е била вкарвана в кошарата). Сега България си е губерния, управлявана от Путин, чрез назначените губернатори – маши..

 11. буров says:

  Парите за пенсии на частните работници преди 1944та също са потъвали в бюджета. При инфлация 1400% от 1913та до 1920та, и 1200% от 1935 до 1944та. И дълг 400% от БВП преди 1944та.

 12. Jason says:

  Дайнов, нещо гледам че не се кефиш напоследък…нали Тиранът Борисов падна от власт и сега в БГ-то е добре и свободно и ни управляват най-големите демократи…Хората освен да слушат Хоризонт трябва и да помнят малко повече… като например твоите писания преди няколко месеца когато пригласяше на Станишката и се борехте срещу Тирана…Е! Какво стана Дайнов… Преборихте със Станишко тирана и новия варварин Борисов и се оказа че нещо такива като теб много са се объркале и сега вместо да ккагат едно извиняваме се че помогнахме на комунистите да се върнат на власт и пак да ни затикат към Русията пак се правите на герои и анализатори твърде жалко и смешно Дайнов…

 13. Gost says:

  Какъвто и да е Дайнов,важно е следното
  ……демокрацията в България е в опасност…
  Хора,опичайте си акъла и мислете !

 14. Ivan Tankov says:

  Великия Маркс и Великия Ленин също не са от работнически произход. Даже никога не са и работили.

  Така че вместо да оплюваме Дайнов за произхода му, да прочетем внимателно какво пише. А това, което той пише, е действително плашещо.

  Мястото на България е в Европейския съюз. Там си купуват къщи руските управници, там пращат децата си на училище и там си държат парите. На там се стремят нелегалните емигранти, а не към необятните сибирски простори и казахстанските степи.

 15. Lucius Quinctius Cincinnatus says:

  Откакто бедна България влезе в ЕС тя е нетен донор на съюза. Страната ни плаща годишно 1 млрд. евро. Всяка година откакто е в съюза Родината ни е или на нула или на минус спрямо направената вноска. Срам! Това ли е великата ни полза от това членство, или да идват дебили от ЕНП като Ханс-Петер Ул за да ни поучават, че по-добро от ГЕРБ, Борисов и Цветанов няма. Нито културно, нито исторически имаме нещо общо с Франко-германския въглищарски съюз и католиците. Българите са православни християни и мястото им е в единния славянски съюз, който рано или късно ще се случи. Това е последната надежда на този беден и изсърадал народ.

  • нов says:

   Ако познаваше истинската ни история, не тази, измислена от болни и продажни мозъци в учебниците по история, нямаше да дрънкаш такива глупости.

   • OBЕKTIBIZM says:

    Ако през 1913 година металното покритие на левовите банкноти е над 40%, през 1920 година то спада до 1,56%. По това време германската марка и австрийската крона са в още по-тежко положение с покритие съответно 1,43% и 0,38%. В края на войната вземанията на БНБ в Германия възлизат на 1 милиард марки, но поради специфичните условия на военните аванси тя не може да разполага свободно с тях и те на практика са блокирани в германски банки и са ликвидирани от хиперинфлацията в Германия в началото на 20-те години.

    За периода на войните стойността на българския лев намалява около 14 пъти до 1919та. С минималните златни резерви на БНБ и обезценката на нейните вземания в чужбина, единственото покритие на лева остават вземания от българската държава, които на практика са неликвидни. През първите години след войната левът е силно нестабилен, като стойността му се променя значително, в зависимост от общата конюнктура и фискалната политика. Още 1200% инфлация има от 1935та до 1944та. После в началото на 50те се прави деноминация, но не голяма, и друга през началото на 1960те, не че комунистите са правили инфлация, тя е била от преди 1944та. Това е истината. А златото връзва ръцете на банкерити и води до дефлация и липса на ликвидност дори при 100% златно покритие, депозитите са обезпечени с кредитити. Ако една торба със злато я внесеш в банката, банката я дава на кредит, после същата торба със злато се връща в банката като депозит, и така когато настане недоверие в банковата система, двама ще искат тази торба със злато, но може и сто човека да са, или поне пет – както е сега в България – банките имат 20% ликвидност. И тогава какво правим?? Не обезпечените пари дават решение на този проблем, но и на проблема с гниенето на капитализма – поне докато дълговете станат космически.

    Първата световна, свалянето на царя на Русия, и османската империя, китайска революция 1911та, са поради липса на златно покритие в САЩ и британската империя. Тази инфлация в Европа тогава, е точно заради това. САЩ и Британия източват златото на цял свят. Американските банки точно поради липса на златно покритие правят федералния резерв. След кризата на борсите през 1907ма, Морган е помолен за помощ да даде злато, Руския цар също помага, но златото не е достатъчно. Дори след източеното злато от Русия, Европа, Османската империя, и от света, след нова криза на ликвидност – 1929та, настъпва пак липса на златно покритие. И преди да се намеси Рузвелт, хората от тамани хол и американските банки с федералният резерв, подготвят Хитлер… След войната, дори преди да приключи, светът е на колене, и доларът става злато и резерв за страните с капитализъм. На тези без капитализъм, те и без това са на командна финансова система. Капитализмът е намален чрез кейнсиянска икономика, щото той може да умре когато се спестява – депозитите имат нужда от златна ликвидносст – тоесст нараства нуждата от злато. Но банките страдат от това положение, но Милтън Фридман им помага чрез своят монетаризъм. Така америка вече може да създава пари чрез дълг, фиат пари, дългът е покритието. И останалият свят пък няма избор. Но при такава система на команден долар и валути, вече няма да е нужно да има страни с командна икономика, и се решава соца да се закрие. Команден? долар, реитинги, форекс, борси, марката и йената бяха на везните като конкурент, после беше нужна валута от страна с размери и икономика на САЩ, като изравнител на везната, това е еврото. Едното крепи другото. Джордж Буш, облекчава данъците като типичен десен, и бюджетът на САЩ е празен през август, след атентатите ФЕД – банковият резерв на САЩ който печати ликвидност за банките и срещу облигации на правителството обявява че ще изпълни всички искания и прави лихва 1%. Доказано е, че самолетът на кадрите е видео ефект, и никой не го е видял. Когато си отива Буш, отново затяга коланите и прави десни данъци, и това е причинило ниска ликвидност, в банките, и те увеличават лихвите, така кредитният бум е сломен, и растежът е спрян.

    Кенеди е убит заради това, че въвежда сребро, за да спаси светът и доларът, заради дефицита на злато.
    Златото не е достигало, ето защо е въвел сребро. Само това е истината.

    Създаването на ФЕД, става заради недостиг на злато. Банкова ликвидност и липса на ликвидност, е когато една торба със злато я внасяш в банката, банката я дава като кредит, примерно за къща, този който взима парите за къщата, той дава отново същата торба на банката, и вече има двама клиенти за тези депозирани пари, но може и да са сто, или поне 5 клиента, както е ликвидността в България – 20%, и при криза и недоверие в Банковата система те ще си искат златото.. ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА, СТАВАТ ВОЙНИТЕ И РЕВОЛЮЦИИТЕ, СМЪРТТА НА ЦАРСКОТО РУСКО СЕМЕЙСТВО Е ДОБРА ЗА ФЕД. А СЛЕД ТОВА НАПЪЛНО ПРЕМАХВАТ ЗЛАТНОТО ПОКРИТИЕ – КАТО ТО НЕ Е СТИГАЛО ЗА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ, И БРЕТЪНУУДС ДОГОВОРА Е БИЛ ДОГОВОР НА ФЕД КЪМ ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ ДОГОВОРА, А И ТЕЗИ С ВАЛУТЕН БОРД КЪМ ДОЛАРА. ПЕЧАТАНЕТО НА ДОЛАРИ УЛЕСНЯВА БАНКОВАТА ЛИКВИДНОСТ;

    Кой не знае че Марксовият край на капитализма е отложен с марксизъм на кредит???????????? И ТАКА, непридържането към златният стандарт по Рикардо, или стоковови пари, прави възможно неограниченото даване на кредити, което е въздух за гнилия капитализъм. Така плодовете на капитализма не изгниват а се купуват на кредит.

    • хък фин says:

     Мм, яка фабула за конспиративен бестселър. Несправедливо обвинен главен герой, любовен триъгълник, предател в редиците – и напред към успеха:)

 16. Демократ Свободний says:

  Дайнов от няколко години насам пише за всички протести и народни пориви, обаче го прави по някакъв много особен начин. Знае какви са обществените желание в дадените моменти, уж ги изговаря обаче доста изкусно омотава нещата така че хем така хем онака може да възприеме.
  НЕ РАЗБРАХ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПОЗИЦИЯТА НА ДАЙНОВ?!
  Разбрах за Путин и Русия – максимален неутралитет и автономност – подкрепям!
  Но какво за диктата на ЕС, МВФ световната банка и т.н.?!
  Къде останаха пазарно хунвейбинските му приказки за евро атлантическите ценности?!
  Проблема не е с тази или онази власт, проблема е с корпоративно политическата власт независимо от коя част на света идва!
  Европейските народи искат съюз не на корпорациите, а на ХОРАТА, от ХОРАТА и за ХОРАТА!

 17. Дими says:

  НЕ ПЛАЩАЙТЕ ДАНЪЦИ

 18. ив says:

  - Ранобуден студент хванал златната рибка. Пожелал първото решение на кабинета да стане наопаки. И се появили АЕЦ Шипка и тунел под Белене…смях от днес на http://daniivanov.blogspot.com/2013/12/blog-post.html

 19. Mun4o says:

  Стига Позитанско тролене! През к..а ми е произхода и членството на Дайнов! ЧЕТЕТЕ и коментирайте какво казва!!!

 20. F1 says:

  “Вие сте в задънена улица, доведени тук от предателство…… В началото сте повярвали, че това е само един “компромис”, приели сте, че е лошо да живеете за себе си, но е морално да живеете за децата си.
  После сте приели, че е егоистично да живеете за своите деца, но е морално да живеете за своята общност. После сте признали, че е егоистично да живеете за своята общност, но е морално да живеете за своята страна.
  Сега позволявате тази най-велика страна да бъде лакомо подяждана от всякаква човешка измет, от всички краища на света и вече приемате, че е егоистично да живеете за страната си и ваш морален дълг е да живеете за цялото земно кълбо.
  Човек, който няма право да живее, няма право и на ценности и не ще ги запази.”

  Казано от гениалната Еврейка за България.

  • OBЕKTIBIZM says:

   Не е ли за САЩ, и в името и бъдещето на мафията. Защото само мафията не иска никога да плаща данъци, а убиват всеки дилър вложил или изпрал лошо парите им, и дори за да не фалира такава инвестиция убиха Майкъл Джексън. Да не говорим за убийствата на Бойко и разчленяването на проститутки, и първата и втора световна война. Да, на Дайнов и Бойко – децата на елита, първата им книга или филм е Кръстникът, сега е Атлас сви рамене..

Leave A Comment "Евгений Дайнов: След революцията идва контрареволюция"