Милена Дойчева: Докога пият професорите

Снимка: OccupySUСнимка: OccupySU

Няма как да започна този материал, освен с тост. Ето го и него: 

“До кога пият математиците – до безкрайност.

До кога пият химиците – до загуба на реакция.

До кога пият медиците – до загуба на пулс.

До кога пият физиците – до загуба на съпротивление. 

До кога пият историците – до загуба на памет.

Да пием за археолозите, които винаги ще изкопаят от някъде бутилка водка…”

В този смисъл искам да кажа специално “Наздраве” на професор Костадин Рабаджиев и неговите другари… е, да кажем по наука. Благодаря ви, уважаеми, че мислено ме върнахте в детството ми. Спомних си как няколко пъти, влизайки в някоя от класните стаи, съм попадала на големите какички, които пушат. Те ме караха да си дръпна от някоя цигара, за да не ги издам на учителите… Едно само беше различно. Тогава някак си всичко си беше на мястото така, както е от памтивека. Пубертетите правят бели, пушат тайно, пият, поливайки тройката по някой предмет. Учителите им добре знаят кои са учениците с лошо поведение и като ги хванат в нарушение им се карат. Помня, че имаше и някои по-нахакани батковци и какички, които си позволяваха да отговарят на учителите: “Вие не сте ми родител и нямате право да ми правите забележка, не сте ми класен и т.н.”

В записа, който разпространиха “Ранобудните студенти” (http://offnews.bg/index.php/272478/moral-na-gradus-studenti-zasneha-piyani-prepodavateli-kritikuvashti-okupatsiyata), обаче се вижда обратното. Така и така сме си казали “Наздраве”, та можем да сме откровени. Няма видео, което по-добре да рисува това, което се случва в държавата. В нея всичко е на обратно. И колкото повече се опитваш да наместиш нещата, толкова повече всичко добива комична опакост. Като в някаква трагикомедия, по време на която се смееш, смееш, но на финала си тръгваш разплакан.

Само вижте гротеската на случилото се. Стоят си посред нощ група преподаватели и пийват водка. Поливат научните си титли. И изведнъж: “Добре сме заварили!” Студентите ги хващат на „местопрестъплението”. Един от преподавателите се окопитва и: “Нека поканим момчетата да ги почерпим…”. Оставаше само да им дадат и да си дръпнат от цигарите, а след това да им подадат античното гърненце, в което в случая се “давят” фасовете. Обаче студентите държат на реда: “Забранено е!”. И като съвестни родители добавят: „Само вземете якетата да не настинете. Навън е студено”… „Хулиганите” обаче не се отказват и местят “матинето” в друга стая. Там идва кулминацията. Студентите отново правят забележка от сорта на “Видяхте ли кабинета, за който отговаряте на какво приличаше?”. А професорът: “Вие ли ще ме контролирате, аз какво правя в тази аудитория?” Оставаше само да попита: “Вие мене уважавате ли ме?” Въпреки, че отговорът е съвсем ясен…

След около два-три часа водещите на един сутрешен блок звънят на ректора на СУ, а той отказва коментар с мотива, че го притесняват в „неприлично ранен час”. Да се чуди човек на този отговор. Ами те, вашите колеги, г-н ректоре, до преди малко „празнуваха професорски титли” и режимът за забрана на пиенето и пушенето в университета не „обхващал този случай”. Значи, пиенето до 4.30 сутринта в сградата на Ректората излиза, че не е притеснително. Но виж, да се звъни към 7-8 сутринта, това вече си е неприлично. Спете, г-н ректоре. Спете. Сега още по-добре разбирам защо студентите наричат себе си ранобудни. И за да е гротеската пълна, накрая СУ излиза със становището: “Ректорското ръководство иска да изкаже съжаление, че студенти, използвайки този инцидент, падат на нивото на тези, срещу които се борят”?! Както казват в едно предаване при подобни случаи: „Не ви разбрах?!” Какво казвате на децата: “Извинявайте, деца, ама падате на нивото на преподавателите си”. Значи, студенти, да се разберем, повече никога не правете като професорите. Не ви е срам!

„Не е морално да вадите компромати, срещу тези, които не ви подкрепят!” – казват привържениците на здравословния сън. Човърка ме обаче нещо: По-морално ли щеше да е, ако студентите си бяха затраяли за „матинето” на научните светила? Със сигурност обаче щеше да е по-здравословно за тях, ако бяха ударили по една водка за „сгряване” на позициите с професорите. На банка и в неформална обстановка можеха да си уредят и оценките за изпитите. А каква я надробиха сега тия „Тимуровци”? Ще трябва да ходят с адвокат на изпити, че отмъщението на професорите най-силно е на сесия.

Има и един детайл, който не бива да ни убягва. Етикетът на водката. На него беше написана причината за цялата тази бъркотия в университета, сред преподавателите и въобще в цялата държава – “Завръщане в СССР”…

Ние сме съвременници на няколко вида пиянство. И това, за което говорихме до тук, е най-малкото… Защото какво се случва с пияния човек. Той губи усещане за действителността. Не забелязва едни неща, а други се удвояват, утрояват и т.н. Професор Рабаджиев каза нещо изключително вярно: “Влизаме в едни много страшни времена, когато хора без авторитет налагат авторитет с насилие”. Според мен не влизаме, а направо сме си влезли. И аз не говоря за преподавателите, които в малките часове на нощта “танцуват” по коридорите на университета. Нека поливат думата “професор” пред името си. Имат право. Възможно е тя да е тяхното последно „морално убежище”. Огледайте се около себе си. Откакто се помня не е имало управници с по-малко авторитет. Вижте безкрайните редици от полицаи, които ги пазят. А 12-ти ноември помните ли? Да, това се казва налагане на авторитет с насилие. Но и ректорското ръководство на сутринта е напълно на вълните на среднощното изказване на професора: “Няма да допуснем да ни поучават тези, които не само повече от месец съзнателно нарушават правилника на Университета, но и правата на мнозинството студенти и преподаватели, които не приемат тяхната акция”. Ако аз съм студент, след тоя тон другия път ще ги оставя да си ходят без якета… Като не искате да ви поучават, разходете се на сутрешния студ, пък тогава пак ще приказваме. Всъщност, уважаемо ръководство, ако не сте разбрали, тъкмо затова е протестът – защото са нарушени правата на мнозинството в тази държава, които не приемат действията на управляващите. И още нещо. Малко ми е странно. Като осъзна, че не го уважават, нашият герой извика: “Един глупак да говори на един професор по този начин”… Може да съм жена, но съм живяла достатъчно, за да знам, че по кръчмите така започват сбиванията. “Ти няма да ми говориш по тоя начин”, после се сбутват и… иди ги разтървавай. Прав е ректорът, добре, че децата са възпитани, иначе кой щеше да плаща щетите не знам. Само искам да добавя, че на мен на глупак повече ми прилича човек, който казва: „Дошъл съм за кинти, не за протеста”. Но какво знам аз… Във всеки случай, едно време много пъти съм чувала да казват: “Ех, какво поколение расте…”. А сега можем да кажем: “Ех, какво поколение си отива…” Поколението на сърдитите стари хора… 

Но има и още едно пиянство. Това, за което говори Вазов в главата „Пиянството на един народ” в „Под игото”. Опиянението от това, че си се събудил за свободата и вече няма връщане назад. И аз мисля, че нашият народ се събуди. Но както казва великият писател – трябваше и още нещо. “Трябваше интелигенцията да му даде смисъл и душа…”. Тази интелигенция не бяха споменатите по-горе професори. А техните студенти. Те изкараха протестите от контекста “Орешарски” и поставиха основния въпрос: „Искаме морал. Морал, който не видяхме от всички вас, управлявали през последните години”. 

Управляващите не разбраха случващото се. Защо ли? Не бих могла да отговоря по-точно от Вазов: “Колкото се касае до втеляването на турското правителство при такива открити и нагли агитации… то се обяснява чрез неговата слепота и презрение към нараслите сили на раята. “Това са заешки тупурдии”, казваха благодушните ефендета. “Това са Даживейлердените”, казваха горделивите господари и се подсмиваха под мустак пренебрежително. Има думи, които означават епохи. “Даживейлердените” – това беше въплощеното народно самосъзнание”. 

Брилянтно! Тогава казвали “заешки тупурдии”, а сега “мишки”. Ако им кажете и “Ранобудните Даживейлердени” няма да е грешка. И сега е чудно как няколко десетки студенти и част от техните преподаватели са тръгнали да мерят сили с една страшна държавна машина. “И то – както казва Вазов – с надежда, че ще я съборят, с нищожни до смешност средства”. Телефони, които снимат и смешни песни. Да, историята понякога “ни дава пример за такава самонадеяност, която приближава до лудост”. И ако паралелът с написаното ви се вижда прекален, то питам ви, уважаеми преподаватели по съвременна история, кого да посоча за пример на децата, освен героите на Вазов? България е раждала и такова “пиянство”. А историята има свойството да „изхвърля” от себе си разни хора, които за кратък момент се смятат за важни. Ей така, хваща ги под ръка и ги извежда по коридора. Понякога не се съобразява дори с “медицинските им нужди”. Направо ги отпраща в забравата. А там е студено. Да не забравите да се наметнете… 

Колкото до Back in USSR… Отказвам се от тоста. Тази водка си я пийте сами.                    

Милена Дойчева

104 Responses на “Милена Дойчева: Докога пият професорите”
 1. Майстор Балкански says:

  Тия урко-орко-патори излязоха и доносници. Верно са кат некви комсомолци. Очевидно доносничеството им е присъщо. Не стига, че не искат да учат, ами сега ковладят и преподаватели. Сигурно чуждите посранници така ги подучват.

  • Петър Николов says:

   Добър ден, Балкански, добър ден, Ганьо! Това ли разбра ти от тази статия, майсторе? До тук ли стигна необхватния ти интелект – толкова необхватен, че и с най-прецизни инструменти не мож` го намери човек. Това успя да изсмучеш от малките си, жалки пръстета за да го кичнеш тук, за срам и позор – твой срам и позор, Балкански! Лошо, много лошо…Дано не размножаваш, че светът съвсем ще заприлича на селски кенеф.

   • Майстор Балкански says:

    Добре бе, кво толкова е станало, що е тоя комсомолски патос? Не стига, че доносничите и се опитвате са самоуправничите, ами и спорите на всичко отгоре. С какво право раноблудните студенти търсят сметка от преподаватели? Това некви “студентски патрули” ли трябваше да бъдат? Опитват се да злепоставят преподаватели, които са против окупацията?

    • Dundaky says:

     Драги ми Кенеф Балкански, много вАпроси задаваш, ма и да ти отговорми, няма да вденеш, сори. Та, затова, вАприосите ти попадат в раздел “Риторични”.

     • Майстор Балкански says:

      Абе бегай у лево бе. Я полицията да им пусне на студентчетата урко-орко-паторчета един дръг-тест, ела глей сеир. Половината са с разширени зеници, и неадекватно поведение.

     • 1 says:

      Баси, няма такъв, тъп дрон като тебе! Не съди по твоите деца, за моите! Пропастта е огромна!

     • Майстор Балкански says:

      Да бе, верно – що не им направят на орките по един кръвен тест за наличие на наркотици? Айде тогава да им видиме къде отива “новия морал”. Изпитвам обаче съмнение, че всички ще се съгласят да бъдат изследвани. Прав ли съм?

     • 1 says:

      Разбира се че всички са маскари! Иначе губите почва, и се разпада състава на цялата ви идеология. Е лошо, защото вече сте прозрачни и добрата новина е, че сте също временни :)

     • Val says:

      ” Опитват се да злепоставят преподаватели, които са против окупацията?” – Dundaky, и този въпрос ли е риторичен? Въпреки че ви подкрепям, ранобудни студенти, нещо ми нагарча тази случка, след време май ще се срамувате от нея. Отговорете си честно на въпроса – щяхте ли да пуснете в нета клипчето, ако бяхте спипали някои от подкрепящите ви преподаватели, а не мисля, че това е невъзможно да се случи. Нещо подличко, гадничко има в тази случка, големи пуритани и моралисти сте, чак не е за вярване, а и нещо Big Brother-ско има, абе гадна работа…

     • 1 says:

      VAL , коментирай моля, “опорните точки”, докарването на хора като добитък до София, лумпени, ултраси и т.н. и на финала стигни до постъпката на студентите.

      Мисля, че каквото повикало такова се обадило!

     • Майстор Балкански says:

      Доносниците винаги са се крили зад някоя удобна “морална” кауза. Нещо подличко, гадничко има в тази постъпка. Мерзкото поведение на преподавателите не оправдава мерзката постъпка на оркупаторите. Ще ни трябва още време докато дойде друго младо поколение, което не е възпитано от бащи и майки членове на БКП и баби и дядовци активни борци. Лика-прилика, като две капки вода.

     • bravo says:

      Майсторче, цялата идеология за контрол на хората по времето на тоталитаризма за който ти милееш толкова много, се основаваше на доносите.
      Ти точно да се възмущаваш от доносници е все едно крадеца да вика дръжте крадеца

     • Майстор Балкански says:

      Абе тия уркопатори са същите доносници като техните бащи и майки членове на БКП и баби и дядовци активни борци. Крушата не пада по далече от дървото.

     • WWW says:

      Има едно определение на Милена Дойчева, което е вярно между всички останали полуистини – “Тимуровци”. Въпросните “ранобудни студенти” извадили протетите от контекста на кабинета Орешарски „Искаме морал. Морал, който не видяхме от всички вас, управлявали през последните години”. Е, морала на лицемерните Матросовци, определено не е морала, който искат българите. Хубаво е, че помни класните стаи от едно време авторката, не е лошо да си спомни и за “морала” на съвестните комсомолци, които пееха на правилните места след подобни студентски купони в класните стаи. Верно, много от тия “съвестни”, които пееха за снощните си приятели, успяха в живота, влизаха във ВУЗ-ове по целесъобразност, после пееха по-нагоре и така… до някой приятелски кръг. Е, скъпи “ранобудни студенти” вие доказахте, че сте точно това, срещу което уж се борите. Не ми се коментират всички лъжи и полуистини в материалчето на г-жа Дойчева, защото коментарът ще дойде по-дълъг от нейната защитна пледоария. Най-вярното и найтревожното от всичко са думите на проф. Рабаджиев, който дори на пияна глава е по-смислен и точен от колкото измитите мозъчета на портаджийте.
      “Влизаме в едни много страшни времена, когато хора без авторитет налагат авторитет с насилие”. За това Народното събрание е оградено и за това има толкова полиция в столицата. Тези полицаи не пазят Парламента госпожо, те пазят протестиращите, защото след първата счупена депутатска глава или след първия нахлул лумпен нормалните хора ще ви изметат и от кръстовищата и от ректората така, че и следа няма да остане от вас. 20-30 протестиращи не са мнозинството българи. Единствения начин да се определи волята на мнозинството е на избори това, че някой индианци прочели само “Винету” през живота си не искат да го приемат си е техен проблем.

    • Nik says:

     Балкански, като те хванат пиян като г@з на работното ти място мълчиш като г@з, не се оплакваш, че те злепоставяли, или чи си се наср@л след работа… – просто си се наср@л. С какво право им търсели сметка студентите? Та същите тези преподаватели реваха, че не се давала възможност на желаещите да учат, а на тях да преподават. Оказва се че са ревали, че няма къде да си претват запои. Те това е станало Балкански. Ама ти няма как да ме разбереш. На теб всеки пост ти е на ниво духовно посир@не. Присъщо ти е да ровиш в лайн@та в търсене на витамини.

    • николай says:

     Трябваше да похвалят преподавателите, че пият яко , издържат и се държат на краката си. Много хубав пример за студентите. Тази издържливост без тренировки е немислима. Студенти учете се.

    • Еколог says:

     Ганьо, очевидно никога не си стъпвал в западен университет, за да видиш какво значи професор и авторитет. Такива имаше и у нас преди години.

     А нашите “преподаватели” си го заслужиха.

    • коментатор says:

     Студентите злепоставят преподавателите или преподавателите сами се злепоставят със своето поведение, просто снимано и показано от студенти?

  • Bastor says:

   Да бе! Аман от доносници!

   Като ония, които донасяха за мишо бирата а?

   Пак доносници.

   И оня дето донася за действията и синхронизацията на Априлското въстание! Аман от доносници в тая държава ЕЙ!

   • Оркозавър - Укорпаторекс says:

    Пууу значи, как не ги е срам тези зли орки да пречат на даскалите да си пийват и пушват на спокойствие, какво се случва в тая държава, какъв е тоя срам. Та те милите празнуват титли, титли на престиж и достойнство пък и ги защитават като гордо ходят подкрепяни от двама трима, че да не паднат… Та тия нехранимайковци дето не им се учи, ама въпреки това спят по два-три часа, че да смигнат със лекции, изпити и естествено да вършат работата на “великийо народ” дето си седи на топличко и на мекичко в къщи на канапето реве, че не може да си плати сметките, реве че децата му се избиват по улиците заради същия тоя алкохол, с който професорите защитават титлите си, ама освен че реве народУ плюе и кълне тия неверници мързеливи дето си гледат кефа У Аулата…. Абе… Нема такава държава….

  • Сър Джеймс says:

   В случая въпроса не е докога или защо, а какво? Може пък да са имали малцово…

   • Сър Джеймс says:

    т.е. да не са имали… И да са се доверили на оригинала – поне според тях…

   • Майстор Балкански says:

    Сега очаквам възмутени студенти от цял свят да се намесят в подкрепа да доносниците. Да следим денонощно преподавателите, които не подкрепят уркопацията и да ги разобличаваме публично. Единни като стиснат юмрук на Пратията (герп). ВИНАГИ ГОТОВ!

  • Ради says:

   Айде едно уроче: Донесение (обикн. анонимно) до висшестоящите с цел да се навреди на някого.
   Продължавай да тълкуваш ….:)

   • Майстор Балкански says:

    Хахаха, студентите изобщо не употребяват алкохол и не слушат чалга. Айде минете някоя вечер през Студентски град, и пак пишете тука лупости. Синчета и дъщерички на членове на БКП и внучета на активни борици ще ни проподават “нов морал”. Същите комсомолци и червени боклуци както и пияните преподаватели, само че с обратен знак. Айде верно по един тест за алкохол и наркотици на орките? Дийл?

    • bo says:

     Ганьо Балкански, не се ли усещаш, че втръсна на всички с простотиите ти?!!

  • Българин says:

   Кой е майстор Балкански, щастливият атакист:

   Навремето Михаил Георгиев (а.к.а, майстор,професор, акад. Балкански и Византиец) – майстор Фелацио ( прякор още от младежките му години) , го изключиха от Комсомола. Направи свирки на всички момчета, които му дадоха по 50 стотинки. Не духа на тези, дето нямаха или не искаха да платят. Ама те възнегодуваха, по причина че прилежният косомолец след като е започнал, трябва да обслужи всичките си другари, съвсем безкористно при това.Забележете: безкористно. По това време пари беше мръсна дума, ама много мръсна. Неграмотният простак и правешки първенец Тодор Живков разправяше на диалектен български, че като построимЕ комунизЪма и всичко ще е безплатно. Демек, нямало да има нужда от пари.
   Пък Михаил Георгиев, майстор Фелацио де, да земе да рече на момчетата дето не платили:
   – Вас ша ви обслужа, като дойде комунизЪма и сичко ша става без пари.
   Те зат‘ва, го изключиха, за неуместна възхвала на комунизЪма. Щото той все твърдеше че е комунист по дух, но не е член на Парията понеже е млад комсомолец.

   С това петно в биографията си Михаил Георгиев (майстор Фелацио) опита в СДС. Бил репресиран по времето на комунизма. Не му минаха свирките обаче. Отсвириха го. Затова сега е атакист. Пък откакто се коалираха с ДПС си е щастлив атакист. Ма направо си е паднал на гъза, в директния смисъл. На неговите свирки, те му се отплащат с анално обслужване.
   Рекъл майстор Фелацио на един мургав коалиционен партньор:
   – Всяко ваше изпразване ме изпълва с живот, с енергия, с жива сила. Чувствам се преизпълнен от себеотдаване повече, отколкото навремето, когато ми връчиха комсомолската книжка. Те зат‘ва, майстор Фелацио обслужва коалиционните партньори и за без пари.

  • venetatt says:

   Абсолютната истина! Много добре казано! Това са комсомолците-доносници от по-предишното ни време, т.е. нагаждачите. Не само че нищо не се е променило, ами всичко се повтаря отново и отново! Само че друг сега дирижира положението! Алчността и борбата за власт сега са на дневен план! Жалко, че тези студенти-изпълнители са политически употребени, за което ще се разкайват някога…

  • Бат'Сали says:

   ИГНОРИРАЙ ПЕДАЛА балкански !!!!

 2. ДедА ви says:

  Браво-право в десетката!Точно,ясно,аргументирано-още веднъж БРАВО!Ма,ако имаше кой да го обясни на малоумните управляващи,що тиа немат толку мозък да го асимилират,щеше да е добре!

 3. westside says:

  Ранобудните педераси. Бой и ебане за вас и София да ви е тесна!

  • Били says:

   Не,бой и ебане за тебе

  • choss says:

   westside, като Ганю Балкански те приключи “Единия Българин”, сега и като фалшив “западняк” ще ти тегля една майна, червен рубладжийски боклук, та да ти държи топло /отзад/.

 4. BlackDog says:

  Boom headshot, много точно казано. Евала Милена. А на цирк Балкански не му обръщайте внимание. Той сега е бесен, като е разбрал че някои взимат повече стотинки на коментар от него а той се хаби излишно. С ‘урко-орко’ му се изчерпват аргументите ;-)

 5. РАЗКОНСПИРАТОР says:

  Професор-Майстор-Академик Наакалски, на ти 80 стотинки, иди си купи малко спирт от аптеката, насмучи се като… професор и припадни. Сънувай, че всички посрани песчета се събирате при Луканов! Амин!

 6. Сава says:

  Нещо не вдява този кретен с ник Майстор Балкански. То от комуноид много не може да се очаква, но този съвсем се видиоти. Доносници били студентите, т.е. негодници, които клеветят нещастните си професори. А тези, дето реват, че им отварят досиетата и са донасяли дори за близки и роднини на ДС – чисти като сълза. Нищо, че от “доноса” на студентите и се посмяхме и плюхме от отвращение, и толкоз. Ще продължат да си пият и археолога и Драго. А от доносите на онези, истинските доносници, дето са толкова скъпи на кретена Майстор Балкански, оклеветените се чувстваха щастливи ако са се разминали с някоя и друга година затвор, без да са ги пратили в Белене или Ловеч. За да не се върнат от там.

  • Трандафор says:

   Майстор Балкански е трябвало да мине на времето през един от 83-те ТВО , та сега нямаше да пише глупости неземни или изобщо нямаше да пише….

  • Димитър Цветков says:

   Педалче си ти Сава.

 7. True says:

  Респект, Милена! (Рано)будните умове ще разберат. На професорите и управниците трябва да се обясни по-простичко, нещо като:
  - законите са за всички;
  - ако ги нямаше студентите, вие нямаше да сте професори;
  - като ви е на**ано д-то, не го въртете към публиката.
  Ей такива неща. И поне мъъъъничко моралец, от кумова срама пред децата и раята :(

  • nikk says:

   “законите са за всички”
   Верно ли сте убеден в това. Защото точно” (Рано)будните умове” не признават законите, когато третират техните беззакония.
   “ако ги нямаше студентите, вие нямаше да сте професори”, ако наистина вярвате в това, явно не сте дори на нивото на “студентите”.

   • bo says:

    И какво грешно има в това съждение? Кому с нужни професори, които няма кого да обучават и да въвеждат научните знания в практиката? Нещо не разбах :-(

 8. rex says:

  Браво Миленче, страхотна статия. Не те знам на колко си години , но духа ти е млад.

 9. Леле says:

  Доносниците винаги са се крили зад някоя “морална” кауза. Разочароващо. Тези деца са вече много, много употребени. Вериги на Университета, свития юмрук, нежеланието за комуникация извън членоразделни звуци, нежеланието за индентификация с идея. Ще ни трябва още време докато пораснат други, които не помнят роднините си “активни” борци. Някъде около 40 години. Силно разочароващо. Мерзкото поведение на преподавателите не оправдава мерзката постъпка на окупаторите. Каквото повикало или като две капки вода.

  • bo says:

   Явно новата опорна точка е на тема “доносници”, т.е. крадецът вика “дръжте крадеца”!!! Разликата е, че ранобудните застават с имената и с позицията си!!! Така че, ако имате малко свян, замълчете платени комунистически тролове!!!

 10. spirit says:

  Интересно дали тези преподаватели,които са за протеста не са си правили такива почерпки,в университета?
  Сигурен съм,че са,но какво престъпление е това.Как наскачха само всички,айде почнете да ги следите сега, все ще излезе нещо от което цялата прогресивна общественост ще се възмути.
  Очаквам възмутени студенти от цял свят да се намесят.

  • bo says:

   Ммм, да – не е нарушаване на правилата и законите да се напиваш на работното място и да пушеш на закрито, при това в Алма Матер :-) Разбира се, ние сме по-малко виновни от останалите, нормалните, които подкрепят протеста :-) Това ли е новата разделителна линия и опорна точка ?!!

 11. z says:

  Студенти, пенсионери, селяни, селяци, черни, бели, леви, десни, цигани, българи, патриоти, лумпени, продължаваите хора да се делите на групички, колкото повече толкова по лесно ще ни е*** всичките. Продължаваите да робувате на жалкото си его и да храните хората вместо да се опитате да ги разберете, продължаваи народе, всичко е по план…. разделяй и владей….

 12. nikk says:

  Компроматите винаги са на мода, защото са ефикасно средство срещу опонента. Когато не можеш да отговориш адекватно на критиките към собствената си глупост, вадиш компромат. Точно тези преподаватели са твърде известни в обществото, така че случката е достатъчно скандална и възмутителна( т.е. годна за използване ). Но това, трябва ли автоматично да означава, че всичко написано и казано в трезво състояние от тях е невярно. Нещо като “ А вие, защо биете негрите ”. Пияните мутри на професорите няма да променят факта, че протестите са купени, продадени и осребрени. По-скоро ще отвратят мислещия човек и от едните, и от другите.
  Когато политическите субекти, партии и личности, осъзнаят, че негативната предизборна кампания и компроматните похвати намаляват електоралната подкрепа, тогава може би ще се надяваме и на по-голяма изборна активност. Щото се получава парадокса, че законно назначено правителство, е избрано от 20 % избиратели. Така е по статистика, а статистиката е чиста математика. Пред чистата математика и Бойко би трябвало да замълчи. Друг е въпросът, че ТОЙ не признава физичните закони, а само неговите си, формулирани от Бориславова, Пашата, Маргините, Прокопиев и други знайни и незнайни законотворци.
  Неморално било, да се напиеш на празненство с колеги. Чак сега, осъзнавам какъв неморален тип съм и тепърва ще смятам колко време ще ми е необходимо, за да се изчистя морално. Кармата ми е катастрофално разбита.
  Отново се прилага идиотщината, че нашето право е право, а вашето право е криво. И то, от демократи претендиращи за “нов морал”, каквото и да означава това. Ми, то това си е болшевизъм, ама щото е мръсна дума и свързана с комунизма, ТЕ не правят такива неща. Целта оправдава средствата, нали.
  Зачудих се защо компромата е пуснат след няколко дена, а не спонтанно, както всичко от репертоара на спонтанно протестиращите, пък то май си има просто обяснение. Дори такъв кратък материал, според правилата на кино-индустрията, трябва да се обработи, поизреже, натъкми за масова консумация и за най-въздействащ ефект. И най-вече, задължително трябва да се одобри от продуцента (този дето плаща грошовете).
  Интересно ще е, ако някой със скрита камера заснеме и публикува непорочните и чисти действия на “укопаторите”. Каква ли лавина от декларации ще ни сполети, какъв рев за нарушени права и какви дела в Страсбург ще се заведат. Ама, това е от нечисто любопитство и не се брои.
  Щях да напиша и още нещо изключително морално, ама докато го измисля, май се напих и моралът отиде, та се не видя.

  • трафоПОСТ says:

   никк, така ли ви пише в опорните точки, гниди позитански?
   Случайност ли е, че всички преподаватели и ректори обявили се против протеста на студентите са доносници от бившата ви ДС или боклуци като тези от видеото?

   • nikk says:

    Ко? Не!

    • Наблюдател says:

     Ти си тъп, бе никк.
     Не те обиждам, просто попрочетох от “мисловните” експерименти.
     А, най-последната ти опорна точка направо зашеметява – “отричай като комунист, лъжи като разпасана циганка”. Но не е съвсем “като”, нещичко си прихванал вече лично за себе си и за скромното си тролско битие.

  • choss says:

   К’ъв компромат те тресе ве, nikk? Това си е направо репортаж от мястото на събитието.
   И ако не беше студентът да го подпира, знайш к’ва “опорна точка” щеше да види насрания проф. Драганов – пода отблизо. Само че тази опорна точка не я спуска Позитано, а земното притегляне.
   Аре гепи водката и Back in USSR.

 13. trafoPOST says:

  Има и един детайл, който не бива да ни убягва. Етикетът на водката. На него беше написана причината за цялата тази бъркотия в университета, сред преподавателите и въобще в цялата държава – “Завръщане в СССР”…

  Ето този детайл ми се наби и на мен, а не перманентно пияният Драганов и грубиянската мутра на другия професор, а водката, която надявам се на трезва глава са отишли и напълно доброволно, подозирам дори с удоволствие са си купили. Водката “завръщане в СССР” с герба на империята на злото на бутилката. Учудваме ли се на това… не, закономерно е и авторката го е описала брилянтно.

  • Леле says:

   Стига с тоя етикет, че вкупом ставате смешни. Водката си я бива, а етикетът е закачка, не ангажира пиещите да се завръщат. Много омерзени от етикета на водката. Ако не беше стряскащо, щеше да е смешно. Заклеймявайте, давайте ….

   • Сър Джеймс says:

    от едно време, от времето на “Балкантурист” някои помнят – в едни шишета с по-така етикети се сипваше друга течност, с по-такава цена… а то водка… казашка му работа… а пък аз си мислех, седнали да се почерпят – така, професори, с малцово… по-така…

    • Димитър Великов says:

     Пундьо-о-оо-оооу, прадядко ти ено време се малцово е пил ша знаиш! И като е ръгал прабабка ти под вмирисаните черги в одаята над воловете се Дюрекс е ползвал!

     • bo says:

      Малиии :-) Съвсем изпростяхте, другари, с тези коментари :-) Явно яко ви тресе шайбата след поредния гаф :-) Разбираемо е това, но на Offnews бих искала да обърна внимание да цензурира коментари като този, защото излизат извън добрия тон :-)

     • Димитър Великов says:

      Бо, пътуй с вятъра, че ще го отнесеш “докторски”. През хОя ми е какво препоръчваш Не съм нито първия нито последния с цветист език.
      И запомни – не съм спал с теб, че да си ми “другарка”. Поради същата причина “не ме е срам”.
      :D

     • пепелянка says:

      bo , не се чуди на простотиите на Д. Великов. Той и Балкански са един и същ простак

     • Димитър Великов says:

      Риза или бял пешкир ще ми купиш за “покръстването”в Балкански? А моме?
      Не го познавам този човек, никога не съм го виждал, какво остана да сме “един и същ човек”? Това, че имаме сходни мнения по определени въпроси е съвпадение, което вие чукундурите не може да осмислите. За вас всичко различно е “чирфен боклик”!
      Та те пир Вълко Червенков не са били толкова надъхани и еднолинейни каскетчетата бе! Да ви таковам у талибаните безмозъчни да ви бях таковал!

   • Наблюдател says:

    Изобщо не искам да заклеймявам – вярно си го написала. Много се събраха вече стряскащите “нещица” в разкапващата се “Орешария”, не мислиш ли?
    Нали си чувала, че за реда в Университета формени и без-формени от министерството понаглеждат, под лупа. Ако, помислиш, май имат мотив “доносниците” да се пазят и да опазват спазването на регламента, щото това наистина е Университет, не квартална кръчма
    и точно на техните гърбове всички /в т.ч. измислени и раздути/ грехове приписват – за справка виж собствените си многобройни коментари.

 14. Аз says:

  ВЕЛИКОЛЕПНО! По-хубаво не може да бъде написано!

 15. виктор says:

  Респект, г-жо Дойчева. Виждам собствените си мисли, облечени в думи. Има истинска истина и Вие сте успели да я намерите и опишете. И тя е – червената гангрена и налазила цялото тяло на държавата. Венозни антибиотици?? Цитостатици?? И накрая, на гробищата, ще дойде ИЗРОДА БАЛКАНСКИ И ЩЕ СЪОБЩИ, ЧЕ НЕ ТЕЗИ, КОИТО СЕ ОМАЗВАТ И ОСИРАТ “СВЕТАЯ СВЕТИХ НА НАУКАТА” СА ГРЕШНИТЕ, А ТЕЗИ, КОИТО СЪОБЩАВАТ ЗА ТОВА!!!!!!!!!ЗАЩО, БЕ ТЪП ЧЕРВЕН БОКЛУК БАЛКАНСКИ, УБИВАШ ВЕСТОНОСНИКА??? И ТИ ЛИ СИ ОТ ТЕЗИ, КОЕТО НЕ МОГАТ ДА СИ ПЛАТЯТ ВОДКАТА В КРЪЧМИТЕ И ПИЯТ НА РАБОТНИТЕ СИ МЕСТА!! СРАМ, СРАМ, ГНУС И ОТВРАТ!!!

 16. Гост says:

  Браво на авторката за статията, много добре изразено!

 17. Ани says:

  Във всички фирми, учреждения и редакции се пие по разни поводи. Какво ми се правите някои на паднали от Марс??????? Утре колегата може да прочете това и да не донесе бутилка за бебето, нали? Ех,че сте ми моралисти, цена нямате! Кофти е,че професорите са се напили и студентите са ги видели. Това бие по техния авторитет. Но студентите не са малки деца и вече трябва да са наясно, че нещата в живота не са съвсем такива, каквито им се искат. Те самите са решили за окупацията като са пили….ракия. Е? Това как да го тълкуваме? Хубаво е,че искат морал от другите, включая от преподавателите. Но не е ли добре първо да погледнат своя морал? Пък и на колегите си, дето и полицията не може да озапти да се бият и колят? Морал в държавата май няма въобще. Това защо не си го признаем и да тръгнем да мислим докъде сме я докарали и какво да се прави? Или в чуждото око сламката виждаме, а в собственото и гредата не съзираме?

  • ВИКТОР says:

   анче, веднага изброй фирмите и учрежденията /ДЪРЖАВНИ!!!!!!/, в които се пие през нощта и до 4.30 сутринта!!!!!ВЕДНАГА!!!!!АКО НЕ -ПРОСТО СИ ПРИЗНАЙ, ЧЕ СИ НАЙ-ДОЛНА ЧЕРВЕНА ЛЪЖКИНЯ!!

 18. sek.1 says:

  Че студентите не пият ли ? А минете вечер през студентски град да видите какво става .

  • bravo says:

   Толкова тъп коментар, няма какво да се коментира.

   • bo says:

    Тъпо е наистина, защото промитите им мозъци няма да могат да разберат, че дори студентите като млади и неопитни хора не приемат среднощните запои в Университета, независимо че си правят купони в СТУДЕНТСКИЯ ГРАД! Тези научни и залитащи величия не могат ли да намерят квартира, в която да се съберат, че да не стават за резил пред възпитаниците си?!!!

 19. giotwer says:

  Всичко е много добре(малко водно,но като е без водка…)но авторката пропуска дребния факт,че Русия дойде и изрина турците,а не опиянения народ,руските кости стоят около Плевен,на Шипка и къде ли още не.А паметта на такива кучки като тази е къса или избирателна.Дори сега руснаците ни дондуркат и гледат как се осираме(ама нейсе…по дядо Вазов).

  • Финикиец says:

   “руските кости стоят около Плевен,на Шипка и къде ли още не”

   …например край Добрич, където са били изклани в бой срещу (да не повярваш) българска войска и български доброволни отряди. Но не се коси — тези кости, както и другите (около Плевен) са били осребрени хилядократно за Руската империя, и то от джобовете и бъдещето на заблудени тъпанари, които и днес продължават да пеят хвалебствия за братския руски народ. Не че братският народ не би ги осребрил още няколко хиляди пъти, стига да има кой да плаща.

   Да не ме разбереш накриво — аз лично нямам нищо против ти и подобните ти слабоумници да плащате дан на собствената си тъпотия и несподеленото си умиление към братушките, но никой не е длъжен да ви следва в това ви така важно начинание.

   • giotwer says:

    То си личи,че си безродник.Интересно откъде се пръкнахте такива злобни и инфантилни мелези.Трябва да се внимава с имбецили като теб-замърсяват генофонда.

    • Финикиец says:

     В тълковния речник на БАН от 1987-ма пише (за “безроден”):

     1. Който не дава плод
     2. Който е останал без семейство и роднини

     Първо, аз лично не смятам нито едното от двете за недостатък на характера. Второ, да чукна на дърво, и слава богу, не спадам към нито едната от двете категории. Трето, смисълът на думата няма никакво отношение към коментара ми.

     Четвърто, и най-вече, щом повдигаш тоя въпрос, проблемът на генофонда не са замърсяванията от “мелези” като мен. Проблемът са чистокръвните блатни гадини, продукт на изкусен изкуствен подбор — в продължение на 500 години турско “присъствие”, и на още около 50 години руско — които се плацикат блажено в тинята, и им е все едно кой ги “управлява”. Със задоволство забелязвам обаче, че генофондът към днешна дата е достатъчно “замърсен”, че една голяма част от популацията да недоволства срещу тая тиня — и връщане назад няма, така че, колкото и да внимавате, все тая.

     • giotwer says:

      Така де,ако не бяха руснаците още щеше да носиш фес,да крещиш “Хаил”което нямаше да е по-различно от тинята за която мечтаеш,външно,дистанцирайки се,от нея.

     • Финикиец says:

      Това ли измисли за един работен ден, гнидо? :) ))

      Това че изопачаваш казаното от мен, както и историята, не прави нещата по-различни. В края на деня, както се казва, както и на края на седмицата, месеца, и годината, ти ще си същия заблуден и злобен боклук, независимо от напъните.

     • giotwer says:

      Радвам се,че си бесен.Хубаво е да накараш някой като теб да се върти в/у насрания си задник.По-спокойно бе,пич,нали сте правите,к’во се косиш толкова,то със сръдня не става.Дупе трябва,дупе,ама не насрано.

     • Финикиец says:

      Абе не знам коя точно е “тая работа”, но не ми е трудно да си представя, че при вас, гъзовете, всичко става с “дупе” — ядене, пиене, секс, работа, драскане на словесни изпражнения по форумите (абе въобще, живота в цялата му пълнота) — поради липсата на по-подходящи органи за тия цели. На нас, обаче, които си имаме ръце и глави, не ни е писано да осмислим напълно тоя ваш мироглед (а да не говорим че не ни и пука,) така че е излишно да ни обясняваш.

     • giotwer says:

      Да ти имам самочувствието,пич.Вие с главите и не знам още какво къде сте сега-там,отзад на лайняната редичка,чакащи да се намажат с лайната(каквото е останало).Както и да се напъвате повече от аутсайдери няма да станете,защото боклука си е боклук и тук,и навън.Нещо не можахте да поведете масите,интересно-защо.Някак си не върви вече да обяснявате това с тъпотата и глупостта на народеца.Малко сте,слаби сте(но пък шумни).Нищо няма да излезе от вас,освен кретени-самочувственяци.Е,поне като остарееш(ако остарееш)ще имаш за какво да си спомняш.

     • Финикиец says:

      Виж, Мунчо…понеже тоя разговор навлезе много дълбоко в скатологията и пост-модерния релативизъм, към които нямам интерес, нека те върна обратно към фактите и историята:

      Любимият ти “братски” народ е “освободил” тая окаяна страна по такъв начин, че да му е най-удобна за консумация, и до ден-днешен прави всичко възможно да я държи в недостойно, унизително, и зависимо положение, за целите на собствената си външна политика. Цяло чудо е, че тая страна и този народ са успели да се обединят в каквато и да било степен през всичките тези 130 и повече години (въпреки усилията на всякакви “освободители”), както и да попречат на “освобождаването” на свои територии в полза на други, по-братски народи (примерно на Добруджа в полза на братския румънски народ.)

      Никой, който подминава тази част от историята с лека ръка, няма право да се нарича българин, нито да морализира тези, които държат на достойнството си, историята си и културното си наследство. Не знам къде си роден, как си расъл, в какво вярваш, и на кой господ се молиш, но в едно съм сигурен: какъвто и да се наричаш, ти не си българин, дори в най-широкия смисъл на тая дума.

      Което ни довежда и до въпроса със самочувствието: ако живееш в България, но не си българин, е трудно да имаш каквото и да било самочувствие — както например ако живееш в Америка, но не си американец. Предвид и че вече разбрахме, че една (може би единствена) радост в жалкия ти животец е да докараш някого до погнуса и бяс, едно напълно обосновано заключение е, че самочувствие скоро няма и да имаш — тъй че, пич, немой да се ‘абиш.

     • giotwer says:

      Виж,татко(Вазов),аз колко свят съм видял,ти толкова врабчета не си видял.Неразбираемо е, болезненото ти отношение към Добруджа.За съжаление има такива комплексари като теб,които се страхуват от всичко,даже от себе си.И не бой се,нещата ще се наредят,но по начин за който ти нямаш и грам представа.И последно отношението ми към теб е реципрочно в частта за това че си тиня,отрепка,гадина и боклук,а многото думи и термини които използваш са само фасада с която се опитваш да прикриеш комплексарщината,липсата на самочувствие и некомпетентност(Л.Питър).

     • Финикиец says:

      Може да си си видял и халката без огледало, но продължаваш да дрънкаш единствено несвързани глупости, в пълно потвърждение на всяка моя теза.

     • giotwer says:

      Семпло,семпло…и невъзпитано.

  • Били деца says:

   Другарки и другари! Между СССР и Руската държава, която е помогнала за нашето освобождение има съществена разлика. Това, че не го разбирате говори доста зле за инструктажа, който ви е провел другаря Цветков!

 20. Димитър Цветков says:

  “Ранобудните” педалчета още ли се подвизават в Университета?

  • ВИКТОР says:

   Това червения депутати Цветков от шпиц-командите ли е или негов роднина? И в двата случая е прознание за изродщина, простотия и червен примитивизъм!!

  • Наблюдател says:

   “Цвъков”, замърсяваш форума.
   Написаното от теб си е единствено излязло от теб, собствено лично отношение.
   Нищо повече няма в него, освен лични преживявания. Можеш да видиш в него какво е онова, от което самото то е произлязло, тоест себе си.
   Махни чуждите за теб, взети назаем от теб слова – “ранобудните”, Университет, подвизават. Какво ти остава – вложеният от теб контекст в “подвизават” и …самата ти разпенена същност.
   Замисли се поне веднъж.

Leave A Comment "Милена Дойчева: Докога пият професорите"