Законът за хазарта или Вуте от ГЕРБ, който не иска да му е добре

Гласуването на промените в закона за хазарта беше отложено миналата седмица по настояване на ГЕРБГласуването на промените в закона за хазарта беше отложено миналата седмица по настояване на ГЕРБ

Нали се сещате за шопския Вуте, дето казвал “Я не сакам на мене да ми е добре – я сакам на Нане да му е зле!”

Е, това е накратко обяснението на драмата с промените в Закона за хазарта, внесени от шефа на бюджетната комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев.

В достигналото до крайност недоверие към управляващите, никой не може и да си помисли, че са внесли смислен закон. Особено пък ако вносителят е Йордан Цонев с красноречивия прякор Данчо Ментата.

И понеже едва ли има човек, който да заподозре OFFNews в преднамерено добро отношение към управляващите, ни се струва наложително ние да го кажем: Законът на Данчо Ментата е опит една деликатна сфера да се нормализира, а от това да се извадят и дивиденти за бюджета. А ГЕРБ или нямат 2 грама мозък, за да разберат това или (което е по-вероятно) разбират, че е промените са смислени, но правят всичко възможно, за да блокират приходи към бюджета, за да омаломощат финансово управляващите.

Предисторията

Драмата започва в средата на управлението на ГЕРБ, които вкарват един откровено лобистки закон. Сайтовете за онлайн залагания на практика се забраняват. Това става по 2 механизма – финансов и бюрократичен.

Финансовият – бетинг операторите трябва да платят 15% данък върху оборота си, за да се регистрират у нас. За разлика от българското тото, което прибира половината от залозите и разпределя само 50% от парите като печалби, бетинг операторите имат друга политика. Те разпределят поне 90%, а в много от случаите – 97% от заложените пари. В това е и тайната на успеха им. И тези скромни наглед 3% им осигуряват печалби от порядъка на стотици милиони на оператор в световен мащаб.

Естествено, че няма да се намери луд, който да плати 15%, за да върти бизнес, от който е на загуба. Нито гиганти, които спонсорират най-големите футболни клубове по света, ще си променят успешния бизнес модел, заради малка България.

Но дори да се намери такъв луд, ГЕРБ се погрижват да го неутрализират. Бетинг операторите трябва да се регистрират в България по процедури, които ще бъдат описани в подзаконова наредба. Година след приемането на закона такава наредба още не е написана. Т.е. – и да иска някой, няма как да се регистрира.

Лобисткият закон на ГЕРБ е писан в полза на Васил Божков. Той е на практика единственият, който има офлайн мрежа за залагания. Така на неговите фирми се осигурява добър аванс.

За какво не са се разбрали Васил Божков и ГЕРБ можем само да гадаем, но факт е, че малко след влизането на закона за хазарта, отношенията между тях се обтягат. И ГЕРБ заема най-удобната позиция за преговори с рекетьорски привкус – закон има, но той не работи. Комисията по хазарта цяла година “забравя” да издаде заповедта, с която да блокира сайтовете, които нарушават закона – т.е. всички сайтове.

Но идва на власт правителството на Орешарски и една от първите му важни задачи е да издаде тази заповед и да блокира сайтовете за онлайн залагания.

Ефектът

Ефектът е меко казано отрицателен. Да оставим настрана това, че десетки хиляди българи имат пари в акаунтите си в сайтовете и не могат да си ги изтеглят. Големият проблем е, че един огромен бизнес насила се вкарва в сенчестата страна на икономиката, въпреки желанието на големите бетинг оператори да работят на светло.

Те са приравнени с най-пошлото черно тото, от което веднага се възползват добре познатите ни герои от времената на ВИС и СИК, които възраждат този бизнес.

Ефектът върху намаляването на разпространението на хазарта е нулев. Големите бетинг оператори са събрали мейлите на всичките хора, които са залагали някога при тях. Правят мирър-сайтове, на които може да се залага. Когато мирър-сайта бъде блокиран се праща нов мейл и така през ден.

Ефектът не е положителен и върху бизнеса на Васил Божков. Хората, които залагат онлайн не се пренасочват към залагания офлайн. А допълнително бизнесът на Божков е притиснат от възроденото черно тото.

В бюджета, както и преди, не влиза нито лев.

Но освен това вече не влизат и милионите, които се изсипваха като реклама и работни места (най-вече колцентрове) в българската икономика. За сравнение – само за половин година през 2012 г. най-големият бетинг оператор е дал в български сайтове повече пари, отколкото вторият по големина рекламодател (най-известната марка безалкохолни напитки) за цяла година.

Решението

В ситуация, в която няма нито един печеливш, управляващото мнозинство най-после се вслушва в гласовете, че нещо трябва да се направи. Решението е предложено от самите бетинг оператори: Да се въведе данък и то не 15, а 20%. Но не върху оборота, а върху разликата между заложените и изплатените пари. Което с известни уговорки си е данък върху печалбата.

Те обещават (а може би по-точната дума е “гарантират”) през 2014 г. това да доведе до 22 млн. лева постъпления в хазната. Толкова малко, само защото вече са загубили скорост заради блокирането. И след завъртането на колелото (реклами, маркетинг) гарантират 50 млн. лв. за бюджета през 2015 и 1 милиард лева в следващите 5 години.

Това накратко е ефектът от промените, внесени от Йордан Цонев. Как БСП и ДПС възнамеряват да изхарчат тези пари, дали ще ги раздадат на циганите или ще ги откраднат, е съвсем друг разговор. Фактът е, че искат да ги съберат, вместо те да изтичат някъде далеч на запад.

Другата политическа полза, която гони ГЕРБ, е по-скоро имиджова. Големите бетинг оператори – спонсори на най-големите футболни отбори – имат изключително добри контакти с най-висшите международни политици.  Като губещи от закона за хазарта, те с удоволствие подхвърлят в неформални разговори, че в България управляват идиоти, които не позволяват в бюджета да влязат едни милиони, които те насила се опитват да им набутат. И понеже това е по-скоро клюкарска тема за коктейли и едва ли някой ще седне да прави политически рисърч кой, кога и как го е направил, контрата остава в сегашните управляващи.

Зависимостта

Тази статия няма за цел да убеди някого, че хазартът е хубаво нещо. Напротив – не е. Но така или иначе се прави. Далеч по безопасно е да залагаш в светлия сектор. Там сумите за залагане са ограничени. Системата е направена така, че да връща голяма част от залозите и играчът да не се разори, дори и при сериозна безотговорност. В черното тото такива усилия не се правят. Напротив – организаторът гони бърза и голяма печалба.

Ако имаше възможност хазартът да изчезне като се забрани – добре. Но не е реално. И забранен, той си съществува в същите размери. Само че нелегално. И сега в забранените сайтове играят толкова хора, колкото са играли. Но през мирър сайтове и правейки нещо незаконно.

Ако нещо наистина може да се направи, за да се помогне на зависимите от хазарта хора, то това са специални програми за лечението им. А те могат да се финансират, само ако операторите са легални и са задължени да отделят определен процент от приходите си за превенция на зависимостта. Както всъщност е направено в много държави.

Голямата хапка

Има още една игра, засега твърде хипотетична, заради която ГЕРБ не иска да пусне иначе добрите за България поправки в закона за хазарта.

Големите данъци бетинг-операторите плащат в държавата, в която са регистрирани. А те са регистрирани основно в две държави – Великобритания и Малта.

От Великобритания има тенденция на постоянен отлив, защото данъчната тежест е голяма. Затова повечето се регистрират в Малта, на която това е едно от основните пера в бюджета. България е страна с идентични данъчни ставки с Малта, но има едно изключително предимство. В Малта интернет връзката е несигурна – до страната стигат само 2 магистрални интернет кабела и вече е имало няколко случая на пълното блокиране на достъпа до интернет.

България е страната с най-добри и най-разнообразни интернет-конекции и с изключително бърз нет. Бетинг-операторите вече намекват, че биха я избрали за страна, в която да е основната им регистрация. Има само един проблем – политическата несигурност. Т.е. дали утре няма да дойде на власт поредният талибан, който да забрани хазарта.

Ако БСП успее да докара дори един голям оператор, който да направи основната си регистрация в България, това ще е грандиозен успех за толкова осмиваната власт и сигурен финансов ресурс за години наред. Но ще остави ГЕРБ без полезен ход, принуждавайки ги да или признаят успех на опонентите си, или да плашат гаргите със зависимостта от хазарта, отказвайки се от един доста сериозен финансов приход.

Да се върнем пак към Нане и Вуте, защото спорът в парламента си е точно на това шопско ниво. Нане има контралаф на житейската максима на съседа си: “Че си запалим къщата, та да му изгори на Вуте плевнята!”

През 2016-2020 г., когато се очаква да дойдат около 1 милиард лева данъци от хазарт, е много малко вероятно БСП и ДПС да са на власт. Дали ще са ГЕРБ, един Господ знае, но със сигурност хората на Борисов силно се надяват да са те. И със сигурност пред перспективата за толкова лесни пари в хазната ще почнат да ни убеждават, че винаги са искали онлайн-залаганията да се легализират и ще предложат закона точно в този вид, в който сега го предлага Йордан Цонев. Той вероятно и ще мине, защото винаги е по-добре късно, отколкото никога, но дотогава бюджетът ще е загубил няколко десетки милиона.

26 Responses на “Законът за хазарта или Вуте от ГЕРБ, който не иска да му е добре”
 1. поп Дръвчо says:

  Ако това е начинът да направят Божков един от многото, а не ключов и решаващ големи работи в държавата – дедо поп е с двете ръце ЗА. Кой знае колко теслици има в проектозакона, но сегашното състояние си е типично герберско.

 2. onzy says:

  Ами той Тиквоча си го каза- “Опозицията е, за да пречи” явно това важи независимо дали идеите са добри или лоши. Такова е разбирането му за политиката.

 3. ПЕРДЕ says:

  ТЕ ТАКА СЕ ПРАВИ ПОРЪЧКОВА ЛОБИСТКА ЖУРНАЛИСТИКА ДРУГАРЮ ВЛАДКО.
  КАКВО ИМ ПРЕЧИ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА СИ ПРИЕМАТ ЗАКОНА. ИЛИ ТЕ НЕ СА НАЯСНО С НЕГО И СЕГА РАЗМАХВАТЕ ЕДНО ПЛАШИЛО С ВИКА ВИЖТЕ ГИ ЕТО ТЕЗИ НИ ЛИШАВАТ ОТ ДАНЪЦИ. СМЕШЕН СТЕ Г-Н ВЛАДКО. УПРАВЛЯВАЩИТЕ ИМАТ 143 ГЛАСА И МОГАТ ДА СИ ПРИЕМАТ КАКВОТО СИ ИСКАТ, КОЕТО И ПО СЪЩЕСТВО ПРАВЯТ. А ПРОПО, КОЛКО ВИ ПЛАТИХА ЗА ТАЗИ “СЕРИОЗНА” СТАТИЙКА?

  • Поля says:

   Заключвайте си вратите, изтървали са лудите! :)

  • Петров says:

   Перде той Йончев още в началото на текста едва не се извини, че трябва да защитава закон внесен от Данчо Ментата и го направи ,заради такива мозъчни кастрати, като теб. Всъщност искаше да каже ” Не одобрявам правителството и в частност вносителя на законопроекта Йордан Цонев, но това не значи, че ще кажа на бялото черно. ” Та Перде лично аз мисля , че трябва да оставим малко работа на законите на еволюцията ,за да не допуска, такива като теб да се сдобиват с власт. Ако аз бях писал статията обяснения, за такива, като теб нямаше да има.

 4. конче вихрогонче says:

  ЙОНЧЕВ, СТАТИЯТА ТИ Е БРИЛЯНТНА! ВЪПРОСЪТ МИ Е САМО ЕДИН: МИНАВАЛА ЛИ ТИ Е ПРЕЗ ГЛАВАТА МИСЪЛТА, ЧЕ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ НАПРАВИ НЕЩО СРЕЩУ ИНТЕРЕСИТЕ НА БОЖКОВ, СЛЕД КАТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОЙ Е ОРЕШАРСКИ? АКО ТИ МИНАВА, ЗНАЧИ, КАКТО КАЗВАТ ШОПИТЕ, ЗАЛУДО СИ СЕ МОРИЛ ДА Я ПИШЕШ ТАЯ СТАТИЯ!!!!!

  • сдг says:

   И както сам е писал в статията,червените след като са дошли на власт,са се втурнали да вкарват разпоредби и закони УДОБНИ на Божков.

 5. Петър Райков says:

  Йончев,
  Адмирации!

 6. Астор says:

  И този сайт вече е купен.Измекяри!

  • Поля says:

   Те така основната маса тук коментиращи разбират демокрацията и свободата на словото… :D

 7. bibi says:

  Не знам колко сте обективни, но това което забелязвам е че много тенденциозно пишете против ГЕРБ. В няколко материала не прозира, а просто крещи отношението ви, които за мен ви дискредитира!
  Отделно такива махленски писания “тоя няма 2 грама мозък” и тем подобни не допринасят за добрата журналистика….

  • 5килограмов чук says:

   истината боли…

  • 5килограмов чук says:

   ГЕРБ, БСП, ДПС и прочие паплач са едно и също.Само си играят театрото и ви правят на агитки от запалянковци които мислят с г*за си. БКП искали да приемат закона, пък ГЕРБ не щяли…..пфууу другарю журналист ти четеш ли това което пишеш? Те хората си правят гаргара с нас, а ти разсъждаваш и ни поучаваш.Появяват се и платени идиоти да ронят сълзи за диктатора-мутрафон-простак-позорище за всички достойни българи.И едните и другите имат два вида поддръжници 1. Религиозно вярващи за които рационалната аргументация е без значение и 2. Тези които са се захванали за някъква службица при едните или другите до последен дъх ще се държат за крачола на Боко, Серьожа или Местан….Позор.

  • Петров says:

   bibi кое те притеснява, че Герб приеха закон, който фаворизира определен играч в бранша, ощетява клиентите и не носи приходи в бюджета или отношението на журналистите от сайта към Герб? Щото нали ние този сайт може да го игнорираме с мотив “тенденциозност “, но закона за хазарта трябва да го спазваме и се предполага, че народните ни избранници ги изпращаме в парламента, за да пишат и приемат закони, които да са в услуга на обществото, а не тенденциозно за определен частен интерес и в ущърб на обществения такъв. Та тенденциозността на журналистите е много по-безобидна от политическата според мен.

   • Zloresharski-Satanishev says:

    Produljavaite da si plyuete Gerb po opornite tochki i skoro shte vi gi osrebrq!

    Dobri bqha rezultatite, kakto vijdame ot poslednite izbori – veche ne e “lednikov period” kato pri Gerb – novite vi gospodari se grijim za blagoto na naroda tam kudeto Gerb obslujvaha silite na zloto! Na sledvashtite izbori pak sushtoto – vsichki ste si nauchili uroka!

    Моля, пишете на кирилица.

 8. KOREKTOR says:

  BitterMist ,

  абе тъпанарино, не стига ,че повръщаш само бълвоч, ами виж къде дракфаш говедо нешастно. Погледни за какво иде реч в темата неграмотнико и тогава сери лайната си миризливи.

  • аа says:

   Комунягите гадни и национални предатели за които русия е по – важна от България само със злоба и обиди си боравят

 9. KOREKTOR says:

  Ей-й-й-й, и това доживях, ДЕМОПЕДЕРАСИТЕ да изкарат OFFNEWS.BG едва ли не червен. Докъде води будализма и простотията. Защо трябва човек да е кон с капаци не само отстрани , но и отпред за да се брои за демократ?

 10. трафоПОСТ says:

  Не бих заподозрял Оффнюз в симпатия към управляващите, но пък и без да съм мнителен с просто око виждам, че няма една добра дума за ГЕРБ в този сайт. Казвам го със съжаление, защото преднамереното говорене срещу една от политическите сили, без която това правителство не може да се събори прави услуга точна на тези, за които и не подозирам, че симпатизирате, а и защото съм почти нон-стоп в сайта и наистина приемам с известни резерви, като достоверен източник на информация… но не и на журналистически мнения.

  Сега по въпроса за хазарта: Да повярвам, че правителството на Черепа е тръгнало да нормализира хазартния пазар, така че да няма монопол на него е все едно да повярвам, че дявола е започнал да произвежда тамян.

  • KOREKTOR says:

   трансформаторе,

   върви тогиз да лижеш гъзъ на БОКО като ти е толкоз миличък. Тичкай.

  • Петров says:

   Другия път специално за теб Йончев, ще напише не една, а цели две добри думи за ГЕРБ, за да не те изгуби , като коментатор под статиите му. Просто точно по тази тема връзката добра дума-Герб някак си я няма….

 11. един вика:"Ко? Не!" и says:

  Хахахахааа…и коментари триете, смешници!

 12. plams says:

  Лееееелее Офнюз доживях отново да уловя обективизъм и безпристрастност във ваше писание…че то това си е първа стъпка към истинската журналистика…въпреки, че стила е доста поучилищно му есеистичен. Хайде все в тая посока ви желая развитие.

 13. Ico says:

  Владо, да не би да имаш интереси в хазарта по интернет? Така защитаваш Данчо Ментата, че човек започва да се съмнява!

 14. Янко Митев says:

  Поне от това което знам по въпроса статията е на правата страна.Браво на автора.Всичко е точно както се случи.

Leave A Comment "Законът за хазарта или Вуте от ГЕРБ, който не иска да му е добре"