Украйна реши, че се намира на запад от рая

Украинският премиер Микола Азаров, Снимка: ЕРАУкраинският премиер Микола Азаров, Снимка: ЕРА

Автор: Делян Тодоров, студент I-и курс по Журналистика в СУ “Св. Климент Охридски” 

На 21 ноември 2013 година, в 14.58 минути на официалния портал на украинското правителство беше публикувано съобщение, в което се твърди, че към момента „ е замразява процесът на подготовката на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС“.  Като мотив се изтъква националната сигурност на страната и жизнената нужда да бъдат възобновени активните икономически взаимоотношения с Русия и страните – членки на Митническия съюз (Русия, Беларус и Казахстан ).

За мнозина обвързването на дадена държава със стабилен политико-икономически блок като Европейския съюз би трябвало не само да не се явява риск за нейната национална сигурност, но дори да бъде част от решенията на проблемите от това естествено. Съвсем различен обаче, е случаят в тристранните отношения между Брюксел от една страна, Москва от друга и Киев, който се ситуира буквално между чука и наковалнята.  

Украйна от години се опитва да балансира в международните си отношения и да не изоставя нито западните си партньорства, нито Големия брат в съседство. Прилагането на тази стратегия не е достатъчно, за да се постигнат високи резултати нито по отношение на съществените реформи в различни сектори , нито в икономически или политически план, но паралелно с това не се допускат драматични събития, които да пораждат допълнително напрежение в обществото или социални недоволства . Подобно на всеизвестната котка на Шрьодингер, така и Киев се опитва да запази агнето полуцяло и вълка полусит.

По данни на IFAK UKRAINE, която е част от семейството на немската IFAK INSTITUT GmbH & Co. (една от най-големите проучвателни компании на Стария континент), в мнението на украинското общество се забелязва един изключително интересен феномен. При проучване, в което са били интервюирани 50 000 души от цялата страна 55 % от жителите подкрепят асоциирането с Европейския съюз, 33 % са против подписването на подобен документ, а за 17 % от анкетираните е трудно да преценят. В същото време 48% процента от украинците подкрепят възможността Украйна да се присъедини към Митническия съюз, контролиран от Москва, 36 % са против и 16 на сто не могат да дадат мнение. Елементарната математическа логика показва,че има немалък брой жители, които подкрепят участието на Украйна и в двата съюза. За мнозина е ясно,че страната трудно  ще посочи дали се нуждае повече от въздух или вода.

Колебанието на Киев дали да затопли своите отношения със Запада и активно да се придвижи към съюз с него не се базира толкова на политическа нерешителност, а на страхът от реакцията на силна Русия при подобна крачка. В последните месеци Кремъл ясно демонстрира какво ще бъде поведението на Москва в случай, че Украйна затръшне и последната врата, даваща ѝ път към Митническия съюз. Спомените на газовата война“ през 2009 са все още изключително ясни в съзнанието както на обикновения украинец, така и на политическия елит.

Безспорен е фактът, че страната дължи повече от 1,3 млрд. долара на “Газпром”. „Изненадващо“, в последните седмици,  преди подписването на договора за асоцииране, руското дружество започна ожесточена кампания в посока Киев, желаейки кредитите да бъдат покрити възможно най-скоро или… газът ще спре. За съжаление, географската позицията на Украйна не ѝ позволява да се ориентира към алтернативни източници на гориво и в продължение на десетилетия не съумява да отбие този коз на Русия. Кремъл наложи и допълнителни „санкции“ като ограничи вноса на някои украински стоки (подобна тактика беше използвана и срещу Молдова,откъдето беше забранен вносът на вино и спиртни напитки, които са един от моторите на слабата молдовска икономика) и въведе нови мита за продукти от страната, с което директно се демонстрираха само част от последиците, които ще засегнат Киев, ако обърне гръб на Москва. Според вицепремиера Юрий Бойко от август насам, в следствие на руските икономически действия спрямо Украйна, страната е изгубила 15 до 20 000 работни места и 30-40 милиона гривни (4 до 5 млн. евро) оборот. Според него, ако ситуацията продължи в тази насока на развитие или се влоши, това би изложило на риск социалната среда в страната.

Агресивният тон, натискът и мощният арсенал от икономически и политически инструменти за натиск, очевидно свършиха своята работа и Украйна натисна рязко спирачките, докато пътуваше към Брюксел.  

Тежко разочарование за Запада 

Европейският съюз не закъсня със своята реакция и моментално демонстрира своето разочарование от решението на правителството в Киев. Германският Външен министър Гидо Вестервеле заяви,че това е акт на суверенното право на страната сама да реши кой ще пътят, по който ще поеме. Уточни,че вярва, че страната ще избере развитие към европейските ценности и независимо от оттеглянето на Украйна от асоцииране с блока, възможностите за партньорство остават отворени .

„ Ние вярваме, че това решение е разочароващо не само за ЕС, но и за украинския народ“ – каза ръководителят на европейската дипломация Катрин Аштън. Според нея сътрудничеството между Брюксел и Киев щеше „да предостави възможност да се спре тенденцията от намаляване на чуждестранните инвестиции в страната“

В същото време , говорителят на  Държавния департамент на САЩ Денифър Псаки заяви , че „ ако информацията за оттегляне на Украйна от диалога за асоцииране е вярна и решението е окончателно, то ние сме разочаровани“. Все пак, Псаки сподели, че до срещата във Вилнюс остават няколко дни, през които Брюксел и Киев имат възможност „да премахнат всички съществуващи пречки“

Лондон, в лицето на британския външен министър Уилям Хейг, окачестви решението на Украйна да стопира преговорите за асоцииране като „ пропусната възможност“

По-късно през деня на официално посещение в Киев трябваше да пристигне еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле, с цел продължаване на диалога и усилията за подписване на двустранното споразумение за асоцииране. Чрез своя профил в социалната мрежа Туитър той заяви, че отменя своето посещение в бившата съветска република и че „сега много възможности за Украйна и нейния народ ще се забавят“. Самият договор трябваше да бъде официализиран следващата седмица в столицата на Литва, където ще се състои среща на върха на Европейския съюз.

Широки усмивки в Кремъл. 

Москва  искрено приветства решението на Украйна да стопира процеса на асоцииране с Брюксел. Говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков заяви, че е „доволен от възможността за  развитие търговско-икономически отношения с нашите най-близки партньори“ . Постановлението прието днес,от страна на Киев е огромен успех за Руската федерация и нейното желание, Украйна да се присъедини към Митническия съюз. Песков, все пак допълни, че Кремъл ще приеме всяко решение на страната във връзка с нейната евроинтеграция.

В продължение на месеци Русия и президентът Владимир Путин бяха обвинявани от лидерите на страните – членки, че притискат Украйна със средства, които възпрепятстват възможността, страната да вземе независимо решението за собствения си път.

Литва, която към момента председателства Европейския съюз реагира изключително остро и директно посочи Москва като причина за отказа на Украйна да продължи своята интензивна евроинтеграция. Йовита Нелюпсиене,главен съветник по външната политика на президента Далия Грибаускайте, заяви, че Украйна не е съумяла да устои на икономическия натиск и изнудването. „Ставаме съвременници на съюзи, които са създадени на базата на нецивилизовани похвати, а подобно сътрудничество няма как да бъде дълготрайно“, допълни тя.    

68 Responses на “Украйна реши, че се намира на запад от рая”
 1. Ludlustrator says:

  Трябва да се въведе по-ниска оценка от 2-ка, да се напъваш да пишеш по въпроса за Украйна, която се намира в толкова сложно геополитическо положение и вътрешно “политическо” е повече от смешно.
  То е безсмислено даже и да се коментира, явно OFFnews се превръща в нещо като “Кръжока, пречат ми ръцете”, единственото предимство беше че можеше да се псуват комунистите във всичките им разцветки на воля, ама и това омръзва, аре ЧАО.

  • Майстор Балкански says:

   Много добре написан текст. Авторът е дал достатъчно източници и информация, за да могат читателите сами да си направят изводите. Украйна постъпва много правилно. Етествено, че отношенията с Русия имат много повече тежест, отколкото тези с ЕС.

   България се подлъга да влезе в ЕС, и си остана в резултат на това вече не само най-бедната, но и най-ограбваната страна в Европа. Колония на големите западно-европейски компании. По някое време ще се наложи и ние да напуснем ЕС, иначе ще ни разорят окончателно. Пример – Гърция. Колкото по-скоро-толкона по добре.

   ВЪН ОТ ЕС! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРО-СЪВЕцКАТА ДРУЖБА!

   • bravo says:

    Точно така майсторче, я колко хубаво си живеят сега в Молдова, Беларус и Казахстан. Прав си майсторче, към тях трябва да се стремим, а не към упадналите западно европейски държави.
    Като първа стъпка в правилната посока предлагам – всички фенове на тази гениална идея незабавно да си продадат западните автомобили (гнусен плод на упадналия капитлизъм) и веднага да си купят по една Лада !

    • Поля says:

     Странно защо в статията липсват и ето тези много съществени данни. Дали защото авторът е първокурсник, или защото представят ЕС и МВФ в далеч не толкова благоприятна светлина.

     “По думите на Азаров “последната капка”, окончателно убедила правителството да спре процеса на подготовка за асоцииране с ЕС, станали условията, които е поставил Международният валутен фонд на Киев за подновяване на сътрудничеството.

     Фондът поискал да се вдигнат почти два пъти цените на жилищно-комуналните услуги, да се “замразят заплатите, пенсиите, социалните помощи на сегашното равнище и съществено да се намалят бюджетните разходи”. Освен това МВФ препоръчал да се отменят преференциите за селскостопанските производители, поставил и изисквания към валутната политика на държавата.

     “Искам да ви попитам, вас, така наречените лидери на опозицията, вие съгласни ли сте с такива искания на МВФ? Е, аз не съм съгласен! И откровено го казвам на народа на Украйна”, подчерта Азаров.”

     Отделно от това:

     “Икономическият ефект за Украйна в рамките на Митническия съюз ще са
     100 млрд. долара в перспектива от 10 години.” – Това беше казано по време на кръгла маса за срещи от секретар на Митническия съюз , Сергей Глазьов.

     А по всички анлизи излиза, че:
     “Пазарът на Митническия съюз ще бъде три пъти по-голям от европейския. Министър-председателят на Индия Манмохан Сингх повтори по време на посещението си в Москва намерението си да създаде зона за свободна търговия с Митническия съюз, което означава формирането на единен пазар с 1,406 милиарда потребители.

     Европейският съюз може да се противопостави на това с пазар само от от 550 милиона души. По този начин, ако към потенциалната свободна зона на Митническия съюз се присъединят Армения, Киргизстан, Сирия и Виетнам, то пазарът на организацията ще стане най-големият в света с потенциал 1,503 милиарда потребители.”

     Всъщност, тези милиарди, че се влеят директнов бизнеса и в работни места и то по правилата на свободния пазар, а не по правилата и схемите на ЕС. Отделно от това, “Украйна ще въведе икономическите правила на Европейския съюз, а за това ще бъде необходимо да модернизира икономиката си, което ще струва примерно 10 милиарда евро. Украйна няма да може да ги получи от ЕС като някои други страни, защото не се присъединява пълноценно към Съюза.”

     Реално погледнато, не се знае и колко ЕС има желание да приеме Украйна за пълноправен член от гледна точка на това, че страната е прекалено голяма и прекалено бедна, а икономическите проблеми на ЕС са сериозни и европейските държави едва ли имат някакво огромно желание да наливат стотици милиарди евро в Украйна. Нормално е да се досетим, че самото наливане на средства ще стане с такова икономическо извиване на ръце, да не кажа на врата, че на самата Украйна съвсем ще й се завие свят. И всичко това ще е за да се задоволи едно единствено нещо – опит за притискане на Русия.

     Само дето “Украйна по своята сьщност е втора руска дьржава. Имат обща история, култура, език. Ющенко се провали защото пое курс на противопоставяне и конфронтация с Русия. Янукович дойде на власт, защото обеща сближение с Русия, а руският език да стане дьржавен. ЕС предложи интеграция, включваща отваряне на укр.пазар за ЕС стоки, но сьщевременно с квоти за укр.стоки на ЕС пазар и промени в укр.законодателство по сьщност лишаващи страната от икономическа самостоятелност. Т.е. бьлгаризация на украинската икономика и общество. Ако Украйна приеме тези условия, много вероятно е да настьпи колапс и разпадане на страната на западна /по малката и бедна част/, която би се присъединила към Полша, и източна /развита икономически/ плюс Крим, която би се коалирала с Русия. В момента Русия е най-големият тьрговски партньор на Украйна, а участието в Митническия съюз ще изправи икономиката, ще сведе безработицата до 5-6%, а доходите на населението ще се вдигнат.”

     Е, едва ли управляващите в Украйна не са дават ясна сметка за това.

     А кандидат-журналистчето, ако не иска да списва цял живот поръчкови статийки, да се замогне и да чете повече, а да не разчита само от нервните изказвания на някои европейски лидери…

     • Анализатор says:

      Европейският съюз може да се противопостави на това с пазар само от от 550 милиона души. По този начин, ако към потенциалната свободна зона на Митническия съюз се присъединят Армения, Киргизстан, Сирия и Виетнам, то пазарът на организацията ще стане най-големият в света с потенциал 1,503 милиарда потребители.”
      ————————————————-
      Много хора, ниско качество! Къде им е покупателската способност?…Що не прибавиш и бедняците от Бангладеш?…

     • Поля says:

      Хахахаха, гроздето е кисело, а Аналл-че. Но че ти си кръгък идиот, го доказваш за пореден път :)

      Като 550 милиона души на европейския съюз са толкова качествени и с толкова голяма покупвателна способност, защо за държави, като нашата и като Урайна трябва да има квоти за произведени у нас стоки и особено селскостопански продукти? М?

      На всичкото отгоре как точно сравяваш покупателната способност като основно пазарно качество на общества, които тепърва тръгват по пътя на консумирането и такива, които отдавна са консуматори? Всъщност, не знам дали си даваш сметка, че колкото и да е голяма покупвателната ти способност, има стоки, които ще си ги купиш най-много 1-2- преко сили – 3 пъти в живота. И за тези стоки е от значение не голямата ти покупвателна спосбност, а броят на хората, които могат да си позволят тази стока. За продуктите на леката промишленост – храни и облекла, това е още по-важно. В сегашните времена в доста по-важно колко хора могат да косумират даден продукт, отколкото какво количество може да изконсумира 1 човек. Нали виждаш, че колкото и качествено да консумира твоят ЕС, основните играчи от него всячески се опитват да наложат и пробутат своите стоки и на вътрешните за ЕС и на външните пазари и то, ако може, без да допуска стоки към своя пазар. Най-много да позволят някое и друго ишлеме. Което пък хич не говори за качество и то като хора :) . Особено в светлината на онова популисткото, че “Човек за човек е брат.”… Спрямо него излиза, че някои са по-братя. Което, мисля, че Азаров и съмишлениците му добре са проумели.

     • нндаа says:

      А твоя коментар,не е ли поръчков!Въобще била ли си в Украйна,та толкова вещо определяш коя част на тази държава е бедна и коя богата?Кой те е излъгал,че Украйна е втора Руска държава!Може да имат обща истори/ние с турците сэщо/но това не ги прави руснаци!Между другото,вчера се почетоха загиналите по време на Голодомора!Над 10 милиона ,убити с глад именно от руснаците,да не ти казвам,колко са избитите от НКВД!!Именно,на мястото на избите,са заселени рускоговорящи,които сега наброяват 14 милиона от 46 милионното население на Украина!Те живеят в най богатите части,но…там е най голямата престъпност,бандитизъм,наркомания ,алкохолизъм и проституция!В Крим,е такава Совдепия,че може да ти хвръкне капелата,и там се срамуват да се наречат украинци!Казваш,че таможения съюз ще има 1,5 милиарда покупатели!Може би да,а може би на куково лято…още не могат да стигнат 150 милиона!Така че, не страдай за украинците уважаема,не са глупаци,и си дават ясна сметка,че с Москва нямат бъдеще!!

     • Стефан says:

      Бил съм в Украйна. Плакал съм пред паметниците на войните, мотал съм се и по градските дупки, и по селата. Говорил съм с хора. Знам и за лево-, и за правобережная УкраIна.
      Разбирам за какво говориш, но другата половина мисли обратното.
      Разбирам че си млада, и наивна. Какво искаш – пак НКВД срещу Бандера? И десет години да горят селата?
      Смили се над собствения си народ, не ти трябват Вафен СС. Нито полския Гром, това е същото.

    • fishcake says:

     @bravo,
     Бил ли си в Беларус, че приказваш колко по-зле било от България?

     • bravo says:

      Бил съм в Германия, Франция, Италия, Испания и други западноевропейски държави и знам, колко по-добре е там от България.
      Именно затова смятам, че трябва да се стремим да се доближим до тяхното ниво, а не да ставаме поредната патерица на Русия.

     • нндаа says:

      Остави диктатурата в Беларус!Ако ти харесва един такъв Пиночет,заминавай при бащицата!Там ще се научиш,отново на съботници, на безплатни трудодни!Апък ако искаш да правиш бизнес,първо отиваш при батько,да те одобри,или да те прати в някоя колония!

   • нндаа says:

    Другарю Балкански!!Що не вземеш и да заминеш в любимата си Русия?Не си ти тоя,който ще определя как и по какъв начин ще живее украинския народ!!Именно,от мъртвата хватка на Москва,Украина не може да си поеме въздух!От една година насам,руснаците неистово натискат украинците да влезнат таможения съюз!То не бяха спиране на доставки на млечни продукти,на шоколадови изделия,на зърно ,на автомобили и на каквото се сетиш!Именно,за това че днешните украински комуноиди,които са сиамски близнаци с руските,разсипаха и ограбиха тази иначе богата страна!!В момента украинците са много по зле от нас,най бедната държава в ЕС !?Недейте да плачете ,на чужд гроб другарю,украинците са доблестни и патриоти,за разлика от нас българите,и ще успеят да се интегрират в Европа,а Москва ще рони кървави сълзи,защото безУкраина,Русия престава да бъде империя!В момента в цяла Украйна,народа се е вдигнал на революция,само в Киев ,вече са над 150 000 души!!Май усмивката на лилиПутин ,ще замръзне,товарищ!

   • Стар работник says:

    Още отсега може да се отчете като фатална грешка членството ни в ЕС. Мое и не само мое е мнението, че колкото по-скоро се махнем от ЕС , толкова по-добре за нашата Родина България. А каква беше България преди: градинка от най-хубавите.

  • перо says:

   Брюксел се самонадцени. Трябваше да наддава и да не се оставя Русия. Украйна не е България и си заслужава парите. Проблемите едва започват. Въпрос на време е /не без руска помощ/ у нас да се появи силна антиевропейска партия – навсякъде в Европа ги има. България се нуждае от инвестиции, реиндустриализация, европейски съд, европейско трудово законодателство /уж го има/, спешно вдигане на заплати и пенсии. 6 години след присъединяването сме на нивото на Молдова, Албания и Украйна. Нормално ли е да внасяме 80% от храните!? Нормално ли е от 80% през 1989, промишленото потребление на ток да спадне на 20%? Нормално ли е без война да изгубим 1/3 от населението си, “подобрявайки” рекорда на Беларус от Втората световна война? Нормално ли е при цялата ни бедност, печалбите от банковия сектор, комуникациите, енергетиката, добивната индустрия да изтичат към по-богатите европейски партньори? Нормално ли е да харчим стотици милиони евра, за да подготвяме специалисти, които да работят и да плащат осигуровки в богатите страни? Дотогава докато тези въпроси остават без отговор, антиевропейската алтернатива ще стои с все по-страшна сила.

   • нндаа says:

    Бил си в тези страни та сравняваш?Много по добре сме и от украинци и от молдовци а за албанците….моля по сериозно!

    • Димитър Великов says:

     Абе глупаво латерно, стига си повтарял “бил ли си”. Сравнението става с ЧИСЛА И ОТНОШЕНИЯ(ДЯЛОВЕ, ПРОЦЕНТИ) да те свирят анадолските манафхи! Аман от празни кратуни. Перо ти е задал, изброил, отметнал, акзцентирал върху ПРАВИЛНИТЕ ФАКТИ! Това се случва в момента с България и българите, на 6-тата година от чренството ни. Освен това ТЕНДЕНЦИЯТА е НЕГАТИВНА (ПОСОКАТА НА РАЗВИТИЕ, НА ПРОЦЕСА) ясно показва, че нещата не отиват на оправяне. КАК ПО ПРОСТО ДА ТИ ГО КАЖА ръб непоръбен?!

   • kopo says:

    Глупости дрънкаш.
    Данните ти са меко казано странни (за тока – откровенно идиотски). За печалбите – душко, родния “предприемач” е склонен да инвестира в това, което разбира, т.е. далавери и силиконови цици. За банките – малук ли си, тъп ли си, или просто не желаеш да си спомняш за българските банки и ’96-та? В IT-сектора големите инвеститори са чужди компании, работи се за клиенти извън България, така че и печалбите си заминават (само че след като са платени всички данъци).
    И колкото по-силна е “антиевропейската алтернатива”, толкова повече що-годе квалифицирани и мотивирани хора ще напускат страната. Особено пък ако се тръгне да се излиза от ЕС.
    Задачка за всички малоумни русофили, мечтаещи си за влизането на България в Митническия съюз: намерете данни за БВП на глава от населението в България (сега най-бедната в ЕС) и за същото в Русия (най-голямата сила в Митничесвкия съюз), после ги сравнете.
    Сега задача за хора с повече от 0.5 мозъчни гънки: по какво си прилича ситуацията на пазара за петрол от ’85-та с ’13-та? Какъв беше ефекта преди 20 години и на тази база какво бихте очаквали сега?

 2. Моше says:

  За съжаление от това момче журналист няма да стане. Толкова млад, а вече безнадеждно глупав!

  • Ханку Брат says:

   момче?

   • Димитър Великов says:

    Е какво? Станал 20 годишен и още не се е “определил”?
    ТО?

  • Анализатор says:

   До първите двама умници :
   Абе жалки шушумиги! Не разбрахте ли, че всеки вече ви познава? Това сте вие – платените курви на Позитано 20. Марш обратно в бардака!
   А в контекста на тази статия аз видях едно предупреждение за съдбата на България, ако българите оставят на власт мазния украински плъх.
   Бил ли е някой от вас горните двама в Украйна, минавал ли е през Украйна, за да се “наслади” на мизерията там? Това ли искате да се случи и у нас? Да живеем в полуколониална зависимост? И то от Москва?
   Време е да прогоним агентите на Путин от власт и да му кажем веднъж завинаги НЕ! Време е да екстрадираме руските резиденти от България за съучастието им в майския преврат, който превърна изборите в нагла комунистическа узурпация на властта!
   Ако на вас двамата, платени хубавци, ви харесва руския начин на живот, махайте се в Сибир! Българите предпочитат западния начин на живот!

   • Ludlustrator says:

    За минаването през Украйна, разделена е през 50-100 км., местни феодали, и те решават дали да стоиш докато решат или да продължиш (взятките са задължителни, но не винаги помагат), след 22 ч. движението по пътищата е забранено, и то по международен път, не мога и да си представя какво е във вътрешността на страната. По международен път 2-2.5 хил. километра има една чешма (парче водопроводна тръба, прекарана от бесарабски българи, където можеш да си налееш вода, тоалетни и стоянки са неизвестни понятия) . По цялото това трасе има един град Николаевск , който се оказва че е основан от българи, другото е някакви комунистически села по един тертип правени, където зеленото на черчеветата няма нюанси.

    • нндаа says:

     Ха-ха ха,ти идиот ли си бе?Какви взятки,какви местни феодали бе чукундур?Интересно ,през Николаевск минава само един международен път ,от Крим за Русия!Вярно е ,че е Совдепия,ама така е в цялата рускоговоряща част на Украина!Това дето някой ти го е разправял,че след 22ч. по пътищата е забранено да се движиш,ме кара да се смея на глас!Така е било ,веднага след като украинците се отделиха от Русия!Сега не е така.Между другото,като тръгнеш от Винниця на запад,вече картината се променя!Особенно в западна Украйна!Къщите там са като мавзолеи драги,на които нашите олигарси могат да завидят!Но хората бачкат яко,въпреки че заплатите са им по малки от нашите,а цените леко по високи !Пътищата наистина обаче са меко казано отвратителни,а милиционери на всяка крачка дрънчат за пари!Ей затова хората искат,да махнат комунистическия ярем и зависимостта от Кремъл!Ами защото са си европейци,за ралика от руснаците!

    • Стефан says:

     Ти верно ли си карал през Украйна? С български, с руски номера?
     Момче, не чети западни вестници сутрин!:))

   • нндаа says:

    Абсолютно си прав!Живея в Украйна и направо ми се плаче,като гледам тоя достоен народ,как е мачкан от такива руски дебили като Путин!

 3. Стефан says:

  Верно смешно.
  Момче, барем криво-ляво четеш ли на украински?
  А схващаш ли какво става там? А представяш ли си към каква беля ги буташ, като пееш на полски, или там на лондонски?
  Върви целувай евро члена на лезбийките в брюкселско, и не ни забърквай в тия бели.

  • Анализатор says:

   Киряк Стефчо, за теб явно руския и украинския са много важни езици… Както и за всички вас “специалистъри”(тъпанарска дума като автора й!) по путинизацията на България.
   Докато за всички нормални хора по света е важен английския език. Защото това е езика на Windous и Apple, езика на Google и Opera. Това е езикът на прогреса, понимаеш?
   Отивай ти да живееш в украинска колиба! Долни лицемери! Дайте пример! Започнете да живеете като обикновения руснак и украинец и тогава викайте “ах колко е добре!”. Ама както ти така и Станишев предпочитате да живеете в палати, обзаведени в западен стил, да се возите в Мерцедес и да ползвате Ейпъл… Долни червени лицемери!

 4. ivan says:

  вие двамата- явно, големи сте “компетенти” – червени,
  момчето не изразява мнение, а 90% цитати. Статията е добра.

  • Стефан says:

   Тъй – тъй, с цитатите е най-лесно.
   Виждам че и ти си специалистор по протестърите. Айде разкажи тогава популярно защо например Атака са вредни, а бандера – правилни.
   Или ще те приема за недотепан фашист.

   • Анализатор says:

    Киряк Стефчо, това е свободен форум! Ще даваш заповеди само в Позитано 20! Докато не го изгорим до основи. А преди това няма да забравим да заключим вратите отвън…
    За вас българо-съветската дружба е като слънцето и въздуха, нали? Защото без Сталиновите войници никога нямаше да помиришете власт, вие пладнешки бандити! И в началото на тази година стана същото: мазния украински плъх подготви падането на ГЕРБ с помощта на руските шпиони в България. Без тях той не би помирисал властта.
    Извод: Новото правителство, избрано след като червените узурпатори на Станишев, Доган и Волен бъдат прогонени, трябва решително и безмилостно да се разправи с руските шпиони в България! Ако иска да просъществува!

    • Стефан says:

     Не разбрах. Ти нали си специалист по зоофилията, защо смяташ че може да разговаряш с мене?

     • bravo says:

      Стефчо, братле, ти щом не можеш да проумееш защо стрелящия с тапи от шампанско е вреден – няма никъв смисъл никой да разговаря с тебе. Ти си безнадежден случай.

     • Анализатор says:

      Наистина! Време е да спрем да разговаряме с вас, червени червеи! Нека оръжията заговорят! Но след това няма да питам в коя миша дупка си сврял предателското си задниче. И страхливо надзърташ оттам… В очакване на Путин…

   • Стефан says:

    О, Кирияке, не е хубаво да разговаряш сам със себе си публично. Самообявяваш се за луд.
    Видимо не знаеш какво е “Кирияк Стефчоф”. Та за твое сведение – всъщност си ти. Радостния от чуждото луд. Какво е станало с прототипа на героя в живота – не знам, какво ще стане с тебе в днешния свят е очевидно.
    Мойта е лесна – аз винаги съм в опозиция на силните на деня. Очевидно – много преди баща ти да е лъскал бастуна зад майка ти. Смешно ми е как ти ще се оправиш утре, като си свикнал да си просто блеещ в мейнстрийма. А такива не трябват на никого.

 5. Анестезиолога says:

  Е, и форумът на офнюс се напълни си идиоти! Много точна статия, страхотно подбрано заглавие (поне за тези които познават Библията и Стайнбек). А иначе какво не ви хареса в статията: че се посочва, това че огромна страна като Украйна направи своя “цивилизационен избор”? Че се посочва, че този “избор” бе направен под крайния, арогантен натиск на Русия? Че този “избор”, вероятно, не е в изгода на украинския народ?
  Е, ние (а и Вие) сме направили своя “цивилизационен избор” – 1. НАТО 2. ЕС. Никакви червени тролове по форумите, руски продажници в политиката и откровени идиоти няма да го променят!

  • Стефан says:

   Русия е лошата, това за тебе е аксиома.
   Въпрос:
   Защо европата истерично иска да прибере Украйна? Дали не по същата причина като Румъния и България?

   • виктор says:

    Въпрос към Стефан – що не си събереш куфарчетата и да отпътуваш към Русия, завинаги???? За теб добре, за нас още по-добре. Можеш да си пребереш и Дмитриевич и да дискутирате отношенията Русия-Украйна от първо лице. Д не забравиш и другите руски подлоги от форума!!

    • Стефан says:

     Защото не искам твоето безумие да затрие моите гробища.
     Идеологията на някои си обамови, ромпойови, ми е чужда. За тебе педерастията, например, като евроценност видимо е нормална, а аз просто не съм педераст. Та не ми налитай.

     • Анестезиолога says:

      “Педерастията” не е евроценност, но толерантността към сексуалната ориентация на човек – да! И ако беше малко по-любознателен, щеше да разбереш, че толерантни не са само “педерастите”. А съвременната наука доказва, че най-изявени хомофоби са именно “прикритите” хомосексуални :-D И да, аз не споделям твоите възгледи, но доста толерантно споря с теб, и “… съм готов да дам всичко, дори живота си, за да имаш възможността свободно да ги изразяваш”

     • Стефан says:

      Познавам много анестезиолози, от двата пола. За толкова години съвместна работа, никой не ми се е натрисал със сексуалните си проблеми.
      Ти кой си?

   • Анестезиолога says:

    “Русия е лошата, това за тебе е аксиома.” Ето това показва колко (малко) ти е мисленето. Първо, в политиката няма абстрактни категории “добра” “лоша” “зла” … Русия е велика страна, с велика култура и народ, дала на света изключителна литература, която аз с удоволствие и свободно чета в оригинал (мога и сега да ти рецитирам Пушкин, Лермонтов, Висоцки, Булат, а и много други). Не Русия е лошата – политиката на Русия към България в момента е “лоша” – т.е. вредна и опасна за Българската държава. За това до голяма степен не са виновни руските политици или Президента Путин – просто всяка империя отнема по толкова от независимостта на околните (а понякога и по-далечните :-D ) страни, колкото ТЕХНИТЕ политици и народи и позволят. И
    Второ – няма аксиоми, Русия не е добра или лоша, а важни са българските интереси и в тях категорично влиза на първо място да се ограничи и спре руската инвазия към България – е 70 години по-късно не с Червената армия а с “проекти” като “Голям шлем”, АЕЦ “БеляНЕ”, “Южен поток” и пр. Час по-скоро трябва да се заработи за енергийна диверсификация на страната ни, да се проучат и разработят потенциалните находища на шистов газ, да се стимулират алтернативните източници на енергия. Като отпадне това енергийно иго – да можем да гледаме на Русия като на един от многото ни партньори, стига разбира се, тя да уважава ценностите, които ние сме избрали – а те са в горния ми пост и накратко се наричат Евроатлантически и, които включват СВОБОДА, РАВЕНСТВО ПРЕД ЗАКОНА, ТОЛЕРАНТНОСТ КЪМ ИНАКОМИСЛИЕТО, гарантиране правата не само на мнозинството но и на тези, които са малцинство и пр. и пр.: все неща, които видимо липсват в съвременна Русия на Президента Путин.

  • qwerty says:

   Статията е точна за тези, които не четат нищо друго, освен нескопосаните творения в Офнюз.Това, което изобщо не ми харесва в тази статия е, че е откровено тенденциозна.Пропуснати няколко много важни момента, които представят нещата в малко по-различна светлина.Като например условията на мафиотския….пардон, международния валутен фонд.

   • Анализатор says:

    Старията е много точна! А на който не му харесват условията на МВФ, не прави бизнес с него. Като Бойко например…

    • qwerty says:

     А, извинявай, забравих, че МВФ прави само това, което Боко пожелае.

 6. Делян Тодоров says:

  Като автор на статията повтърждавам,че се прибрах от пътуване в Украйна преди по-малко от седмица и след множество разговори с украинци на различни възрасти, вярвам,че мнозина от тях са решили посоката на развитие,но се чувстват национално зависими. Не вярвам в черното и бялото, опитвам се да представя ситуацията от всички ъгли. Версията в статията в сайта е съкратена от редактор,иначе в цялостния текст се откриват множество критики към съюза,включително неговата нерешителност, колебание и липса на воля по отношеное какво точно предлага на Украйна.

  Смятам,че ситуацията за България е от изключителна важност тъй като всеки ход на полето на геополитическия и на газовия шах, пряко се отразява както върху българските интереси, така и върху националната сигурност. Особено след подписването на договора за строеж на Южен поток,чиито работни стойности и натоварване ще са резултат от руско-уктраинските отношения. Логично, цената, която ще заолати България и дивидентите, които ще реализира са “заложник” на Москва и Киев

  • Ludlustrator says:

   Дали се бил вчера или оня ден в Украйна, или си говорил със 100 или 100000 украинци, все тая.
   Историята на Украйна е много пластова, а който не знае историята не знае бъдещето.
   Понятия като Керченски проток, Азов ,Крим и не на последно място Одеса, Киевска Рус, влиянието на еврейството, наличието на повече от 10% полски католици, изкуственото насищане със повече от 15-20% руснаци, избиването и изселването на милиони украинци от Сталин, ако няма гласност на това, то не значи че няма родова памет. Правителството на Украйна е проруско, и освен че си въртят задника като нашите комуняги, нищо добро не може да се очаква за украинският народ.

   п.п Поинтересувай се кой е Петлюра, и наш “велик” сънародник Жан Раковски, в общи линии не се напъвай да глътнеш залък който не е за твоята уста!!!

   • Стефан says:

    “Многопластова” е една дума. Също както “иди на хуй!” се пише поотделно. А “Черная Обезьяна” – с главни букви – все пак е Президент.
    Одеса и Севастопол винаги са били чисто руски градове, те и са ги построили. Еврейското присъствие там е друг въпрос.
    А виж доколко Киевската Русия е по-първа от Московската, и как това никой не не отрича, ами се гордеят с това – видимо не разбираш. Пак в тоя кюп е и Белорусия, и даже Черная Русь, …
    Защо приказваш за неща, които никога не си чувал?

  • Стефан says:

   Добре бе момче, ти там с кого разговаря? С двама чичковци на улицата? С дежурната в хотела? С още трима гимназисти в дискотеката?
   Говори ли с персонала на вече затритите авиационни и ракетни заводи? С екипажите на корабите? С градоначалниците? С хората, които представляват 35, от всичките 46 милиона руснаци, българи, евреи, гагаузи, молдовани, татари, други?
   Врътна едно кръгче по майдана, и всичко ти се изясни?
   Да беше казал че те интересува – щях да ти дам и телефони, и предплатена карта за телефона. За моя сметка.
   Верно си новобранец.
   А, новик, по украiнски:)

  • Стефан says:

   Афторе, аффторе …
   http://www.youtube.com/watch?v=V2N9dO_z-TQ

 7. qwerty says:

  Това вече е съвсем друго.Възникава обаче въпроса защо някой си е решил да махне критичните забележки за поведението на ЕС?

 8. Бях там says:

  Бях в Украйна преди година. Ако те са зле, то ние не знам къде сме. Работата ми е свързана с украински и руски партньори и въпросът който ми задават винаги когато се говори за България е “Вие като сте в Европейският Съюз защо сте толкова бедни ? “. Какво да им отговоря ?

  • Краси says:

   Лично според мен статията е качествена и отразява обективно международните реалности към този момент. Относно ” Бях там”,честно казано не мисля,че проблемите ни идват от членството ни в Ес,дори напротив. Не знам къде щяхме да бъдем иначе. Вкъщи са грешките ни,не в Брюксел

   • qwerty says:

    Хайде сега освен статията да прочетем внимателно какво е написал като коментар Делян Тодоров и да си направим съответните изводи.Защото след “редакторската” намеса, както твърди автора (лично аз му вярвам), излиза, че вече не е чак толкова обективна.

 9. Насо says:

  Извинявам се, че препубликувам мнението си от другата днешна статия за Украйна в offnews, но тук ми се струва доста по-уместно. Ето:
  Това, което се губи в картинката е, че изпускането на Украйна е тежък стратегически провал на ЕС, който можеше да бъде избегнат. Меко казано подцениха ситуацията и не дадоха никакви гаранции на Украйна за почти сигурния вариант в който те подписват с ЕС и Путин им спира кранчето и търговията. В същото време доста глупаво набиваха канчето и изнудваха публично украинската политическа класа по въпроса с Тимошенко. Глупаво – защото да изнудваш и унижаваш някого публично докато се опитваш да го привлечеш на своя страна никога не е било добра идея. Да не говорим, че въпросът с Тимошенко можеше да бъде решен ефективно и без много шум и съвсем отделно от въпросните преговори. Така, поради комбинация от арогантност, подценяване на “тоягата и моркова” на Русия, дипломатическо бездарие и липса на лидерство (и характер) ЕС изпусна огромен пазар и стратегически важна страна. Същата слабост е очевидна и в България – ЕС не може да защити дори своя страна членка от бруталния натиск на Путин. А това, че Путин си разиграва коня в България (Южен поток) силно допринесе за загубата на Украйна. Т.е. всичко е част от една цялостна картинка и в нея ЕС, за съжаление е с посрани гащи и нулев авторитет. Да не говорим пък как изгежда България…А Путин се чувства по-силен отвсякога. Крайно време е някой от Европа да му даде отпор, защото ако продължава така ще изнаглява все повече.

  • qwerty says:

   Точно казано, но за да стане картинката съвсем пълна трябва да се добавят и условията, които МВФ се опита да наложи на Украйна.Подробностите ги има из нета, няма да ги повтарям. Достатъчно добре е известно, че откъдето е минал МВФ трева не никне.

   • Ludlustrator says:

    МВФ е усмирителна риза за крадливи правителства (В ОСОБЕННО ГОЛЯМ РАЗМЕР), такива бяха нашите до 1997г., но крадливата изобретателност на комунягите няма световен аналог (справка кражбите на Костов).

 10. kirkov says:

  РУСИЯ ДАВА ГАЗ И ПАЗАРИ НА УКРАЙНА. А ЕС КАКВО ДАВА?
  ЕДИН… КАТО НА НАС ЛИ? ТО Е ЛЕСНО ДА СЕ ПРАВИМ НА
  РАЗОЧАРОВАНИ И ИЗНЕНАДАНИ. АПРОПО – ЕС ПОДКРЕПЯ
  СИРИЙСКИТЕ БУНТОВНИЦИ. СМЕТКАТА Я ПЛАЩАМЕ НИЕ!

 11. Делян Тодоров says:

  На първо място отново повтарям, че статията не е толкова изчерпателна, колкото е в пълниия си вариант. Освен това целта й е не да фаворизира една или друга позиция, второ или първо решение,а да се представи палитрата от гледни точки и виждания. Вярвам , че всеки вижда текста по този начин. Не може да се отрече, це мнозинството от етническите украинци подкрепят асоциирането със съюза, но това не означава,че то автоматичнно трябва да се случи. Решението е на базата на икономическите реалности и в пълната статия пише,че отказът на Украйна е логичен и към момента нито Ес, нито Киев са готови за стъпки в посока евроинтеграцията на страната, тъй като съюзът не предлага практически нищо в замяна на Украйна, освен някакво евентуално и илюзорно членство, което ще бъде с цената на тежки, непопулярни и болезнени реформи реформи в продължение, вероятно, на повече от десетилетие. В същото време Русия предлага ясни, конретни мерки и възможности, които може да разгърнат украинската икономика в друга реалност.

  Не смятам да отговарям на личните нападки, но се радвам ,че се получава дискусия и борба на мнения.

  • Ludlustrator says:

   Каква борба на мнения може а има с човек който си няма на понятие от елементарни неща, случвали се, случват се и ще се случват, мястото на Украйна е в ЕВРОПА а дивите руски азиатци да си стоят в кочината, докато все още се радват на парче европейска земя!!!

  • Анализатор says:

   Имаш добър поглед върху нещата Деляне! Фактът, че поставяш анализа си върху иконимическа основа е обещаващ. Пиши! И изпипвай детайлите. Защото понякога цели народи не мислят “през джоба си”, т.е. не разбират политиката като средство за подобряване на личното си благосъстояние. Какво да се прави? Национален манталитет! Аз например, ако бях руснак в Украйна, бих гласувал за ЕС. Заради информираността си за стандарта на живота на Запад, заради това, че живея на Запад. Но за жалост руснаците в Украйна са слепи и гласуват за Русия. Въпреки скотския начин на живот на хората в Русия. Обречени на това от властта на кастата КГБ. Понятието “каста” го употребявам неслучайно – то обяснява добре социалното разделение в източните деспотии.
   Успех, Деляне! Статията ти предизвика много коментари… Това е показателно.

   • qwerty says:

    Ами то част от дискусията е точно затова, защото така, както е орязана статията излиза, че лошия Путин е отмъкнал с най-ужасни заплахи Украйна от добричкия ЕС и толкова.Разбира се, никой не се и съмнява в имперската политика на Русия и стремежа ѝ да си върне и укрепи влиянието над бившите съветски републики (и не само) на всяка цена, но да бъде махнато от статията всичко, което по някакъв начин засяга безидейността и непоследователността на ЕС в отношенията с Украйна не говори добре за медията, публикувала текста.

    • Анестезиолога says:

     Ето пак “лош” “добър” :-D Путин не лош или добър – той си върши работата така както я разбира – да възстанови Русия като световен фактор, да възстанови руската империя с император – естествено не Петър Велики или Екатерина Велика, а скромно “Влади́мир Влади́мирович” (между другото е зодия Везни – доста странно?). Естествено, 21 век сме и тази работа не става с Красная армия (тя май не е в добра кондиция), но може да се опита да го направи с икономическа зависимост на съседите от нефта, газта и т.н. Дали това е добре за Великите народи на Русия – не се наемам да гадая, по пътя на вашата логика – щом са го избрали, значи е добре. Със сигурност не е добре за нас. По принцип членството в Европейския съюз е въпрос на избор на ценности и не е работа на Съюза да се опитва да ги налага на страна-кандидатка. Така че, каквито и грешки да са допуснали в Брюксел (не че не допускат – напротив, правят ги в изобилие), разбирането за присъединяване към Съюза като петъчен пазар – ами ще подпишем, ама вие какво ще ни дадете? е против именно тези ценности!

   • Анестезиолога says:

    Напълно Ви подкрепям! Само дето доста от пишещите тук няма да ни разберат – те не могат да си представят, че има и по-висши ценности от джоба!

 12. Glog says:

  Доколкото Европейският съюз е нещо като империя, в която Германия, евентуално с Холандия, Франция и Англия, е метрополия, а другите държави са нещо провинции, Украйна не губи нищо с отказа си да стане член на Евросъюза. И няма да спечели нищо, ако стане член на каквато и да било група от държави, доминирана от Русия. Защото ставайки член на едната или на другата група от държави от подобен вид, тя ще загуби своята суверенна независимост и ще стана малко или много (в ЕС прекалено много) зависима от другите, които които разбираемо и напълно логично мислят и се грижат основно за своите национални интереси.

 13. ПОПОТНИК says:

  Повечето българи няма как да разберат отношенията между Русия и Украйна.Братското по тези земи/русь/ все още има голям смисъл.Всички българи смятат, че македонците и те са българи нали?Но македонците отдавна са забравили българското в себе си или повечето от тях-това добре ли е?Нещо подобно може да се случи и с украинците които почти на 100% са същия етнос като руснаците .Какво означава Украйна – ами логично, означава край, като завършек и край, като географско понятие “Роден край”.Та руската империя е имала Южен край – Южная окраина, имала е Северен край -Северная окраина и тн.Южната окраина т.е. Украйна граничи с други народи с имперски амбиции и територията и е била в състава и на друга империя-полска, австро-унгарска ..Сблъсъкът на две големи държави най вероятно е създал западно украинския народ, който днес е най заинтересован от Украйна в ЕС, но те не са мнозинство.Повечето хора там говорят руски, ядат по руски, пият по руски, перат по руски, бягат по руски и тн.Тоест един огромен културно еднакъв народ живее на територията на две уж отделни държави.И този народ се възприема като един етнос, нация.И приемането на тази държава в ЕС за тези хора е като опит да ги отделят от себеподобните им, да ги разделят културно.Истинското название на украинците е малоруси, както белоруси.Люлката на руската цивилизация е Украйна /Киевска рус/.Колкото и странно да им звучи на някои, но Украйна в ЕС е точно отделяне на държавата от Русия и нищо повече.Геополитика.Кой има най голяма изгода от това-разбира се Америка.България в ЕС е точно същото.Колкото по неотстъпчива е Русия по различни геополитически въпроси толкова по настървено се опитва да я задуши Америка, като свива обичайното и икономическо пространство.Това са войните с Ирак,Либия, Сирия и др. – те си купуваха оръжие от Русия , а сега не, представяте ли си какъв удар по оръжейната промишленост., протекциите и изобщо сценария за приемане на държави като Украйна в ЕС-опит за отнемане на чужди пазари, а в този случай и повече..Какво се е променило за България откакто е в ЕС?Европейците ни възприемат по същия начин-като диваци.Така, че не се самозалъгвайте, че някога ще бъдете на едно ниво с западноевропйците , те никога няма да ви смятат за равни.

 14. georgi says:

  кой казва че европейският съюз е рай

 15. dsc says:

  онзи цивилизационен избор, който ние направихме през виденовата зима, сега предстои на Украйна. Това съвсем не означава, че ЕС ще им реши проблема. Пример сме ние- сега отново се борим за изконни ценности, и трябва да спорим с индивиди като разни Поли, на които им е сладка европейската манджа, под формата на фондове, но им е горчиво, когато ги ударят през ръцете, че крадат от казана.
  А исканията на МВФ към Украйна са почти същите, които имаше към нас при въвеждането на борда. И добре, че не се уплашихме, защото сега България нямаше да я има. Дано и казаците не ги уплаши хленча на отрепката, която им е президент. МВФ им е казал в прав текст- спрете да крадете, и ще получите заем, който ще можете да върнете. Ако искат. Ако не- обратно в СССР и Газпром. Същото важи и за Поля и групата от нейните аватари. Без газ се живее, и се е живяло, но без свобода- не. Дали искат да са граждани и потребители, или искат да са бройки без души, някакви си единици на някакъв си пазар, но не свободен, а азиатски, те си решават. Ако искат да са граждани, да си спомнят как казаците са си печелили свободата с кръв. ако не- да стават мужици. Източна Европа пак е на кръстопът. Сега се решава кой от коя страна ще остане. Радвам се поне, че ние красноречиво и постоянно показваме какъв е нашият избор и че нищо и никой вече не може да го промени. От Нова година вече няма връщане назад- българите са европейци с пълни права. Ако мафията остане, тя няма да има кой да краде. Затова нашата мафия се прегрупира за да се изнесе в посока Русия. Прав им път!

 16. новик says:

  Боже,боже,ама се навъдихте едни АНАЛ лизатори…..Всичко което става в Европа е продължение на английската политика от 1938 г с други средства.Но целта е една-заедно с Германия и Франция да
  ПОРОБЯТ Славяните на изток,да им заграбят ресурсите и обричайки ги на мизерно съществование и демографски срив постепенно или с междуособна война да ги унищожат.
  Като говорите за бъдеще на България…що не се замислите….като загубим в следващите 5-10 год още 2 000 000 младежи,ей ви една територия населена с номади чупещи панелките за Джилязу

Leave A Comment "Украйна реши, че се намира на запад от рая"