Юрген Рот: Българската медийна мощ – и немощта на демокрацията

Юрген РотЮрген Рот

“Преплитането между медии, икономически интереси и политика е неприемливо за една страна от ЕС, каквато е България”, твърди германският разследващ журналист Юрген Рот в анализ за българската секция на “Дойче веле”.

“Единият напомпа в собствена партия милионите си, натрупани в строителния бранш. Партия си направи и другият – също мултимилионер. И двете партии печелят места в парламента. В резултат от това: 99,9 процента от всички вестници, издателства и телевизионни канали са в ръцете на партии или на свързани с тях индустриалци. Ако сте предположили, че става дума за България – сбъркали сте. В първия случай става дума за Австрия, във втория – за Италия. Две държави, които имат малко по-дълга демократична традиция от България. Но нима това оправдава корумпираните и мафиотски структури в България? Разбира се, че не. Посочените примери просто показват, че България не е изключение”, пита журналистът.

“В България често ги наричат „олигарси”. Това са онези мултимилионери, произходът на чиито богатства и до днес не е ясен. Хора, които пряко или чрез подставени лица прокарват своите интереси с помощта на политиката. В началото на прехода, през 1989-1990 година, от България бяха изнесени между 4 и 9 милиарда долара (според различни оценки), а през годините на прехода страната затъна в беззаконие и в един момент практически стигна до банкрут. Старата номенклатура енергично се възползва от създалите се възможности за безскрупулно обогатяване, докато хората гладуваха. С голяма увереност може да се каже, че представителите на горните и средните етажи на комунистическата власт заедно със светкавично забогателите по престъпен начин олигарси през последното десетилетие образуваха стабилна каста, която се изолира от външния свят. Злите езици повтарят: България няма мафия, мафията си има България.

В един много поучителен доклад на германското разузнаване BND от 12.10.2010 четем: „В резултат от вътрешните борби за власт и преразпределение, престъпните групировки се разпаднаха и техните богатства вече се намират в ръцете на отделни хора. Благосъстоятелните величия на организираната престъпност междувременно успешно „легализираха” своите фирми или пък излязоха от играта. Може да се предполага обаче, че те още поддържат връзки с определени кръгове в икономиката, политиката и службите за сигурност. Корупцията е широко разпространена и в нея участват хора по високите етажи”.

Василев, Пеевски, Кръстева

Банкерът Цветан Василев е един от най-влиятелните хора в България. Той е председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка и беше обявен от българското издание на „Форбс” за най-влиятелната личност в страната. Най-късно в този момент би трябвало да се замисли всеки, който знае за непрозрачните далавери на икономическия елит по време на прехода. Едва ли му е много приятно, когато наблюдателите твърдят, че успешният му бизнес се гради върху формулата „пари – медии – власт”.

Ако огледаме последните години от българската история, веднага ще установим, че точно по тази схема постигат успехите си българските олигарси, които направо от нищото се превърнаха в икономическа сила. Цветан Василев, когото описват като изключително интелигентен, през 1985 година поне е завършил Института „Карл Маркс” в София. Не е известно да се е противопоставял на тогавашната система. Не знаем също така дали е вярна информацията на вестник „24 часа”, според която „и той е бил сред присъстващите, когато се раздаваха куфарите с пари на семейства, намиращи се под контрола на партията” в първите години след промяната. И да е бил – не е бил единственият.

Част от българските медии обвиняват Цветан Василев например в това, че чрез медиите упражнява въздействие върху политиката. Той непрекъснато го отрича по всевъзможни канали и дори в едно интервю твърди, че в България има “не свобода, а “слободия” на словото. Много хора са обругавани и ощетявани чрез медиите. И няма никакви последствия за тези медии”. Факт е, че като започнем от Държавния департамент на САЩ, минем през „Репортери без граници” и стигнем до германския посланик в София, всички предупреждават за масивни посегателства срещу свободата на словото и на печата в България. И че върху журналистите се оказва масивен натиск, ако не защитават икономическите, политическите и престъпните интереси на издателите. Не по-малко стряскащ е фактът, че няма никаква прозрачност за това кои са истинските собственици на медийните холдинги. Тъкмо тук се натъкваме на „Нова Българска Медийна Група”, която се контролира от Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Мултимилионерът Делян Пеевски, на когото едва ли са му чужди опортюнизмът и алчността за власт, се прочу в цяла Европа, когато през юни тази година съвършено изненадващо беше номиниран за шеф на ДАНС, въпреки непрозрачното му минало. Още на 22 години Делян Пеевски става председател на борда на пристанище Варна, при това без никакъв професионален опит. Тогава пристанището се владее от групировката ТИМ, за която се твърди, че е свързана с организираната престъпност. След един така и недоизяснен скандал заради безстопанственост при приватизацията на големи проекти той набързо е назначен за следовател в Стопанския отдел на полицията – пак без никаква юридическа практика. Номинирането му за шеф на ДАНС предизвика мощни протести в България и остра реакция от страна на Европа. Беше просто прекалено! Пеевски беше принуден да се оттегли, но запази мястото си в парламента, където е депутат от не по-малко непрозрачната турска партия ДПС. Тази партия в миналото също имаше известен опит с корумпирани структури. В царството на основателя на партията Ахмед Доган купуването на гласове не беше нещо непознато. Още през 2005 година вестник „Дневник” цитира депутата Фахри, който казал във Варна: “Закупени са 2 500 гласа от роми от община Дългопол, 1 800 гласа от Долен Чифлик, над 500 от селата Каменар и Игнатиево, а около 100 000 гласа са дошли от съседна Турция”.

Възхода си Пеевски навярно дължи на своята майка Ирена Кръстева. Бившата директорка на държавния тотализатор днес официално притежава мощната „Нова Българска Медийна Група” – медийна империя с шест вестника (общ тираж според официалните данни 220 000 дневно), два телевизионни канали, многобройни интернет-издания и монопол върху разпространението на вестници. С някои малки изключения тези медии господстват в българския медиен пейзаж. Дори в една утвърдена демокрация това крие много опасности, а в една нестабилна и мафиотска демокрация като България това е просто смъртоносен изстрел срещу свободата на словото и на печата. Кръстева закупи вестниците благодарение на кредит от банката на Василев. Днес само името на Кръстева се появява в регистрите като собственик на НБМГ.

И още нещо

Медиите на НБМГ се използват като инструмент в зависимост от баланса на политическите сили. На 18 юни 2013 година „Винер Цайтунг” писа: „Всички медии, които тандемът Кръстева/Пеевски пое с кредит от КТБ, залагат не толкова на журналистическите стандарти, колкото на неподправената партизанщина. До 2009 година те нападаха кандидата за премиер Борисов, но след изборната му победа смениха курса и по време на неговия мандат му предлагаха безусловен медиен комфорт. След като Борисов се оттегли в средата на февруари, те отново смениха курса си и поведоха масивна кампания за неговото дискредитиране и за дискредитирането на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов”. Днес тези медии са сред най-гръмогласните защитници на правителството на Пламен Орешарски и настояват за разследване и за наказателни мерки срещу предишните правителства. Със същата интензивност те насъскват и срещу демонстриращите студенти, които не настояват за нищо друго, освен за основни демократични права. Там много обичат обвинението (също както в Москва), че демонстрантите и критичните журналисти се финансират от чуждестранни източници.

В обобщение: непрозрачното преплитане между медии, икономически интереси и политика е неприемливо за една страна от ЕС, каквато е България. Тъкмо поради това българските граждани излязоха на протести през лятото, тъкмо поради това днес протестират и българските студенти. Европейският парламент и критично настроените граждански движения в Европа трябва активно да се противопоставят на корупцията и непрозрачните преплитания в България. В противен случай всички приказки за Европа като общност на ценностите няма да струват и пукнат грош.

(Дойче веле)

36 Responses на “Юрген Рот: Българската медийна мощ – и немощта на демокрацията”
 1. Дарин says:

  Не прави чест на медия като Дойче Веле да допусне материал, базиран на толкова много “навярно”, “недоизяснени сигнали”, какво се говорело, кой кого в какво обинявал (когато става дума за медийни игри и интереси), “Не знаем също така дали е вярна информацията” и т.н. В крайна сметка, пълни с подобни фрази “анализи” “няма да струват и пукнат грош”, ако трябва да цитирам самите DW

  • Bastor says:

   Викаш тоя чужденец как ще говори против ПАРТИЯТА?

   Как смее?

   Амаха!

   То бива наглост, бива ама чак пък толкова! Тцк тцк тцк.

   Жалко че има интернет и границите ги свалихме, иначе тоя влизаше в черния партиен списък.

  • Сведущ says:

   Скрий се, уроде, царството ви скоро ще свърши

 2. dsc says:

  ако в Австрия и Италия това са изключения, завършили с победа на демокрацията, то тук това е правило от краха на болшевизма до днес.Ключът за разбирането на тези процеси е моментът на раздаване на куфарчетата- първото, учредително”заседание” на посткомунистическата мафия. Дузина семейства получават парите и съответно властта над цяла държава. Резутатът е България днес. 9 милиарда долара изнесени само като паричен поток. А приватизацията, външния дълг, фалита на банките, разграбването на публичните ресурси? още десетки милиардислед това- разграбването на европейските ресурси. ЕС няма да търпи това. Прозаично е- нарушен им е финансов интерес. Но именно поради този прозаичен факт, българската мафия ще бъде заличена. Те го усещат и опитват да се окопаят, но нямат шанс. Падат вече първи жертви

  • ultra says:

   А дано, ама надали ……… изречението е клише, но за съжаление Европа си има много по-големи проблеми и въпроси за решаване, отколкото да са тормози от състоянието на нещата в страна-членка от периферията на ЕС. Положението ми прилича точно на европейското отношение към поробените от Османската империя, българи по време на клането, последвало Априлското въстание – само отделни, проявили самоинициатива журналисти на водещи европейски вестници, са имали неблагоразумието да посетят страната и да напишат статии, имащи за цел предизвикването на състрадание у европейските нации и някаква реакция или помощ от тях. Е, това не се случва, но пък за сметка на това, всички знаем Кой се възползва от това положение, за да реализира отколешната си мечта за излаз на Проливите и Средиземно море…………

  • OBЕKTIBIZM says:

   Кага БКП ще правят отново комунизъм?? защо се маскираха на капиталисти и десни, а болен мозък?? щом са комунисти кога ще прилагат ленинизма, бе келеш

 3. Нина says:

  Разследващ журналист- в БГ все по-рядка птица Анализът му е безпощаден дано го чуят в Европа и да им спрат кранчето ….Съзнавам че ще страдат всички , но иначе парите ще бъдат откраднати …

 4. Mаcintosh says:

  След като засегнахме темата за непрозрачните далавери на икономическия елит по време на прехода защо не споменем имената на Иво Прокопиев и Цветелина Бориславова? Те малко ли се облажиха благодарение на комунистите? Да не говорим че Прокопиев е бил от ония които след падане на режима си тръгнаха си тръгнаха с куфарчета пълни с пари.

 5. bezpartien says:

  Тези редове спокойно може да се напишат и за групата Икономедия. Там схемата е същата, само че с тази разлика, че си финансират едни протести. В техните издания не може да се прочете нито един критичен материал за техния собственик. И никой не си зададе въпроса, защо този човек стоя толкова време в държава, с която нямаме договор за екстрадация? И защо същия този човек се върна когато започнаха протестите? И някой да не си помисли, че това е само случайно стечение на обстоятелствата!

 6. Лудия says:

  Истина е, че почти няма обективни медии у нас. Но има много, които парадират да са такива, а всъщност не са. Едни от тях е Капитал и Дневник – с излъсканият си вид и на пръв поглед достоврна ифнромация, ако си редовен читател ще разбереш, че няма нищо обкетивно в материалите им, а още по-вече в платени коментатори отдолу. Срещу които нямам против, но очевадното плюене срещу едни и защитата на други не могат да се окачествят, като обективизъм и истина, а чисти келвети и популизъм.
  Труд и 24 часа също бяха големи и четени ежедневници у нас – като не ги взеха олигарсите Любо Пъпката и Огнян Донев, разбиха им реномето и след това ги продадоха…просто някакъв пълен хаос. Но и този г-н не може да се каже, че има позиция на мнение на най-обективен и меродавен…никак даже.

 7. Mаcintosh says:

  Ако има някой който да използва медиите сио за да въздейства на пилотката това е медийния магнат Иво Прокопиев. Неговите медии лъскаха непрестанно имиджа на Бойко Борисов, също и на Симеон Дянков. Плюс това Икономедиа открай време налага цензура. Преди бяха по-предпазливи но сега са станали адски агресивни, Трият коментари на поразия. Това ли е независима журналистика, Всеки който може да чете между редовете веднага може да разбере че статиите които пипат в Капитал са супер тенденциозни. Примери в това отношение могат да се почват до без край. Икономедиа се крият зад лъснат имидж, не публикуват жълти новини от рода на “Шок! Преслава има силикон!” но това не е показател че статиите им са достоверни и трябва да им се вярва.

  • сийка says:

   А защо е така, защото те друго мнение не зачитат. По – скоро те не признават истината и това ги прави още повече необективни.

  • Арх. says:

   Хаха, само тролове след тази статия!!!

   Абе, дебили, не разбрахте ли, че сте прозрачни???

   Най-тъпата част от нацията се опитва да будалосва ИСТИНСКИЯТ елит..

   Не ви мина номера и занапред няма да минава! ;) Търсете си постоянна работа в “чистотата” ;)

 8. Mаcintosh says:

  “В резултат от вътрешните борби за власт и преразпределение, престъпните групировки се разпаднаха и техните богатства вече се намират в ръцете на отделни хора. Благосъстоятелните величия на организираната престъпност междувременно успешно „легализираха” своите фирми или пък излязоха от играта.” – германското разузнаване си е свършило работата. И от ЦРЪ си я бяха добре свършили когато изготвеяха доклад за престъпното минало на Бойко Борисов, ама ккаво стана – Хилари Клинтън го погледнала и до там. Не са предприели нищо защото Бойко им е нужен за да прокарва проамериканските интереси в България, А кой дърпа конците на него и на Плевнелеив – Иво Прокопиев, Кръга капитал, Типинг пойнт, Цветелина Бориславова – не мафията а олигархията си е купила държава.

  • Bastor says:

   Всичко се контролира от рептилите и масоните!

   Нелегалните емигранти се изпращат от планетата ЗОРГ да ни взимат работата!

   И Кръгът Капитал, Мордор и Елизиум им помагат! УЖАСТ!

   FACE EATERS! RUN FOR YOUR LIVES!

 9. мая says:

  Мирише ми, че ДВ пак ще се извиняват. Този пасквил не може да отговаря на обективен журналистически материал. Това е една лъжа и клевета, многократно повтаряна от изданията на Иво Прокопиев.

 10. мая says:

  Защо статията е една и съща, абсолютно пейстната от Медияпул? Едно ли сте? един собственик? А поне малко променяйте, че ставате за смях…Или всички просто копирате ДВ?

 11. мая says:

  Никъде не видях, че това е казано от Юрген Рoт. Защо ми се струва, че втората част на статията е интерпретация, никъде не го цитират, никъде не пише, че той го е казал. Tази статия е една груба манипулация на ДВ. Личи си, че поръчковите журналисти Бедров и Барух моментално трябва да бъдат дисциплинарно уволнени.

 12. Емма says:

  Я стига,ние такива “разследващи”журналисти имаме много…Статията е написана много тенденциозно,поръчково така да се каже :)

 13. Галин says:

  Колко ли са платили на Рот за този пасквил? И защо няма драсканици за Прокопиев, нали и него го наричат “Олигарх”?!!

  • сийка says:

   Точно така ако трябва да сме обективни, защо не се споменава за олигарха Прокопиев.

 14. мая says:

  Защо няма авторство?Това е за съд

 15. morskiq56 says:

  Тоя плаче за “чадър”!Български………………

 16. сийка says:

  От Дойче веле започнаха вече много да се излагат.

 17. OBЕKTIBIZM says:

  Всяка медия печели най-много от държавата. Най-големият рекламодател е държавата, къде ще ритащ, или лаеш, ръката която те храни. Дарик радио, рекламират всякакви министерства, програми, АЕЦ Козлодуй, и златният концесионер, освен световни търговски вериги.

 18. OBЕKTIBIZM says:

  Думите на Рот, са тези в кавички, а другото е обичайна пропаганда тип Гладио. Кога в дойче бълхарника ще пишат за това:

  Че в Чили данъка е 17 корпоративен, и 40 подоходен. И колко страни са се отказали от плоският и нисък пряк данък. И това: “От социални помощи към осигуряване на заетост” показват, че едва 0,27% (800 човека) от участвалите са намерили трайна заетост и това е струвало на данъкоплатците 350 млн. лв. или по почти половин милион лева на зает. тОВО СА ПИРИ КЪМ РАБОТОДАТЕЛИТЕ, СИНДИКАТИТЕ, И РАБОТОДАТЕЛСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ, РАБОТОДАТЕЛСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ СА ВЗЕЛИ ПОВЕЧЕ ОТ СИНДИКАТИТЕ И ТО НЕОСНОВАТЕЛНО.

  И това: Дясното е криптофашизъм. Крайната фаза на дясното е фашизма. НПО и медиите инспирирани от десни фондации, са криптофашисти. Криптофашизма беше, и е използван от ДС и живковистите, за да всеят разделяй и владей, с маргинализиране на циганите и разпалване на турският национализъм, за да се разруши социализма с цел капиталистическо бъдеще за тях. Така се създава и основата за ДПС, основна партия на прехода и подмяната.

  Оруел е написал във Фермата, „За вас има нисши животни, а за нас има нисши класи“ – казано от буржоа или аристократ – равни на свине.

  КЪДЕ Е ХЕЛЗИНСИЯТ КОМИТЕТ, КЪДЕ??? и това:
  http://www.youtube.com/watch?v=hqMnkAaYvys

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=YSY4_EBxCMc#t=1428
  Ани Цолова, нарече циганите примати,те бяха малки деца – и супер бедни, тънещи в средновековна мизерия и изолация.

  И ТОВА: Минималната заплата в Австралия от 1 юли 2013 година става 622,2 австралийски долара (малко над 600 щатски долара) седмично, съобщава “Интернешънъл бизнес таймс”. Това означава минимална часова надница от 16,37 австралийски долара.

  Увеличението е с 2,6 на сто. То е двойно по-малко от поисканото от синдикатите.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Minimum_wage_law

  01 октомври 2007 г. $ 13,74 $ 522.12 -
  1-ви октомври, 2008 $ 14.31 543.78 $ -
  1 юли 2009 Непроменен Непроменен
  1 юли 2010 $ 15,00 $ 569.90 -
  1ви Юли 2011 г. $ 15,51 $ 589.30 -
  01 юли 2012 г. $ 15.96 $ 606,4
  - за час или седмица

  През това време безработицата пада.

  Българси работник прави 23 670 долара БВП, зает австралиец прави 134 000 долара БВП, РАЗЛИКАТА Е 5,66 ПЪТИ!!??

  Минималното заплащане е 2500 долара на месец, разделено на 5,66, се получава 441 долара на месе – ТРЯБВА ДА Е МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА В БЪЛГАРИЯ!!

  644.39 лева на месец минимална заплата, за България

  • OBЕKTIBIZM says:

   и това: Ако през 1913 година металното покритие на левовите банкноти е над 40%, през 1920 година то спада до 1,56%. По това време германската марка и австрийската крона са в още по-тежко положение с покритие съответно 1,43% и 0,38%. В края на войната вземанията на БНБ в Германия възлизат на 1 милиард марки, но поради специфичните условия на военните аванси тя не може да разполага свободно с тях и те на практика са блокирани в германски банки и са ликвидирани от хиперинфлацията в Германия в началото на 20-те години.

   За периода на войните стойността на българския лев намалява около 14 пъти до 1919та. С минималните златни резерви на БНБ и обезценката на нейните вземания в чужбина, единственото покритие на лева остават вземания от българската държава, които на практика са неликвидни. През първите години след войната левът е силно нестабилен, като стойността му се променя значително, в зависимост от общата конюнктура и фискалната политика. Още 1200% инфлация има от 1935та до 1944та. После в началото на 50те се прави деноминация, но не голяма, и друга през началото на 1960те, не че комунистите са правили инфлация, тя е била от преди 1944та. Това е истината. А златото връзва ръцете на банкерити и води до дефлация и липса на ликвидност дори при 100% златно покритие, депозитите са обезпечени с кредитити. Ако една торба със злато я внесеш в банката, банката я дава на кредит, после същата торба със злато се връща в банката като депозит, и така когато настане недоверие в банковата система, двама ще искат тази торба със злато, но може и сто човека да са, или поне пет – както е сега в България – банките имат 20% ликвидност. И тогава какво правим?? Не обезпечените пари дават решение на този проблем, но и на проблема с гниенето на капитализма – поне докато дълговете станат космически.

   • OBЕKTIBIZM says:

    Думите на Рот, са тези в кавички, а другото е обичайна пропаганда тип Гладио. Кога в дойче бълхарника ще пишат за това:

    Че в Чили данъка е 17 корпоративен, и 40 подоходен. И колко страни са се отказали от плоският и нисък пряк данък. И това: “От социални помощи към осигуряване на заетост” показват, че едва 0,27% (800 човека) от участвалите са намерили трайна заетост и това е струвало на данъкоплатците 350 млн. лв. или по почти половин милион лева на зает. тОВО СА ПИРИ КЪМ РАБОТОДАТЕЛИТЕ, СИНДИКАТИТЕ, И РАБОТОДАТЕЛСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ, РАБОТОДАТЕЛСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ СА ВЗЕЛИ ПОВЕЧЕ ОТ СИНДИКАТИТЕ И ТО НЕОСНОВАТЕЛНО.

    И това: Дясното е криптофашизъм. Крайната фаза на дясното е фашизма. НПО и медиите инспирирани от десни фондации, са криптофашисти. Криптофашизма беше, и е използван от ДС и живковистите, за да всеят разделяй и владей, с маргинализиране на циганите и разпалване на турският национализъм, за да се разруши социализма с цел капиталистическо бъдеще за тях. Така се създава и основата за ДПС, основна партия на прехода и подмяната.

    Оруел е написал във Фермата, „За вас има нисши животни, а за нас има нисши класи“ – казано от буржоа или аристократ – равни на свине.

    КЪДЕ Е ХЕЛЗИНСИЯТ КОМИТЕТ, КЪДЕ??? и това:
    http://www.youtube.com/watch?v=hqMnkAaYvys

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=YSY4_EBxCMc#t=1428
    Ани Цолова, нарече циганите примати,те бяха малки деца – и супер бедни, тънещи в средновековна мизерия и изолация.

    И ТОВА: Минималната заплата в Австралия от 1 юли 2013 година става 622,2 австралийски долара (малко над 600 щатски долара) седмично, съобщава “Интернешънъл бизнес таймс”. Това означава минимална часова надница от 16,37 австралийски долара.

    Увеличението е с 2,6 на сто. То е двойно по-малко от поисканото от синдикатите.

    01 октомври 2007 г. $ 13,74 $ 522.12 -
    1-ви октомври, 2008 $ 14.31 543.78 $ -
    1 юли 2009 Непроменен Непроменен
    1 юли 2010 $ 15,00 $ 569.90 -
    1ви Юли 2011 г. $ 15,51 $ 589.30 -
    01 юли 2012 г. $ 15.96 $ 606,4
    - за час или седмица

    През това време безработицата пада.

    Българси работник прави 23 670 долара БВП, зает австралиец прави 134 000 долара БВП, РАЗЛИКАТА Е 5,66 ПЪТИ!!??

    Минималното заплащане е 2500 долара на месец, разделено на 5,66, се получава 441 долара на месе – ТРЯБВА ДА Е МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА В БЪЛГАРИЯ!!

    644.39 лева на месец минимална заплата, за България

 19. OBЕKTIBIZM says:

  Думите на Рот, са тези в кавички, а другото е обичайна пропаганда тип Гладио. Кога в дойче бълхарника ще пишат за това:

  Че в Чили данъка е 17 корпоративен, и 40 подоходен. И колко страни са се отказали от плоският и нисък пряк данък. И това: “От социални помощи към осигуряване на заетост” показват, че едва 0,27% (800 човека) от участвалите са намерили трайна заетост и това е струвало на данъкоплатците 350 млн. лв. или по почти половин милион лева на зает. ТОВА СА ПАРИ КЪМ РАБОТОДАТЕЛИТЕ, СИНДИКАТИТЕ, И РАБОТОДАТЕЛСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ, РАБОТОДАТЕЛСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ СА ВЗЕЛИ ПОВЕЧЕ ОТ СИНДИКАТИТЕ И ТО НЕОСНОВАТЕЛНО.

  И това: Дясното е криптофашизъм. Крайната фаза на дясното е фашизма. НПО и медиите инспирирани от десни фондации, са криптофашисти. Криптофашизма беше, и е използван от ДС и живковистите, за да всеят разделяй и владей, с маргинализиране на циганите и разпалване на турският национализъм, за да се разруши социализма с цел капиталистическо бъдеще за тях. Така се създава и основата за ДПС, основна партия на прехода и подмяната.

  Оруел е написал във Фермата, „За вас има нисши животни, а за нас има нисши класи“ – казано от буржоа или аристократ – равни на свине.

 20. Мария says:

  Този господин ми прилича, че и той е от екипът на Барух и Бедров, от платените писарци. Защо не направи изказване за Прокопиев, Борисов, Росен или Бориславова, те имат толкова много откраднати пари и задължения, те са най-големите олигарси в България. Или Г-н Прокопиев се е погрижил финансово и за този господин, както и за студентите се погрижи.

Leave A Comment "Юрген Рот: Българската медийна мощ – и немощта на демокрацията"