Бежанци в Харманли започнаха гладна стачка заради студа и глада (видео)

БежанциБежанци

Близо 200 души от транзитния център за имигранти в Харманли обявиха гладна стачка днес заради мизерните условия във фургонния лагер.

Имигрантите – сирийци и афганистанци, се оплакват от липса на медицинска помощ, липсата на отопление, заради която не могат да спят във фургоните и палатките, и оскъдната храна.

„Живеем като животни. Търсим помощ. Защо българското правителство ни приема, след като не може да осигури нормални условия”, заявиха бежанци в Харманли.

Протестиращите блокираха пропускането на коли в лагера при бариерата на входа. „Когато спряхме колите, започнаха да ни бият. Полицаите се държат с нас като с животни”, оплакаха се настанените в центъра.

Комендатът на центъра Жельо Желев отрече да е оказвано насилие над стачкуващите чужденци. „Седнали са и серат! Да обявяват и космическа стачка ако искат“, изригна пред “Медиапул” директорът.

„Те правят стачка, ама и те не знаят за какво. Искат да получат за три дена статут, после да бъдат настанени по хотели и да карат леки коли. Просто няма как да стане. Утре тия хора могат да настояват и за джакузи. Ми знаете ли, че сред тях има и такива сами мъже – те настояват за гаджета. Друг дошъл с две съпруги и настоява да сменим законодателството и да узаконим втората му жена. Ние ще се съобразяваме с българските закони”, заяви управителят пред bTV. Според него имигрантите нямат причина да се оплакват от липса на медицинска помощ, защото „линейката седи и обслужва”.

Лагерът за търсещи убежище в Харманли е най-претовареният от всички центрове в страната. Той има капацитет за 450 души, но в него вече са настанени повече от 1100 чужденци.

21 Responses на “Бежанци в Харманли започнаха гладна стачка заради студа и глада (видео)”
 1. Avatarx says:

  “Защо българското правителство ни приема, след като не може….”

  Ами прави са хората да искат да знаят. Аз откога питам: Зашо правителството пуска толкова много имигранти в България? С каква цел?

  • viva says:

   Директорът на транзитния център Жельо Желев потвърди за протеста на хората. „Те правят стачка, ама и те не знаят за какво. Искат да получат за три дена статут, после да бъдат настанени по хотели и да карат леки коли. Ми знаете ли, че сред тях има и такива сами мъже – те настояват за гаджета. Друг дошъл с две съпруги и настоява да сменим законодателството и да узаконим втората му жена”, изреди Желев.

  • viva says:

   Виж сега, ако въпросните нелегални имигранти бяха отишли в бъларското посолство в Анкара, или на КПП –то с Турция и бяха поискали убежище, а ние сме ги допуснали на територията на България, тогава може да казват, че сме ги “приели”, и трябва да се “грижим” за тях. Но след като са влезли нелегално, не могат да имта абсолютно никакви претенции.Да бъдат благодарни, че все пак се грижим за тях.Айде ти пробвай да влезеш нелегално в някоя арабска държава и да имаш претенции са убежище и издръжка- ще ти резнат главата още на границата.

   • Avatarx says:

    Ние приемаме бежанци от Сирия официално. Да изменим леко въпроса: Защо приемаме афганистанци, алжирци, кюрди, мароканци и т.н. като трябва да приемаме само сирийци?

    viva: Нали не искаш да кажеш, че не можем да опазим границата?! На българската граница през годините на социализма са били убити при опит за бягство повече граждани на Източна Германия – бившата ГДР – отколкото във всичките останали соцстрани, взети заедно.

    • viva says:

     Не искаме. Не че не можем.

    • Димитър Великов says:

     Ами голям плакат и пред президентството! Опитай се да зададеш този въпрос на върховния главнокомандващ преди, по време на или след КСНС, който той свиква.

  • Тиквена Мутра says:

   НЕ ИСКАМЕ ЕМИГРАТИИИ…

   НЕ ИСКАМЕ БЕЖАНЦИИИ….

   ВЕ ИСКАМЕ ЦИГАНИИИ…

   НЕ ИСКАМЕ ЕСССС…

   НЕ ИСКАМЕ НАТООО…

   НЕ ИСКАМЕ ГЕРППП..

   НЕ ИСКАМЕ БСПППП…

   НЕ ИСКАМЕ ЧАЛГАААА…

   ДОЛУУУ КАПИТАЛИЗМААА…

 2. viva says:

  Директорът на транзитния център Жельо Желев потвърди за протеста на хората. „Те правят стачка, ама и те не знаят за какво. Искат да получат за три дена статут, после да бъдат настанени по хотели и да карат леки коли. Ми знаете ли, че сред тях има и такива сами мъже – те настояват за гаджета. Друг дошъл с две съпруги и настоява да сменим законодателството и да узаконим втората му жена”, изреди Желев.

  • Иван says:

   Ами да не се бавят, да променят – 2,3,4 жени колкото поискат!Луди хора, аз с една жена едвам се оправям, тея искат по 2-3 :D

 3. ив says:

  Натиск върху България да махне охраната на границата
  В България пристига на изненадваща кратка визита върховния комисар на ООН за бежанците
  Антонио Гутериш…http://daniivanov.blogspot.com/2013/11/blog-post_7977.html

 4. Elina says:

  “Полицаите се държат с нас като с животни”. Може би някой трябва да ги информира, че полицаите се държат и с българските граждани като с животни, така че да не очакват кой знае какво по-специално отношение?

 5. mm says:

  “Седнали са и СЕРАТ…” какво точно трябва да означава това ? В контекста на статията имам предвид, иначе си е съвсем нормално някой да седи и да сере, но в конктекста на статията не мога да проумея. Някаква форма на протест ли е това, в буквалния смисъл ли да го приемам или преносно ?

 6. dinko says:

  Абе хем бягат от война, хем успяват да избягат живи и пак недоволни.

  Колкото и да гладуват, парите предназначени за тях няма да бъдат спестени :)

 7. Льохман says:

  “Ми знаете ли, че сред тях има и такива сами мъже – те настояват за гаджета. ”
  Няма да е зле да се заделят малко пари от бюджета и за платен секс, щото тия нерези като нищо ще тръгнат да нападат жените из Харманли.

  • viva says:

   Не, не съм съглассна да дават пари от бюджета.
   Тъй като БХК стриктно следят дали се спазват правата на бежанците, а и са гоооолеми хуманисти, предлагам те да отидат там, на място- хем ще следят дали им се спазват правата, хем ще ги обслужват сексуално- все пак и правото да са сексуално задоволени си е жизнена необходимост.

 8. MH says:

  Този директор трябва ВЕДНАГА да си подаде оставката!!! Тъпак! За животни да говореше щеше да е по – снизходителен. Толкова ме е срам като чета коментарите – не можете да проявите грам толерантност и съчувствие към хора, които са избягали от война, хора, които са изоставили домовете си, работата си, за да спасят своя живот и живота на децата си!

  Между другото,колко от вас имат роднини, които и в момента живеят и работят в чужбина? Ще приемете ли ако отношението в чужбина към вашите роднини е същото като към тези нещастни хора или ние БГ-тата сме друго, по – добро качество хора?

  Hospitable Bulgarians Myth – BUSTED!

  • веси says:

   1. българи НЕ емигрират в арабски и африкански държави
   2.българите емигранти отиват в страни от ЕС да РАБОТЯТ, не очакват , че още с пристигането им там някой ще им даде веднага гражданство, жилище, помощи, издръжка, безплатно медицинско обслужване
   3.не са нагли

  • веси says:

   И българите не са религиозни фанатици, извършващи атентати и плодящи се като хлебарки, които имат претенции всички да се съобразяват с тяхната култура, а си налягат парцалите, работят и учат. Е, с малки изключения- нашите египтяни…

Leave A Comment "Бежанци в Харманли започнаха гладна стачка заради студа и глада (видео)"