Георги Господинов: За щитовете на беззащитните

Георги Господинов, писател. Снимка: AzCheta.comГеорги Господинов, писател. Снимка: AzCheta.com

Препечатано от портала Култура“.

Те се появиха с големи картонени листове като корици на книги, със саморъчно изписани заглавия и имена на автори. Кориците приличаха на книжни щитове. После разбрах, че така ги и наричали. Беше в Деня на будителите. И някак естествено те застанаха в началото на шествието. Една редица от десетина картонени щита, които трябваше да водят и пазят протестиращите. Паисий, Софроний, Ботев, Талев, Димов, Смирненски, Вапцаров, Гео Милев и дори две днешни книги вървяха начело в това прекрасно самоорганизирало се шествие. Беше слънчев този първи ноември, различен. Бях особено щастлив и спокоен да вървя подир книгите щитове. И тези момчета и момичета излизаха всяка вечер оттогава. Четящият човек, за който тайно си мечтаем. Рицари без броня, като момчето от онзи български филм с Апостол Карамитев, който те едва ли са гледали, онова, с картонения щит и броня от кашони. Странни донкихотовци, наивници, както ги нарекоха, тръгнали срещу истински великани… Скоро щяха да се сблъскат с истинските щитове, шлемове, палки, белезници, ключове. Нестройната пехота на четящите срещу добре смазаната машина на полицията.

Един вторник, на 12 ноември.

Най-тъжната София, която съм виждал. София – закрит град.  Полицейски, блокиран град. Толкова струпана полиция тези улици не помнят. Като огромно кафкианско насекомо с лъскавите фасетки на шлемовете. Протестиращи срещу полиция. Картонени срещу метални щитове. Шлемове срещу голи лица. Четящи срещу ръмжащи. Резултатът винаги е ясен. Снимките от онзи вторник още не са за гледане.

Това правителство направи великански гафове, но най-големият е, че не разбра какъв шанс имаше с този протест. Шансът да се оттегли тогава, през юни. Сега ще бъде шанс за всички ни, ако то си отиде, без да употреби грубо насилие. Не изпускайте този последен шанс, г-н премиер (вече с малка буква). Прочее, какво четете вечер?

През цялото време ние не спестихме ирониите си към протестиращи и студенти. Нарекохме ги хунвейбини, тези с книгите. Студентът с очилцата, проснат на паважа на Цар Освободител под тежкото тяло на полицая, вероятно е лумпен или наркоман. Или не, пърформър, влязъл в странен танц с полицейско тяло не от своята категория. Този с пукнатата глава просто не е добре с главата. Организирани и платени ги нарекохме, защото не можехме да си представим другото. Раздавали по 30 до 80 лева на стачкуващ, за рана – 700. Толкова евтина пропаганда отдавна не е имало. Все пак си дължим известен вкус и старание.

Тук, ако обвиниш някого, че е част от мафията, безчестен, непрозрачен, той никак няма да се засегне. Ако кажеш на ксенофоба, че е ксенофоб, няма и да те разбере. Пък и това вече минава за ценност. Но речеш ли, че протестиращият човек е красив и смислен, о, небеса, отечеството е в опасност…

Не Пеевски, успелият, а тези от кварталите, дошли с децата си от градинките, разделяли нацията. Не Петното, този рицар на безкнижието, а четящите разделяли народа. Не Орешарски, разпускащият седенки, а преподавателите. Не криещият се като плъх Бисеров, преял с пари, а протестиращите били сити. Не тези, овъртолили се в обръчите от фирми… Не изпълзелите в тъмното биячи на „пришълци”… Не гласуващите с ударно бездарие мораториуми от парламента… Не, не… Сакън.  Не срещу тях е нашият сарказъм… Нищо, че докато наричаме студентите хунвейбини и фашисти, истинският фашизъм се търкаля навън необезпокояван. Докато хулим протестиращите, властта намига на мафията. Под нашия прикриващ огън. Бий студента… Хихикай срещу протестиращия… Красиви били а, ще делите отечеството… „Всички те знаят:/ Отечеството е в опасност” по Гео Милев. Но там следва най-страшният въпрос „Прекрасно:/ но – що е отечество?” Биха го съсипали Гео днес за този въпрос. И пак щеше да следва онова негово „главата ми – кървав фенер”…

Да, имаше много драматични кадри от онзи вторник, но два си запазвам за себе си. Единият е с момиче, седнало върху контейнер за боклук, изнесен в средата на Цар Освободител, саморъчна барикада. Момичето е подпряло глава с ръце и сякаш не може да повярва, че това му се случва. Помня това момиче, то носеше една от книгите, моята. Другият кадър е стъпканият Ботев. Картоненият щит с „Борба” на Ботев под няколко чифта еднакви черни лъскави обуща, „кубинки” им викахме едно време. Запомнете тази картина. Стъпкаха всичките ни книги, каза ми един от студентите после, но ние пак си ги взехме.

Ако трябва да си избирам щит, ще остана при тези стъпкани, разкъсани, книжни, саморъчно изписани корици на протестиращите. Щитовете на беззащитните.

Защото всичко това ще свърши. Ще живеем отново заедно. Цяло едно поколение ще носи паметта за съпротива в телата си. И литературата ще бъде просто литература. И всички – ироници и наивници, полиция и студенти, ще си говорим най-сетне. И ще лекуваме заедно раните, не онези от вторник, те са нищожни, а онези от последния век. Колкото по-скоро, толкова по-добре. Заради оскъдното биографично време, което ни е отпуснато.

34 Responses на “Георги Господинов: За щитовете на беззащитните”
 1. Rhapsody of fire says:

  Разкошен текст – разкошен.

 2. РР says:

  Силно написано. Респект!

  ОСТАВКА!

 3. Надежда says:

  Георги Господинов е моята искрица в тези мрачни и безпросветни времена. Благодаря В, че Ви има, писателю… иначе ние сме наистина изгубени…

 4. факт says:

  ПИСМО ДО НЕПОЗНАТ СТУДЕНТ – АНЖЕЛ ВАГЕНЩАЙН
  14.11.2013
  Бих искал да се обърна към теб с “приятелю”, въпреки че не се познаваме – но нямаме основания да бъдем врагове. Всъщност не ме напуска чувството, че си ми далечен познайник, че сме се срещали някога някъде – не помня дали сред тихия заговорнически шепот на млади мечтатели за един нов, по-чист и по-справедлив свят, дали в партизанската землянка или в затворническата килия. Защото ти, приятелю – това съм аз преди много-много години!

  Защото тогава и аз бях това, което днес си ти – разбунен и неукротим млад правдолюбец, и аз вярвах в непоклатимостта и неоспоримостта на своите убеждения и своя път: това е чудесната, ослепително сияйна, но и пълна с опасности, с неочаквани препятствия и разочарования, стартова писта на младостта. Сега аз изчерпвам остатъците от отпуснатия ми жизнен лимит, а на старта пред далечен полет си ти, приятелю. Стискам ти палци за успех и чисти небеса!

  Но пиша ти това писъмце, смутен и потресен – защото те видях снощи пред парламента и не те познах. И защото прочетох в очите ти, приятелю, омраза – зла, безсмислена и тъмна. Защо, откъде бликна тя? Защо по-рано, когато нечисти сили безчинстваха из обществото, ти, правдолюбецът, мълча? Защо заключи с вериги и катинар не само учебното си заведение, а и чувството си за справедливост? Защо обяви, че ще отвориш и вратите и сърцето си само за онези, които мислят като теб и които те поддържат? Та това, приятелю, вече е било! Нали вече сме го живели, това разделение, и сме се съпротивлявали срещу него, осъзнали неговата рушителна сила? Нали уж се отърсваме тъкмо от тази “отровна плесен” – нетърпимостта към онези, които не мислят като нас?

  Ти си твърде млад и може би не знаеш какво означава “Кристална нощ”. Прочети в книгите и ще узнаеш, че и в миналото обществото е било разделяно на “качество” и “количество” – както твърди един твой душеприказчик-богослов. Качеството тогава беше пълноценната арийска раса, другите бяха непълноценното количество, част от което следваше да бъде унищожено в газовите камери. Прочети за това в книгите и внимавай, защото снощи беше една от твоите кристални нощи на качеството – както го определи богословът – срещу количеството натрупани в обществото проблеми, страхове и мълчания! Вярно, ти не чупеше еврейски витрини, ти зло и безсмислено рушеше вярата в разума, политическата умереност и справедливостта, рушеше ги в името на каузи, които някой, без да го съзнаваш, ти е втълпил. Не ме интересуват безсмислените гадания на кого е плащано, за да демонстрира гражданската си съвест и на кого не – знам, че на теб не е плащано, че го правиш безкористно и от сърце. Но в такъв случай изпадам в още по-голямо недоумение: ако не е за пари, които може би са ти нужни, знаеш ли тогава защо го правиш?

  Ако не знаеш, ако не се досещаш, ще ти пошушна отговора. И той се крие в древния въпрос: “Кой има интерес от това?” Разбираш ли ме, приятелю: все едно колко справедливи и чисти са твоите пориви, колкото и светли да са мечтанията ти, помисли кой днес – именно днес! – има интерес от това, което се случва по улици, площади, а и в твоя университет! Твърдите, че сте против цялата прогнила и корумпирана политическа класа. Вярвате ли си? А ако не знаете кой има интерес от случващото се, вижте кой от тази политическа класа нежно ви поддържа, за да разберете пък вие кого поддържате. Там, в този отговор, е скрит ключът за катинара, с който отделихте вашата Алма матер от света!

  А сега, приятелю, ще ти разкажа една древна басня:
  “Дърветата в гората се оплакали на Зевс, че брадвите много жестоко ги секат. А Зевс им рекъл: “Не се оплаквайте, а се засрамете – не виждате ли колко от вашите братя станаха дръжки на тези брадви?”

  Та исках да ти кажа, млади мой приятелю, само това: внимавайте да не станете дръжки на брадвите, които ще изсекат и вашата гора!

  Бъди здрав!

  14 ноември 2013

  • Лирик says:

   Прекрасно е че са останали ХОРА, като Господинов! Лошото е че доминират фарисей, Г-н Вагенщаин, Не са учудвам, че ползвате фразеологията на съотечественика си- вожд. Не тези, които искат да спрат корупцията, наложена като норма от съпартийците ви, са онези, които унищожават морала. Те са хората, които преследват инакомислещите и създават “шпиц команди”. Те са “крадецът крещяш- дръжте крадеца”! Но Вие, жалко че на патриаршеската си възраст, продължавате със защитата на неправдата. На хората, които с измама спечелиха съмнителни избори и въведоха обществото на Оруел. Назначават подръжниците си по митингите, уволняват посещаващите протестите! Превърнаха МВР в “М-во на пропагандата”- “опорни точки”. Не такава наглост просто идва много. Особено за Социалдемократ, какъвто винаги съм бил.

  • Мара says:

   Г-д Вагенщайн, при цялото ми уважение към Вас като творец и идеалист (искрено вярвам, че сте такъв) не мога да не си задам въпроса наистина ли не виждате и разбирате до каква степен това правителство е просмукано от корупция и мръсотия. Достатъчни са няколко имена – Пеевски, Бисеров, Доган (който явно дърпа конците). Аналогиите, които правите с хитлеризма, са много езуитски, просто не може човек като Вас да не го осъзнава и това не Ви прави чест. Искено съжалявам.

  • Доцента says:

   Вагенщайн, когато си вздривил онази цистерна-шлеп в Русе не си изал никакви политически мотиви освен естествения страх да не ти изпратят н Освиенцим. Но тези срещу които се изправи от страх, спасиха твоите сънародници. Между спасителите беше и цар Борис, същия който по силата на закона трябваше да подпише смъртната ти присъда. След това ти добре осребри хлапашката си постъпка след като царя те остави жив

   • Доцента says:

    Да допълня. Вапцаров също е осъден на смърт заради участието му създаването на терористични групи в църство България. По тази причина той няма място сред Будителите, той е бил подбудител член на цънтралния комитет на престъпната БКП отговарящ за създаването на бойните групи в София

  • Румен says:

   Поклон пред таланта и искреността на най-известния съвременен наш писател Георги Господинов и отвращение от току що наградения от Партията 91 г. ортодоксален комунист и манипулатор Анжел Вагенщайн!
   Още, когато те видях на първия митинг на СДС през 1989 г. на трибуната пред “Александър Невски”, в компанията на Жельо Желев, Петко Симеонов….. и други “марксисти-ленинци”, все избрани лица, все “наши хора” разбрах, че от тази завера нищо добро няма да излезе. И не излиза вече 24 години, поради такива, като теб, Анжел. БКП, СДС, БСП…. Има ли още? Нямаш никакво право да наричаш протестиращите студенти с “ПРИЯТЕЛЮ” и да внушаваш, че всичко е за пари. Не всички са като теб. Има хора с морал. Убеден съм, че Георги Господинов не би се продал. Нямаш никакво право да говориш за “Кристална нощ”, станала в Германия, а бъди така любезен да обясниш на студентите, защото не знаят, какво направихте ВИЕ веднага след 9.9.1944г. Обясни им за процеса в Нюрнберг и за Народния съд, ако можеш. Накрая една неприятна новина за теб, Анжел. Колкото и да се мъчи да опозориш Родината ми България в САЩ, там вече има улица “ДИМИТЪР ПЕШЕВ”. За теб ордена, за нас улицата!

  • Emil Arnaudov says:

   Прекрасен манипулатор е Вагенщайн, ако той е писал писмото разбира се. Само дето е разменил ролите в асоциациите. Зщото въпроса чий е интереса от тези събития се съдържа най-точно в думите на ректора на УНСС ваш съпартиец (и служител на ДС) – “Като не ви харесва тук емигрирайте”. Кой е изонения от собствената си стана г-н Вагенщайн ? Фашистите са облечени в униформи и имат на разположение цялата власт г-н Вагенщайн забравили да го споменете.

  • morskiq56 says:

   Кого от “ранобудните” срещна в партизанската землянка,бе,г-н Вагенщайн?Кого от “ранобудните” срещна в затворническата колия,бе,г-н Вагенщайн?Когато ти си бил в затворническата килия и в партизанската землянка,то около тебе е имало единствено болшевишки терористи и убийци,които освен с терор и убийства,са се занимавали с ограбването на “фашистки” мандри и кошари.А ти,г-н Вагенщайн,на чия кървава брадва стана дръжка?Писмото ти до непознатия студент е позор и може да е дело само на един болшевишки д-р Гьобелс!

  • Роси says:

   Хубаво е, другарю Факт, че ми напомни другаря Вагенщайн, водещият на първия демократичен митинг на 18.11.1989 г. Демократичен за мет, но не и за др. Вагенщайн, който, оказа се, е изпълнявал “пророчеството” на правешкия “гений”, че идва време за митингуване… и който после стана депутат от групата на безродниците, които успяха да опорочат тотално т.нар. преход… Че и за Кристалната нощ се сетил другаря, ама не заради Болния Сидеров и дружките му, я заряди студентите… Как не те догнуся точно тук да пльоснеш този текст бе, другарю Факт…

 5. Мери says:

  Г-н Господинов, става страшно и ще бъде по-добре за всички да бъдем по-спокойни и без възпламеняващи емоции. Политиците явно не дават пет пари за народа и България, и когато им стане тясно около врата ще запрашат на някъде при парите си и децата си, но ние сме тук и ще трябва да живеем заедно при вероятно още по – тежки условия.Излезте за известно време от литературния свят и влезте в реалния, огледайте се малко по надалеч от баталиите в София, дори бих казала зад граница. Защото както казва Шекспир – “Стремейки се към по-добро, често ние смазваме доброто”. И нека да не забравяме, че обратното на как трябва да бъдат е как не трябва да бъдат нещата, прочетено в книга.

 6. Ани says:

  Как да спориш с човек,когото харесваш?Чието творчество познаваш, преди още да бъде бранд на красивите,абонирани за истината.Но все пак…..За Гео Милев,когото цитирате, поемата “Септември” е болка от братоубийството,от драмата на един народ,….разделен ,…. Каин и Авел.
  И мислещият поет търси,представя, в текста, за вас не е трудно да го видите, две гледни точки-”и скот като скот”, и “хиляди маса народ”…И не само това-двата свята са във всеки ред.
  Защо няма да получите подкрепата,която мислите,че заслужавате…..
  Липсва Ви разбирането,повтарям разбирането, на другата гледна точка.Как да ви вярва човек,чиито родители -червени боклуци-са бачкали до побъркване,които са били по разпределение с риск да загубят бебето си,за да построят………….тази България,която разпродадохте, за да се залепите като ваденка за Европата.Ценностите са пътят за там,но не се градят през самодоволната самодостатъчност. Около Вас виждам познати-винаги със силните на деня,София е малка за тези,чиито баби и дядовци са живяли тук-все още има родова памет.Самодоволснвото на този протест еотблъснващо,лошити думи-грубо разхвърляни като копия-към най-невинните..Жалко.И за довиждане ,с уважение-”ний бяхме хора ,които миришехме на лук и вкиснало”-дано знаете от кого е ..и защо..

 7. Постановлление says:

  По решение на правителството на тройната коалиция националното управление на МВР вече официално се настанява до Народното събрание. Съгласно оперативната програма на МС в центъра на столицата ежедневно следва да се провеждат учения на националната жандармерия по преследване на диверсанти, дегизирани като студенти !

 8. Искра says:

  Писателю, поздравления! И не обръщайте внимание на старите ветерани, явно носещи в себе си болезнените спомени за това, че години са били дръжки на партията и сатрапите й. Жалко, че тяхната мечта е този днешният, “чист и справедлив свят”. Боже, опази!

  • Мери says:

   Искра за Вас явно съществуват само белия и черния цвят, а светът е шарен много,много шарен и всеки човек е нова, неопозната вселена. Ако нещо ненавиждам това е посочването с пръст – този е стар ветеран, а другият е млада надежда или цвят на обществото, или особено красив. Хората не са дрехи, за да бъда подреждани по размери или сменяни всеки сезон. И ако съм против нещо съм точно срещу това, защото ако се оставяме на вълната, утре могат да разпънат и прокрустовото ложе.

 9. веселка стоева says:

  страхотно е.радвам се,че са останали хора,все още използващи главите и сърцата си.

 10. Йоана says:

  Поздравявам ви за тези слова, защото това са не просто думи а слова, които пробуждат народната душа и търсят с фенер останалото от нашата истинска човешка същност. Благодаря ви че пишете и будите нашата съвест защото като че ли всички сме заспали, а трябва да се събудим и да вдигнем светилниците си високо така че всичката тази тъмнина и нечестие да се разбягат като сган към своите бърлоги от където сме им позволили да изпълзят…България има нужа да се пробуди!

 11. Владислав says:

  Много добра статия.
  А г-н Вагенщайн очевидно не е чувал за Закона на Годуин – който използва сравнение с нацизма, като аргумент в онлайн дискусия, автоматично губи спора: http://en.wikipedia.org/wiki/Godwin%27s_law ;)

 12. ясминка says:

  Гео Милев не е ли червен комунистически боклук. Четящите с щитове от книги, ако бяха прочели по нещо от щитовете си, шяха да знаят, че Негово Превъзходителство не се различава от Орешарски. И че с цветя срещу власт не се въстава. Щяха да знаят и какво е комуна, преди да наричат БСП комунисти, че превъзходителствата са несъвместими със свободата. Щяха да се досетят, че писателите също имат своята роля в пиесата. И че книгите стават за горене, четене, бърсане, подпиране, но не и за щитове.

  • ани says:

   Господи,какво невежество-намерете текст за писателя,философа-авангардист гео милев -явно сте от необразованите фанатици!

   • ясминка says:

    Намерих текст от писателя, философ, авангардист и художник Гено Милев – както един милиционер го нарече.
    “Пред нас булеварда и целия град- богатството дружно с разврата шуми от полуголи моми, горди лордове, сити банкери, офицери, велможи, и прочее скотове.”

    • OBЕKTIBIZM says:

     Улучила си! ТОВА Е ДЯСНОТО

     ГОСПОДИНОВ Е ЕДИН СКОТ!! ПЛАТЕН ОТ НПО

     НО ПОНЕЖЕ НА КОНФОРМИСТИТЕ АКО ИМ ПОКАЖЕШ ЛАЙНО, И С ГОЛЯМ ПИАР ГО ПРЕДСТАВИШ ЗА ПИСАТЕЛ, ТО ЛАЙНОТО ЩЕ БЛЕСНЕ КАТО ПИСАТЕЛ В УЧИТЕ НА ЧЕЛИТЕ ЕДНА КНИГА НО ИМАЩИ СЕ ЗА ЗНАЩИ И НАЧЕТЕНИ..

     • EDWARD says:

      Ти откъде изпълзя крещящ плъх? Да беше прочел едната книга за която говориш, да беше си отворил Учите да видиш ,че хоризонтът ти свършва в краката ти и да се набуташ обратно там, от където си изпълзял.
      Поклон на Г.Г.

 13. Юли says:

  Чудесно написано! Поздравления! Кой е вярвал през далечната 1989 год., че 24 години ще ни управляват такива национални предатели и алчни безверници!

 14. OBЕKTIBIZM says:

  Румяна Коларова, пръв пропагандатор срещу февруарските протести, и тя била преподавател държавен служител и протестирала.

  Хората вече няма да се вдигнат, просто за някакво светло бъдеще, а като февруари, за конкретни неща. Бойко защо си подаде оставката??? – ЗАЩОТО НЯМАШЕ ВОЛЯ И СИЛА, ДА НАМАЛИ ЦЕНИТЕ НА ТОКА, ИЛИ НЕ ВОЛЯ – А ИНТЕРЕС!!! ВСИЧКО ДЕТО СИ ГО МИСЛИТЕ И ПИШЕТЕ Е ГОВНА!!! ВИЕ СТЕ ГОВНА!!

  Политологът от Софийския университет доц. Румяна Коларова коментира за всякакви медии.

  Румяна Коларова завършва СУ “Св. Климент Охридски”, специалност “Философия” със специализация по “Социология”. След това специализира в London School of Economics and Political Science; има кандидатска дисертация по политически науки; Фулбрайтова специализация New School for Social Research, New York, специализация European University Institute – Florencenstitute – Florence.

  Тя е директор на магистърска програма “Европейска интеграция”, катедра “Европеистика” СУ “Св. Кл. Охридски”, доцент по сравнителна политология в катедра “Политология”. Води курсове в различни специалности на университета- “Политология”, “Европеистика”, “Публична администрация”. Била е Жан Моне лектор “Политически процес в ЕС” за периода 2001-2006г.
  От 2011г. е председател на Управителния съвет на “Център за изследвания и политики за жените”, от 2010г. е член на Съвета на Media and Democracy in Central and Eastern Europe (MDCEE).

  Има редица участия в академични проекти към Център “Роберт Шуман” EUI, Флоренция, Съвета на Европа, Чикагски университет, Център за изучаване на конституционализма в Източна Европа.
  Има над 40 публикации в български и чуждестранни издания.

  Слушкайте деца, че да има добра оценка, и бъдеща кариера.

  Жалка работа, децата домъкнати за ръчичка, да подкрепят анти-февруарските протести.

 15. Аз says:

  Нищо друго не може да се каже за написаното по-горе от Г.Господинов освен ВЪЗХИЩЕНИЕ.
  Благодарим ти ПИСАТЕЛЮ!!!

 16. факт says:

  http://pressadaily.bg/publication/28382-Фалшът-опакован-като-бунт

  През 1903 г. американският медиен магнат Уилям Рандолф Хърст привикал своя най-добър специалист по Латинска Америка и му възложил да отрази предстоящата революция в тогавашната колумбийска провинция Панама. Журналистът плахо възразил, че не очаква подобни събития. Вестникарският бос отговорил: „Твоята работа е да отразяваш събитията. Моята работа е да ти ги осигуря!“ В случая Хърст осигурил революция, която по една случайност обслужила интересите на САЩ за ползването на Панамския канал (с което Колумбия никак не била съгласна!) А журналистът си свършил работата – в серия от кореспонденции описал борбата на панамците за свобода…

  В края на 1989 г. светът съпреживя първото революционно тв риалити. Румънската революция беше предавана на живо с всички „екстри“ – тежки сблъсъци, сърцераздирателни писъци, окървавени лица, трупове, включително извадени от моргата тела на отдавнашни покойници. И досега не е ясно къде точно премина границата между спонтанността на разгневените и режисьорската намеса, както и дали инсценировката на кръвопролитията не прикри брутален държавен преврат. „Наистина по-късно си даваме сметка, че нещата не са били точно такива, а може би са били съвсем обратните“ – написа проф. Ивайло Дичев след двайсет години. В чудесното си есе „Румъния като огледало“ той направи важната уговорка: „Трезвият рационален поглед назад е далеч по-скучен от преживените на живо страсти, докато сме вътре в сценария… В света на телевизията емоцията винаги ще печели, а ние винаги ще се хващаме.“

  Винаги ще се хващаме?

  Призна го дори опитната Лара Логан от американската телевизия CBS. Тя предаваше на живо събитията от площад „Тахрир“ в египетската столица Кайро. По-късно тя написа: „За миг беше възможно да си представя, че гледам как самата революция се развива в реално време. Все едно самата аз бях там… почти. Но разбира се, не бях. Можех да видя какво показват камерите, само дето голяма част от важните неща оставаха невидими.“ В един момент, казва Лара, тя не знаела какво се случва по улиците на Кайро. И изпитала огромно притеснение, че може би, без да го прави умишлено, заблуждава драгите телевизионни зрители… Нямам представа дали българските й колеги, отразяващи „бунта на масите“, са изпитвали подобно притеснение, но е факт, че мнозина от тях участваха и участват в тежка манипулация на действителността. Опитвайки се да представят медийната картина на протестите за реалност, те дори започнаха да си вярват, че правят история. Едни – от наивност и глупост, други – по поръчение от работодателя, трети – за да градят кариера. Но така или иначе тези „журналисти“ извършиха и продължават да извършват предателство и спрямо професията, и спрямо справедливата разгневеност на почтения човек от наистина отвратителното статукво.

  Нека припомня.

  В началото протестът беше вдъхновяващ, защото имаше неоспоримо основание – назначаването на фигура като Делян Пеевски за председател на ДАНС. Недоволството се изразяваше с вкус, а всякакви опити то да бъде компрометирано биваха парирани и осмивани. Лека-полека

  на улицата се промъкна нездрав патос

  който противопостави „умните, интелигентните и красивите“ на „унизените и оскърбените“ от февруари. Включването на пиарски и рекламни агенции в ролята на организатори на ивенти и пърформанси запрати недоволството в тресавището на бутафорията. Постепенно, но всъщност твърде припряно, върху гнева се накачулиха политици, бизнесмени, медийни фактори, които провидяха в него шанс да се завърнат на сцената като „алтернатива“. Без да предлагат такава, но заклеймявайки „другите“, те се етикетираха като принципни и морални борци срещу олигархията, окупираха протестите и малко нещо ги превърнаха във фарс. Е, не им се получи, макар че в техния отбор открито заигра президентът. Избран (или по-скоро назначен) от предишните управляващи и кръговете зад тях, той направи всичко възможно да прелее енергия към залинелите протести с призив за предсрочни избори. Но отново нищо не стана, защото „кучето е по-умно от опашката си – ако опашката беше по-умна, тя щеше да размахва кучето“ (по филма „Да разлаем кучетата“). Казано иначе, операцията не успя, тъй като

  беше проведена глупаво и нахално

  С наближаването на очакваната парламентарна ваканция се случи и очакваното. На 23 срещу 24 юли пред Народното събрание бяха инсталирани предварително подготвени за хвърляне павета, предварително беше предвиден и бял автобус за извеждане на депутатите, дискутиращи по актуализацията на бюджета. По-важното: предварително бяха разставени телевизионни камери, за да може точно в 22 часа, когато започват късните новинарски емисии, „сблъсъкът“ да бъде предаван на живо. Абсолютно същото се повтори на 12 ноември, когато в 19 часа (заковано, предвид централните новини!) камерите отразиха как се упражнява полицейско насилие срещу „възмутените граждани“. За целта няколко от „протестиращите“ задърпаха металните заграждения около парламента, стигна се до провокирани от самите „демонстранти“ разправии с полицията. А по-рано през деня получихме снимка на исусоподобен младеж с окървавена вежда на фона на патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“.

  Фалшът изби до страхотевичност

  когато в интернет започна да се споделя фото на 15-годишна ученичка, която прегръща полицай. Той й бил казал: „Дръж се, всичко ще бъде наред!“, пък тя се била разплакала и му казала… Каквото и да му е казала, драги телевизионни зрители, тази ученичка е невинна. Осъдими са единствено печените политически манипулатори, които си въобразиха, че могат да ни преметнат с елементарни трикове. Те бяха убедени, че сме глупави или оглупели – до степен да не виждаме какви интереси стоят зад протестите. Или да не си задаваме въпроса кой направлява брадатите окупанти на Ректората, които се подиграват с университетската автономия. Да не питаме какво се е случило с шестстотин и няколко преподаватели, които са се подписали в тяхна подкрепа. И да не придиряме на внушения като „Децата ни се борят за нов морал“…

  Впрочем повечето „деца“ са на по 30 години и са залостили като талибани Ректората на СУ. Телевизиите ги отразяват напълно безкритично, защото така изисква „мейнстриймът“. Камерите им предават разгневени тълпи, при положение че пред парламента са се събрали не повече от хиляда души. По-неприятното е, че някои медии умишлено представят организирано събрани политически активисти, както и собствените си служители за лица на гражданското общество. Есетата, снимките и случайно заснетите видеа от „сблъсъците“ с властта обикалят социалните мрежи и се подемат от световните агенции. Пропагандната теза за полицейско насилие се натрапва постоянно, нищо че представлява абсолютна измислица. Преди дни издателят Гриша Атанасов, който засне „нахлуването на полиция“ във Факултета по журналистика и масови комуникации, обясни, че всъщност е снимал няколко униформени лица, които са влезли в сградата, за да отидат до… тоалетна.

  Не, не защитавам правителството, както ме упрекват някои бивши приятели. Възразявам единствено срещу манипулацията. Съжалявам, приятели мои, но става дума за лъжа, която иде да остави впечатлението, че край парламента се разиграва битка с ракети „земя-въздух“, все едно Израел обстрелва „Хизбула“ в Ивицата Газа (по колегата Александър Симов). Младите, умните, красивите и интелигентните просто лъготят, а

  телевизиите ни баламосват

  Пред очите ни се разиграва преврат на едната половина от статуквото срещу другата половина на статуквото (по колегата Веселина Седларска). Впрочем за фалша, опакован като бунт за морал, има само една дума – подмяна. И ако за нещо ме боли, то е заради онези, които искрено вярват, че участват в революция и че тук е възможна смислена промяна.

  • Роси says:

   Факте, Факте… И да го докараш по-дълго от текста на Георги Господинов, пак няма да станеш световен писател като него… Я пОспри малко, пОчини си…

 17. На says:

  Защо говорите за нездрав патос на улицата? Когато милиони хора са гладни, живеят трудно и дори жалко, вие искате да има комунистически патос и да вярват в светлото бъдеще! Моето поколение учеше и му се втълпяваше, че до 1980 година ще живеем в развитото социалистическо общество и в комунизма. Да, за около 2 милиона беше така – комунизъм! Пазаруваха в Кореком, пътуваха из Европа, а за останалите – купони, които раздаваше правителството на Луканов, мизерия и работа, работа на стотинки! Аз искам да имам нездрав патос и подкрепям всички, които са на улицата! Искам политици и управници, които първо да мислят за народа си, за да живее спокойно и да не мисли всеки ден как да купи и какво да избере – хляб или лекарство!

  • OBЕKTIBIZM says:

   Преподавателите от Реформаторският блок, водят за ръчичка студентите конформисти – слагачи. Та тези преподаватели смятат бедните за паразити, и искат да се намалят пенсиите и заплатите в България, но да има за грабене в университетите. Има 70% подкрепа за протестите, но те мислят, че протестите са за големи пенсии и заплати. Ако тези 70% разберат истината?? ЩЕ ИМА ВОЙНА!!

   • OBЕKTIBIZM says:

    Майка ми, пък човекът отгоре, са мислели, че автобусите и влаковете са в подкрепа на студентите, и всички са за големи заплати и пенсии. Като й казах истината, тя се почуди, че студентите не искат високи заплати и пенсии, че ръководителите и преподавателите им искат по ниски заплати, като Георги Ганев от Реформаторският блок, дето казва че младежите са готови да работят за 200 лева на месец, но законът за минимална заплата забранява и обрича младежта на мизерия. Други от реформаторският блок мислят като Ганев, Ралица Ковачева е такава, и смята бедните за паразити. Мога да говоря с дни, и да доказвам с цифри и графики, думите си.

    Десните се стремят към ниски заплати, пенсии, и ниски държавни разходи до 10% от БВП, ПАРИ НАСОЧЕНИ САМО КЪМ ТЯХ. Германия има 45% държавни разходи, Финландия, Норвегия и Швеция имат над 50% от БВП – ДЪРЖАВНИ РАЗХОДИ.

    Минималната заплата в Австралия от 1 юли 2013 година става 622,2 австралийски долара (малко над 600 щатски долара) седмично, съобщава “Интернешънъл бизнес таймс”. Това означава минимална часова надница от 16,37 австралийски долара.

    Увеличението е с 2,6 на сто. То е двойно по-малко от поисканото от синдикатите.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Minimum_wage_law

    01 октомври 2007 г. $ 13,74 $ 522.12 -
    1-ви октомври, 2008 $ 14.31 543.78 $ -
    1 юли 2009 Непроменен Непроменен
    1 юли 2010 $ 15,00 $ 569.90 -
    1ви Юли 2011 г. $ 15,51 $ 589.30 -
    01 юли 2012 г. $ 15.96 $ 606,4
    - за час или седмица

    През това време безработицата пада.

    Българси работник прави 23 670 долара БВП, зает австралиец прави 134 000 долара БВП, РАЗЛИКАТА Е 5,66 ПЪТИ!!??

    Минималното заплащане е 2500 долара на месец, разделено на 5,66, се получава 441 долара на месе – ТРЯБВА ДА Е МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА В БЪЛГАРИЯ!!

    644.39 лева на месец минимална заплата, за България

Leave A Comment "Георги Господинов: За щитовете на беззащитните"