Милена Дойчева: Бесовете български

Полицай носи конфискуваните оръжия на ултрасите - праз и тоалетна хартияПолицай носи конфискуваните оръжия на ултрасите - праз и тоалетна хартия

Милена Дойчева

Да биеш деца е отвратително… Чудя се какво ли чувстват тези “пазители на реда”, които удряха с щитовете си и ритаха с колене протестиращите студенти в слабините? Какво ли казват като се приберат вкъщи? “Татко, как ти мина деня?” – пита едно сънено гласче. “Ами… татко днес наби едни какички и батковци… Спинкай вече, за да пораснеш голям… Тогава татко да те рита и теб в слабините за 3 лева на час”. Това последното може би никой не го казва. Но знам, че повечето полицаи го мислят. Те са изправени пред една чудовищна дилема – хляб или съвест, да нахраня детето или да набия приятелите му… Човек може и да подивее при такъв избор. Работиш за мизерни пари, но ако навириш глава ти запушват устата с ваучер и пак покорно слагаш маската и каската. И пак тропаш с палката по щита и търкаляш по земята кой де свариш. За 3 хляба на час… Съжалявайте полицаите, или по-точно тези от тях, които имат съвест. Те са “малките” виновници. “Големите” са други. Заедно с тялото те бият по душата, а това е по-страшно от всичко. Пред тях няма накъде да се отстъпва.

Снимка: Стефан Стефанов

Момичето на снимката се казва Деси Николова. Ето какво написа тя под снимката в личния си фейсбук профил:

Сред полицаите имаше и добронамерени. Този, който държа за раменете имаше малко кръв по носа, явно се беше ожулил. Видях как пазеше хората и опитваше да спре полицаите да ни бият. Разплаках се и му казах да се пази. Той ми отвърна ”Дръж се. Всичко ще е наред”. Очите му бяха насълзени…

Съжалявам, но нямам как да опиша възмущението си от това, което е написал във Фейсбука си външният министър Вигенин. То обрисува сякаш всичко, което мислят и чувстват българските управници в момента. “Като чета новините – пише той – се сещам за филма “Екзорсистът” – пет месеца гоним бесовете и те все се връщат, за да тормозят България. Не се отказваме, защото вярваме в мисията си – да гарантираме демокрацията, свободата, солидарността, справедливостта, свободната конкуренция в икономиката, социалната отговорност в управлението на държавата. Няма да успеят престъпните сценарии, скалъпени в лъскави офиси, нямаме право да отворим път на агресията и посредствеността”.

Сега да се разберем първо кои са бесовете. Това са падналите ангели, носители на чистото зло, враговете на Бог, на всичко честно и светло. Това са тези, които правят всичко възможно, за да отведат хората от Бога и да ги заведат на вечни мъки. И ето, според Вигенин, българските деца са „бесове”… Децата като Божии врагове в очите на един млад социалист.

Преди няколко дни, близо до блока, в който живея, чух случайно разговор и се втрещих. Пред мен вървяха две възрастни жени. Едната каза: “Най-големите врагове на държавата са нашите внуци!” “За съжаление, е така”, отговори й другата. А аз си мислех, че най-голямото престъпление е да вкараш културата на омразата в душата на човека, дотолкова, че да възненавиди и децата, и внуците си заради тебе.

И все пак Вигенин заслужава достоен отговор, защото той в определена степен е прав. Ситуацията наистина прилича донякъде на филма „Екзорсистът”. И нашият народ вече 70 години се чуди как да изгони бесовете от тази страна и да вразуми техните служители. Може би дори агарянското робство не е нанасяло такива щети върху морала на българите, върху неговата вяра. Ето какво: служителите на бесовете взривиха църквата „св. Неделя” и я потопиха в кръв. И това беше пак по уж справедливи политически причини. Бесовете ненавиждат църквата. Те вдъхновиха нечувано гонение срещу нея. И тогава пак в името на политическата свобода и солидарност бяха убити стотици свещеници. Искате ли да знаете как?… В спомените си Васил Янчев, 19-годишен политически затворник в Пазарджишкия затвор, разказва за последните мигове от живота на отец Георги Атанасов от с. Драгомир, убит на 7 октомври 1944 г. в затвора: „…Монахът бива най-жестоко ежедневно измъчван. Той бива язден като магаре, дупчейки го с нож, скубейки брадата му. Разпъваха го на кръст. Принуждаваха го да носи дървения кръст, като му се подиграваха: „Попе, къде е… Бог, защо не дойде и ти помогне!” Мъченията и страданията на свещеника са страшни и отвратителни… Преди да бъде убит, убийците изрязват с нож пръстите на ръцете му, един по един…Нещастният поп…!” Такава е съдбата на още много свещенослужители, изчезнали безследно, разстреляни или Бог знае още как мъченически завършили живота си.

Но това не е всичко. Бесовете особено много ненавиждат Тайнствата, които тези духовници извършват. Мразят ги, защото знаят, че чрез тях хората се спасяват. Затова точно зад „лъскави офиси” (или като там им е било името тогава) е скалъпен пъклен план – на всички Тайнства да се измисли граждански ритуал-менте. Така че хората да търсят обреда, но не и Божията милост зад него. Да живеят и да умират без Бога.

Бесовете и сега ни настройват един срещу друг – студенти срещу полицаи, едни българи срещу други българи. Но най-много се радват, когато полицаите ритат децата си в слабините… Когато „екзорсисът”-социалист „сипе жупел” срещу децата-„бесове” на тяхна територия – в социалната мрежа, докато „екзорсистите” с каски ги гонят с ритници от знаково място – между храм-паметника „св. Ал. Невски” и Светия синод. За назидание на църквата – под носа й стана демонстрацията как се бият деца-„бесове”, докато камбаните мълчат…

Но и това не е всичко. Думата дявол означава клеветник. Затова беше създадена цяла държавна машина на клеветата и къде с насилие, къде с примамки повечето хора са склонявани да станат носители на тези култура на клеветата.

И така и до днес. Сега от време на време виждам продължителите на това бесовско дело в храмовете. Смутени стоят пред иконите. Сигурно дават дарения и купуват големи свещи, малко преди да наредят на полицаите да бият децата. Христос казва: „Горко вам, задето зидате гробници на пророците, които вашите бащи избиха, с това свидетелствате за делата на бащите си и ги одобрявате, защото те избиха пророците, а вие им зидате гробници”. За какво ли се моли човек, който мисли децата си за бесове?…

И ние гоним бесове. Отдавна ги гоним. Гоним ги, а те все се връщат, обновяват се, преименуват се, но зад всичко надделява жлъчният им глас: „Яжте морал”… „Моралът е абстрактна категория”… „За мен пък морално е да съм на власт”. Евангелието пише, че всяка власт е от Бога. Значи, казват си: „Мога и да бия, мога и да хуля Бога”… Така бесовете четат Евангелието… Узаконяват чрез него богохулството. А после е лесно – след всяка свободна мисъл може да се плати на клеветници, които да я оклеветяват, да осквернят всичко, да го направят двусмислено. „В лъскав офис ще предложим Пеевски, а който после попита КОЙ го е предложил, ще го обвиним в нашия грях” – офисът вика дръжте офиса.

„Гоним тези бесове, а те все се връщат”… Не 5 месеца, Вигенин, а 70 години.

И още едно изказване – този път на близкия до Вигенин – Станишев (или Вигенин е близък до Станишев, не знам). Той каза, че протестиращите били „ултраси”. Просто друга терминология. Станишев е малко по-прикрит. А отец Васил от Железник и той ли е „ултрас”? Този Божи служител, който дойде разплакан на площада и молеше полицаите да бият него, но не и децата. Защото му било мъчно за тях… И той ли е бяс, бе Вигенин? Най-добре е да го оклеветите, както св. Йоан Златоуст – сега сме в дните около неговия празник. Както всички добри Божии служители.

В заблуда сте. Този Който дойде, за да Го биете, не беше отец Васил. Беше Христос. Той винаги прави така. Същият, който каза, че каквото сте сторили на едного от тия малките, на Него сте го сторили. Вашите духовни дядовци Го разпънаха, вашите духовни бащи разпъваха свещениците Му – сега е ваш ред. Вие си мислите, че други като отец Васил няма. О, има и още как. Но дори и да няма, Христос казва, че ако учениците Му млъкнат, камъните ще заговорят. Едно само ви спъва – Христос победи веднъж и завинаги царството на бесовете. Всички техни служители са обречени. Битият Христос възкръсна. И ако види желание за промяна е силен да възкреси и този народ. Време е да забият камбаните… Както при службата за възкресяването на Лазар!

Още текстове от Милена Дойчева:

Гримът на порока

Защото ми пука…

Спиш ли?

Сиромашията на успелите

Генерална репетиция за ада

Гузният поглед на телевизиите

QUO? НЕ!

46 Responses на “Милена Дойчева: Бесовете български”
 1. spirit says:

  Гледали ли сте сериала “Живите мъртви”, чийто четвърти сезон тече и в момента? Гледахте ли събитията пред парламента вчера /12.11.2013г./ и особено вечерта? Открийте приликите. Във филма остатъка от все още сравнително нормални хора са принудени да се затворят зад телените огради, които са дърпани от бродещи, поразени същества /е, не са красиви, интелигентни и умни/. Няма начин да накараш бродещите, безмозъчни същества да се откажат от дърпането на преградите. Тяхната цел е да превърнат малкото останали нормални хора в безмозъчни същества, като тях.

  При протестите се наблюдават същите процеси – ако в някоя точка се вдигне повече шум, веднага останалите бродещи протестъри попълзновяват натам.

  Дотук с приликите.

  Разликата е, че ние все още сме мнозинство в сравнение с бродещите герберски и реформаторски орди и не трябва да позволим да ни превърнат в такива, като тях. Между другото, ако две личности се оттеглят от политиката, разделението на нацията ще приключи и бродещите ще се приберат. Познайте кои са те? Единият е назначил другият, а преди време двамата заемаха най-висшите постове в държавата. Единият все още е действащ. За съжаление. За съжаление сатрапа Сталин се оказа прав – “есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы”. Като казвам “няма човек” – не във физическия смисъл, разбира се.

  Журналист съм от 20 години, но не си спомням да съм присъствал на такава огромна подмяна на действителността. Всъщност, последната, за която се сещам, беше от 80-те години – когато Кеворкян правеше „Всяка неделя“ по времето на соца, провеждаха се Олимпийските игри в Лос Анжелис, но по телевизията не казваха и дума за това.Защо казвам, че вчерашният ден е подмяна? Защото в телевизиите бяха насложени само две тези: едната, че е имало полицейско насилие, другата – че това беше спонтанен студентски бунт срещу правителството на Орешарски.

  Новината беше представена именно така и в световния обмен. Всъщност, вчерашният ден се случи благодарение на организацията на ГЕРБ, на няколко много добри пиари, които видяха, че не могат да съберат изключително много хора пред Народното събрание – както се случваше в края на 90-те години на миналия век.

  Вместо това те събраха около 500-700 души, които обаче бяха доста активни и които търсеха провокации с полицията – видях го с очите си, защото минах оттам. Нямаше никакви тълпи пред Народното събрание, нито помен или намек за това, което се случваше през 1996 и 1997 година.

  Защо беше нужна тази дандания вчера? За да се направи снимка, която да обиколи световните агенции. И ето: виждаме я във в. „Дневник“, който е препечатал скрийншоп на страницата на Би Би Си. На фотоса виждаме младеж, който прилича актьор от евенгелистки филм за живота на Исус – с цепната вежда отгоре. Снимката е на фона на храм-паметника „Ал. Невски“. Красота. Мечта за всеки журналист.

  Същевремнно, докато се счупи тази глава, вътре в Народното събрание Красимир Велчев излезе с декларация, че полицията отвън извършва насилие. А Бойко Борисов се обърна към народните представители и призова Орешарски да подаде оставка, защото „окървавил“ протеста.

  Телевизиите не престанаха да бълват цяла вечер пропагандната теза за полицейско насилие. Всъщност такова нямаше. Отново казвам: нямаше дори и 1000 души около Народното събрание.

  Тук искам да цитирам част от редакционния коментар на БГНЕС: „ГЕРБ унищожи и студентския протест. На 4 септември ГЕРБ унищожи гражданския, а на 12 ноември – и студентския протест. Организираните от ГЕРБ екстремисти пред Народното събрание през вчерашния протест на практика убиха и студентския протест.

  Безредиците бяха идентични като тези от 4-ти септември. Тогава докараните с автобуси и камиони “свободни електрони” от ГЕРБ бяха въоръжени с вериги и се опитваха да щурмуват парламента.

  Във вторник вечер сцените бяха същите. Същата бе и целта – събаряне на законодателната власт.“

  Впрочем, снощи точно в 19 часа започна насилие пред Народното събрание – провокирано не от студенти, а от докарани агитки, това беше очевидно. Там имаше не повече от 200 души – говоря това като очевидец.

  Защо в 19 часа? Защото тогава започват централните новини на големите ефирни телевизии Би Ти Ви и Нова. Те разбира се, се включиха пряко от площада пред Народното събрание – без да дават обаче общи планове.

  Това беше много съществено. И е много съществено за показването на всички протести от последно време – за да несе види колко малко са хората.

  А снощи, когато човек си пуснеше телевизора, оставаше с усещането, че се случва нещо като онова в Румъния през 1989 година. Казвам това, за да подчертая виртуалната природа и същност на този протест.

  А какво полицейско насилие съзряха колегите, може да се види от множество кадри в интернет, както и във репортажите, излъчени по време на „протестите“.

  • Toro says:

   Осем дни да пишеш, не можеш да напишеш нищо, което да хване за сърцето като тази девойка, дето го е написала на коляно.

   Милена, респект. Пиши, това ти е орисано.

  • Toro says:

   Спирит, това, че си журналист от 20 години е трагедия! Да беше копал картофи щеше да заслужиш моето уважение, може би.

  • Камелия says:

   Спирит, пет реда прочетох и бяха достатъчни, за да спра. Разбрах какво ще последва … Това, че пишеш добре, не означава, че си достоен човек. Свинксът няма човешко достойнство, макар да стои достолепно пред пирамидата … Просто използваш добре инструмента за производството на заблуди. Надявам се, че ти плащат добре.
   Не зная “ние” кои сте, но смея да вярвам, че не сте чак толкова много. Вие, равнодушните, чието спокойствие нарушават децата ни, предполагам, че имате свои деца … Не ви пожелавам да видите сълзи и кръв по лицата им и кубинки, стъпили на главите им.

   Бъдете щастлив и пазете сърцето си от вълнения.

   • Били says:

    Не,не пише добре.Ако имаш предвид талантливо.Гювеч.Комунистическата пропаганда оставям настрана.

  • Lubomir says:

   Не журналист, боклук си от 20 години, продажен при това!

  • иии says:

   Спиритчоооо, на “Позитано” ли ти казаха какво да напишеш? Нямаш ли очички, не виждаш ли какво става в държавата? Какъв ГЕРБ видя, какви “лоши” демократи? Следващия път с какъв псевдоним ще загатнеш за дългата ръка на ЦРУ в намеса във вътрешните работи на България, или гадните евро-посланици от Германия и Франция ще са на “журналистическото” ти перо? Наивно оомунистче ли си, родителите ли ти са били такива и са ти промили мозъка, плащат ли ти за да пишеш глупости – не знам… Но си смешничък, жалък … и вече противен :(

  • Анализатор says:

   “…Журналист съм от 20 години…”
   Какъв журналист си ти бе? От продажните ли? За колко сребърника се продаде на комунистическите дяволи?
   А текста на Милена е силен и завладяващ! Написано с талант! Защото във фокуса е поставена жестоката истина за България.

   • Тиквена Мутра says:

    КОЙ е платен от Бойко, КОЙ? КОЙ? КОЙ? КОЙ е платен от Бойко, КОЙ? КОЙ? КОЙ?
    КОЙ е платен от Бойко, КОЙ? КОЙ? КОЙ? КОЙ е платен от Бойко, КОЙ? КОЙ? КОЙ?
    КОЙ е платен от Бойко, КОЙ? КОЙ? КОЙ? КОЙ е платен от Бойко, КОЙ? КОЙ? КОЙ?

    • Били says:

     Добре ли си? Само не се притеснявай!

    • Lubomir says:

     Ти не си тиквена мутра, ти си тиквена глава, а мозъка ти е тиквен сок, пародия на плашило си ти. Скрий се миризлива мутро, че да не ти изтече сока :)

   • grade says:

    Писано е добре от Милена…да. Затова е изсипана толкова много злъч от човека без спирит.

  • nasb says:

   Инструкциите на “Позитано”: Казвайте, че битото момче май не е добре с главата :)
   http://offnews.bg/index.php/266842/instruktsiite-na-pozitano-kazvajte-che-bitoto-momche-maj-ne-e-dobre-s-glavata#comment-209040

  • Митака Б says:

   Прав си за зомбитата, ама за наше шастие заразата е изолирана в една сграда в столицата :) срещу коня

  • Били says:

   Изветряла комунистическа чутура.

  • Lyudmila says:

   Здравей, spirit!
   Интересно ми е как са те кръстили майка ти и баща ти? Защо криеш името си с достойнство?
   Интересно ми е още, дали твоят “spirit” има мир и покой поне нощем?
   Всичко най-добро!

  • Пацо says:

   Боклук! Повече няма какво да добавя…

  • Маня says:

   Лъжеш, подлецо.

  • една луда! says:

   Спирите, до вчера не знаеше правилото за интервал след точка и запетайка, а днес се извъди журналист от 20 години. То комунягите сте най-добри в краденето и плагиатството! Ама… Хубаво си заработваш хонорарчето. Сигур е доста, та затуй се трудиш толкова яко и неуморно. Ужас и безумие!!! И срам и позор за такива като теб, дето дори не могат да осъзнаят кое е правилното. Но пък да знаеш, че има Бог и той ни гледа отгоре. От друга страна, като се замисля, то кой ли тук те бръсне за слива?!;) Жалък си, доста даже. Поне се скрий в дупката, от която си изпълзял. Има и една Поля тук. Заблудена и тя като като теб. Да споделя, че сте чудесна двойка!! Но да си дойдем на думата.. Поздрав и уважение към Милена Дойчева. Развълнувана и разплакана след прочита.

  • Мъка... says:

   Лекувай се!

 2. Тиквена Мутра says:

  ПрочетЪх първото изречение, и дотук. Като не ги закачат, орките били “революционери”, ама като видят дебелия край, изведнъж се превръщали в “деца”. Тука и смяна на дилъра няма да помогне. Белото си е некачествено.

 3. gad says:

  Лъжец си ти. И Сталин ще ми цитира, хаха. Жал ми е за теб.

 4. byrobocop says:

  А защо никой ама никой и нито една медия не запита тези вече 153 – 4 дни охраняващи тази лумпенизирана тълпа протеституиращи полицаи какво им е да удържат напъните на разруха и погром
  какво искате София да стане цялата в руини ли
  а после кой отново ще възстановява и от кой джоб ще се вземат парите за това
  Тръгнали една шепа надрусани и малоумни лумпени да рушат и да събарят

  • Били says:

   От твоя джоб естествено.Няма винаги ние да плащаме за вашите бандитски домогвания.

   • Били says:

    Адаш Били, не е правилно да пишеш с чужди никове… А именно с моя “изветряла комунистическа чутура” не е в моя речник. :)

    • Били says:

     Зависи от гледната точка.Според мен ти пишеш с моя ник.Жалко,че в речника ти няма гореспоменатите епитети.Те описват най точно екземпляра.

     • Били says:

      ок, тогава аз ще го сменя с “Били деца”, за да не ни бъркат :)

 5. Петър Николов says:

  Милена, точно така! Не обръщай внимание на дребните, продажни душици, дращещи тук и другаде!

 6. Калоян says:

  Нашите тумори, пардон…органи на реда, са “кучета”, които подлежат на насъскване, хора подписали договор с дявола, в който се съгласяват без резервно и без мненийно да изпълняват команди.

  Не съжалявайте полицаите! Те са тези които осъществяват поръчаното престъпление в действителността, без тях политиците са нищо! Не съжалявайте полицайте, те не са пред дилемата или да изгубят работата си, или да бият, те продават родината си за тия 3 лева на час! Това не е просто въпрос на безисходица, това са хора които са еквивалент на поробители! Без тяхната помощ тираните, не могат дори да мечтаят да са такива, каквито са и да правят това, което правят!!!

 7. Mun4o says:

  Другари коминтерновци, наистина ли ги мислите тези нещица или ви е кеф/ подобно Вигенин и Станишев/ да ви псуват?БРАВО, Милена!

 8. Тато says:

  Спиртен си ти,за спирит можеш само да мечтаеш. Браво , Милена.

 9. Снежка says:

  Милена, за мен беше удоволствие да прочета вашия текст! Споделям мнението ви за “бесовете български”, най-вече защото знам от разказите на баща си до какви гадости са стигали комунистите в четирите комунистически концлагери, в които е лежал! Той казваше, че те далееч надминават германския концлагер, от който е излязъл през май 1945: за комунистическите режими не е достатъчно да убият несъгласния с тях – те първо го смазват психически, стремят се да му отнемат всичко човешко и чак тогава го унищожават физически! И сега отново нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили!…

  • Веселин says:

   Абе SPRIT ти да не си събудения дух на Сталин, Ленин и Хитлер в едно цяло??? То бива , бива демагогия , но твоето май бие всички рекорди. Явно добре си усвоил, за 20 години, занаята да лижеш задниците на комунистите за жълти стотинки. Не те ли е срам да пишеш изобщо под текта на Милена?! Но комунист (или тяхна подлога) срам от бога и хората няма…

 10. Анестезиолога says:

  Страхотен текст, Милена!
  “Време е да забият камбаните… ”
  P.S. А “журналиста от 20 години…” – не му обръщайте внимание, такива като него ще има винаги…
  Интересно само, защо ли си е избрал за ник “дух”, нищо духовно не виждам в него, може би наистина се има за събудения дух на Сталин, Ленин и Георги Димитров едновременно :-D

  • Анестезиолога says:

   Ооопс, ясно – или spirit e Явор Дачков, или умело копира: http://bulgarski.pogled.info/news/49842/GERB-se-opita-da-napravi-prevrat-po-televiziyata
   Ееех, Яворе, Яворе, изглеждаше умен, начетен, образован, навремето баща ми те боготвореше, ама аз си виках “Има нещо потайно – подло в този мъж…” и явно прав се оказах… Остани си в мир и в забрава…

   • Били says:

    Ха-ха-ха, браво бе докторе, как си намерил тоя линк?! Ако това е Дачков… е, наистина тъжен човек. Иначе респект към написаното от Милена!

 11. mechok says:

  “Заедно с тялото те бият по душата…”
  Точно това е. И колкото и любов, прошка, да вложим. Колкото и да не ни харесва разделението, трябва да разберем защо е така. Едно наивно обяснение: за Вигенин – ми той не е българин. Той живее като на гости тук. Отгледан е с най-мракобесните, но добре обработени руски идеи за владеене на света. Повечето от останалите са отраснали така и мисленето им няма как да бъде човечност и любов.
  Просто трябва да измрат с годините. И ние, които ги помним, също. Е тогава ще е различно наистина.
  Съжалявам, ако съм те натъжил Милена, но това е. Иначе евала за статията.

 12. Иван Горанов says:

  Обръщение към господин Станишев и цялото партийно войнство

  Драги Другари,
  Аз, като част от българския народ, съм ви благодарен за епичната борба, която водите срещу дикататурата на Бойко Борисов. Но съдейки по настроението на народа и на колегите от всички университети, мисля че е крайно време да пренесете битката си някъде другаде. Вие нямате място в парламента. Това е институция, чиято идея в основата си е да служи на България и на българите, а вие я превърнахте в арена на егото си.
  Най-любезно ви призовавам това да престане. Няма да се увличам в словестни излияния в това си обръщение, защото това което имам да ви кажа като част от българското общество е ясно и точно.
  ИЗВАДЕТЕ СИ ХИМИКАЛКАТА И ПОДПИШЕТЕ ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!!! БЛАГОДАРИМ ВИ ЗА УСИЛИЯТА, И ВИ МОЛИМ ДА НАПУСНЕТЕ С НАВЕДЕНА ГЛАВА… ЗАЩОТО НИЕ НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ ПОЕМАМЕ НЕЩАТА ОТ ТУК НАТАТЪК!!!
  И понеже знам, че няма да се слушате в призива ми, ще дойда в събота и неделя пред парламент да се срещнем лично и да ви го заявя в очите!

  Иван Горанов

 13. факт says:

  Да биеш деца е отвратително, още по-отвратително е да ги използваш като жив щит …

 14. факт says:

  http://www.glasove.com/ivo-hristov-dokato-dvata-lagera-sa-se-hvanali-gusha-za-gusha-korabut-narechen-bulgariya-potuva-30543

  ” …Много е важно да се разбере коя е олигархичната групировка, която носи общото наименование ГЕРБ. Става дума за първия след 20 г. преход опит за открито тоталитарно управление на страната. Такъв опит имаше при Костов, той не беше доразвит, но вече при ГЕРБ той беше абсолютно демонстриран и това е перверзно съчетание между интелигенцията и либералното общество, от една страна, и подземието, продукт на тайните служби, на българската посткомунистическа номенклатура.

  Това нещо, наречено с нищо незначещото наименование ГЕРБ , поднесено по този начин, получи геополитическа подкрепа по западна линия, и очевидно, щом ти си приятел на Вашингтон, ти си десен, следователно ти си „добър”. Другата групировка, щом е свързана с геополитическите интереси на Русия, очевидно е комунистическа, следователно „лоша”.

  Този тип примитивна дистинкция на социално-политическите сили в страната наблюдаваме в момента. И тъй като действието наречено „спонтанни протести”, този пърформанс, ще отиде към второ действие, както знаете всичко се повтаря като фарс или като трагедия, към нагнетяване на ситуацията с, така наречените, студентски протести.

  - Как можем да си обясним тогава, че протестите, може би не докрай осъзнато, продължават да работят в тази посока – към връщането им на власт?

  - Тук има втора перверзия, аз няма да вляза в този умилителен дискурс за „бъдещето на нацията”, „студентите – нашите деца”. Аз имам претенцията да познавам този човешки материал, цитирам бившия премиер, и ще кажа, че ако това ще ни е бъдещето – „пази, Боже”, ако това е нашето утре, по-добре да сме умрели вчера. Разбира се, има и изключения.

  Поради тази причина тези деца биват употребени по един мръсен начин и аз ще си позволя да се самоцитирам. Това е една отвратителна тактика, която монголите са използвали през ХI век – те са правели жив щит от жени, деца и близки на защитниците на крепостта, които естествено, се страхуват да стрелят по крепостта, което в последствие води до изколването на всички-и живия щит, и тези, които защитават крепостта.

  Такова нещо се случи и в България и аз смятам, че страната влиза в ера на тежки политически турбуленции, което ще доведе до срива на това, което е останало в рамките на тези 20 години като икономическа, социална и институционална инфраструктура.”

  • Били деца says:

   Уважаеми факт, сприт и всички други фенове на Явор Дачков, дали ще ви е удобно да не ни занимавате със себе си и да ни пускате мазни лепезета. Тъпо е. Иначе от самия спирит разбрахме, че не мисли протестиращите за бесове или ултраси, а за живите мъртви. Иначе казано – намира се в някакво междинно състояние между Вигенин и Станишев. Ами… жалко. Дано дет вика доктора верно не си Явор Дачков, че… много тъжно бе…

 15. Десислава Димитрова says:

  Искам да попитам всички, които казват, че е лошо да се руши: Когато на една постройка са изгнили основите, какво ще направите? Няма ли да я разрушите, за да я изградите отново или ще и правите “освежителен” ремонт всяка седмица? Не мислите ли, че е време вече да разрушим тази изгнила система и да се изгради отново?!

 16. Роси says:

  Както забелязвам, “опорните точки” на комунетата включват и интернета. Под прекрасния текст на Милена изведнъж “професионално” се включват червените бесове. Много протести съм преживяла, но тази мръсотия, която тече сега не съм я виждала. Изправят хора срещу хора. Да ме извинява спирита, ама ако се сравняват бройките на протеста и контрапротеста (тъпанарско хрумване отвсякъде), веднага става ясно, че тактиката не сработи… И като видяха разликата в бройките, пуснаха полицаите. Наистина, не ми се мисли какво става в душите на редовите полицаи… Така просто не може. Не може заради европейската ПЕСовска чест на лай… Станишев да се трови всичко. Ще си иде Пецо от Дупница, това е ясно, но защо тази злоба?!?

 17. йеромонах Макарий says:

  Редовете, писани от Милена са онова, което свободният дух изповядва и разглася без притеснение от наказание, без страх че може да се прости с онова, което и молец изпояжда, и ръжда хваща. Това са думите на новото, чисто поколение, необременено от раболепническото мислене на повредената от червената машина застаряла маса. Винаги съм си мислел, че с последователната си политика за осакатяване на подрастващото поколение в учебните заведения и най-вече с подмяната на историческите факти от близкото ни минало, комунистите, социалистите, или под каквато още партия се консолидират след поредния си политически крах, ще постигнат основната си задача, а именно да прикрият делата на дядовците и бащите си, а също и да си подсигурят своето и на техните издънки (разбирай синове и дъщери) бъдеще. Под прикрити лозунги за демократична и социална политика същите хора подхвърлят на забравата всичко онова, което през последните десетилетия правеше от Човека, с голямо “Ч”, пушечно месо, или по договореност просто една малка плътска твар. Сега осъзнавам, че тази заветна за червената система цел би била възможна, но само при едно единствено условие-ако децата на тези атеисти и човекомразци биха възприели поне част от европейските хуманни възгледи. Те, обаче поставят единствено своето благосъстояние над всичко, затова и ясно възприемат делата на човекоомразата като нещо, което трябва да защитават на всяка цена, носешо им печалба и продължават да се облагодетелстват и богатеят за сметка на всички онези нещастни душици, които не са от тяхната черга. Благодарен съм на това правителство, че напълно разкрива същността на комунистическото мислене, дори и на онези, които са имали късмета да се родят малко по-късно. И колкото повече стоят на власт, толкова по-малко ще са заблудените млади хора, които се надяват на някаква социална политика от креатури на атеистичния комунистически режим. БЛАГОДАРЯ ви властимащи!

 18. Димитър says:

  Някак половинеста е стататията…Твърде много изречения свършват с точка, там където трябва да има запетая и “но” след нея…Някак много празно е от другата страна на монетата…Миленка,махалото на българското политическо насилие няма само половин ход…Простичко е…Нали знаеш – освен Никола Петков има и Петко Д. Петков…
  Добре,ОК…Оставка – оставка…А след това ? ОК, няма да са тези… А кой ? Мечо Пух ? Батман ? Чичо Скрудж ?

Leave A Comment "Милена Дойчева: Бесовете български"