Борисов призна пред активисти, че участвал в офшорка (обновена)

Бойко Борисов. Снимка: ГЕРББойко Борисов. Снимка: ГЕРБ

Пред активисти на ГЕРБ в Стара Загора лидерът на партията Бойко Борисов е потвърдил, че е участвал в офшорна фирма, съобщава bTV.

Той е обяснил, че това се е случило през 1994 година, притежавал е една четвърт от компанията, която така и не е функционирала.

“1994 година една четвърт съм имал в офшорна компания, която… тогава всички правеха. 1994 година. Не е работила изобщо. Аз бях забравил. И до ден-днешен… Понеже се обадих, 4-5 години не се бяхме чували, на Цветелина, викам: “Абе ти помниш ли такова чудо?”, казва Борисов.

По-късно експремиерът коментира случая и пред журналисти в парламента.

„През 1994 година съм бил бизнесмен до 1996 година. Имам една четвърт от тази фирма. Събрах симпатизантите и им го обясних. На кой да отговоря? Въобще не е работила. Сега чакам. Говорих с Цветелина да поиска там от адвокатите да покажат до кога, как е работила, има ли транзакции, защото съм убеден, че няма. На тази поредна лъжа, както и за снимките, както и за всичко останало, се оплетоха, ще се оплетат и там”, обясни Борисов.

На въпроса – дали сега ще закрие офшорната фирма, Борисов заяви: „Тя трябва отдавна да е закрита. Просто чакам по тази тема. Аз работя с документи. Да изчакаме няколко дни, ще бъда любезен да се явя пред вас с документи”.

„Една четвърт от една офшорна фирма. Я питайте колко имат тези, които плащат масрафа на всички медии, които са тук”, коментира той. „По това време съм бил бизнесмен. И това е нормално нещо. Ако погледнете дори медиите – в голяма част всички са структурирани на по няколко нива офшорни компании. Това не е незаконно”, посочи Борисов.

На въпрос дали трябва да остане в закона възможността зад медии да стоят офшорни фирми, Борисов заяви: „Трябва да се знае собственикът на медиите. В това отношение ще работим много. Абсолютно сме за на всички лидери да отворят каквито сметки имат, където и по света”.

Обясненията на бившия премиер идват след нападките и твърденията на Николай Бареков. Според бившия шеф на ТВ7 съдружници в офшорката били Борисов, Цветелина Бориславова, която е имала и генерално пълномощно, както и Живко Неделчев и Мирослав Дермеднжиев.

Четиримата са били с равен брой акции. Офшорната компания е имала предмет на дейност внос, износ, търговия и инвестиционно посредничество. По същото време в България е регистрирана фирма със същото име – “Химтекс АД” с 1 милион лева капитал с предмет на дейност търговия на химически и петролни изделия, твърди Бареков.

Регистрираното в Кипър дружество не е подавало финансови отчети за дейността си. За директор на “Химтекс” бил назначен автомонтьор на преклонна възраст, който работел в близост до офиса на фирмата. Самата офшорка пък е била регистрирана в частна адвокатска кантора, като според Бареков в схемата е замесен и бизнесменът Румен Николов. 

17 Responses на “Борисов призна пред активисти, че участвал в офшорка (обновена)”
 1. Мария Иванова says:

  Призна си най-после жалката мишка за мръсния бизнес, ама сега е време и най-после да си подаде оставката!

  • 123 says:

   Kоя оставка точно да си подава?!

  • Анализатор says:

   Жалката мишка си ти! И този, който ти пуска СМСсите с текста. Вероятно Кутев от Поз@срано 20… Признава се вина, а да имаш офшорка не е вина – няма закон, който да забранява създаването на и участието в офшорни компании в съответните страни. Има само дирижирана от бивши комунистически ченгета кампания в българските медии, които демонизират този факт. Но избирателно! За офшорките на Моника, на Мина Костова, на Волен Сидеров, както и за офшорките на червените олигарси се мълчи. А простакеси като теб раздухват страсти за средновековен лов на вещици.

  • Север Изток says:

   Той си я подаде, бе булка, преди 6 месеца някъде :)
   Сега е ред на турците, комунягите и ония малоумници от Батака, ама те се опъват нещо!

 2. viva says:

  Ах, ах, ах, уважаеми джурналя от Офнюз, защо спестихте най-ценното от думите на Вожда Ви:
  “Изобщо, ако някой ме познава, 1994 година – див каратист, какво разбирам от офшорна компания, от бизнес и от финанси?”

  • Л says:

   Е, то това е и основното, той Бойко е искал да се похвали, че е бил див и каратист! Реклама му е майката, да си секси в очите на слепите, а другите думи са за пълнеж само!

 3. наблюдател says:

  “През същата тази 1994 г., когато лидерът на ГЕРБ мята ръце и крака в „диво карате“, е регистрирана най-очевадно престъпната фирма от бизнес историята на Бойко Борисов – „Тео интернешънъл“. В нея „дивият каратист“ е в съдружие с Цветелина Бориславова, Румен Николов (Пашата), Ангел Бончев, Пламен Петров (бивш бизнес партьор на Борисов и настоящ депутат от ГЕРБ) и бургаския кредитен милионер Емил Райков.„Тео интернешънъл“ е уличена в производство на фалшиви цигари в село Крайморие близо до Бургас. Срещу фирмата започва съдебно преследване и за изтеглени и невърнати милиони на Първа частна банка. Делото обаче се насочва изключително срещу Емил Райков, който загадъчно изчезва от България през есента на 2001 г., след като Борисов вече е главен секретар на МВР. ”
  Афера и Бивол

  Я как се навързват нещата… Парите от незаконните цигари през офшорки се перат, не ли? :)

  • Север Изток says:

   +100!!
   Точно така и после местят фабриката във Варненско под закрилата на ТИМ! :)

 4. Тиквена Мутра says:

  Тиквата лъже, че имал черен пояс по карате. Лично неговия бивш треньор Цончо Колев го каза по телевизията в интервю. Бил изключен от клуба и федерацията, защото от страх отказал да излезе на състезание и провалил отбора.

  • Анализатор says:

   Това Лъжец Станишев ли ти го разказа? Или тези, които платиха разпространението на поредната комунистическа лъжа срещу Бойко. Аз пък съм го гледал на състезание – добре се биеше.

 5. Димитър Великов says:

  Каква стана тя?
  Имали сме Прайм-министър с офшорки! Че и нарушил закона, не е декларирал това при встъпване в длъжност!
  ЛорТе, къде си бре? Ще се изправиш ли сега пред този банкянски титан на мисълта да му кажеш лично в очетата – “Ти си лицемер и внекадърник, ЯЖ ми рязания меч!”? А хафте-лорТе?

  • Анализатор says:

   Дръгливо магаре атакистко! Да имаш офшорка не е престъпление. Няма закон, който забранява учредяването на офшорна компания в съответните страни. Сума ти народ участва в офшорки – на Моника например и изгоряха 12 млн в кипърски офшорки. Твоят кумир, неврастеникът Волен има цели 4 офшорки на Сейшелските острови. По света никой никого не заклеймява, че бил имал офшорна компания. С изключение на комунистическите тъпанари в България. Които се чудят как да цапат. Евтини пачаври, напоени с червена злоба!

 6. Tedi says:

  Естествено, че ще признае !!!

 7. ЗИД says:

  Така, така… през онези славни години на началото на прехода доооста неща са се регистрирали и офшорките са най-малкия проблем! :D

 8. Петър Николов says:

  Гиди магарета партийни, вий не разбрахте ли, че всички досегашни са един дол дренки и всички само лаят за да им се вързвате вие, михлюзи с михлюзи, да се хващате за косите и така да ги оставяте да правят каквото си искат. Не осъзнахте ли, че това не са ви любимите футболни отбори, че с такава страст да ги защитавате и да си затваряте очите пред издънките, да оправдавате загубите със съдията – педераст и т.н.

  Събудете се, ей! Ново време идва!

 9. баба Илийца says:

  Задачката на Бареков е периодично да хвърля по една лай..на бомба срещу Борисов.Хубаво е ,когато се окаже,че просто лъже,както е в случая със снимката,да заставят този мутант да се извини и то в толкова телевизии,в колкото е лайномелил.Ще му се наложи доста да обикаля.Но целта е постигната – непрекъснато да се отвлича вниманието от личността на спонсора му Пеевски и да се насочва встрани от него.И каква по-голяма мишена от Бойко, и некадърник ще го уцели.

Leave A Comment "Борисов призна пред активисти, че участвал в офшорка (обновена)"