Николай Фенерски: Дудуков, Нешка и Главния – разкази от Централата

Николай Фенерски Николай Фенерски

- Дудуков – каза един властен глас по телефона – след оперативката ела в кабинета ми.

- Разбрано, господин Главен! – Отговори лицето.

На седмичната оперативка сътрудниците от екипа обсъдиха предстоящите задачи – продължаване на националното турне на „Територия с цензура“ в Харманли, Мъглиж и Никопол, привличане на други популярни лица от шоубизнеса и евтини, но запазени до момента, политици от втория ешелон на парламентарно представените партии, както и от отпадналите, но бивши участници във властта. За всеки един трябваше да се поиска разрешение за привличане от Централата и тая точка я приеха отделно. Екипът се състоеше от няколко специалисти по връзки с обществеността и двама официално спецове по модераторско майсторство, но всъщност спуснати отгоре ушенца на Главния. Нешка не присъстваше на оперативките, тя в действителност беше старшият ръководител на операцията и Дудуков й докладваше директно, като тя държеше независима връзка и с Централата. Йерархия съществуваше, но в определен момент гледната точка беше на всеки срещу всеки и никой не можеше да е сигурен в конфиденциалността на никого – такива са правилата на организацията, откакто съществува… Ще станат вече над седемдесет години.

 Дудуков пристъпваше от крак на крак като стресиран новобранец и нямаше нищо общо с нахакания си образ от екрана. Главния не го викаше често, а и тонът му някак си го притесни. Дудуков ги долавя тези детайли, вече не е в първа младост и понатрупа опит… Някой ден ще се изкачи по стълбичката. И ще стигне нивото на Нешка поне… Сега обаче трябваше да се гъне и усуква, за да доказва ефективността си. В Централата ползваха научни измервателни методи за тая ефективност и не му вярваха, разбира се, но Дудуков бе убеден, че с правилно отношение и с много старание ще успее да свърши задачата, за която се захвана неотдавна и на службата, за която беше подписал доживотен договор.

 Главния седеше зад бюрото си и гледаше невъзмутимо пред себе си, само в една точка, без да отклонява воднистите си очи към лицето.

 - Дудуков, седни да поговорим. Кафе няма да ти предложа, ще бъдем делови. Няма нужда да ти припомням длъжностната ти характеристика и условията, при които сключи Договора с нас. Само за нуждите на разказа, който пише някакъв бастун, ще спомена, че ние инвестирахме в теб значителни средства. И надежди. Спомни си Щатите, където те пратихме на специализация, спомни си Сен Тропе, където ти уредихме почивчица или джипчето, което ти купихме, знаеш, че после пуснахме и снимки из медиите, напълно съзнателно, всъщност. Имат ефект такива снимки, в най-анархичните години, когато още реорганизирахме учрежденията си, показахме на гладните зрители един наш мазен банкет… Както и да е. Има още да се учиш. Сега да те попитам, имаш ли действителна представа за това как му викат – рейтинга, реномето ти сред публиката?

 Дудуков се повъртя в креслото, сякаш му е неудобно, и се замисли за две секунди в какво направление да бъде отговорът.

 - Господин Главен, знам, че изразходваните средства за кампанията „Територията с цензура“ не са малко. Имам поглед върху бюджета и осъзнавам, че проектът е сериозен. Но съм уверен, че след няколко месеца ефектът ще се усети. Не вярвам на разни интернетски глупости, че народът ме мрази, в интернет си пишат, каквото искат, за съжаление…

 - Не, Дудуков. Не си прав, моето момче. – Прекъсна го рязко Главния. – Ние тук боравим с факти, както се казва. И фактите са, че ако всичко зависи само от теб, на изборите за персоната ти ще гласуват нула цяло нула, нула, нула един процента, демек само баба ти. Публиката те смята за противен, в това бъди сигурен. Но ние нямаме намерение да изоставяме започнатия проект и виждаме перспектива в теб. Ти ще бъдеш новият премиер, вече го обявихме в сайта на другото наше момче. Нали знаеш, че се забавляваме да им казваме предварително какво ще стане. Между другото, вие двамата с нашето момче нали се срещате, за да стиковате действията? За бюджета не мисли, всички политически харчове са жълти стотинки за нас. Нешка е тази, която засега вдига летвата. Ще се присъединят и други. Уредили сме вече, планирано е, не се безпокой. Извиках те, за да ти кажа да се стараеш повече по тези концерти. Турнето върви според очакванията. Но искам лично от теб да бъдеш по-скандален и рязък. Бъди краен. Обвинявай, изобличавай, давай надежда и обещавай! Умееш го, просто бъди още по-усърден.

 - Благодаря, господин Главен. – Дудуков не знаеше да се гордее ли или да се страхува от тези напътствия. С Главния никога не се знае какъв е крайният замисъл.

 Главния направи пауза. Дудуков си помисли, че вече трябва да се оттегли, но чакаше знак, че срещата е приключила. Тогава си припомни с прималял от радост стомах оная клауза от Договора, в която се описваше какви ще са личните му възнаграждения през годините за изпълнените задачи. Съзнанието му игнорираше допълнението към тая клауза, че всичко, каквото са му дали, може да бъде взето обратно с един малък жест и че отговаря и с живота си за изпълнението на задачите. Знаеше, че вече им служи. И вярваше, че ще преодолее тези няколко години до преподписването на нов договор на друго ниво. Такъв, какъвто има Нешка, например. Там вече отговорността е само с живота, не и с материалните придобивки.

 Но Главния прекъсна сладките му мечтания:

 - И още едно нещо, Дудуков. Новината, която ще съобщиш утре: поръчан си за елиминиране от ББ и ЦЦ с помощта на техните престъпни маши. Имаш информация за това. И съответно ще се движиш със засилена охрана.

 - Тъй вярно, господин Главен. – Дудуков си отдъхна, това значи било.

 - Има още доста варианти и ходове, не се безпокой. – Главния постави точка на срещата, като стана от креслото си и се загледа през прозореца с гръб към подчинения.

 - Господин Главен… Архизлодей, – в прилив на подлизурство изрече цялото име на началника си лицето. – Разрешавате ли да посвиря на дудука? Искате ли да ви позабавлявам?

 - Не, моето момче. Нямам време сега. Друг път. Ти си добро момче. Далече ще стигнеш.

 * * *

 В отдела „Евристика и прогностика“ на бившата така наречена служба ДС, към днешна дата организация без име в обществото, наричана от своите Централата, без съмнение подобни разговори се водят. Без съмнение, ако Дудуков можеше да се погледне в огледалото, щеше да види ето това:

puppet

 Жалко е за друго. Всички държави по света се управляват от ръководители в сянка. Но тъпото в този случай е, че да се продадеш за пет стотинки ръждави, па макар и такива пет стотинки, които ще подсигурят благоденствие и на внуците ти, е дълбоко лична драма. Едно жестоко лично пропадане, с което тоя нещастник в близките месеци ще занимава целия изстрадал български народ. На Територията такъв народ все още живее. И това не е прогноза, а само констатация.

32 Responses на “Николай Фенерски: Дудуков, Нешка и Главния – разкази от Централата”
 1. Wili says:

  Не бях чел скоро подобна тъпотия. Явно господин Факелски е бил стажант във в.Дума. и много добре е изучил е тънкостите на омаскаряване на класовия враг.

  • Betz says:

   Wili боли ли,хах…?

   • -10 says:

    Питаш, защото знаеш от опит ли?

   • Сит Лорд says:

    Фенерски е сеирджия. Нарочно е пуснал тоз матрял за да настърви катебейчетата и да гледа бой с кучета в дупка. Холиуор да разрази. И прав се оказа – скачат хахаха. Сега старият ситски лорд включва лазАрния си меч и почва да сече :)

  • Сит Лорд says:

   Абе според мен Дудука в риъл лайфа е още по безгръбначен ама нейсе…

 2. копелето says:

  Много силни разкази!

 3. -10 says:

  Жалко е за друго. Всички държави по света се управляват от ръководители в сянка. Но тъпото в този случай е, че ….
  ——–
  Това е достатъчно да си направиш извода за моралните достижения на текстописеца. Абе, навсякъде е така, ама видиш ли при нас било още по-така! Каква е мярката и кой я определя господин текстописец? Вие ли решавате онова навсякъде, че е по-добре от нашето?

  • роско says:

   Ами да ти кажа – навсякъде от Словения нататък е по-добре от това нашето.
   Да не говорим за Дудуков. Тоталното недоразумение.

 4. merypoup says:

  Един забавен прочит на действителността ;)

 5. Oscar says:

  Една статия с много истини тук: http://e-burgas.com/archives/58428

 6. stilian says:

  Поздравления за автора. Добър художествен материал е спретнал. За съжаление нещата са такива, каквито ги е описал. Вероятно и героите не са измислени а са реални.

 7. Bastor says:

  За жалост – много добро и вярно.

  Бареков винаги си е бил ку*вичка. ;)

  ПП Ако влезе в парламента, тоя боклук, направо викам да ходим си търсим късмета.

  • Анестезиолога says:

   :-D Не съм съгласен: ку*вичките са готини, като бях по-млад доста ги харесвах (а и те си ме харесваха). А Бареков е гнусна п*тка, ама в смисъла на “утвърден, обикновено мъжки, характер”, а не в смисъла на жаргонен израз за “женски външен полов орган или на латински вулва”, в който няма нищо обидно…

 8. Поля says:

  Всъщност, кучетата си лаят, керванът си върви.
  Жалко, че Дудуков е част от този керван и то с тенденция да излезе с доста депутатски гърди напред, колкото и да е оплюван и осмиван. Дали благодарение на кукловодите или благодарение на себе си, в случая е без значение. Цялото представление свири на тънката струна на българина и само идиот или профан в политиката не би го забелязал. А това дава резултат. В проценти. И докато претендиращите за свестни се чудят кого и какво да оплюят, но без да мръднат от площад Независимост и този пред Народното събрание, жетварите като Дудуков режат и връзват сноп подир сноп от наивни хорица, жадни някой да им обърне внимание, та макар и бутафорно.

  А вие си го плюйте Бареков, само дето неговите PR-и са доста по-добри от тези на протестиращите, в т.ч. и студенти (е, те са едни и същи, де). Политиката, като всяка останала стока, се продава и който не може да я поднесе в подходяща опаковка на купувачите, фалира. После и години да мрънка и вдига плакати пред главната политическа борса (НС), файда нЕма. И нЕма и да има, ако не се научи да си продава стоката.

  • Yoana says:

   естествено, студентите си нямат ПР-и, защото те са истински и се представят такива, каквито са :)

   • Поля says:

    Сериозно? :D

    Затова ли не само PR-ите на протестърите са ката ден при тях, ами и всички телевизии (с изключение на 2-3) се опитват да обсебят с окупациите им вниманието на зрителите във всички най-гледаеми часове? Щото сами се представят?…

    Но да приемем, че е така :) . Тогава да им закрият специалностите по PR и социология, щото явно и видимо нищо не научават в тях :)

    • Пацо says:

     Поля, да познаваш в Бг-то някой “специалист” по PR и социология, който да е станал такъв по призвание?

 9. Кайзер Созе says:

  F$ck-е-love аkа. Факелов колко пари взе за да напишеш тази тъпня? Извинен си предварително глада е по-силен от тока.

 10. Yoana says:

  Браво, много интересно! И колкото повече честни граждани изразяваме подкрепата си за талантливите автори, толкова повече ще неутрализираме троловете!

 11. Black Wolf says:

  Предпочитам все пак неща в стил “Резерват Северозапад”. ;)

 12. Север Изток says:

  Много силно, тъжно и вярно.
  Браво, Фенерски, пак напипа нервното окончание, затова червените тролове плюят отново тук! :)

 13. Теди says:

  Всеки човек е една вселена! Благодаря на Фенерски,че имам възможността да се разходя из неговата – винаги е в 10-ката и винаги ми е безкрайно интересно ! И както казва ,,Север Изток” – ,,Браво, Фенерски, пак напипа нервното окончание, затова червените тролове плюят отново тук! ” Единственото,което ми липсва е говора от северозапада,но прекрасно разбирам,че нямаше да се впише тук.Още веднъж – БРАВО , Николай ! :)

  • Анестезиолога says:

   Напълно съм съгласен – реакцията на “червените тролове” винаги е много показателна, а в случая май ги заболя доста (:-)

 14. Бай Асен says:

  Кой? Кой е Архизлодея?

  • Бай Ганьо says:

   БКП и нейните производни,бе Бай Асене,са Архизкодея, всеки ден ме изненадвате, как може да им вярвате, не знам какво е това ПИАР, на 44 години съм никога не съм гласувал, защото отдавна съм разбрал, че всички са комунисти.

 15. зорница says:

  Истинска антиутопия. Дай Боже внуците ни да мислят че е фантастика, ако го четат след време.

 16. Весела says:

  Ей хора, спасението ни е да се държим здраво за “белия свят”, защото нашият тука си е по-черен от дявола и точно толкова полезен. Каква станА тя – европейски разузнавателни служби излОвиха крадеца Бисеров да точи парички, а нашите служби си чоплят носа . Гръцка полиция от градчето Орестиада за отрицателно време залавя криминален престъпник алжирец, дето нашата полиция се е пребила да го търси, а той на косъм й се изплъзва. Била съм в това градче и знам, че то не е по-различно от Бела Слатина да речем. Ма кога редови полицай от Б.Слатина ще залови престъпник – ми никогиш. И не защото не може, а защото НЕ ЖЕЛАЕ, защото не е сигурен в покровителите му и защото е ама на 100% сигурен, че на конец потърпевш ще бъде полицаецът, нежели престъпникът.

 17. Стефан Либертов says:

  ДР. Нефелски, службата в полза на най-тъпочелата и неинтелигетна част от българския политически цирк , която за три години половина доопоска страната, е, нежно казано, недостойна служба. Вземете пример от Деян Енев – той с нито едно писание не обслужи посочените властолюбци, напротив. И знваете ли защо? Защото има безспорен талант. Изводите си направете сам. Мислещите четящи са наясно отдавна.

 18. dsc says:

  дудуков и ” уили”да не са едно и също ‘лице”?- щото знаете какво значи Уили на американски енгилизки жаргон….малко кренвиршче, така де, онуйти…..

Leave A Comment "Николай Фенерски: Дудуков, Нешка и Главния – разкази от Централата"