Обама нареди разследване заради скандала с подслушването

Барак Обама Снимка: EPA/БГНЕСБарак Обама Снимка: EPA/БГНЕС

Американският президент Барак Обама нареди проверка в Агенцията за национална сигурност заради скандала с подслушването, съобщи Ей Би Си.

Тази проверка е необходима, за да се покаже, че електронното разузнаване в рамките на службата е под необходимия контрол, посочи Обама.

Операциите в сферата на националната сигурност служат на това да се гарантира, че нищо не заплашва американците и че аз вземам правилни решения, коментира той.

Аз съм краен потребител на информацията от разузнаването. Освен да събират такава информация тези операции засягат и широк кръг други въпроси, допълни Обама.

Ние определяме курса на разузнавателните агенции, но през последните години те увеличиха много потенциала си и разшириха дейността си. Затова се налага тази проверка – дали правят нещо, само защото могат да го направят, коментира американският президент.

Ще проверим щателно как работят разузнавателните ни служби в чужбина. Има много строги правила какво можем да правим в САЩ и след разкриването на информация от Едуард Сноудън се появиха редица въпроси, допълни Обама.

От изказването на президента не става ясно дали Обама е бил наясно, че Агенцията е подслушвала милиони хора в Европа и САЩ, след които и държавни лидери. 

2 Responses на “Обама нареди разследване заради скандала с подслушването”
  1. nababatihvyr4iloto says:

    както и баба казва ””Крадецът вика – дръжте крадеца”!

  2. soldat says:

    Трябва още една Нобелова награда да му дадат на човека – за това, че е наредил; и за това, че не е знаел.

Leave A Comment "Обама нареди разследване заради скандала с подслушването"