САЩ избегнаха фалита

Белият дом. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архивБелият дом. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Американското правителство отново ще заработи след като Конгресът одобри закон за повишаване на държавния дълг до 7 февруари. Текстът слага край и на бюджетната парализа, която на 1 октомври принуди държавните служби да прекратят или да ограничат дейността си поради липса на финансиране.

Последната крачка към изхода от кризата е президентът на САЩ Барак Обама да подпише закона. Пред медии държавният глава обеща това да стане веднага щом Конгресът гласува решението.

Постигнатият компромис предвижда увеличаване на тавана на дълга до 7 февруари и временен бюджет до 15 януари. Така САЩ избегнаха риска да изпаднат в неплатежоспособност.

Законът гарантира подновяването на работата на държавните служби, които бяха затворени на 1 октомври. От началото на месеца 800 000 федерални служители не ходят на работа, защото държавата няма бюджет.

 

 

9 Responses на “САЩ избегнаха фалита”
 1. Ko_Ne says:

  Каква изненада …

  • Поля says:

   Особено последното изречение в статийката… :)

   Нерде ‘Стамбул, нерде Ямбул, та и наш Орешарски и безовдието (предполагам в Омуртаг) в статия за тавана на дълга на САЩ?…

   Но в 7.58 най-вероятно дежурният редактор все още е спал.

 2. Моше says:

  Да се радваме или да плачем? Ше напечатат още зелени хартийки /наречени долари $) а ние ще ги изплащаме! Евала за демокрацията!

 3. A says:

  Погледнете си последното изречение.

 4. Ристо Мотористо says:

  “САЩ избегнаха фалита”?
  Не знам дали са го “избегнали” или “отложили”, но приказката за полянката с курабийки има край. Историята не може да продължава вечно. Всъщност единици са тия, които могат да осмислят достигнатото от държавния дълг число.
  И да, последното изречение кърти мивки под това заглавие! “Преди 4 дни в града гостува и премиерът Пламен Орешарски, с когото също бе обсъден проблемът с безводието.”

 5. Ванко says:

  Радвам се, че след тежките преговори за бюджета, американците са успели да обсъдят проблема с безводието с Орешарски.

 6. Souske says:

  Преди 4 дни в града гостува и премиерът Пламен Орешарски, с когото също бе обсъден проблемът с безводието. ???тва кво общо има с темата

Leave A Comment "САЩ избегнаха фалита"