Лявото”и „дясното” или за България днес

Юрий Йорданов Снимка: NOрешарскиЮрий Йорданов Снимка: NOрешарски

Автор: Юрий Йорданов

Защо нищо не ни е като в “нормалните” страни?

Ако някой се заслуша в гласа на днешна България – протестираща, гневяща се и нещастна със себе си, би трябвало да изтича веднага и да създаде лява партия.

Но не лява в извратения ù днешен смисъл и вид каквато е БСП или ултралевите, опаковани като националистически „Атака” и НФСБ.

Лява – в смисъл – социалдемократическа. Либерална, толерантна към реалностите на днешния свят и разбираща световните, а не само частните си, местни проблеми. Чувствителна към “малкия човек”, а не зомбираща го с пропаганда, натъпкана със страхове и омраза. 

И въпреки че всички осъзнават, че сме най-бедната страна между членките на ЕС никой не дръзва. Защо?

Та нима не е най-естественото да си автентично ляв и да чуваш народа си? Нима не е най-простото да “последваш” духа на времето?

Та нима не най-естествено да си десен и да отстояващ интересите на предприемчивите “стопански” индивидуалисти?

Наистина ли времето, в което е България днес, е период на недоволство от всичко, станало в страната ни по пътя на “бесния” капитализъм?

Отговорът е прост – не капитализмът, а бесният му облик е виновен за бедите ни. От това пропагандно клише единствено вярното е “бесен”. Бесен, защото “правилата” не се създадоха, постановиха и променяха с идея за честно състезание. Създадоха се “правилата” за “бясното първоначално натрупване на капитала” (цитирам някой “класик” на марксизма).

От там, от първите дни на т.нар. Преход – та до днес “лявото” деснееше, а “дясното” съвестно си въртеше опашката покрай “новите богати”, които без ирония бяха “левите”, по-точно бившите комунисти.

В тези 24 години лявото се уплаши от себе си и от корените си. Издигаше като свои лица – икони партийна номенклатура, свършила “добра” работа на новия елит, който без свян се изживяваше като „ляв” по митинги и партийни седенки и като свръх “десен” по чуждоземното си битие на турист, политик, капиталист.

Стигна се до куриозното и гротескното – при среща със своите симпатизанти да се внимава какво да кажеш – “другарки и другари” или “дами и господа” – за да не сбъркаш кода, че “оцапваш” играта.

Днес върхът на това “ляво” двуличие е шефът на партийната организация на БСП в Пловдив. Известния Георги Гергов.

И започна голямото инженерстване – лявото синтезираше “дясно” – през дадени на заем “независими” образи и лица. За да “върви” работата, за да добутаме още някоя и друга година строителство на капитализЪма. И се родиха Беров, Симеон, днес – Орешарски. Десни та десни, леви, та леви. Опаковани като независими, експерти, родолюбци. Родиха се люспене, “сини мравки”. Все прости образи на “десни” “какавиди”, заченати “лабораторно”.

Дясното умираше, защото и там не се появи истински, последователен политик. Много бързо и десните обличаха “западните” костюми, макар че погледът им бе отправен на изток.

Днес – 24 години след началото не един исторически експеримент – лявото е “дясно”, дясното е “ляво”. А всички са еднакво бедни и по всички критерии за имотно състояние са “пролетарии”.

Ние, българите – от едни смачкани панелни граждани и урбанизирани селяни (приемете деленето само като метафора – всички сме от “село”) – скочихме в свят, за които не бяхме готови. “Готови” бяха шепата “подготвени” – тези, чиито синове, дъщери и слуги сега ни управляват.

За 24 години се случи всичко, но не и истинското масово осмисляне на т.нар. Преход. Преходът се оказа Поход. Поход, за който не бе готов всеки.

Днес “готовите” “рахатуват” треперейки, не-готовите реват и недоволстват. И всички са (сме) жертви.

Лявото, дясното, центърът, либералите са само значки на реверите на хората по изборите. Инак – всички са леви – едни тайно, други явно. Леви – в смисъл бедни в мислите, желанията и очакванията си. И никой не иска да го осъзнае на висок глас.

Изчезналите ценности са онзи скелет на обществото, който бе отмит от състезанието към богатството или оживяването ни за тези 24 години.

Неконституираните големи цели и идеали днес тресат България – там, в мъките и гнева, няма ляво или дясно. Има недоволство. Искрено човешко недоволство.

И ако не се появят ценности и цели – няма да има политика, ще има търговия с политически магии и зомбирания. Това, от което се гнусим всички.

Заради което автентично ляво няма да има. Няма и да има дясно. Как да знаеш кое е ляво, ако не знаеш кое е дясно? Как да знаеш кое е дясно, като не знаеш кое е ляво? И как да знаеш кой къде е в “политическата система” – като няма ценности?

Изходът е много прост – истината за нас самите и за това, което е България днес – най-бедната страна в ЕС. Бедността е лява в желанията си и пролетарска в намеренията си.

В семейството на европейските народи, където ние принадлежим географски, исторически и културно светът е устроен по друг начин – през законност, работещо правосъдие, пазарни принципи, прозрачност.

Покрай правилата, инкорпориращи в себе си ценности и принципи се е случило така победената през Втората световна война Германия да бъде в центъра на Европа днес. Но в Германия е имало и днес има национален срам от фашизма. Има го ясното осмисляне какво Германия е “сторила” на света и на себе си.

Не идеализирам никой пример, но ние, днешна България, не сме пример за нищо добро.

Без ценностите ние вечно ще ходим по своята си пустиня – минаха 24 години. Евреите са ходили (според Библията) 40 години. Тук, по тази мрачна “статистика”, все още не влизаме в “класациите”.

Ценности, които са много прости – труд, честност, търпение. Планиране (в смисъл, задачи на държавата), надхвърлящо хоризонта на един мандат. Приоритети – национални, а не временни или кастови. „Подбутванията” на Европа не могат да заменят лисата на местен здрав смисъл и разум.

Тогава на масата на разговорите между „левите” и „десните” ще се окаже, че няма много разлики. Не знам дали ви е правило впечатление, но на избори всички партии имат един „сериозен” проблем – неразличими са една от друга. Програмите им се копия на шаблони и клишета със силен европейски мирис. Говорят за едно и също. И тихичко или шумно „притичват” към популизма. Там, където има властелини на думите, крещящи за инфлационни доходи и заплати.

Инак – уж всички са за ценностите, за които говорим. Уж всички слагат във „фокуса на своето внимание” „Човекът”. Ден след изборите главната буква изчезва, заместена от едно малко човече, което трябва да трае до следващото си „преназначение” след 4 години.

Европа, големите думи и цели отлитат и както каза един несменям „стопански ръководител” тези дни – „европейските директиви трябва да се четат творчески, а не буквално”. Там някъде, при „творческото четене”, България погубва себе си. Не идеализирам Европа, иронизирам провинциалното, не-българското икономическо и политическо.

Инак гърдите на българските днешни политици – тъпани да бяха – щяха да се продънят от биенето по тях – то не е обич, не е патриотизъм, не е саможертва.

Без разлика – „леви” ли са, „десни” ли са. Зомбираните наивници (ерго ние) – вярваме, вервахме, вярваме пак. И се мразим – защото онези, другите били „леви”, а ние – видиш ли – „десни” .

Ние сме много леви, направо сме леваци – заради което и днес нито една от партиите не е автентична, базирала членската си маса на идеология и материален статус. Лелеяната е вечно чакана средна класа на заможните е мит, който се страхува да си признае, че го има. Ценностите днес са упражнения по морал, етика и красиво слово. Толкоз.

И чакаме поредния лидер-спасител.

Спасители на себе си можем да бъдем само Ние! Всеки поотделно и всички заедно.

Във всеки друг случай България ще бъде географска територия, може би и държава, но не и народ Български.

Финалът на текста е отворен – Ние Нямаме Време!

P.S. Бъдете великодушни към текста ми – на 50+ години комунизмът не си е тръгнал от мислите ни. Нашите деца ще пишат други текстове. Дано не са толкова мрачни техните думи.

28 Responses на “Лявото”и „дясното” или за България днес”
 1. Петър Райков says:

  “Ценности, които са много прости – труд, честност, търпение. Планиране (в смисъл, задачи на държавата), надхвърлящо хоризонта на един мандат. Приоритети – национални, а не временни или кастови.”
  Добре, така е. Да видим кое – как.
  Ресурсите, инструментите и средствата за дефиниране, планиране и изпълнение по цитата по-горе са в ръцете и изцяло под контрола на полит-икономическия елит.
  Те, както добре се вижда от описанието на 24годишния преход, нямат интерес да ги пуснат, или споделят.
  Според мен, исторически погледнато, трябва да има драматични ексцесии в стил Пиночет.
  Спорен е въпроса това дясно или ляво е, но по-важни са резулатите.

 2. Спас says:

  Само да не четем, без да мислим е важно.
  Да не забравяме и че автора е съпруг на Саша Безуханова – тя именно наднича зад него (включително на снимката).
  Интересно как 24 години едни и също хора “махат” комунизъма и все не успяват!!!
  Не се ли умориха, не е ли време да се смирят (не се наядоха с други думи)?

  • Петър Райков says:

   Срамувам се за пореден път да стана някаква жалка пионка.
   Не знаех. Не се отричам и стоя зад думите си по-горе, но се чувствам леко “употребен”.

 3. emi says:

  Хубава статия!
  Тези дни една група приятели, които считаме себе си за образовани, работещи за себе си, с десни убеждения разменяме помежду си ето този тест за политическите убеждения: http://www.politicalcompass.org/test
  Досега всички без изключение се оказахме леви либерали :-) , с убеждения много сходни с тези на Далай Лама :-)

  • ivo_isa says:

   Колко ви е точно либералността? И кое е повече по абсолютна стойност?
   А в статията има и истини (макар и нахвърляни), но няма позиция.

  • OBЕKTIBIZM says:

   Гледай по торентите ATLAS SHRUGGED правен от любителите на дясното. И от враговете на дясното е филма Облачният атлас. . .

   ПРОФСЪЮЗИТЕ СА АТАВИЗЪМ -

   казва:
   Милтън Фридман

   Драги… Християнството е ляво.. Демокрацията е лява.. Точно лявото е направило Европа да с благоденствие.. Ти пък кой си та да кажеш кой е способен? Нали – Битието определя съзнанието.. на всеки му според потребностите – значи че на едно бедно дете да му се даде да се изучи! Маркс е велик ум!

   Лявото е моркова..
   Дясното е тоягата.. Кое
   избирате? Любовта
   или боят? Да ви
   помогнат или да ви
   накажат? Да получите защита(прегръдка до
   сърцето) или да
   получите десница
   (плесница)? Кое
   предпочитате да
   култивирате почвата за добрите растения
   или да оставите само
   силните растения да се
   развиват. Ще хвърлите
   тор и грижи за цветята
   или ще ги изкорените? Тоест съкращения а не
   вложения? Десният
   преход
   победи. Това е ясно.
   Щом има криза в
   България значи дясното е победило..
   Така дясното победи в
   Испания Италия и
   Гърция.. Във всяка
   развита държава има
   ляво.. Пазарната икономика е като
   Полицейската
   държава.. И пазара не
   е
   лошо.. И полицията не
   е лошо.. Но пазарната икономика се бори за
   малко държава за
   малки заплати и малки
   данъци за богатите..
   Това че нямаме
   държава… Че нямаме полезна
   администрация… Е
   функция на дясното
   управление.. Дясното
   се бори за
   ликвидиране на държавата. И
   държавното.. Ако
   държавното не
   работи? – Дори когато
   управляват десните -
   те ще кажат- “Нали ви казахме че
   държавното
   управление е лошо
   управление!” така че
   те не са виновни…
   Виновни са хората че си въобразяват че
   десните държат на
   държавата..

   • Ангел Иванов says:

    А бре нещастник, а бре мошенник! Кой докара Бг до просешка тояга бре!? Кой!? През 89-та , кой ни докара до суха кора хляб и лъжица кисело млекци бре негоднико!? Ами кой остави в разруха и фалит държавата, която обяви мораториум върху връщането на взетите от червените буклуци, които днес се наричат леви, милярди долари!?? Ами, кой ги открадна после тези пари от тайните сметки в Австрийски банки като “Централ вексел” и т.н., бре, кой!!!!!!На мен това ми е ясно и затова аз нямам друг враг освен тези които сториха това, а те са БСП!!!??!!! Левите сиреч, които ти възхваляваш в своето стихотвнорение!?! Сиреч възхваляваш крадците и разбоиниците, така ли !?! Къде си ти бре негоднико, кажи къде си да дойда и да ти навра това псевдо стихче там, където трябва!?

    • OBЕKTIBIZM says:

     http://www.youtube.com/watch?v=VOsbymyIxMs
     Тези които правеха социализма да е лош, олигархията тогава и техните слуги, днес са капиталисти, и се страхуват от истинското ляво, и се чудят как да накарат хората да избират само десни партии, и бълват голям асортимент от десни проекти.

     Мечтатели за капиталисти са десните бедни, а живковисти и чавдарци са капиталисти, ДЕСНИТЕ?БЕДНИ с това че са антикомунисти им ближат гъза, или са пълени идиоти и мислят че ЖИВКОВИСТИ И ЧАВДАРЦИ ОНАЯ НОМЕНКЛАТУРА обичат капитализма наужким, а са комунисти..? осъзнайте се те мразят Маркс от 45 години поне, от как им запари от Мао и Пражката пролет. комунизма не проповядва елит олигархия и връзкарство и семейственост, напротив, и е било въпрос на време истинските комунисти да ги свалят на земята или под нея.

     Истинският протест, беше през февруари. Сегашният протест е контрапротест на февруарският. Но десните сили успяха, и вече олигархията, елита, статуквото, буржоазните експерти са доволни и направо в екстаз от Орешарското правителство. А бяха така наплашени от февруарските искания. Отдъхнаха си. Контрапротеста свърши работа. Но ДПС и БСП са такива, ОБИЧАТ КАПИТАЛИЗМА. СКОРО ЩЕ НАПРАВЯТ ЧЕРВЕНИ ФЕНЕРИ ЗА МЛАДИТЕ БЕЗРАБОТНИ МОМИЧЕТА, И МОМЧЕТА, И МАРИЯХУАНА ЩЕ РАЗРЕШАТ, И ПЪЛЕН ХАЗАРТ, собствени болници и впримчване на здравето и болестите – за велико и безмерно забогатяване.. Нали мечтата им още от 1970те е да са такива и да надигат само тежки коняци и пури, щото още тогава са завиждали на буржоазията от преди. Сингапур, има 60% БВП направено от държавни фирми. Ето защо имат ниски данъци. Освен, че имат високо БВП на човек, което е безумие да се пропуска. Въпреки това, Сингапур има безплатни клиники, поемащи над една четвърт от всички разходи за здраве, всички. Албания е със същите данъци като нас, и въпреки че имат много гастарбайтери, като нас, те имат същата огромна безработица като България. Трябва ли да има субсидии за когото и да било, ако данъците са в пъти по-малки от страните даващи субсидии?? Нали дясното неще субсидии, а само ниски данъци. Трябва България да бъде изключена от ЕС, защото си направи не европейски данъци, след като влезе в ЕС. А ЕС е направен по модела на подпомагането – лявата стратегия. И какво, ниски данъци, дори никакви, и субсидии за богаташи, от порядъка на милиони евро субсидии, за статуквото в БГ

     Когато се дават кредити, се постига това което марксистката икономика иска – 100% от добавената стойност да отива за потребителите – населението – обществото – трудещите се. Премахването на златният стандарт прави възможно безлимитно даване на кредити, монетаризма. Така западът настига социализма. Но дългът е назаем от капиталистите. Тоест принадената стойност, я дават на работещите, но тя е назаем, и трябва да се връща – което намаля доходите когато се връща дългът, и след като всички вземат кредит и го изхарчат – тогава настава ниско потребление. И БУМ КРИЗА!!!!!!!!!!!!!!! Монетаризма на Фридман, е оръжието дало напредък на капитализма, но и това е самообийството на капитализма.

     ? Истинският проблем е капитализма, богатите не харчат печалбите си за масови стоки и то бързо, а тези капитали са направени от продажба, и за да продължи тази продажба е нужно потребление, но спестяванията намалят потреблението. Банките обаче помагат на капитализма да не умре, като връщат спестяванията в икономиката.

     Но докато пазара се насити на кредити и докато спестяванията свършат – в смисъл като ликвидност на банките.

     А кредитирането на потреблението е за сметка на още по-ниско потребление когато всеки трябва да плаща за кредита си. Монетаристичните икономики били от Бретан Уудс, побеждават държавния капитализъм – “социализъм”, чрез марксизъм на кредит. На България спира растежа заради Чернобил (нисък износ), и десните горбачовски реформи. Почва растеж чак през световнит кредитен бум.

     Когато се дават кредити, се постига това което марксистката икономика иска – 100% от добавената стойност да отива за потребителите – населението – обществото – трудещите се. Премахването на златният стандарт прави възможно безлимитно даване на кредити, монетаризма. Така западът настига социализма. Но дългът е назаем от капиталистите. Тоест принадената стойност, я дават на работещите, но тя е назаем, и трябва да се връща – което намаля доходите когато се връща дългът, и след като всички вземат кредит и го изхарчат – тогава настава ниско потребление. И БУМ КРИЗА!!!!!!!!!!!!!!!

     НРБ има през 1980та 7,82 милиарда долара спестявания, през 1981ва дългът е 773 милиона долара. 1988 дългът е 9 милиарда долара, а спестяванията са 8,83 милиарда долара. През 2012та спестяванията са 12 милиарда долара, а дългът през 2011та е 40 милиарда долара. През 2009та дългът е 55 милиарда долара. Тоест дългът е бил равен със спестяванията, когато беше лош износ заради чернобилската криза и десни реформи на Горби. А сега спестяванията са четири пъти по-малко от дългът. Като спестяванията са по-малко от онова време, реално погледнато, иначе номинално са нараснали само 50%. Турция, имат три пъти повече спестявания през 80те от нас, но сега имат десет пъти повече. А дългът на Турция е 300 милиарда долара, нашият е 40 милиарда долара. Пък през 80те дългът на България е бил пет пъти по-нисък от Турция, номинално, при техни спестявания само три пъти по-високи от тези в Народна Република България.

     https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gds_totl_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:ISL:LTU:LVA:SRB&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false

     https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=debt_stock&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:ISL:LTU:LVA:SRB&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false

     https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=debt_stock&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:FIN:SWE:ISL:LTU:LVA:SRB:TUR&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false

     https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=debt_stock&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:FIN:SWE:NOR:ISL:LTU:LVA&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
     https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gds_totl_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:FIN:SWE:NOR:ISL:LTU:LVA:TUR&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false

     дАЧКОВ, ИНЖЕВ, И ВОЛГИН ДО ГО ПРОЧЕТАТ, И В УЧЕБНИЦИТЕ ДА ГО НАПИШАТ!

     • OBЕKTIBIZM says:

      Още през 1990 г общият дълг на Обединеното кралство е надхвърлял 200% от БВП. Ето това е растежът на Тачър. Вместо заплати кредит – взимане от бъдещето.

      Георги Ганев: \”Разбира се, една от основните разлики е, че когато извадиш пари от ръцете на предприемачите, а те основно харчат за инвестиции и създаване на нов произодствен капацитет. Когато обаче ги дадеш в ръцете на работещите, те най-вероятно отиват, както обичам аз да казвам – в крайна сметка в тоалетната.\” – ето това е неолиберализъм!!! ИСТИНСКИ НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ С ДВЕ ИЗРЕЧЕНИЯ!! ..

      Най-високо е заплащането за един час труд в Швеция – 39 евро, следвана от Дания с 38,1 евро, Белгия с 37,2 евро, Люксембург с 34,6 евро и Франция с 34,2 евро. Средното почасово заплащане на труда в ЕС през миналата година е било 23,4 евро, а в България – 3,5 евро. .. с 55% само по-малко БВП от средното за ЕС. … … … БВП на зает в България е към 20 000 долара, а в най-развитите държави БВП на зает е 100 000 долара. …. … .. А СЕГА РАЗСЪЖДАВАЙ

      След като не могат да си купят произведеното, в бедните държави, умишлено държани така – заради по-ниско потребление от съвкупните заплати спрямо БВП, В СРАВНЕНИЕ С РАЗВИТИТЕ. Тоест, в бедните държави има повече капитализъм. Капиталистите в бедните държави купуват луксозни стоки произведени от богати държави, и техника произведена пак там, защото нивото на потребление може да стимулира производство само на храни от първа необходимост. Така няма растеж и развитие, и там развиват само картофи, с които хранят развитите държави. България пък изнася и субсидира жито. Обаче хлебопроизводителите викат друго, .. че няма потреблениЕ. ако доходите станат над 50% от БВП, тогава народа ще яде най-белият хляб и краве масло, а бизнеса ще открива работа. И ПРОГРЕС НАПРЕД

      Най-добре, може да се види нивото на капитализма в икономиките, което влияе на потреблението, чрез статистика на доходите над средната заплата по страни. Тоест, колко процента са доходите и печалбите над средната заплата, съвкупно спрямо БВП. Иначе капитализма в България е 64%, в Швейцария е 49%, като БВП минус заплащане за труд. ЗНАЧИ, ЗАПЛАТИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ТРЯБВА ДА СКОЧАТ ПОНЕ С 30%.
      Ако работодатЕЛИТе не могат да крият данъци, тогава ще плащат повече пари за заплати. Рашкови, скрили данъци за 150000 лева, за 8 години, но се отървали от съд, като ги платили, и глобата им била само 3000 лева?? Дясна държава – държава на вълците, олигархия и мафия. Колкото си скрил, толкова трябва да е глобата, колкото години си крил, толкова години да си в затвора! Не трябва да има минимална заплата, а само социaлна помощ – 2% от БВП – разпределени на безработните!. ЧАК ТОГАВА ЩЕ ИМА ПРОГРЕС

      Добавената стойност не е 100% за заплати. Ако заплатете скочат с 30%, а добавената стойност за заплата е 30%, тогава цените могат да не скачат, просто добавената стойност за труд ще се увеличи на 40%, или повече, както е в прогресиращите страни. Но печалбите няма да паднат, защото пазара ще скочи с 30%, дори печалбите ще скочат при по-добрите, други ще фалират. Но пазара ще се промени. Много бизнесмени ще станат работници.

      И сега 30% от бизнеса може да плаща западни заплати, но не го прави. Ако го направи, тогава и останалият бизнес ще има ресурс да го направи. Сега, губещият бизнес храни работниците на този със супер печалби. Един бизнес субсидира друг, като едно време селското стопанство субсидираше всички останали чрез ниските си цени. Така е и в световен мащаб, бедните страни хранят богатите държави.

      Няма как да се сбъднат мечтите за капиталистически рай, на Станишев, Костов, Тодор Живков, Бойко Борисов, Милтън Фридман, Сорос, Орешарски.. Луканов, Мафията..

      До кога десните социалисти ще подпомагат бизнеса????????????? и да чакат високи заплати?? ОСТАВКА! http://rabglas.blogspot.com/2011/07/blog-post_20.html

 4. Борян Ангелов says:

  ЗА СЕНОТО И СЛАМАТА !
  / ИЛИ ЗА ЛЯВОТО И ДЯСНОТО В БЪЛГАРСКИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ /.
  В армията навремето, за да различават посоките, давали на селските момци по един наръч сено и слама за да различават посоките. Близо век по-късно трябва да раздадем и на българската политическа номенклатура, а не както някои се изразяват политическа класа, по един сноп сено или слама за да знаят „откъде изгрява слънцето“. И тогава и на НАС КАТО НАРОД ще ни стане ясно, че „няма мое, няма твое – всичко е Берое!“. Всичко важно за тях е парата. А идеологията…? Идеологията е за масите. Да ходят на избори, митинги, протести и т.н. Комунизмът и антикомунизмът, лявото и дясното, са всъщност най – удобната маска на тези, които вече 24 г. успешно продължават съществуването на Народна Република България като „само“ Република България. „Сеното и сламата“ успешно им служат за политическия театър, който играят на многобройната си публика – разбирай всички НАС.
  Принципно не съм съгласен с автора на материала, че най-големото „ляво“ двуличие е Георги Гергов. Не,не! Това си едно съвсем малко, бих го нарекъл дори в реда на нещата двуличие. Голямото двуличие е това, че една „лява“ партия премахна съществуващото прогресивно – подоходно облагане и ни сервира „десния“ 10% данък за всички без оглед на техните доходи. Резултатът от това бе, че бедните станаха още по – бедни, а богатите плащат по – малко данъци. Това дори един лидер на консерваторите в Англия, като Камерън, не си го позволи, но нейсе, няма да му придираме. Какво ли пък разбира той от „лява или дясна“ фискална политика?
  В материала на Юрий Йорданов липсва и нещо друго. Като говори за това колко са безмислени понятията „сено и слама“ в българската политика /умишлено не използвам ляво и дясно/, колко са се преплели съдбите на хората от тази нова „номенклатурия“ съм съгласен с него на 100%. Но не мога да разбера защо не се повдига и дума за „десните“ политически гафове през годините досега. Забравени са култовите думи на Ал. Йорданов , че БСП е „победена с малко, но завинаги“. Няма и думичка за „драгалевския мавър“, който докато СДС бе в опозиция бе против т.нар. масова приватизация, но бидейки на власт получи „амнезия“ за нея. И даже противно за човек, който е вегетарианец, прояви „вълчи апетит“ и чрез подставените си лица /Славчо Христов е емблематичното такова/ много успешно се възползва от нея. Или пък не мога да разбера друго. Нали Костов е борец за „енергийната ни независимост“ от Русия. Защо тогава Нефтохим се продаде на руснаците, на Лукойл? Та какво повече биха желали „господа – другарите“ от това един държавен монопол да стане частен и в частност техен. Нищо не се казва за Бисеров и Цонев, които олицетворяваха „морала“ на СДС и заради които /и не само/ дойде новото „политическо инжинерство“, което някий ден историците ще обяснят може би с думите: „Осемстотин дни за осем милиона балъци“. Незнайно защо няма и дума за „пожарникаря от Банкя“, „момчето от народа, което е яло филии с мас“, „ Генерала, който празнуваше изборните си победи с батальонът се строява“.
  Лично за мен тези пропуски в иначе добрия материал ме смущават и то много. Смущават ме най – вече защото се пропуска нещо много важно. И Костов и Борисов имаха възможност да се справят с БСП и нейния верен съюзник ДПС. Но не го направиха. Костов гонеше „сините мравки“, а Борисов се занимаваше с това как да неглижира парламентарните групи на РЗС и Атака. И двата кабинета можеха да съберат необходимото мнозинство за промяна на Конституцията, но не го направиха. Не го направиха поради една основна причина. Ако политическото влияние на БСП и ДПС намалее много, то как ще се обоснове идеологически съществуването на СДС и ГЕРБ респективно. Иначе казано, като изчезне „лявото“, народът ще вземе да се попита какво е това „нашето дясно“. И даже по – страшно, ще вземе да си отговори на въпроса ПРАВИЛНО.
  По същата може би причина и БСП и ДПС извършиха това лято една операция по съживяването на един политически труп – този на ГЕРБ. Е, пророниха някоя и друга сълза за „автентичната десница“ колкото да не е без хич. Но вътрешно се подсмиваха подобно на Сталин, който както знаем обяви, че най – големия враг не е Хитлер, а социалдемокрацията и с помощта на Хитлер се справи със социалдемокрацията. Затова независимо, че БСП сочи като най – големия си опонент Борисов и ГЕРБ, направи всичко възможно да го реанимира със случая Делян Пеевски. По този начин „дясното“ остана живо, защото подобно на Костов и Борисов, Станишев и Местан също не искат „дясното“ да изчезне, за да не би народът да прозре най – накрая какво е „тяхното ляво“.
  Тук вече следва да минем и към обобщението. А то е следното : Сакралният въпрос не е КОЙ предложи Пеевски, а КОИ са хората, партиите и организациите с чиято ”любезна помощ“ стигнахме ДОТУК – ДО ДЪНОТО !!!
  P.S. В армията освен леви, десни / сено, слама/ има и „команда: кръгом марш!“. Замислете се какво става с лявото и дясното в този случай! Това го казвам и във връзка с думите на Юрий Йорданов, че имаме не 24 г. преход, а 24 г. ПОХОД. С това негово мнение съм съгласен с една малка забележка. ПОХОДА не е на 24 г. Вече е на цели 90 г./ 23.09.1923 г./ и може би е по – добре да се придържаме към военната терминология. Това си е МАРШ НА СКОК, в който при команда „кръгом марш!“ „лявото“ става „дясно“ и обратно. А после? После следва : „БЕГОМ МАРШ!“. След което българите заживели мирно и свободно! МИРНО И СВОБОДНО ! МИРНО !!! СВОБОДНО !!!

  • Блага says:

   Сега ми става ясно как се манипулират мозъци ,как се изопачава историята,как се пишат лъжи ,като истина…

 5. OBЕKTIBIZM says:

  На работещ в България се пада 35 000 долара БВП, реално, в Германия на зает се пада 80 000 долара, в Дания 71 000 долара. Което значи че жизнения стандарт на българина трябва да е само два пъти по-малък от тези страни. Но не е така. Това е защото в тези държави над 50% от БВП е за заплащане на труда. В България ако се вярва на стъкмистиките това число е 35%. Но изчисляването на средната заплата е завишено, а изчисляването на безработицата е занижено, така че дори 35% не е реално.

  Щели Орешарското правителство да съкращава администрация?? А много от администрацията липсва. http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135829969 http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135799910 http://www.moiatazaplata.org/home/zaplata/copy_of_zaplatite-v-publichnija-sektor Германия данък върху доходите Данък: 47.5 Германия ставка за корпоративен данък Ставката на корпоративния данък: 15.8 Общи държавни разходи общо (% от БВП) за Германия през 2013 година, е 44,703%. С горните линкове, смятайте ползите от съкращенията, а също много ВАЖНО – сметнете колко от БВП – са държавните разходи в Република България!!??? БВП ни е 49 милиарда долара. Виждате разходите на Германия. … … в бг за НПО държавата дава над 41 000 000

  КОЙ И КОЯ СВЕТОВНА ИЛИ ЕВРОПЕЙСКА ОРГАНИЗАЦИЯ КАЗВА ЧЕ ИМАМЕ ИЗЛИШНА АДМИНИСТРАЦИЯ – И КАКВА Е ТЯ излишната – и колко????

  Е

 6. OBЕKTIBIZM says:

  1 481 960 000 е постъплението от корпоративен данък, в България. Икономиката ни е 70 пъти по-малка от германската. Сега може по това да се изчисли колко повече капитализъм има в България. 70 по 1 481 960 000 лева, и ако правителството на Германия има такива постъпления от корпоративен данък, значи в това отношение сме равни в капитализма. Другият показател е всички трудови заплащания спрямо БВП. Изчислявайте на воля. Трудовите заплащания са средната заплата по броят на работещите за заплата. Третият показател е разходите за правителство, или данъчните постъпления спрямо БВП. http://www.economywatch.com/economic-statistics/

 7. Ludlustrator says:

  К’во ляво, к’во дясно, к’ви либерали, има една шайка от комунистически крадци, които си менкат управлението като “Доброто ченге, лошото ченге” та всеки да си напълни гушата, иначе си пият заедно ракията и се надсмиват над оФсите.

 8. ALL BUNDY says:

  Статия, написана, с много въпроси и асоции , адресирани към читатели от всякакви възрасти и вярвания. Това е и причината различната аудитория да вижда различни смисли в нея. Лошото е, че е неразбираема за повечето от тях, тъй като отдавна са забравили да четат и мислят върху неща, различни от тези, които им отнемат повече от минута съсредоточаване. Много жалко, че има и негативни коментарите, това говори зле не за този, който разсъждава, поставяйки злободневните въпроси по един директен начин,както по – горе, а за спящата аудитория, която очаква някой някога да я “оправи”….Позицията на автора е да задава въпроси, защото определено знае как, отговорите всеки трябва сам да осмисли за себе си.

 9. OBЕKTIBIZM says:

  Първата световна, свалянето на царя на Русия, и османската империя, са поради липса на златно покритие в САЩ и британската империя. Тази инфлация в Европа е точно за това. САЩ и Британия източват златото на цял свят. Американските банки точно поради липса на златно покритие правят федералния резерв. След кризата на борсите през 1907ма, Морган е помолен за помощ да даде злато, Руския цар също помага, но златото не е достатъчно. Дори след източеното злато от Русия, Европа, Османската империя, и от света, след нова криза на ликвидност – 1929та, настъпва пак липса на златно покритие. И преди да се намеси Рузвелт, хората от тамани хол и американските банки с федералният резерв, подготвят Хитлер… След войната, дори преди да приключи, светът е на колене, и доларът става злато и резерв за страните с капитализъм. На тези без капитализъм, те и без това са на командна финансова система. Капитализмът е намален чрез кейнсиянска икономика, щото той може да умре когато се спестява – депозитите имат нужда от златна ликвидносст – тоесст нараства нуждата от злато. Но банките страдат от това положение, но Милтън Фридман им помага чрез своят монетаризъм. Така америка вече може да създава пари чрез дълг, фиат пари, дългът е покритието. И останалият свят пък няма избор. Но при такава система на команден долар и валути, вече няма да е нужно да има страни с командна икономика, и се решава соца да се закрие. Команден? долар, реитинги, форекс, борси, марката и йената бяха на везните като конкурент, после беше нужна валута от страна с размери и икономика на САЩ, като изравнител на везната, това е еврото. Едното крепи другото. За да излезе САЩ от скрита банкова криза през 2001ва, и бюджетна, и потребителна, ..? – след атентатите ФЕД казва че ще удовлетвори всички искания, после войната в Ирак, и следва кредитен бум в цял свят. Сега Сирийска война трябваше май…

 10. OBЕKTIBIZM says:

  Кой не знае че Марксовият край на капитализма е отложен с марксизъм на кредит???????????? И ТАКА, непридържането към златният стандарт по Рикардо, или стоковови пари, прави възможно неограниченото даване на кредити, което е въздух за гнилия капитализъм. Така плодовете на капитализма не изгниват а се купуват на кредит.

 11. sas says:

  “Дясното умираше, защото и там не се появи истински, последователен политик. ”

  Напротив, роди се, независимо от пъпната си връв с Партията-кърмилница, еманципира се и застана срещу Нея, но това му костваше политическата смърт на два пъти, за съжаление на всички българи, /без да съзнават това/, вторият път май е за последно………Дано не съм прав!

 12. Блага says:

  Да,имаше един истински десен политик,но целокупния български електорат повярва на злостните нападки срещу него от послушковците-продажни медии,всички го намразиха ,а той спаси България от фалит ,от глад и спаси икономиката от пълен крах!Е вече той не е в политиката и десните “герберасти”са фалшиви десни,левите БСП-ари са олигархични “леви”по модела на Путин…народът си харесва бОко -тиквата…и всички са отчайващо щастливи…Иван Костов -единственият свестен и почтен ,истински политик от 1990 година до днес,за преди 90-та няма смисъл да говорим…

  • OBЕKTIBIZM says:

   няма такова нещо?? хипер инфлацията беше валутна война или криза, от нея половината българи спечелиха собствено жилище като си изплатиха дълга за цената на печка.

   Политиката на 45 годишното статукво, не Е грешна, само хората били грешни. Костов е виновен а не дясната политика, Симеон е виновен а не дясната политика, Станишев е виновен а не дясната политика, Борисов е виновен а не дясната политика, съдебната система е виновна а не дясната политика – политика угодна на олигархията и мафията. Има ли значение кой ще кара Титаник, ако курса е несменяем.

   1 481 960 000 е постъплението от корпоративен данък, в България. Икономиката ни е 70 пъти по-малка от германската. Сега може по това да се изчисли колко повече капитализъм има в България. 70 по 1 481 960 000 лева, и ако правителството на Германия има такива постъпления от корпоративен данък, значи в това отношение сме равни в капитализма. Другият показател е всички трудови заплащания спрямо БВП. Изчислявайте на воля. Трудовите заплащания са средната заплата по броят на работещите за заплата. Третият показател е разходите за правителство, или данъчните постъпления спрямо БВП. http://www.economywatch.com/economic-statistics/

 13. JD says:

  Авторите на операцията “Ден за размисъл” са Иван Костов и Цв. Василев. Целта беше да се прелеят избиратели от ГЕРБ към ДСБ. Костов също така имаше доста активна роля – трябваше да участва в сценката с атентата. Целта на този “атентат” беше да всички зрители да са превключили на гледат ТВ7, и тогава да се разиграе прадставлението с печатницата.

  Че е станало точно така, има няколко малки знаци, а истината за българската политика лесно се разкрива именно в малките знаци:
  1. Месеци преди изборите политици от ДСБ, ни в клин ни в ръкав, правеха внушения че ГЕРБ готвят фалшификация.
  2. ТВ7 и NEWS7 стояха едва ли не пред портата на сем. Костови и чакаха да се случи “атентата”
  3. На атентатора не му се случи нищо. Пуснаха го да си ходи. Съдията даже беше “почти разплакан от неговата житейска драма”.
  4. ВМРО и Джамбазки за час-два успя да събере на протест пред централата на ГЕРБ всички симпатизанти на партията, даже тези от провинцията, като един корпус за бързо реагиране.

  Като цяло операцията беше тотален провал. Щото не постигна целите си, ДСБ да легитимира това про-руско управление. Наложи им се наложи да вадят нов джокер от ръкава – Волен и Атака.

  • Блага says:

   JD-простотията на герберастите е безкрайна!Всичко това,което си написал са долнопробните лъжи на вашият тиквоч бОйко!

   • Леля says:

    Напротив! Много логично си звучи. Не го е измислил Бойко това. Няма да се учудя ако си е самата истина.

    • Блага says:

     Кое му е логичното?!По логично ми звучи една версия за Цветан Цветанов дето скалъпил “атентата”срещу Доган,още по-интересно е как са викали преди това момчето в полицията да го накарат да го извърши!Но това е вече друга история…

     • Блага says:

      Всичко е скалъпил Цветанов,купили са “атентатора” и са викнали телевизиите да снимат.Това например звучи още по-правдоподобно!А изборите бяха тотално манипулирани от ГеРБ!И за рейсовете с “гласоподаватели”знаем,и за изчезналите гласове на ВМРО в полза на ГеРБ от 22-ра секция в София знаем,но в България е винаги “всяко чудо ,за 3 дни”

 14. Петър Димитров says:

  Боя се, че въпреки отделните правдиви фрагменти в размишленията на автора, целта на статията е една: Всички други са маскари, само нашите хора и Безуханови – не.
  Драги г-н Авторе, ще ми обясните ли по каква логика причислявате да речем НФСБ към “ултралевите, опаковани като националистически”?! Програмата на НФСБ, действията им, лидерите им… можете да критикувате колкото щете, но първо трябва да прочетете въпросната програма! С потрес ще установите, че тя въобще не “крайно лява”, по-скоро е комбинация между идеи по оста в център-дясно – център-ляво, ако ще си говорим с клишета:
  http://nfsb.bg/public/IZBORNA_PROGRAMA_NFSB_2013.pdf
  Но кой да чете, чукча не чиатель!

Leave A Comment "Лявото”и „дясното” или за България днес"