Най-довереният човек на Мирослав Найденов мистериозно изчезна

Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕСМирослав Найденов. Снимка: БГНЕС

Къде е Мартин Христов – началник на кабинета на земеделския министър и най-доверен човек на Мирослав Найденов, е най-пазената тайна в държавата в последните седмици.

По информация на OFFNews Христов е арестуван през септември от ГДБОП за кратко и после е бил освободен.  Забелязан е в парламента миналата седмица с депутат от ГЕРБ.

Информацията за задържането на Христов бе потвърдена от служители на земеделското министерство. Там темата за ареста на бившия им началник е сред най-обсъжданите.

OFFNews многократно се опита да се свърже с министър Мирослав Найденов. Веднъж телефона му вдигна жена, която препоръча да се свържем с пресцентъра.

От пресцентъра обясниха, че Мартин Христов от два месеца не работи в министерството. Тъй като вече не е техен служител, нямали информация какво става с него. Уточниха само, че не е уволнен, а е напуснал доброволно.

Градският прокурор Николай Кокинов и шефът на следствието Бойко Найденов  казаха, че не знаят нищо за ареста на Христов.

Най-интересна беше реакцията на шефа на ГДБОП  Станимир Флоров, който отговори на две обаждания на OFFNews.bg с молба да потвърди или отрече за ареста на Мартин Христов с въпроса “Вие откъде ми имате телефона?”

OFFNews потърси и самия Мартин Христов на личния му телефон. На обръщението “Г-н Христов” той отговори с “Да”, но след като чу по какъв повод го търсим каза, че е станала грешка и телефонът не е на Мартин Христов.

Мартин Христов е кадър на ДПС. От квотата на ДПС бе и Мирослав Найденов, когато бе главен секретар на Националната ветеринарно-медицинска служба. От поста си Найденов бе уволнен, след като с разрешение на службата му бе внесено 75 тона 20-годишно ирландско месо. Първоначалните данни бяха, че разрешителното за внос е изпратено от факса в кабинета на Найденов. По-късно Найденов оспори това и бе възстановен от съда. Един от съдиите подписа решението с особено мнение.

По неофициална информация задържането на Христов е свързано с далавери в държавното предприятие “Напоителни системи” към земеделското министерство. На 18 септември заради тях е арестуван  Радко Ганчев от Силистра, собственик на фирма “Медведев СС”. Ганчев извадил и нарязал за скрап 45 километра тръби от стратегически за Добруджа водопровод.

Заедно с него е арестуван и Стефан Кънев, който бил консултант по нарязването.

По време на делото във Варненския апелативен съд, адвокатите заявиха, че тръбите са нарязани по договор с държавното ”Агроводинвест” ЕАД. Водопроводното съоръжение не работело и със заповед на Министерството на земеделието и храните било обявено за бракуване. Прокуратурата контрира, че не случайно след демонтирането тръбите са предадени за скрап във фирма на жената на Ганчев.

Проверките в “Напоителни системи” започнаха през пролетта след серия парламентарни питания на депутати от левицата.

Пред мен в парламентарен контрол министър Мирослав Найденов каза, че не са издавани заповеди за вадене на тръбите в Силистра и че нямат проведена обществена поръчка, а аз знам, че има фирма, която ги вади с негова заповед, каза пред OFFNews депутатът Антон Кутев.

“Радко Ганчев го арестуваха просто защото той говореше много – освен че е извадил тръбите и спечелил 8 милиона от тази работа, ами го разказваше из цяла Силистра. Разказваше как две трети му искали от ГЕРБ, ама той ги будалкал и им давал само една трета. Понеже много говореше, нямаше как да го оставят на свобода, та го арестуваха, за да млъкне”, разказа още Антон Кутев.

По думите му Ганчев е човек, на когото основното занимание са различни форми на бандитизъм, включително купуване на гласове, откъдето се е закачил за ГЕРБ.

Кутев твърди, че през последните месеци Ганчев си е купил яхта и коли за над 1 млн. лв. Случаят с Ганчев го дадох в Комисията за корупция по високите етажи на властта в парламента, напомни депутатът от „Коалиция за България“.

Интересът към “Напоителни системи” започна през февруари, когато язовирна стена се скъса и заля село Бисер. Малко по-късно се разбра, че началникът на “Напоителни системи” Георги Харизанов няма висше образование. За сметка на това има присъда за изнудване и още 2 висящи дела. Пикантерията, че е молил ГДБОП да му изтрие профила в сайта за запознанства Sladur.com, бе най-малкият му проблем.

Точно както и при случая с Калина Илиева, министър Найденов каза, че не е знаел.

9 Responses на “Най-довереният човек на Мирослав Найденов мистериозно изчезна”
 1. Gligi says:

  45 километра водопровод за скрап… отчайваща липса на креативност! сигурно ако го бяха оправили и поливали само 1 сезон щяха да изкарат повече. на прост народ – прости мутри!

  • Стефан says:

   Да де, ама това не са прости водопроводни тръби, ами са били тръби за газопровод. Много дебела специална стомана.
   Защо по социализма са го направили от такива, е друг въпрос, защо не са го довършили с малко – трети. Така или иначе сега Добрич няма резервен водопровод, а някой има 45 километра газопроводни тръби, точно преди да започнат строежите на два газопровода у нас.
   Та така …

 2. Vency says:

  Най-накрая !!! Оффнюза, най-после напипахте правилната ниша ! Поздравления и не спирайте да ровите в гов***.

 3. Коцето says:

  Поздравление за раследването, което правите!
  Продължавайте в същия дух и успех!

 4. rotos says:

  И не си правете самореклама с разни коцета и венци, щото бие на очи!

  Карайте “агале”, успехът сам ще дойде…

 5. Мая says:

  Мирослав Найденов е най-мръсният и корумпиран министър в това правителство.
  Този човек краде държавата професионално вече десетилетие, започна като шеф на Екоравновесие, премина през НВМС като тайфун и ето го вече министър в най-слабото министерство.
  Отчайващо е, че по този толкова важен за България отрасъл вече трето правителство подред имаме толкова крадливи и неспособни на нищо министри.

 6. Wattie says:

  Сега ако може и Миро да изчезне…

 7. azz says:

  Той Селския никога за нищо не е виновен и никога нищо не знае…… Той дава заповедите, измива си ръцете с по-долу стоящи от него и после казва ” Нищо не знам”…. Как ще знае…какво го интересува него, нали е чист,взел е добрата сума,която му се полага и другите да се мъчат. Така стана и с Жоро Харизанов, така стана и сега с Радко и Стефан. Съвсем нормално е Мартин да напусне и на него м дойде до гердана от тази свиня Найденов…….

Leave A Comment "Най-довереният човек на Мирослав Найденов мистериозно изчезна"